Сватба - Булките на 2021-2022 |Тема 9|

• 48 165
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Морско момиче, само с кумовете ли ще бъде сватбата? Ние обмисляме нещо в много тесен кръг - максимум до 20 човека заедно с нас. Все още не съм започала организация, защото още събираме пари. Пресмятайки разходите ми се струва, че със 6000 макс 7000 лв ще се оправим. Незнам дали изобщо е възможно да се направи тържество с обичаи за толкова малко хора, вие как мислите?

# 631
Съншайн, да, само с кумовете. Принципно ние искаме да си направим и голяма сватба, но очакваме съвсем скоро да започнем ремонт на апартамента, който си купихме и разходите щяха да съвпаднат. Жилището ни е приоритет, затова сватбата ще чака. Освен това искахме и Ковид да поотмине, за да не се напрягаме излишно ще има ли сватба или не. Бях миналата година на една септември и булката трепери до последно. Два дни преди сватбата министърът все пак каза, че мерките ще са от 7/09, та ги оженихме. В Бг по традиция лятото Ковид няма, ама аз напоследък не търпя хич жегите и предпочитам да е в по-хладните месеци, а те последните години бяха незименно с мерки и карантини.

За финансите - всичко може, зависи колко и какви неща иска човек. Ние до момента сме малко под 2к като най-голямото перо са ни халките. Фотографът е от кумовете и ще е кратка фотосесия след ритуалната зала, така че не очаквам да е някаква огромна сума, но пък и не знам колко е. В тези 2к включвам халките, таксата в ритуалната зала, чаши, букет (моят ще е малък, не традиционнен булчински и съответно е по-евтин), грим, прическа и маникюр и тениските, които си направихме. Остават моята пола + кецове, шампанско и изследванията. Мъжът ми си има панталон и обувки от въпросната сватба миналата година, така че се надявам да се съберем до максимум 2.5к.
За обичаите и 20-те гости - не знам кои обичаи имаш предвид, но защо да не може? Както може за 200, така може и за 20. Това не мисля, че трябва да те притеснява, просто ще трябва да намерите по-малък ресторант вероярно. Бях на такава сватба преди няколко години. Бяхме в малък ресторант към един по-малък хотел в София (но не помня кой беше) и си бяхме само гостите на сватбата, имаше си всичките обичаи.

# 632
Морско момиче, погледни в Answear и техния бранд Medicine, aз имам няколко миди поли от тях, които си нося с кецове и тениска.

# 633
Ако не се лъжа Лейди Рамкин е в чужбина, надали навсякъде са съвсем забравили за Ковида както в БГ.
Да, в Италия сме, там са супер строги мерките, но и фотографа и дж са работили при тези условия през последните две години и не са имали сватба без рязането на тортата.
 Pineapple, имаш право да завиждаш😊, преди малко се чух с проектосвекървата, уредила ми е флорист, който ще достави и аранжира украсата на място за някакви 500 евро заедно с букета, а преди това все налитах на оферти над 2000.
Лютиче, благодаря за окуражаването, благодаря и на всички вас, някак се разсейва напрежението с подкрепата ви❣️ 💐

# 634
  • София
Аз да ви кажа в Бг освен като бяха затворени ресторантите нямаше сватби. Останалото време се спукаха от сватби (и то никак малки някои) поне в моето обкръжение.
Единствено на една малка сватба бяхме (кумувахме), около 20 човека. Много семпла украса. 3-4 вази по масата (бяхме на 1 дълга), едно уелкъм табло и малко балони покрай таблото. Тези младоженци се вписаха в макс 2000лв (изследвания, украса, община). Ние като кумове им покрихме халките, така се разбрахме, че това ще е нашия подарък за тях. Ритуали нямаха никакви и то чак сега се замислям за това. На никой не е направило впечатление. Но и да имаше щеше да си е както на голяма сватба (напр. разчупването на питката). То за ритуалите броят гости не влияе. Булката не беше с булчинска рокля, просто беше с бяла (за нея е втора сватба, не държеше особено на роклята), младоженецът беше спортно-елегантен, та и за дрехи не са дали огромни суми.

# 635
Да, сватби си имаше, но примерно на моята приятелка ѝ бяха казали, че хора никой няма да брои и не е проблем колко са гостите, но ако влязат мерките ще затворят в 23. Те определено искаха повече да продължи сватбата и реално наистина до към 2 бяхме в ресторанта.

Мокка, благодаря за предложението! Погледнах полите и даже си харесах няколко да си взема. Обаче за сватбата търся нещо като полите на Verne. Скъпи ми се струват, но в крайна сметка ще ида да ги видя на живо и ако има някоя в бяло/шампанско/бледо розово може да се прежаля. Може пък само с тая сватба да си остана, знае ли човек 😆

# 636
Здравейте, на всички,
За първи път се включвам във форума, но следя с интерес.
С ММ организираме сватба за тази година м. Септември. Още от Август 2021 г. резервирахме ресторант, като по тяхна молба пожелаха да оставим капаро началото на тази година. След дълга среща, която имахме началото на тази година, обсъдихме всички условия (още Септември го бяхме направили първоначално), говорихме за украса, график, алкохол, храна и тн... оставихме капаро и бяхме спокойни. Тази седмица получих имейл с примерно меню и информация, че цените на нощувките в хотелската част и кувертите драстично се вдигат (почти двойно). Отвърнахме на имейла, че не сме съгласни с тези условия и сега очакваме отговор с нетърпение. Ужасно много се притесняваме, защото има 4 месеца, няма друг подходящ ресторант в района, а всичко вече е планирано, много неща са купени/платени/резервирани и гостите са поканени.
Имате ли подобни ситуации и как се справяте? Ние сме напълно наясно, че има повишаване на стоките и услугите, бяхме готови и подготвени да се качат цените с 10тина лв за нощувка и 20тина лв за кувет, но тук говорим за разлики от 40-50 лв отгоре на това, което вече е договорено...
Ще се радвам да чуя мнението ви как да процедираме.

# 637
Мери, нямате ли договор?!

# 638
За жалост не… подходихме прекалено наивно и на доверие заради всички хубави мнения и отзиви, които чухме, също и от двете срещи, които имахме останахме с добри впечатления… сега ще си патим явно…

# 639
За съжаление нищо не можете да направите. Заследващи събития ще знаете, ще без договор не се дават пари.

# 640
  • София
Ние сключихме договор и платихме капаро октомври за сега юли. Преди 2м получихме поправен договор (сменихме ресторанта), но няма вдигане на цените нито в нощувките, нито в куверта. Всичко е описано. Без него пари не дадохме никакви, искахме черно на бяло описани цени и условия. Ако решат да вдигат нещо вадим договора и гледаме договореното.

# 641
Така трябваше да направим, вече го знаем… сега се надяваме единствено на поне малко коректно отношение от ресторанта и да договорим нови условия, които устройват и нас и тях спрямо ситуацията…

# 642
Така трябваше да направим, вече го знаем… сега се надяваме единствено на поне малко коректно отношение от ресторанта и да договорим нови условия, които устройват и нас и тях спрямо ситуацията…

Чисто юридически, няма значение, че нямате писмен договор, тези договори са неформални, тоест няма изискване за писмена форма. Важното е никога да не давате пари на ръка без платежен документ.

Колкото до практиката с вдигането на цените - също не е окей. За да промениш цената по договор /какъвто вие имате, но не е писмен/, трябва да имаш клауза за инфлация, каквато нямат, след като не е писмен. Другият вариант е да твърдят стопанска непоносимост, което могат да направят само пред съда и изискванията за икономически изменения са доста високи.

Друг е въпросът колко ти се разправя с тях и колко са решили да правят мръсно.

# 643
Абе то може и да е юридически издържано, но е дума срещу дума. В случая Мери не е в оечелившата позиция от всякаква гледна точка.
На мрн само на едно място ми казаха, че подписванети на договор не гарантира цената на куверта. Категорично отказах да си оравя сватбата там. Подписвам договор, ама само за чубдата изгода. Как ли пък не!

# 644
Абе то може и да е юридически издържано, но е дума срещу дума. В случая Мери не е в оечелившата позиция от всякаква гледна точка.
На мрн само на едно място ми казаха, че подписванети на договор не гарантира цената на куверта. Категорично отказах да си оравя сватбата там. Подписвам договор, ама само за чубдата изгода. Как ли пък не!

Разбира се, че по-трудно се доказва, макар че не е невъзможно. Но предполагам, че са разменяли някакви имейли относно кувертите, условията и т.н. Това всъщност е договорът - оферта и приемане Simple Smile
И аз, и годеникът ми сме юристи, не сме настоявали на писмен договор, достатъчен ни е дългият имейл с офертата, същата стойност има на практика.

Общи условия

Активация на акаунт