Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 223
  • 766
  •   1
Отговори
# 225
Да, това е. Не знаех, че е станала такава мизерия с договорите на зелено. Между другото Infinity Property също връщат резервационни депозити, дали за всички сгради - не знам.

# 226
Между другото напоследък зачестиха въпросите за Софи, та това ме накара да се зачудя защо никой не се интересува от 1Home?

Разбрах за този комплекс, малко след като зададох въпроса си за "Софи Център" тук, в темата. Не съм се интересувала в детайли, но от някакви спорадични обяви, на които попаднах, ми се видя, че продават скъпичко.
Не че в "Софи" положението е по-розово. Не знам за вас, но на мен ми идват доста високи тези цени, особено за нещо, дето даже още не е завършено.
Ние отскоро се оглеждаме за готов тристаен или четиристаен (или такъв, който ще е завършен през '22 г.), но положение е много зле. Не знам... За мен са плашещи тези суми. Говоря за нормалните квартали, а не, например, за Военна рампа или Модерно предградие, където не бих отишла да живея, ако ще да ми подарят имот. Да ме прощават хората от тези квартали, ако има такива в темата, просто изказвам лично мнение, не искам да засегна никого.
Единственият плюс за мен в тази нелепа ситуация, че имам жилище и за продаване, освен за купуване... Ама хубавото свършва дотам.

# 227
Ами и на мен ми идват високи, като сметна за колко години и с какви вноски ще се изплащат тези апартаменти.. Аз мисля, че ние с вас търсим в едни и същи райони - около центъра и в южните квартали. Там освен много високи цени, почти липсва и НС. Това, което го има е или на булевард, или с миниатюрни стаи или нещо друго му има. При нас проблем е и че не бихме купили от безизвестен строител. Това ограничава избора брутално Grinning Иначе цените някой пак ще каже, че са далече от европейските и няма как да падат, но аз лично смятам, че увеличението се дължи в известна степен   на ненормалното увеличение на цените на материалите заради форсмажорната ситуация, в която се намираме, а не на естествен процес, и просто не си заслужава да ги плащам. Но пък и не ми се живее под наем още Х години, та не знам Grinning

# 228
  • София
Извинявайте, къде гледате цени за този комплекс, аз нещо не се ориентирах в сайта.

# 229
Извинявайте, къде гледате цени за този комплекс, аз нещо не се ориентирах в сайта.
За "1Home" ли? И аз не намерих цени в сайта им, но попаднах на някакви обяви за апартаменти в "Imot.bg".

Аз мисля, че ние с вас търсим в едни и същи райони - около центъра и в южните квартали.
Да. Grinning Лошото е, че май почти всички търсят в тези квартали - съвсем разбираемо...

# 230
  • София
За "1Home" ли? И аз не намерих цени в сайта им, но попаднах на някакви обяви за апартаменти в "Imot.bg".

Аз мисля, че ние с вас търсим в едни и същи райони - около центъра и в южните квартали.
Да. Grinning Лошото е, че май почти всички търсят в тези квартали - съвсем разбираемо...

И ние търсим двустаен в южните квартали и положението е отчайващо. Не стига, че са супер високи цените, ами и ги взимат веднага, все едно са за без пари...Ужасно много се радвам, че преди 2-3 г успяхме да си купим тристаен за нормална сума. А сега за същите пари няма даже двустайни.

# 231
  • Sofia
Между другото напоследък зачестиха въпросите за Софи, та това ме накара да се зачудя защо никой не се интересува от 1Home? Той изглежда по-добре и е на по-хубаво място. Даже е в напреднала фаза на строителство. Ние се отказахме от него заради училището и защото не искаме комплекс по принцип. Но ако трябва да избирам между Софи и 1Home, не бих се замислила. Само да кажа, че по никакъв начин не съм свързана с 1Home, че постът малко като реклама може да изглежда Grinning
Аз лично се отказах миналата година по няколко причини.
Много се замотаха със строежа на първия етап, вървеше според мен бавно, а прилични опции имаше само за следващите етапи, които още не бяха ги почнали. Освен това, апартаменти с хубаво изложение имаше малко и по-скъпи отколкото се намираше в онзи момент, но това, което реално сложи край е самия район. Писал съм и преди, че това е пътя на циганите и не ми допада близостта до Стамболийски. В района минава и автобус 60, който се пълни също с цигани от Красна поляна.
Иначе ако се абстрахираш от цената и че е на пътя на циганите, мястото е близо до новия парк, не далеч от метро и ценъра.

А, ако е вярно че развалят договори на зелено...Frowning нямам думи. Със сигурност щях да съм бесен.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 13:41 от julian

# 232
  • Sofia
Аз сега видях в темата, че развалят договори, но дали е вярно и за кой етап не зная. Мен ме шокира, че се строи до трансформатор, според мен не е много полезно балкона ти да е толкова близо до трансформатор, но ...района не е проектиран за жилищна, а индустриална зона, така, че е очаквано вероятно. Както казах на снимки строежа им в Дружба ми изглеждаше много добре, а там като отидох беше като общежитие... Цените за Г.М Димитров дори не искам да ги коментирам, а блока по проект прилича по-скоро на офис сграда.

# 233
Всеки договор може да се развали и в него е описано как става това. Нищо необичайно няма в разваляне на договори и при подписването следва да се чете и това, а после подписващият да си реши дали му е изгодно да приеме  условията за разваляне. Предполагам, че в договорите за покупка пеналиите за разваляне са малки и неизгодни за купувача, но кой ги мисли тези неща при подписване? А и ако купувачът се цигани, тогава просто ще му посочат вратата, защото не е в силна позиция.  Та сега се развалят договори, защото ако пеналиите са Х, себестойността на проекта се е вдигнала с 1,5Х заради поскъпване на материали, енергия и труд. И строителят решава да загуби Х, вместо 1,5Х.

Нищо страшно няма да си до трансформатор, има си законови норми какви отстояние трябва да има и те съвсем не са големи. Интензитетът на полето спада с квадрата на разстоянието все пак. Много от големите блокове си имат собствена подстанция в мазето.

# 234
  • Sofia
Не всеки се сеща да си включи в договора наказателна такса, така както винаги строителя го прави. Примерно, ако дадеш 30% предварително, при разваляне на договора да върнат твоите %30 + още %30, а е много лесно да го поискаш и да се аргументираш с правото на реципрочност.

А това, дали е необичайно - бих казал, че е необичайно. Законно - да, но определено неморално и такива строители за мен, отиват завинаги в черния списък. Само като си представите, какви загуби вие претърпявате под формата на обезценяване на парите и пропуснати възможности (преди една година) да закупите друг имот. Да не говорим за тези, изтеглили заеми. Те продължава да трябва да го изплащат и дори не знам как стои въпроса с "разваляне" на кредит, когато строителя откаже да изпълни обезпечението на целевия кредит.

# 235
Julian, не че никой не се сеща, а просто строителят няма да подпише такъв договор. Желаещи за апартаментите много. А ти спокойно можеш да отидеш да си търсиш късмета другаде, и да се опиташ да намериш строител, който ще ти угоди на изискванията. Не знам, може би ако му предложиш 50+ процента кеш на предварителен би се съобразил с твоите изисквания, но и това ме съмнява.

# 236
  • Sofia
Julian, не че никой не се сеща, а просто строителят няма да подпише такъв договор. Желаещи за апартаментите много. А ти спокойно можеш да отидеш да си търсиш късмета другаде, и да се опиташ да намериш строител, който ще ти угоди на изискванията.
Не съм съгласен с това. Може да е късмет, но моя нямаше абсолютно никакви възражения да се добави тази точка. Аргумента е, че имат желание да си изпълнят ангажимента, а не да развалят договора. За мен би било червена лапма, ако държат да не поемат подобен ангажимент и смятат, че има реален шанс да се наложи да го направят това.
Съответно е важно строителя да работи със собствени средства, а не да чака да събере пари от бъдещите собственици (или да изпълни клаузата на банката за определен брой предварителни договора).
Това е важно, защото ако работят със собствени средства, плюс парите, които си им оставил на зелено (30, 40, 50%) то ще закупят веднага материалите на актуалните им цени.

Ако наистина в 1home развалят договори, то това ще значи, че чакат много време преди да закупят и един метър арматурно желязо и сега ако решат да го направят - то е ясно, че няма да им стигнат парите.

Отново проблема е при тях и в начина им на финансиране, а не да ти върнат 50-те процента, които 1-1.25 години по-късно са силно обезценени. Така, че такива фирми трябва да се избягват при възможност, защото както много са желаещите, така са и много и строителите.

# 237
Никой не купува веднага материали, къде ще ги държат 2 години?

# 238
Да не говорим, че закупуването на някои материали предварително е абсолютно невъзможно - например бетонна смес.

# 239
  • Sofia
Никой не купува веднага материали, къде ще ги държат 2 години?
Разбира се че ги купуват. Сериозно ли мислиш, че чакат инфлацията. Правят се дългосрочни договори за покупка, с предплащане и гарантирана цена.

Да не говорим, че закупуването на някои материали предварително е абсолютно невъзможно - например бетонна смес.
Сделките са фючърсни. Някои неща се купуват веднага и се складират в халета, други се държат при дистрибутора, трети не напускат производителя, а четвърти дори още не са произвдени. Но сделката е сключена.

Това са и най-изгодните - сделка на зелено и за строителя. Обем, големи срокове за доставка, чакането не е проблем, производителя си преценява как и кога да ги произведе и достави в уговорените срокове.

Общи условия

Активация на акаунт