Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 236
  • 766
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Весела Коледа!

Някой знае ли какво се случва със сграда "Barocco" - небостъргачът в "Студентски град"? Четох, че лятото на '21 г. имало проблеми, касаещи строежа, но сега всичко наред ли е?

Тарикатите бяха започнали да изливат основи без да имат разрешение за строеж за това. Имали са РС само за "укрепване на изкоп", което не са го направили както трябва и едното платно на булеварда тръгна да пропада в изкопа. След това Здравков се направи на ощипан и се опита да прехвърли топката в ДНСК, но те го отсвириха и затова на 02.09.2021 г Здравков издаде заповед за премахване на изграденото (подложен бетон, армировка фундаменти и чакаща армировка за колони).

# 256
  • инфантилно и разглезено хлапе
Браншовици прогнозират силно поскъпване на жилищата: ето какви са причините
Миграцията, поскъпването на строителните материали, евтините ипотечни кредити и неизгодните депозити са сред главните фактори. Върви и замяна на панелните апартаменти с ново строителство

През 2022 г. ще има ръст на цените на жилищата с около 17 на сто, твърдят от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, на които се позова БТА.

Основната причина за поскъпването ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че ръстът на цените на строителните материали тази година е 27 на сто.

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да може да задоволи търсенето, смятат в асоциацията.

# 257
  • София
Ами то с тези цени скоро никой няма да може да си позволи да си купи жилище. Не знам кой с лека ръка отделя 250 000 евро за зелено. Да поскъпват, да поскъпват, но все някой трябва да купува. Аз лично на този етап се отказвам

# 258
  • Пловдив
Все още има хора с финансов ресурс които вече само гледат да си "паркират" парите, без изобщо да гледат доходност от наем.Да, това вече се ясни наченки за балон обаче в идната една година няма да се спука.Като прибавим влизането в еврозоната планирано за 2024, ако няма световен колапс балона ще продължи да се надува и през 2023.След 2024 вече няма как да се прогнозира какво ще последва много е далеч.Алтернативата фондов пазар е на по-малко надут балон.След сривът на Дау Джоунс, който през март 2009 удари дъно от 7500 пункта, сега е 36 000!!!, без сериозни корекции тези вече близо 13 години.Това си е не по-малък балон.Като цяло пазарът ще се движи от хора с кеш и такива с високи доходи, които могат да вземат големи ипотечни кредити.Почти всички банки намалиха сумата над която започва таксуване, в не една и две банки тя е 200 000лв.Скоро този размер ще падне на 100 000....Получва се двоен удар за кеша ви-0.3-0.7% взема банката и официалната инфлация от около 2-3 %, която може и да е повече.Кешовите наличности на населението са на рекордна стойност....Всичко това говори за посоката.Това че нарествали цените на материалите итруда в строителството и  второстепенен фактор.Има и един който не се отчита от болшинството хора, но на топ места в идеалния център на Пловдив собственици на парцели вече говорят за обезщетения от сорта на 50%!!!Представям си какво е в София в квартали като Изток и Лозенец.

# 259
наистина ли се вдигат % обезщетения на собственици на парцели? При поскъпващи материали в строителството? как се обяснява това

# 260
  • инфантилно и разглезено хлапе
Според мен ще видим невиждано напомпване на балона на имотния пазар в България с любезното съдействие на банките. Вече е очевидно, че това се прави съвсем целенасочено.
След като БНБ очевидно умишлено отказва да се намеси за да озапти инфлацията чрез лостовете и инструментите на паричната политика, с които разполага.

Явно тази инфлация и напомпването на балона при имотите е целенасочено търсен ефект от някого... не знам само от кого - дали от политици, или от банкстери...

Същият филм са го играли в Япония през 80-те, а в момента го играят в южната ни съседка Турция.
...между 1985 и 1987 г. се подклажда спекулативен балон с цената на активите от огромен мащаб. Балонът беше причинен от прекомерният растеж на кредитирането, наложен на търговските банките от японската централна банка, Японската централна банка, чрез политически механизъм, известен като „насочващ прозорец“.[12][13] Както икономистът Пол Кругман обясни, "японските банки отпускали повече заеми, без да се съобразяват с качеството на кредитополучателя, повече от всеки друг. По този начин те надуха балона до гротескни размери."[14]

Затова си променям прогнозата - не знам кога ще стане, но според мен цените рано или късно ще ударят нива 250 000 евра за двустайка / 350 000 - 450 000 евра за тристаен...

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 13:30 от BlueIce

# 261
  • София
Възможно е, на просто дори средната класа вече е аут от играта. Аз ипотечен кредит мога да си позволя, както и много мои познати, които към този момент решиха , че им е по- изгодно под наем. Просто наистина не ми се струват реални тези суми и ако продължи такава тенденцията в един момент неизбежно ще има срив. Кога ще е този момент , обаче не знам. Дали предпочитам да спестявам в кеш- определено не е добра идея към момента. Но и другото не ми се изгодно. И на мен ми се струва, че банките целенасочено водят тази политика. Винаги в крайна сметка парите отиват в ръцете на един малък кръг от хора, а останалите обедняват. И всичко е премислено и неслучайно.

# 262
Въпросът е смятате ли, че недвижимите имоти ще стават по-достъпни през следващите 10-20 години. Ако смятате, че да - то наемът за вас е ок. Но ако смятате, че ще стават по-недостъпни, наемът може и да не е ок.

# 263
  • София
Или по- скоро ще има ли срив в имотите и кога? Аз имам два апартамента в София. Единият е този, в който живея, другият е под наем. Наемът за 4 години не е мръднал, а цената на жилището е близо двойна. Наемът преди 10 години, който плащахме с мъжа ми за жилище в кв. Борово беше 560лв., сега същото жилище е 650. Обяснявам си с това, че има много имоти, определено много имоти купени с инвестиционна цел и отдадени под наем. Явно в случая поскъпването е в полза да останеш под наем. Аз исках да купя по- голям и просторен апартамент за себе си, но реших , че наистина няма смисъл към момента.

# 264
Wink И да има срив, желаещият пак може да не успее да си позволи НИ. "Достъпност" не е само цената.

# 265
  • Пловдив
При обезщетените собственици нещата стоят различно в зависимост от броя им и предприемчивостта им.Ние сме отпускали кредити на не един и двама собственици на парцели.Просто самите те наемат фирма строи им и като продадат няколко апартамента за да избият себестойността на строежа и разходите по кредита и всичко останало остава за тях.Няма как това нещо възрастни хора да го направят тъй като иска много време и енергия за това те вземат обезщетения.Ще се изненадате колко добре пресмятат всичко собствениците на такива парцели.Проблема е че самите фирми при такова обезщетение и малко РЗП, каквито са терените в центъра нямат интерес.Те предпочитат 5000-10000РЗП в Южен отколкото 1500кв/м РЗП в центъра.
Аз несъм съгласна че среднта класа е аут от пазара.Всички ипотечни кредити отпускани от нашата банка ги наблюдавам и хората които ги вземат.Все пак говоря за Пловдив, не искам да обощавам за София, Варна и Бургас, но с колеги се чуваме и никой не е казал, че средната класа е аут от пазара.Проблема е че доста хора искат по престижни райони, това е валидно най-вече за София и примерно не ги удовлетворява кв.Банишора или кв.Хаджи Димитър, искат в Борово или Стрелбище.В Пловдив не е така, защото кварталите с бясно строителство и далеч от центъра са по предпочитани отколкото по старите квартали.Масово в тези райони апартаменти в строеж са между 600евро кв/м в по отдалечените мастодонти на  фирма ПИМК до към 1100евро кв/м в близките до центъра части на Смирненски, Южен, Кючука и т.н.Това са точно цени удовлетворяващи средната класа около 1600-1700лв. се движи среднта заплата в Пловдив.Да има в зони като района на ВМИ, Четвъртък пазара, Пожарната, където започват 1500 до 2000евро на кв/м и се стига до 2600евро кв/м до градската градина.
Сега ако някой ми каже, че има и хора с 1000лв. заплата-да има ама не е задължително да имат собствен имот.В много от западните държави имотите в големите градове са недостъпни за широки слоеве от населението.

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 14:17 от Sadness1

# 266
  • София
Wink И да има срив, желаещият пак може да не успее да си позволи НИ. "Достъпност" не е само цената.

Абсолютно. Просто наистина се учудвам вече кой купува на тези цени сравнено със заплатите ни и докога ще продължи. Аз съм ок и да не си купя никакво жилище. В смисъл не ми е спешно. Но наистина ми се струва, че умишлено се надува кредитирането, реално само можем да гадаем. На ако се взема за даване под наем на тези цени според мен да не се очаква висока доходност.

# 267
Каква висока доходност, хората масово търсят просто как да не им се обезценят парите. Онзи ден един обясняваше за инфлацията - официално 7,3 на сто за годината, като само за януари 2022 се очаква 10 на сто.
От хората, които сега купуват, едва ли на много ще им се занимава с наематели.

# 268
  • София
И аз товя мисля, такъв ни е манталитета на българите да се бетонираме спестяванията. Но София няма нужда от чак такъв жилищен фонд. Това е истината. Ще поживеем и ще видим докога така.
Не знам за Пловдив. Аз за София говоря. Където и да търсех на зелено , цените са от 1700 евро до плюс 2000 за квадрат. И то без гараж. И така цената набъбва до 250 000 евро за жилище, каквото искам. И тук вноската ти е доста сериозна сума на месец, реално една средна заплата за София и нагоре. Тя банката и дреме , ще ти отпусне, ипотеката ще я даде, защото има обезпечение. Но реално това са 20-30 години с такава вноска. Не е малко време, а вноската както казах е сериозна. Не е за всеки да поеме този риск.

# 269
  • Пловдив

Абсолютно. Просто наистина се учудвам вече кой купува на тези цени сравнено със заплатите ни и докога ще продължи. Аз съм ок и да не си купя никакво жилище. В смисъл не ми е спешно. Но наистина ми се струва, че умишлено се надува кредитирането, реално само можем да гадаем. На ако се взема за даване под наем на тези цени според мен да не се очаква висока доходност.
Аз доста съм писала за доходността от наем, тя в София вече е има - няма 3%, в Пловдив е около 4, а преди 3 години беше 6%.Фактически последните месеци изобщо не се гледа, за това казах, че хората купуват за да си паркират парите.Поставете се на мястото на човек с 300 000-400 000кеш.Хайде да кажем ще иска винаги да си има 100 000 за черни дни, макар че са доста  и те, особено ако има сигурен и стабилен доход.Останалите трябва да тръгне да разпределя по различни банки, да паднат под 100 000 в банка за да не осъмни някой ден с 0.7% такса за съхранение.На 300 000лв. това са 2100 на година!Та нормално да търси имот за 200 000-300 000 за да ги паркира и да му капе все пак някакъв наем.

п.п Купи 55-60кв/м за 2000евро на кв/м за какво ти е над 100кв/м това е семйно жилище, по трудно за отдаване под наем.Докато 2-стайка 60кв/м, чисто около 50 е класическа студентска/ергенска квартира.

Общи условия

Активация на акаунт