Уреаплазма и Микоплазма - 4

• 55 978
  • 884
  •   1
Отговори
# 720
  • Мюнхен
Момичета, прочетох дискусията ви с интерес и като молекулярен биолог трябва да се съглася с 3lena.

Като за начало - това, че даден организъм се намира в 40-80% процента от тестваните, НЕ Е показател, че този организъм е безвреден, а по-скоро, че е лесно преносим. Аналогично - на всеки петима сексуално активно възрастни, има четирима носители на HPV, които дори не подозират за това. Обаче вирусът персистира и може да отключи я брадавици, я недай си Боже рак, нали така?

Терминологията винаги е ureaplasma infection. Инфекцията не е неконтролируем растеж, а инвазията на тъкани от даден организъм, възпроизвеждането му и потенциална реакция на организма. Никой никога не е твърдял, че реакцията трябва да е веднага, или че липсата на незабавна такава означава, че организмът не причинява вреди.

Асимптоматичност не е равна на безвредност и Бога ми, въпреки че имам невероятно уважение към колегите клиници, не разбирам защо твърдят обратното с такава невероятна категоричност. Може би просто не могат да приемат факта, чe към момента наистина не знаем достатъчно. Природата на уреаплазмата е такава, че не се поддава на стандартните културни посявки, нито на стандартните антибиотични терапии, заради отсъствието на клетъчна стена:
Цитат
"Since mycoplasma and ureaplasma species are often eradicated by doxycycline and are better detected with newer diagnostic methods, the question must be asked once again whether the findings from the 1990s are still valid today, and whether there is in fact a link between OAB/BPS and mollicutes." (DOI: 10.1055/s-0043-119687)
Все пак в обучението на медиците в БГ далеч не влизат задълбочени практики по молекулярна диагностика, за много от тях концепцията за viable, non-culturable bacteria е нещо нечувано, а PCR-ът е тест за Ковид. Сляпото вярване на специалисти невинаги е добра идея, особено когато пациентът сам по себе си няма знания по темата и съответно не може да прецени дали лекарят му има пропуски т.е дали наистина е специалист, особено в толкова широко поле.

Друго, което ми направи впечатление - разбирам, че сме в БГМама, но моля Ви, момичета, не лекувайте проблеми само когато засягат репродуктивните ви способности. Личното Ви здраве има значение ВИНАГИ, независимо дали искате да имате 0, 2 или 10 деца. Вече има асоциирани случаи на уреаплазма и микоплазма с пиелонефрит точно заради миграция от долния уринален тракт в реналния, така че на този етап по-рационалното решение е да изчистите инфекциите овреме.

Късмет. Flowers Four Leaf Clover

# 721
Помоли ли? 🙈
Аз молба не видях. Видях деликатно заяждане (“липсва ти четене с разбиране”), самоизтъкване колко добре си информирана (само дето нямаш диплома, ама знаеш повече от тези с дипломата) и твърдения, че разпространявам лъжлива информация - защото не отговаря на твоите разбирания. Не ме учудва, коментарите ти са типично в стила на форума като цяло 😃

PS Никъде ама никъде не съм успорвала, че инфекция с уреаплазма не трябва да се лекува. Инфекция означава неконтролируем растеж, от който произтичат симптоми и неприятни последствия. Изобщо не ставаше въпрос за случаи на инфекция, каквато явно си имала ти. Нормално е при наличието на инфекция да се лекува независимо къде е открита - очевидно създава проблеми. Аз инфекция не съм имала, нито симптоми / проблеми. И повечето хора с уреаплазма Парвум също нямат нито инфекция, нито симптоми.
Това, че не можеш да си представиш, че е възможно организмът да държи под контрол дадена бактерия и тя да вирее само във влагалището, без да успява да се качи нагоре, не значи, че не съществува. Ти си вярвай каквото искаш, аз вярвам на лекарката си.

Не съветвам никого нищо. Споделям информация, с идеята евентуално да е полезна на някого защото всички сме във форума с цел да търсим споделен личен опит.

Хайде стига вече нападки, това, че твоята лекарка е лекарка, не я прави знаеща, както виждаме! Не винаги дипломата те прави компетентен. Логично е обратното на твоето твърдение и не "съветвай" хората да не се лекуват.

# 722
....
 За плазмите винаги се взима цервикален секрет за Геника успоредно с вагиналния, така че ако е изолирано специално от тази лаборатория, значи е в цервикалния.

От сайта на Геника:

Скрит текст:

# 723
Всеки да си слуша лекуващия лекар и да си гледа усещанията и резултатите от изследванията.
Бг мама потребители може и да имат опит, но при един се излекува по -бързо, при друг по -бавно.
По-изпатилите са прочели повече информация със сигурност и са по -задълбочени в темата.
И все пак слущайте акушер гинеколога си.
След като всеки тук се е изследвал и се изследва периодично,едва ли неглижира.
Всяко заяждани, изтъкване и отбранителни позиции са излишни.
И лекарите са си лекари, колкото в България и да ги подценяваме.
И аз съм попадала на неадекватни медицински лица,просто търся по -голям професионалист и така.
Обаче от суха теория само не става, трябва и практика : ))
Успех !

# 724
....
 За плазмите винаги се взима цервикален секрет за Геника успоредно с вагиналния, така че ако е изолирано специално от тази лаборатория, значи е в цервикалния.

От сайта на Геника:

Скрит текст:
Нямах намерение да ти отговарям, но явно държиш - включих се по-горе заради ей това ти мнение, слагам в спойлер, за да не утежнявам темата допълнително.

Скрит текст:
Пуснете само плазми ПСР с цервикален секрет. И аз съм правила Фемофлор плюс, там показа уреаплазма парвум 10^4,5. Докторката тогава ми обясни, че е възможно да е само във влагалището, което не е проблем. Ако се изолира в шийката, тогава е хубаво да се махне.
Благодаря, това е полезно да се знае за разликата в секретите. Понеделник ще отида при докторката и ще поискам да пусна нов секрет, даже си мисля, че там излиза и антибиограма, тъй като този скъп Фемифлор е чисто с информативна без антибиограма.

И да пусне жената Фемофлор плюс, имах предвид, че тестът изисква цервикален секрет успоредно с вагиналния (във връзка с каквото си подчертавала от моето мнение), та ако Фемофлора ѝ покаже положителен за уреаплазма, тя е изолирана в цервикалната част от изследването така или иначе - това е стандарт. Това го знам от репродуктивния специалист, който аз съм посещавала, както и от уролога ми, понеже знам, че ще попиташ. Тоест все тая е дали ще си направи Фемофлор плюс или изследването на Геника само за плазмите от страна на резултат, защото и при двете се гледа цервикалния, вече второто ще ѝ е по-бюджетно.

Предлагам вече да не занимаваме хората.

# 725
Защо да не ти вземе секрет като си бременна? Аз също лекувах хламидия и уреаплазма парвум преди бременността и през бременността пусках 3 пъти секрет да следя дали е чист.

Защото не е желателно да се “ръчка” шийката на матката поради риск от преждевременно раждане.
Отделно, че аз имам периодични оплаквания (подобни на цистит) от повече от 6 години, което предполага, че ако имах подобна инфекция то тя би населила и влагалището и пикочния мехур. Но така или иначе доктора ми не смята за нужно и редно заради мои си предположения да ме изследва за какво ли не, така че ще проверя след като родя дали имам в цервикса.

# 726
Защо да не ти вземе секрет като си бременна? Аз също лекувах хламидия и уреаплазма парвум преди бременността и през бременността пусках 3 пъти секрет да следя дали е чист.

Защото не е желателно да се “ръчка” шийката на матката поради риск от преждевременно раждане.
Отделно, че аз имам периодични оплаквания (подобни на цистит) от повече от 6 години, което предполага, че ако имах подобна инфекция то тя би населила и влагалището и пикочния мехур. Но така или иначе доктора ми не смята за нужно и редно заради мои си предположения да ме изследва за какво ли не, така че ще проверя след като родя дали имам в цервикса.
Пълни глупости. Нищо не се ръчка, когато медицинското лице знае какво прави. По- добре да се провери чисто ли е, а не да си влача инфекцията, която може да нанесе безброй поражения.

# 727
Ако не е рискова бременност, може да се вземе проба. Имам такава в 17г.с. , ако раждате естествено може да заразите детето си, както и да се разкъсате, така че помислете.

# 728
Съгласна съм, но при положение, че лекаря, който ме следи не вижда причина да ми назначи такова изследване аз нямам как сама да си взема цервикален секрет. Аз реално ако не се рових да чета, нямаше и да знам за тази бактерия…

# 729
Хубаво е плазмите да се лекуват дори и при бременност - както ви писаха по-горе, има вероятност да заразите и бебето, ако раждате естествено. Да не ви плаша излишно, но е доказано, че понякога могат да достигнат до областта на плацентарната тъкан и да предизвикат и спонтанен аборт.. Може би потърсете второ мнение.

# 730
По време на бременноста ми аз сама настоявах за това изследване, въпреки, че се водеха рискова заради плацента превия. И докторът ми нямаше как да ми откаже, това е мое решение, не негово.

# 731
Аз искам да попитам тъй като водя 2ри курс лечение след 6 месеца. Та сега пия Клацид СР и ми е даден за 10 дни. Колебая се най- вече дали на своя глава да удължа приема на 14 дни ...

# 732
Аз искам да попитам тъй като водя 2ри курс лечение след 6 месеца. Та сега пия Клацид СР и ми е даден за 10 дни. Колебая се най- вече дали на своя глава да удължа приема на 14 дни ...

С Доксициклин пробвахте ли?

# 733
Да, първото лечение. Сега вече съм резистентна към Доксациклин.

quote author=GerKa99 link=topic=1389169.msg47028952#msg47028952 date=1696494633]

С Доксициклин пробвахте ли?
[/quote]

# 734
Здравейте, искам и аз да се включа. След едногодишни оплаквания от течение и парене по време на полов акт, реших на своя глава да си пусна изследване за микоплазми и уреаплазми и излезе положителен за уреаплазма паврум. Вече изчетох доста по темата и док ми назначи лечение: Доксициклин 2х2 за 7 дни, след това Азитрокс по 1 на ден за 5 дни; Флукорик капсули на 3,5,7,9,12 ден и Полижинакс глобули за 12 дни. Каза задължително пробиотик, като сега се чудя какъв да избера за толкова дълъг курс лечение. Приятелят ми в понеделник ще си пусне изследвания, защото лекаря каза, че за него също трябва да се изпише лечение, явно няма да е същото като моето, а ако е отрицателен да пие само Азитрокс за 5 дни. Дали има нужда от това да пие, ако той е отрицателен според вас? Бях и при друга гинеколожка за 2-ро мнение и тя ми изписа Азакс, ако не се лъжа за 6 дни по 1 на ден и след това някакви глобули за 12 дни, което на мен ми се вижда малко и тя каза, че ако приятелят ми е отрицателен да не пие нищо, ако е положителен същото като мен. Сега се чудя кой е по-прав в този случай. Ще се радвам и на мнения по този въпрос, вие как сте процедирали с половинката си?

Общи условия

Активация на акаунт