Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 361
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Е, не за чак толкова "луксозни" тавани има и читави наематели - един познат от провинцията търсеше за щерка си-студентка, искаше да я махне от общежитието в Студентски град (въпреки писанията, че били супер-дупер ремонтирани, явно околността не е била подходяща и за момичето, и за родителите му). Друг познат пък беше дал тавана си на Милин камък пак на 2 момичета-студентки, ремонтиран бюджетно, с прилични, но стари мебели.
На Врабча (като локация, не като "луксозни" условия) е супер за студент(ка) в Ректората или фармацевтичния факултет, на 2-5 минути пеша си до лекциите, а наоколо има всичко на пешеходно разстояние.

Но голямото НО е състоянието - няма как с такова състояние да намериш свестен квартирант.

# 211
Бизнесът и приятелството са различни неща. Отдаването и наемането са бизнес, единствен критерии е като теглиш чертата в края на данъчната година да си на печалба. Това какви хора наемат и как ще живеят там обикновено остава извън кръгът на стандартните интереси, в повечето случаи.

# 212
  • Варна
Таванчето с шарените плочки на пода някак ми хареса. Има потенциал да се направи много интересно. Чак ми се прииска да отида и да го спретна. Grinning
Не разбирам как може поне за снимките една метла да не удариш и да снимаш шишета с оцет на преден план и разни фъндъци по пода. Айде, може да нямат пари хората за нови мебели, ама това малкото нещо се измита за минутка. Боклуците се събират и изхвърлят за пет.

# 213
Цитат
Но голямото НО е състоянието - няма как с такова състояние да намериш свестен квартирант.
Хич няма и да търся.Много е тясно,не бих изтърпяла още един човек.Гадно е.Лятото кой знае как пече слънцето и от топлина ти се сварява мозъка.Само още един човек ми трябва да ми диша въздуха.Предвид ''лукса'',който лъха от помещенията допускам,че може зимата да тече покрива.

# 214
А може "местните" обитатели, почитатели на сиренце, да ти правят компания 🌞

# 215
Добре,че се сети и за такива.Open Mouth Или да намаляват наема,ако има други съквартиранти,или няма да я бъде.Тия освен,че ще живеят безплатно,ще се и хранят за чужда сметка.Отделно още по-голяма теснотия.Ние се закачаме,но сега се сетих,че в някои чужбини наематели са споменавали за такива ''екстри''.Казвали са ми за италиянец в топ център на Амстердам,приземен етаж.От каналите си пресичат и влизат какви ли не такива.Малки,големи.Наемателите не смеят да кажат на наемодателя,защото едвам са се вредили на що годе приемлив наем.Както стана дума,няма жилища,явяват се на конкурс едва ли не и наддават.Не можеш и да утрепеш съквартрантите,защото е наказуемо от закона.Имало хуманни капани.Да се хване там и после да го пуснеш някъде.
Направо се потрисам при тази мисъл.Сградите им били пълни с гризачи.Взимаш котка и се молиш да няма пришълци.Казвали са ми,че се е случвало котка да стои пред стената,а от другата страна нещо да се движи.По таваните се чувало.Гадост за луди пари.За обзавеждането да не повдигаме въпроса сега.Иначе у нас,големи претенции и знаем ли как е навън.Знаем,знаем.Нито наемател може да се обади изведнъж и да каже:''махам се,кога ще ми върнеш депозита''.

# 216
  • София
Като първото таванче има общо за нашата кооперация. Води се "Портиерско". Даваме го "под наем" за 0 лева срещу това някой да ни "портиерства". Да обслужва абонатната, да отваря на техници, да отговаря за почистването и дребни ремонти като смяна на крушка във входа или смазване на панти на входната врата.
"Портиерът" ни наскоро почина и трябва да намерим нов. Чудя се има ли такива хора въобще. Той ни беше много голям късмет.
Някой има ли опит в това?

# 217
  • София
Сложно ще е да намерите  човек, който хем да разбира от всичко,  хем да не работи някъде на частно, хем да е сам.
Пуснете обява в кварталната ФБ група, налепете обяви наоколо..

# 218
Нямам опит,но нищо не пречи да потърсите с обяви.Той хубаво ще живее безплатно,но излиза,че по цял ден трябва да е на линия,ако нещо изскочи по неговите задължения.

# 219
  • пустинята Гоби
При нас с тези дейности се занимава домоуправителя, даже слага коледна украса във входа, освен че чисти собственоръчно (естествено за което му се плаща). Но и той е пенсионер и реално си е вкъщи по цял ден.

# 220
Предвид че всичко поскъпва, от таксите на мобилните оператори до цените на подстрижка в бръснарницата, та до цените на самите жилища - вдигате ли наемите на вашите наематели / съответно тези, които са под наем - вдигат ли ви наема? Или тук нещата са се заковали и не мърдат драстично.

# 221
Предвид че всичко поскъпва, от таксите на мобилните оператори до цените на подстрижка в бръснарницата, та до цените на самите жилища - вдигате ли наемите на вашите наематели / съответно тези, които са под наем - вдигат ли ви наема? Или тук нещата са се заковали и не мърдат драстично.
Обмислям да актуализирам наема /не съм го вдигала от 5 години/ когато изтече периодът, за който сме подписали.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 22:23 от :::

# 222
  • Бургас
От 2013 досега не съм вдигнала наема на първите ми наематели.
Няма да го вдигна. Достатъчно коректни са да си плащат всичко в срок и да поддържат жилището в приличен вид.
Ще го вдигна, ако се изнесат и дойдат други.
На вторите също не съм го вдигала. От пет години са едни и същи. И също не смятам.
Считам, че читави наематели в град като Бургас се намират трудно. Предпочитам да имаме добри взаимоотношения, отколкото да търся нови наематели.
Когато дойде ковидът и много хора останаха без работа ги попитах дали ще се справят с плащанията и искат ли да им намаля или отсроча наема. Приеха го като обида едва ли не - казаха, че няма проблем и ще си плащат.
Отделно, че и двата наема са съвсем пазарни. Пазарът също не позволява да бъдат вдигнати драстично, защото в града няма кой знае какъв глад за имоти под наем, мога да ги увелича най-много с 10-15%.

# 223
  • София
За момента не обмисляме вдигане. И от двамата наематели сме много доволни.
Договорите им вече са безсрочни (след година) и ако някой напусне, тогава ще го мислим. Или може би ако цените скочат драстично.

А работата на "портиера" изобщо не е ежедневна. Случва се няколко пъти през зимния сезон да се долива парното. От време на време се сменя крушка, примерно 2 пъти годишно.
Почистването е основното. Бившият ни портиер плащаше на една жена да идва веднъж седмично по 20 лева. Не чистеше сам, защото работеше. Но буквално на 2 минути от сградата и в редките случаи, когато се е налагало да се отзове, е прескачал без проблем. Както казах, имахме късмет с него. ... тъп ковид. 😔

Ако не намерим чрез познати, ще търся по ФБ.

# 224
В България е много деликатен въпроса с вдигането на цената, понякога за да бъде вдигнат наема се налага да се подменят наемателите(което в момента е доста рисковано).

Общи условия

Активация на акаунт