Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 377
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Хич не виждам при текущи условия как мигат да се вдигнат наемите при положение, че има 85% собственост и вноските по ипотеки са аналогични на наемите. Могат да се вдигнат, чак когато лихвите, съответно и вноската скочи.

# 226
За момента наблюденията ми са, че трудно биха могли да бъдат вдигнати наемите, поне в София, заради отлива на вече дистанционно работещите.
Двустайни, независимо колко са изпипани, трудно се отдават за повече от 700 лв. Въпреки това, цените на имотите вървят нагоре, цените на материалите и на услугите - също.
Обаче, за да сме обективни, тая мантра как с ипотечните вноски, се разнася основно по хейтърски ФБ-групи, и няма много общо с реалността. Основните й разпространители да хора, дето една керемида не да си купили през живота. Щото иначе щяха да знаят, че при цени, дето гонят 2 хил. евро/ кв.м, за да внасяш 700 лв. месечно, трябва да си внесъл една солидна сума за самоучастие. Само нотариалните такси, таксите покрай учредяване на ипотеката и местният данък да колкото наемите за година и половина. И още: трябват стабилни, регулярни и доказуеми доходи. Не става с хонорари чат-пат и банката не я интересува, че искаш да си извън системата.

# 227
И не всички наематели държат да си купят жилище точно в София.

# 228
  • Бургас
Ама моля ви се. Че даже и премиерът ни, дето не е първа младост и с три деца, живее под наем:)

# 229
Колко ти трябват 30к лева за начална вноска. Родители и прародители саспестили за теб още преди да знаеш че ще дойдеш в Софето. Застабилност на доходи, да ти кажа в днешно време наемодателите правят по-строг контол на доходите и професията от която и да е банка.
Новия премиер не го мисля, сега ще започне ново поколение кражби на ново поколение фондове и програми свързани с ковид.

# 230
  • пустинята Гоби
Не живее под наем Петков.

# 231
15 хил. евро първоначална вноска ще ви стигнат точно никога! Казвам го като човек, който е купил 2 апартамента с 0.00 лв. самоучастие.
Значи, от тия 15 хиляди си отделете 5 за таксите и данъците. Остават 10. Които биха били по-малко от 10% от цялата сума за двустаен. Даже и да намерите банка, която да ви даде 90+ процента, то вноската съвсем няма да е 700 лв. И, да, колкото и да са ларж банките, няма как да си затворят очите, ако си сменят работата през 3 месеца и не можете да докажете доходи.

# 232
  • Бургас
https://fakti.bg/imoti/636379-v-kakav-imot-jivee-kiril-petkov
И редица други медии писаха, че живее под наем, цитирайки самия него.

# 233
  • пустинята Гоби
“Декларирал апартамент под наем”, ха ха, сериозно ли се декларира чужд апартамент?  Сериозни журналисти, спор няма!

# 234
Че даже и премиерът ни, дето не е първа младост и с три деца, живее под наем:)
Това не е ли защото е дошъл скоро от Канада?  Thinking

# 235
  • Бургас
Много отдавна си е дошъл и от години си живее тук. Не е за него темата, дадох го за пример, за да посоча, че мантрата "който е семеен с деца и на възраст над студентската търси да купува" не е общовалидна.

# 236
Че даже и премиерът ни, дето не е първа младост и с три деца, живее под наем:)
Това не е ли защото е дошъл скоро от Канада?  Thinking

Скоро, скоро, преди 15 години. И аз бях чела някъде за колко пари е купен апартаментът на ул. "Шишман".

# 237
Аз да кажа по въпроса за наемите.Няма да го актуализирам скоро.Като гледам каква е цялостната ситуация.Не съм гаднярка като монополистите. Лятото, ако настъпят някакви драстнични промени,може и да стане.

# 238
Интересно ми е дали наемодателите ще почнат да индексират според ръста на потребителските цени като телефонните оператори 🤣

# 239
Интересно ми е дали наемодателите ще почнат да индексират според ръста на потребителските цени като телефонните оператори 🤣
От години в договора ми има такава клауза. Нито веднъж не съм се възползвал от правото си.

Общи условия

Активация на акаунт