Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 378
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
  • гр. Варна
“Декларирал апартамент под наем”, ха ха, сериозно ли се декларира чужд апартамент?  Сериозни журналисти, спор няма!
Да, декларира се. Наемът е 0(нула) лв. Горанов и той май беше под наем за (нула) лв.На приАтел.

# 241
  • София
Ние сме под наем от 2009-та. Хазаинът е много консервативен с вдигането, основно защото се притеснява от смяна на наематели. Ние си плащаме и не правим проблем, не сме го занимавали да прави ремонти и т.н. Вдигна го с малко преди няколко години, но съвсем приемливо. Имам приятели на подобни схеми - наематели от дълги години и при тях е същото - наемът е нисък или съвсем приемлив и не се вдига или се вдига символично. Явно проблемите на наемодателите са еднакви - липсата на читави наематели.

Между другото аз пък имам другия проблем - да намеря читаво жилище с читав собственик. В момента ни трябва малко по-голям апартамент и поне от две места сме се отказали от наемодателите. На едното място го даваше някаква "агенция", която "управлявала имота на собственика", но само като поговорихме беше ясно, че никога няма да го вземем точно заради силното недоверие, които породи агентката в нас. В пазарите, където няма достатъчно жилища под наем съм чувал, че има обратното - сериозно проучване на наемателите - доход, месторабота и т.н. Аз искам ако може да си проуча собственика. Simple Smile

# 242
Здравейте отново.
Имам една ситуация с няколко дребни детайла покрай квартирата, която много ме дразни и не съм сигурна аз ли твърде се втелявам, или хазяйката ми е решила да си прави оглушки.
В жилището има два климатика. Миналата пролет климатикът в хола се развали безвъзвратно. С хазяйката говорихме при всяко плащане на наема по темата, казвах ù че климатик не ща. После обаче излезе една доста голяма сметка за отопление с парното. Започнах да се чудя дали няма да е по-добре с климатик, но в крайна сметка пак се отказах и изкарах втора зима на парно, но само в едната стая. Сметката за топлото намаля наполовина, но мен не ме устройва да плащам наем на две стаи, а да се свивам 5 от 12 месеца в една стая. Така през септември си пуснах климатика в спалнята и като не направих големи сметки, реших, че тоя път ще приема предложението на хазяйката да сложи климатик. Това става първата седмица на октомври. Оттогава по този конкретен климатик няма никакво развитие - все е края на месеца, само че то годината свърши, а отоплителният сезон преполови.
Междувременно се появиха други проблеми. Първо изгоря една верига на осветлението в банята, и то още преди година - никой не дойде да я оправи. После изгоря една верига лунички в кухнята, викнах приятел, но той не можа нищо почти да свърши. Преди месец гръмна цялото осветление в кухнята. Тогава най-сетне дойде жичкаджия, оправи проблема в банята, но в кухнята нищо не свърши - основната лампа не работи, трябвало да се смени, а аз пак стоя на тъмно точно в месеците със стъмване в 17ч.
Вторият климатик се оказа, че капе на съседа отдолу. Хазяйката щяла да прати човек да сложи ваничка - никой нищо не дойде да сложи. Наложи се да спра климатика и да пусна все пак парното.
Парното не качва над 16° , ако навън Т е едноцифрена. Пак се налага да пускам печки. Повдигнах темата и отговорът беше ама как така, то има изолация. Няма изолация, отговарям. Ама на мен ми каза майстор, че има.
Освен другото, беше ме питала ти и тази година ще си в едната стая само, нали?
Хазяйката има пари, време и познати майстори, не е да е в някакво критично положение или неориентирана. Сметки и наем не бавя.
Въпросът ми е - мислите ли, че е нормално това нейното и аз се гевезя, или имам право да смятам, че се държи некоректно? Да се карам ли за проблемите да ги оправя навреме, а не след 3-5-8 месеца? Все си мисля, че като се каже един, айде два пъти, човек предприема действия. Сигурно щях да ù влизам още в положение, обаче като ми повтори няколко пъти репликата за изолацията и се изцепи дали пак ще съм само в едно помещение, се замислих - ама тя май ме смята за ба*ти идиотката.

# 243
Нарциса, защо не смениш квартирата?
Ако ще плащаш за двустаен, няма смисъл половината от времето да прекарваш в една стая...
И да, не е нормално проблеми в апартамента да не бъдат отстранявани с месеци или години.

# 244
ще те ебава до последно, ти си в подчинено положение, нямаш избор
затваряш широко очи и си плащаш тока
ние се разделихме с един служебен апартамент под наем - една година тече вода от казанчето, една година не работи готварската печка - айде чао, аман

# 245
Зависи от размера на наема.
Ако е под пазарния, бих се стърпяла. Но ако за тази сума може да се наеме същото жилище като параметри, няма да си мълча. Среща очи в очи, предизвестие и чао.

# 246
Ами все си казвах, че са дребни неща и може да се изтърпи. Имам и котарак, който е много възпитан и чист, но все пак хазяите настръхват от животни и сигурно за всяко чуват, че е най.
На пазарен наем съм според имот.бг - плащам 500, според обявите жилище с такива параметри е толкова. Даже може и скъпо да плащам, в края на ОК съм, гледам, че по кварталите има и за 400. По-скъпи са жилищата в широк център и център, но не с много. С филтъра за дом.любимци пак доста обяви излизат.

# 247
Не са дребни неща това. Бих сменила квартирата.

# 248
За осветлението - вариант е да й предложиш ти да викнеш човек да го оправи, после да си прихванеш от наема.  Ако тя е съгласна.

# 249
Тя и да е съгласна, аз не познавам хора, а тя познава. Пък и не е само осветлението, всичките неща майстор искат, не е да преместя масата или да сменя крушка.

# 250
За майстор и аз говоря. Викаш майстор, отстранява проблема, за нейна сметка.
Ако не й се занимава тя да вика.

# 251
Проблемите не са дребни, но и наемът не е съвсем пазарен, ако апартаментът е двустаен. Поддържаните са над 600. Като добавим и котката, нещата изглеждат още по-сложни.

# 252
Гарсониера е. Броя две помещения за живеене (а сигурно не трябва).

# 253
Защо просто не поговорите преди да й платиш наема. Ако не обърне внимание го забави. Когато те пита какво става с наема, ти я питай какво става с ремонта. И в зависимост колко искаш да я притиснеш или казваш, че трябва да се погрижи за ремонта преди плащане на наем или плащаш но следващия месец вече повтаряш същото но я притискаш и не плащаш докато не го оправи.
Няма смисъл от емоционални решения и смени на квартири посред зима, особено с котка и ако имаш много багаж. Ако имаш един куфар тогава може. Но ако там то харесва и е добра цена, няма смисъл да се застрелваш в крака, за да стреляш по нея. Просто притисни дипломатически, когато наема не идва вниманието им се изостря и обръщат внимание.

# 254
  • Варна
Не бих сменила квартирата заради точно този проблем, при все че имам котка. Не знам къде живеете вие, но не разбирам какво общо имат наемите по "кварталите". Ако вие сте в (широк) център, е неуместно да сравнявате така цените. Круши с ябълки...
По конкретния казус - не познавам хазяйката ви, но жената може да има един куп други проблеми и мисли на главата си, а в този апартамент живеете вие и е нормално на вас да ви правят впечатление и да ви пречат проблемите. Не знам какво седите и чакате тя да се сети за вас или да дойде време за наема, че да говорите. Имате ѝ телефона. Звъните още днес в удобен час и казвате - Здравейте, Лили съм от квартирата, има спешен проблем с тока/осветлението, да знаете, че се наложи да извикам майстори да го отстранят. Ще ви покажа фактурата като дойдете за наема.
Има десетки обяви в нета на фирми, извършващи оторизирани ремонти по домовете. Звъните, идват, ремонтират, плащате срещу фактура задължително и после давате преизчисления наем на собственичката. Като все пак е уведомена за това по телефона.
Ама тя познавала хора... пълни глупости. Всеки може да познава хора. Майстори - под път и над път. Не става дума за главния прокурор.
Ако стане проблем и ви се скара, че не сте изчакали "нейните хора", казвате - Много се извинявам, но ви чакам повече от година...
Ако се държи неадекватно и се скарате, това вече е повод за смяна на квартирата.
Но не очаквайте от всички хората сами да се сещат за вашите проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт