Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 404
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Наемател, защото е по негова вина. Само че назад се споменаваха маркучи и кабели - все неща, които не се повреждат за няколко месеца, освен ако не е умишлено. Или сега ще даваме пък примери как на шуринайката наемателят е правил нещо... И в моя квартира някакви се бяха топлили с готварската печка, е и?

# 286
Нямам шуранайка.

# 287
И в моя договор има подобна клауза за дребните ремонти. Смяна на крушка не е дребен ремонт, а консуматив. Но когато има сигнал от наемателя, че след като смени крушката нещо не е, както трябва и явно има проблем с ел. инсталацията, е време наемодателят да се включи. Подмяната на разни части от уредите - също е за сметка на наемодателя. Наемателят да си сменя тоалетната хартия и сапуна.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 18:51 от krasimilo

# 288
  • София
Потребителката пише че е изгорена линията на осветлението в кухнята - ако е лед лента за мен е консуматив - както и почистването на климатика, Както е почистването на пералнята или пък смяна гарнитура на батерии и казанчета. И не трябва да се занимава наемодателя с такива дреболии.

# 289
  • Варна
Е, няма как да очакваш една жена да знае да ремонтира казанче... А за осветлението писаха, че не свети основната лампа в кухнята, така че едва ли става въпрос за лед лента. Която пак не сменя току така като крушка за 80 стотинки. Да не говорим, че някои лед осветителни тела са капсуловани ако като се развалят, се налага смяна на цялото тяло. Това би трябвало да е за сметка на наемодателя. Наемателят няма никаква вина и повредата не е в следствие на обичайно ползване. ЛЕД телата по принцип не "изгарят" като крушките след n на брой часове. Щом спрат да светят, значи нещо е дефектирало.

За уредите според мен не е само до марка. Пример - в апартамента, който отдавам, и пералнята, и готварската печка са на Beko. Но пералнята е почти 10 годишна. Преди 10 години струваше 300 лв. Дет се вика, отдавна си е избила парите. Все още пере перфектно, няма точица ръжда или драскотина, но въпреки това ако утре ми кажат, че се е развалила, ще платя ремонта или ще купя нова без да се замисля. Но печката бе закупена чисто нова за 600 лв преди да се нанесат наемателите. Не е готвено на нея. Оставихме я с лепенките и гаранционната карта вътре, както сме я взели от магазина. Ако се развали, определено ще задавам въпроси.

Към наемодателите от Варна: търсят ли се обзаведени имоти под наем и на каква цена горе-долу?
Интересувам се за двустаен, изключително добре обзаведен (чисто нови мебели и техника), не е живяно в имота никога, тухла 2005г, етаж 4, район Чаталджа.
Сами ли отдавате имотите си или давате на някой да управлява имота, както е модерно сега (в случай, че не сте постоянно в града)?
Да, предимно обзаведени двустайни се търсят. "изключително добре обзаведен" за вас може да означава едно, за мен друго, така че без снимки не мога да дам точна оценка, но като цяло обичайният наем за типа жилище, което искате да отдавате, е около 500 лв. +/- 100 лв в зависимост от конкретния интериор. Мястото е сред най-желаните и дори ако имотът ви наистина е уау, можете да вземете същия наем в евро, ако го отдадете на чужденец студент по медицина.

# 290
Имаше случай със сменено от наемателя осветително тяло - не се сменяла крушка, цялото тяло се сменяло. Възникна спор в темата - наложило се е да се дупчат нови дупки за новото осветително тяло, не е уведомен хазяинът. А изгорялото (разваленото) е било в гаранция.

Ако не се отнася за такива по-специфични случаи, мисля, че проблем с лампата, дори да не е само изгоряла крушка, е добре да се изкомуникира и обсъди с хазяина. Разбира се, че една жена-наемател няма да се катери и да бърка по жиците, но същото се отнася и до хазяин-пенсионер или хазяйка-жена. По договорка с хазяина, наемателят вика електротехник, плаща си за поправката, и след това като се разбере какъв е проблемът, се решава кой ще плаща.

# 291
  • Варна
Еми да - комуникация трябва. То не може цялото житейско битие да се опише в един договор 2 листа. Аз с моите си пиша във Вайбър. Хем така е по-лесно - всеки отговаря когато може, хем има всичко написано черно на бяло. Да няма после игра на развален телефон.

# 292
  • София
Наематели, които не могат да си обслужат климатика или сменят лампата или тещащото казанчеи ме карат аз да го правя ще имат проблем с мен. Да, бих се съгласила да го поема като разход, ако те го считат като овехтяване, но да ми предложат решение, а не аз да им търся кой да им сменя крушките...

# 293
А кой трябва да плати посещение от техник (30-50 лв.), защото пералнята не работела, а се оказва, че се е задръстил филтър (едно капаче на предния панел, което се отваря) и не е почистен? Хазяин или наемател? На наемателя е оставена ламинирана инструкция на пералнята. Не нова, но работеща.
Наемателя естествено.
Ако му се запуши мивката, от немърливост пак наемателя си я оправя.

# 294
Да, ама наемателката звъни на пожар на хазяина и с твърд тон заявява "Пералнята не работи!". И иска хазяинът да вземе мерки - е, малко като развален телефон става - хазяинът звъни на сервиз, от сервизът дават ден за посещение, хазяинът звъни на наемателката дали този ден ѝ е удобно, след това презвънява на сервиза за потвърждение. След това хазяинът си губи половин ден да отиде за посещението на техника, защото не знае какъв е проблемът - може ли да се поправи, не може ли, ако ще се поправя - колко ще струва, ако не става или е много скъпо, да търси да купува нова. Да плати посещението и ремонта.
Та затова казвам, че е добре да има нормална комуникация - без ултимативен тон от която и да е от двете страни. И разумни искания и от двете страни. За да не ги тресе наемателите ток или да стоят на полутъмно, но и да не смятат наемателите, че хазяите са длъжни да им поправят всичко възможно за собствена сметка и/или това да стане веднага. Че имаше мнение преди в темата, при развалена и неработеща пералня (не си спомням ремонт ли се чакаше или купуване на нова) хазяинът да поеме разходите за химическо за времето без пералня (седмица до 10 дни). Ами да, дори при най-добро желание на хазяина и експедитивност, техниците от сервиза не чакат само това позвъняване, за да се юрнат веднага към адреса, може да се наложи возене до сервиз и  връщане, а дори да се купува нова, това пак изисква 2-3-4 дни примерно да избереш, да я докарат и да се монтира.
Ако има съгласие с хазяина, най-лесно е наемателят да извика майстор, за да се избегне разваленият телефон. Разходите - според зависи от случая, зависи дали наемателят не може сам да си смени крушка или отпуши канала или трябва да се смени компресора на хладилник.

# 295
Нас ни е викал на пожар наемател млад мъж,че мивката е непоправимо запушена.Не знам какво беше говорил,но много паникьосан.Щом не се усетих да го питам пуснал ли от онези прахчета за отпушване,голяма драма ще да е било.Веднага скочихме в колата с мм и там.На място се оказа точно това,обикновено запушване,защото няма кой да си почисти остатъците от храна по чинията.Не му трих сол на главата,но поне час и половина ни отне след работа,вместо да си пием кафето на спокойствие,примерно.

# 296
................ На теб приятно ли ще ти е хазяинът ти да си мисли, че си тъпа, щом живееш под наем?
Само умен човек може да купи жилище - това даже не знам как да го тълкувам. Пълно е с олигофрени с пари, които си купуват жилища. Както и е пълно с интелигентни хора, които не си купуват, или имат, но не живеят в тях.

Това наистина ли го написа? Чак не ми се вярва, че някой го интересува, какво мислил хазаина му..
Знам, че сме страната в която се плаща данък обществено мнение, но това ме изненада силно.

# 297
  • Варна
Написах го, защото сметнах за нелепо някой да твърди, че едва ли не тия, които не са си купили жилище, са тъпаци. Още повече, че самата потребителка вмомента живее под наем.

# 298
повече от половината наематели са тъпанари, факт

# 299
Имотен, груб и ненужен коментар без основателни аргументи.

Общи условия

Активация на акаунт