Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 417
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Това, че толкова много наематели са ти минали през ръцете, че да правиш обобщения, и че си попадал само на тъпанари, говори зле за теб и за имотите, които отдаваш.

# 301
Нашите наематели досега са били млади симпатични двойки. Далеч от неудачници  или идиоти. Напротив. Разумни млади хора, които са в началото на връзката си, опитват живеене заедно, събират пари за жилище. Дори и разведеният мъж, който напусна предсрочно, реално не ни е ощетил финансово.

# 302
Само никът като видиш на имотния, си представям какво представлява след остроумните си изказвания ..

# 303
Това, че толкова много наематели са ти минали през ръцете, че да правиш обобщения, и че си попадал само на тъпанари, говори зле за теб и за имотите, които отдаваш.
Аз попаднах в супер странна ситуация. През лятото пуснах имот в топ състояние след супер ремонт. Още първата жена, която дойде го хареса и капарира. Живеела в чужбина и получила покана за висок пост в държавната ни администрация. Сключихме едногодишен договор с едномесечен депозит. Жената плати първия наем и когато дойде време за втория се оказа, че е извън България и започна да шикалкави. Всичките и вещи са в апартамента, но до ден днешен я няма никаква. Адвоката ми ме посъветва да не сменям ключалката  и да не влизам в имота. Пусна призовки и заведе дело. Още не е насрочено. Та с две думи попаднах на тъпанарка, която въобще не даваше индикации, че е такава.

# 304
  • Sofia
Не съм запознат с числата за нивото на "тъпанарност" сред наемателите и наемодателите, но многократно съм се убеждавал, че индивидите слагащи под общ знаменател големи групи от хора, често имат сериозни отклонения от нормата за интелигентност и ниво на образование.

# 305
Без да обобщаваме, но ако човек живее цял живот, или две три десетилетия под наем, в собствената си страна, как да определим? Супер умен и финансово грамотен?

# 306
  • Бургас
Тц. Тъпанар.
Наематели-тъпанари не съм имала досега, а отдавам от 2005 г.

# 307
  • София
Има житейски ситуации,  в които е даже по-добре да си под наем. Временно пребиваващ някъде , млад все още неориентиран човек,  който има намерение да се мести в чужбина след 1-2 год. Или самотен зрял човек,  работещ, който има имоти в провинцията и е без деца, няма за какво да влага пари в имот, особено сега в пика на цените.
Той категорично смята след пенсия да се пресели в провинцията. Има хора,  които не желаят да се обвързват с нищо  ( все повече такива хора) , особено с кредит.... Cold Sweat
Даже проста финансова сметка в момента показва , че като теглиш чертата на всички разходи по жилще е къде по -евтино да живееш под наем. Особено млад човек
Имам познат, 40 год,  който очаква наследство , няколко апартамента в Центъра на София от възрастен родител без други наследници и засега стои под наем... чака един ден да наследи имоти и му е все тая... Този същият се жени, развежда, мести... абе не знае и той явно на къде ще го завее вятъра, но живее под наем от години , на нисък наем е и не му пука...
Или хора с вечно непостоянни доходи и несигурни, такива много...
Други чакат да се "пукне балона" с години и живеят при родителите си , което е по-лошо от наем Grinning
Абе не е еднозначно. Но инак да, ако си на зряла възраст и с деца, ако перспективата е да живееш с години под наем, по-добре кредит и покупка. От сегашна гледна точка е така, ако се сринат цените ( евентуално) тогава тези купили в пика на цените с кредит .... те ще са глупаците Confused, не наемателите

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 15:17 от Cabo San Lucas 40

# 308
Къде се загуби Танграта да се изкаже за наемателите

# 309
Без да обобщаваме, но ако човек живее цял живот, или две три десетилетия под наем, в собствената си страна, как да определим? Супер умен и финансово грамотен?
Съдби всякакви. Решения също. Ще дам реален пример. Познавам човек, който живя много години под наем, защото си намери хубаво разпределен апартамент, на страхотно място с нисък за региона наем. Пазарната стойност на имота беше такава, че с наемите се изплащаше за 40-50 години. Наемодателите явно го харесваха. Имаха много пари. Отдаването под наем не им беше бизнес и бяха доволни, че някой вместо да руши имота им го подобрява.

# 310
В крайна сметка въпросният човек купи ли си собствено жилище? Защото моите наблюдения са, че колкото повече време някой отлага тази стъпка, толкова по-трудно се престрашава да я направи.

# 311
Да, като си млад, много по-лесно затваряш очи и скачаш. В добрия смисъл на думата го казвам. Просто с напредване на възрастта човек е много по-малко склонен да поема рискове.

# 312
В крайна сметка въпросният човек купи ли си собствено жилище? Защото моите наблюдения са, че колкото повече време някой отлага тази стъпка, толкова по-трудно се престрашава да я направи.
В крайна сметка купи. За тези дълги години направи и събра  добри пари и купи апартамент, който с ремонта му излезе над 300 000 евро.

# 313
  • Sofia
В класическите съвети за инвестиране, закупуването на жилище с цел инвестиция по дефиниция е грешка и не се прилага често, освен ако разбира се съответния пазар не е силно подценен (примерно в бедна държава, която се развива бурно икономически). Можеш да вложиш парите си в имот и когато всичко друго отива подяволите (криза). В България в този момент не мисля, че е особено разумно да си купиш жилище, освен разбира се с цел да живееш в него - то по дефиниция е пасив (а не актив, от който да печелиш).

Ако се придържаме към разпространената теория за взаимоотношението възраст - риск, то за младите хора (до около 35-40 години) не се препоръчва да купуват жилища! В младите си години се препоръчва да поемат рискове и да опитат бизнес или игра на стоковата борса. Риска да загубят всичко е голям, но е по-разумен от това да затворят парите си в имот! Който не го разбира това, да подмине.

През тези си години е по-разумно да се развиваш, да опиташ да инвестираш всичко, с цел да си осигуриш добро портфолио, бизнес и т.н. ако се провалиш - все още ще имаш време да поправиш нещата. Имот се купува, когато си се уредил финансово. Съответно е по-добре като по-млад да живееш под наем и да нямаш толкова сериозен/обръвзващ ангажимент към едно жилище, което вероятно ще те направи силно консервативен и вероятно ще го изплащаш цял живот, ако направиш тази стъпка в 20-те ти години.

Бих казал, че за всяко нещо си има своето време, така, че може цял живот да си живял под наем (примерно ако сега си на 40), но след 5 години да имаш желаното жилище. Доста по-финансово неграмотно е да си купуваш жилище след жилище, като затваряш по този начин пари, вместо да ги въртиш с много по-добра възвращаемост.

Със сигурност има хора, които харчат парите си за глупости, но това дали живееш под наем или в свое жилище не е определящо за твоята финансова грамотност. Имам примери за това, как човек изключително грамотно върти пари на борсата и предпочита месечните "вноски" да влизат под формата на акции отколкото да ги дава на банката. С оглед на възвръщаемостта наистина би било глупост да купиш жилище. В България хората обаче нямат тези познания и се мятат на имотите, което е тъжно.

# 314
Да бе, да ще инвестирам в акции докато живея под наем. Друг път. Точно в най младия си период инвестирах в собствено жилище. Удвои си себестойноста за 13 г. И другите ми инвестиции са на +
Разбирам временно живеене под наем, докато се устрои човек. Ама десетилетия да се влачиш по квартири и да инвестираш в акции си е "седни си, слаб 2"

Общи условия

Активация на акаунт