Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 384
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Съгласна съм, че ремонт трябва да бъде направен, но ако наемател извика фирма без мое съгласие, не бих била щастлива.
Пример: за последната година се е налагало да сменим крушка, да ремонтираме "развален" телевизор. В първия случай се оказа, че момчето се опитва да смени изгоряла крушка със също толкова изгоряла, а във втория - трябваше да смени батериите на дистанционното. Ако младежът беше викнал фирма и ми беше дал фактури с по 50 лв. само за диагностика, нямаше да му ги осребря. Разбирам, че тук случаят е малко по-различен, но давам пример как на своя глава не трябва да се вика някого. При всички положения е хубаво да се поговори сериозно с нея.

# 256
  • Бургас
Като наемодател, дето хич не обичат да го занимават с ремонти, също ще посъветвам да поговорите с наемодателката и да се разберете кой да осигури ремонта.
На моите наематели съм казала още в началото с дребни ремонти да не ме занимават и да си търсят майстори, ако им се налага, но все пак да бъда информирана и ако аз не мога да осигуря майстор, тогава го осигуряват те.
Случвали са се такива неща, аз си правя пазарно проучване на цените на ремонта или за смяна на уреда (в единия случай беше климатик), приспадам от наема и така. Но пък дребни ремонти и консумативи не приспадам от наема - напр. крушки, това са разходи, които би следвало да поеме наемателят, защото са породени от обичайната експлоатация на уреда.

# 257
  • София
В пазарите, където няма достатъчно жилища под наем съм чувал, че има обратното - сериозно проучване на наемателите - доход, месторабота и т.н. Аз искам ако може да си проуча собственика. Simple Smile

Няколко пъти съм присъствала на т.н. сериозно проучване на кандидат наемателите в Германия, в град без  бежанци, араби и подобни. Няма такова - идват хората на оглед и си носят извлечение от банкови сметки, фишове или ДД . Дали дадения принтиран лист е истина е друга история. Водя се специалист по сканиране, преснимане и подобни хитринки. Ако искаш НА за луната от 1945 г. мога да ти направя.  Няколко пъти съм сканирала и преправяла ведомост за заплати там на познати. Банковите извлечения и те са прости. Близка германка  там има фирма - редовно издава бележки за заплати на познати, които никога не са работили при нея. От фирмата за имоти не се вторачват много-много. Това здравни и пенс. осигуровки хич не проверяват дали внасяш. А пък достолепната наемодателка фрау Хелга няма как да провери. Отбелязва си в таблица кой каквото и е казал. И там, както и тук има и шмекери, и честни хора. Не всичко е толкова строго, а и въпрос на късмет понякога.
Как си представяш да ме проучиш като собственик, ако се срещнем? Не се заяждам, питам от интерес. Трябва ли да ти показвам НА на имота, удостоверение за наследници и подобни. Все пак аз съм човека с имота - а ти винаги може да си вдигнеш багажа и да ме оставиш с 2 неплатени сметки и без да преведеш последния наем. Дори и с депозит пак ще съм на минус. А аз какво - само мога да ти пусна предизвестие според договора ако имота ми трябва за друго.
Преди няколко години в един от имотите ми дойдоха 2 нафукани гейки и пробваха да ме проучват. Много важни бяха, искаха разни невъзможни неща.  Ами заминаха си на третата минута. Аз мога да си позволя да избирам известно време, няма да ме събори 1 - 2 месеца без наем.

# 258
  • пустинята Гоби
Съгласна съм, че ремонт трябва да бъде направен, но ако наемател извика фирма без мое съгласие, не бих била щастлива.
Пример: за последната година се е налагало да сменим крушка, да ремонтираме "развален" телевизор. В първия случай се оказа, че момчето се опитва да смени изгоряла крушка със също толкова изгоряла, а във втория - трябваше да смени батериите на дистанционното. Ако младежът беше викнал фирма и ми беше дал фактури с по 50 лв. само за диагностика, нямаше да му ги осребря. Разбирам, че тук случаят е малко по-различен, но давам пример как на своя глава не трябва да се вика някого. При всички положения е хубаво да се поговори сериозно с нея.
Този хубостник как изобщо успява да живее самостоятелно, след като не може да различи изгорялата крушка и да си смени сам батериите на дистанционното.

# 259
  • Варна
И аз не бих била щастлива ако не ме информират предварително, затова посъветвах наемателката да говори по телефона с хазяйката си още сега. А не да чака да дойде време за наема. Да разбере собственичката, че нуждата от ремонт не търпи отлагане. Отделно потребителката писа, че проблемите с инсталацията за осветлението са от преди повече от година и че хазяйката е уведомена многократно.

# 260
Този хубостник как изобщо успява да живее самостоятелно, след като не може да различи изгорялата крушка и да си смени сам батериите на дистанционното.
Свястно изглежда момчето. Поддържа чисто, плаща навреме, просто му липсва житейски и битов опит 🙂 И други забавни въпроси ми е задавал, като например, защо плаща топлофикация, като през лятото не пуска парно и чак като го питах дали се къпе лятото и дали е с топла вода, се усети 🙂 Вече клюкарско почна да става. Ама, пу-пу, засега нямаме оплаквания. Даже веднъж бях впечатлена, че се засякохме в магазина и ми предложи да ми носи торбата.

# 261
Тук, в щатите, не можеш да си викаш който майстор ти скимне. Има си фирма, която се занимава с поддръжка и управлене на комплекса,на тях се звъни. Дефектирал климатик. Не може да викнеш бат Пешо бегето, или на хазайката братовчед и Мигел. Има си протокол.
Ако е нещо вътре в самия имот, и е дребно, да, урежда се със собственика. Но за ВИК или ел проблеми, не е казус кой ще го отстрани.
Да подчертая, че поддръжката е сериозна сума месечно.

# 262
  • София
Лъки,  а колко време отнема да се оправи нещото от фирмата за поддръжка?
Защото при дъщеря ми втора година умуват как да оправят и заздравят балкона. 3 месеца се каниха да огледат докато си приеха поканата. После 6 м. чертаха план за укрепване на конструкцията. А аз цялата работа я свърших за 1 час - да оскубя прорасналите бурени и да напръскам с препарат. Но за последното си трая, че видимо да не наруша екоравновесието като изтрепя мравки и бубулечки.

# 263
За климатика 3-4дни. Но тук във Флорида това си е критичен птоблем.
По скоро се действа приоритетно.
Ако ще е за укрепване на сграда, ще се проточи... не си дават излишен зор, така да го кажа.

# 264
Понеже все още имам някакви наематели(абсурдно ми е отдаването под наем в момента в гр. София), си погледнах договора за наем и там в т. 12.2 е описано, че всички повреди, свързани с обикновеното ползване на имота са за сметка на наемателя. Договора е от някаква агенция, стандартен.

Което юридически означава, че крушки, лунички, клапи на казанчето, маркучи на пералнята, въжета на простора, слушалка и меки връзки на душа, кабел на печката и подобни неща са отговорност на наемателя.

В случай, че вие отивате да му сменяте крушката, вие извършвате безплатен ремонт, което е ваше демократично право. Но от тличен труд, комбиниран с невдигането на наема, когато наемателите са свестни, доходността става изключително ниска. Съветвам ви когато  ремонтирате, да ви се заплаща труда, или да изпращате познат, защото наемателите в повечето случаи ще решат, че се обогатявате като кажете 30 лв за смяна на крушката, което е  реалната цена на услугата (с идването на място) в момента.

# 265
То по закон си е така..дребни повреди свързани с ползването на вещта, са за сметка на ползвателя.

# 266
Според това тълкувание за сметка на наемодателя май е само ако се срине някой панел като в Стара Загора преди години. Смяна на консумативи като крушки е поради нормално ползване на имота, обаче маркучи на пералнята нито са консуматив, нито се сменят като крушките. Ако пък се, пералнята е калпава, за което наемателят едва ли е виновен.

# 267
  • София
Към наемодателите от Варна: търсят ли се обзаведени имоти под наем и на каква цена горе-долу?
Интересувам се за двустаен, изключително добре обзаведен (чисто нови мебели и техника), не е живяно в имота никога, тухла 2005г, етаж 4, район Чаталджа.
Сами ли отдавате имотите си или давате на някой да управлява имота, както е модерно сега (в случай, че не сте постоянно в града)?

# 268
Ако влизам първи и уредите са миеле ще подпиша този договор. Ако са 5 годишно нео, беко и подобни просто бих подминал, защото това е бомба сус закъснител.

# 269
А ще дадеш ли 200 лв. отгоре на наема, за да са ти уредите Миле, и то чистак-бърсак нови? А ако са на същата марка, но са на 1-2 години?

Общи условия

Активация на акаунт