Отговори
# 150
Здравейте,

Синът ми е на 2 години и откакто го отбих окончателно преди 4 дни, заспиването е пълен кошмар. Първо отпадна вечерното кърмене за заспиване и оттогава е ужас. Ляга, става, светка лампите, ходи в другата стая, търси си играчките, дори тича. И така по час и половина. Мислех, че е така, защото следобед спи по 2,5-3 часа. Но не. Пробвахме да не спи или да спи само по половин час следобед. Същата работа. Лягаме всички в 21:30, но до 22-23:00 няма заспиване. Сега, откакто спрях обедното кърмене за заспиване, същото се случва и със следобедния сън. Заспива сам от умора към 16:00 часа, след като съм опитала всичко и съм го оставила, и може да спи 3 часа, но към 18:00 ч го будя. Преди заспиваше към 14:00 часа, максимум за 10 минути, на гърда.
Сега чета книжки за приспиване, пея песни, разказвам приказки... Докато го правя, е в леглото. После губи интерес и става.
Пропуснах да кажа, че откакто се е родил, спи до мен на спалнята. Сутрин става към 7:30 ч.

Здравейте,
Промяна е голяма и е нормално да доведе до проблеми в съня, особено щом детето няма умение за самостоятелно заспиване.
На първо място бих посъветвала да направите корекция в графика, но плавна такава с промени от 15-20 минути на няколко дни.
Обедният сън трябва да бъде не по-късно от 13:00ч и не повече от 2ч. , а вечерното заспиване не по-късно от 21:00.
Въведете и солидна рутина, както за вечерния, така и за обедния сън. Поставете и ясни граници по отношение на заспиването.
Ако промяната в графика не доведе до ефект, бих посъветвала да помислите за приучване към самостоятелно заспиване.
Бъдете търпеливи и постоянни - промените в съня изискват постоянство и повторение

# 151
Здравейте, имам близначки на 10 месеца. Нощем спят неспокойни. Заспиват в 20.30ч.с млякото, след което едната се буди около 4 и се преспиване по около час . Другата девойка се буди около 4.30ч. Преспиваме ги на ръце, защото това е единственият начин, да ги накараме да спрат да плачат. Стават към 7.30ч сутрин. Имат една драма към 10.30, която е 10-15 минути и една на обяд, до 30 мин. Не искат да спят повече от това. За мен е крайно недостатъчен съня за тях.

# 152
  • Варна
Здравейте! Благодаря за възможността да попитаме бързо и лесно 😊

Моят въпрос е свързан с режима и нощното будене...
Детето е на 7месеца. В момента е на смесено хранене - адаптирано мляко/пюрета.
Много сбъркан режим имаме. Дневният му сън е към 3-4часа,разделен на 3,като първата е най-дълга (около 2 часа)
Буди се много рано,в 6ч. Заспива също много рано,към 20ч. Когато му се доспи вечерта  се опитвам да го задържа още,но става раздразнителен и само мрънкащ...така в крайна сметка го слагам да спи.
Нощно време се буди често,но не с изтеричен рев (за това предполагам,че може дане са зъбки,които са понабъбнали,но още ги няма никакви).
В крайна сметка през деня спи страхотно,а през ноща много неспокойно и леко.
В коя насока бихте ни препоръчали да работим?
Пропуснах да напиша,че давах дормикинд за спокоен сън,но нищо не се промени в режима му.

# 153
Здравейте, имам близначки на 10 месеца. Нощем спят неспокойни. Заспиват в 20.30ч.с млякото, след което едната се буди около 4 и се преспиване по около час . Другата девойка се буди около 4.30ч. Преспиваме ги на ръце, защото това е единственият начин, да ги накараме да спрат да плачат. Стават към 7.30ч сутрин. Имат една драма към 10.30, която е 10-15 минути и една на обяд, до 30 мин. Не искат да спят повече от това. За мен е крайно недостатъчен съня за тях.

Здравейте,
Както сама отбелязвате, това е изключително малко сън - хубаво е на тази възраст да е около 2 часа - 2 часа и половина.
Трябва да удължите първата дрямка и съответно втората дрямка да бъде по-късно, а вечерното лягане по-рано. С толкова малко сън през деня, със сигурност са преуморени вечер.
Ако заспиват за повече от 15-20 минути сутрин, удължете интервала с 15 минути, ако заспиват за по-малко от 5 минути, съкратете интервала с 15 минути.

# 154
Здравейте! Благодаря за възможността да попитаме бързо и лесно 😊

Моят въпрос е свързан с режима и нощното будене...
Детето е на 7месеца. В момента е на смесено хранене - адаптирано мляко/пюрета.
Много сбъркан режим имаме. Дневният му сън е към 3-4часа,разделен на 3,като първата е най-дълга (около 2 часа)
Буди се много рано,в 6ч. Заспива също много рано,към 20ч. Когато му се доспи вечерта  се опитвам да го задържа още,но става раздразнителен и само мрънкащ...така в крайна сметка го слагам да спи.
Нощно време се буди често,но не с изтеричен рев (за това предполагам,че може дане са зъбки,които са понабъбнали,но още ги няма никакви).
В крайна сметка през деня спи страхотно,а през ноща много неспокойно и леко.
В коя насока бихте ни препоръчали да работим?
Пропуснах да напиша,че давах дормикинд за спокоен сън,но нищо не се промени в режима му.

Здравейте,
Бих препоръчала да коригирате режима - хубаво е дремките да са разпределени равномерно - първата най-дълга - не повече от 1 час и половина, следобедна около час и последната дрямка почти винаги е кратка около 40 минути или общо не повече от 3 часа дневен сън.
Следвайте интервалите на будуване - като таблицата може да откриете на страница на Sleepy Panda https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation.
Нощните събуждания може да се дължат на нарушенията на дневния режим или на асоциация за сън. Рядко зъбите водят до смущения на съня, по-дълги от 4 до 7 дни около избиването на зъба.
А 20ч. далеч не е ранен час за заспиване, а идеален такъв.
Правете всички промени в режима постепенно - с по 15 минути на 2-3 дни.

# 155
Здравейте, имам бебе на 2 месеца. От около две седмици има проблем с дневния сън. Храни се веднъж през нощта и през деня е на 3 часа. През деня преди не спеше заради силни колики , а сега продължават коликите. Хващам го кога му се доспива,което е след около 30 минути след ядене. Към момента спи на мен и се буди често и по този начин. Вечер си спи в кошарата без проблем, като силд яденето в 10 го полюшваме със залъгалка в леглото и заспива до 11:30. Как мога да го приуча пак да си спи в леглото?

# 156
Здравейте, имам бебе на 2 месеца. От около две седмици има проблем с дневния сън. Храни се веднъж през нощта и през деня е на 3 часа. През деня преди не спеше заради силни колики , а сега продължават коликите. Хващам го кога му се доспива,което е след около 30 минути след ядене. Към момента спи на мен и се буди често и по този начин. Вечер си спи в кошарата без проблем, като силд яденето в 10 го полюшваме със залъгалка в леглото и заспива до 11:30. Как мога да го приуча пак да си спи в леглото?

Здравейте,
Бебето е малко, а в комбинация с коликите, бих препоръчала да правите промените много бавно, постепенно и с голямо постоянство. Следвайте интервалите на будуване и добра рутина за сън.
Не бих могла да се ангажирам с други конкретни съвети, тъй като това е много индивидуален процес, а при толкова малко бебе изисква и подробен анализ на ежедневието ви, за да може да се използват методи без абсолютно никакви сълзи, съответно всичко това е обект на индивидуална консултация.

# 157
  • София
Благодаря за съветите!
Прилагаме ги вече, дано има резултат скоро 🤞

Здравейте,

Нашият син е на година и шест месеца. Вечер заспива в интервала 20.00-21.00 (най-късно) с биберон и играчка за гушкане. Спи сам в стая на тъмно. Събужда се между 6.00 и 6.30. Рядко сме се радвали на комфорта да се събуди около 7.00 - 7.30.

В последните няколко месеца обаче има будене през нощта в различни интервали (предимно след 4.00 сутринта) и будуване около 1-2 часа. Като това леко удължава събуждането му.

Наясно сме, че при растеж на зъби има доста сериозен дискомфорт (остават му още 4 зъба за излизане), но горе долу разбираме кога проблемите в съня са причинени от тях.

През деня има една дрямка от порядъка на 1.30 до 2.30 часа, като в много редки случаи е стигала до 3 часа. Обикновено ляга около 13.30 до 15.30/16.00.

Има ли нещо, което можем да променим в режима за да се справим с нощните будувания?

Здравейте,
Да, със сигурност трябва да изместите обедното лягане около 12:30 - обеден сън след 13:00ч. е типичен за деца над 2-години, а при толкова ранно ставане това води до неправилно разпределение на интервалите на будуване и преумора за обедния сън, която се отразява и вечерта.
Изместете режима постепенно, не изведнъж. Ако будуванията продължават бих съкратила и дневната дрямка до не повече от 2 часа.

# 158
Здравейте, имам бебе на 4 месеца. От раждането си спи в собствена стая освен ако няма някакви причини да спи при нас в собствена кошара. С времето след много различни етапи на съня, малкият ни юнак от почти месец някак си сам си създаде нещо като режим, който не на 100%, но често си го спазва. Няма проблеми със съня като цяло. До скоро го приспивахме на ръце и вечер ако го присвие коремче или нещо го смути се буди и аз отивах, защото иначе сам му е трудно да се приспи. Четох за бебешкия сън и от известно време се опитвам да заспива сам в леглото си с плавен подход като постепенно премахвам по някой от методите за заспиване-например държането на ръце, люлеенето и сега пробвах без успокояващ глас. Общо взето няколко пъти му пускам музика, както всяка вечер и лягам на стола си за кърмене все едно ще спя и той заспива постепенно. От няколко дни обаче като му се доспи аз го слагам и той тръгвайки да си затваря очите се изнервя и започва да реве и да си търка очите да се буди. Аз го вземам да го гушна, но той отново реве (което забравих да спомена, че е нетипично за него) и така отнема доста време да го успокоя. След като видя че е по-добре го слагам пак и за 3 4 минутки заспива. Въпросът ми е каква би могла да е причината да се изнервя и да реве когато се опитвам да го приспя, четох за регресия на съня в 4ти месец, възможно ли е да е това, ако е това преминава ли, ако не какво бих могла да направя за да е по-спокоен? Благодаря предварително!

# 159
Здравейте,

Бебето ми е на 2м. Последните около 2 седмици доста се влоши нощният сън, но понякога има и необяснимо спокойни нощи. Заради тези периоди на спокойствие мисля, че основният му проблем все още е стомашен/коремен дискомфорт.

Въпреки това, искаме да постъпваме правилно с дневните дремки. През деня знам, че не трябва да има много и дълги дремки, но той редовно прави поне по 2 дълги спанета, понякога дори и по около 4 часа. Разбуждането е много трудно, когато заспи дълбоко.

Въпросът ми е, на 2 месеца колко максимум трябва да спи през деня, че да не навреди на нощния сън? Интервалите на будуване от около час и малко следя, но понякога ги слива и остава дълго буден въпреки усилията за приспиване. Или обратното, не си взима будуването между дремките през деня - например заспива отново едва 30тина мин след събуждането. (Наддава чудесно, просто си е обърнал деня с нощта. )

Четох, че трябва сънят да е около 5-6 часа сумарно, с будене при дрямка, минала втория час. Но математиката с интервалите на будуване не ми се получава - излиза, че някъде трябва да има голямо будуване преди нощния сън.

# 160
Може ли да ми дадете насока как се премахва пеенето като асоциация за заспиване? Само това ни остана като крачка към самостоятелно заспиване и незнам как да процедирам?

# 161
Здравейте, имам бебе на 4 месеца. От раждането си спи в собствена стая освен ако няма някакви причини да спи при нас в собствена кошара. С времето след много различни етапи на съня, малкият ни юнак от почти месец някак си сам си създаде нещо като режим, който не на 100%, но често си го спазва. Няма проблеми със съня като цяло. До скоро го приспивахме на ръце и вечер ако го присвие коремче или нещо го смути се буди и аз отивах, защото иначе сам му е трудно да се приспи. Четох за бебешкия сън и от известно време се опитвам да заспива сам в леглото си с плавен подход като постепенно премахвам по някой от методите за заспиване-например държането на ръце, люлеенето и сега пробвах без успокояващ глас. Общо взето няколко пъти му пускам музика, както всяка вечер и лягам на стола си за кърмене все едно ще спя и той заспива постепенно. От няколко дни обаче като му се доспи аз го слагам и той тръгвайки да си затваря очите се изнервя и започва да реве и да си търка очите да се буди. Аз го вземам да го гушна, но той отново реве (което забравих да спомена, че е нетипично за него) и така отнема доста време да го успокоя. След като видя че е по-добре го слагам пак и за 3 4 минутки заспива. Въпросът ми е каква би могла да е причината да се изнервя и да реве когато се опитвам да го приспя, четох за регресия на съня в 4ти месец, възможно ли е да е това, ако е това преминава ли, ако не какво бих могла да направя за да е по-спокоен? Благодаря предварително!

Здравейте,
Първо подравления за постигнатото до тук и усилията, които полагате.
Да, възможно е да е регресия - ако случаят е такъв, просто бъдете търпеливи и постоянни.
За да намалите плача при приспиване - спазвайте интервали на будуване, подходящи за възрастта (може да откриете таблица на страницата на Sleepy Panda) и еднаква рутина за сън, както вечер, така и за дремките. На тази възраст е хубаво вече рутината да е с продължителност ок. 20 до 30 минути.

# 162
Здравейте,

Бебето ми е на 2м. Последните около 2 седмици доста се влоши нощният сън, но понякога има и необяснимо спокойни нощи. Заради тези периоди на спокойствие мисля, че основният му проблем все още е стомашен/коремен дискомфорт.

Въпреки това, искаме да постъпваме правилно с дневните дремки. През деня знам, че не трябва да има много и дълги дремки, но той редовно прави поне по 2 дълги спанета, понякога дори и по около 4 часа. Разбуждането е много трудно, когато заспи дълбоко.

Въпросът ми е, на 2 месеца колко максимум трябва да спи през деня, че да не навреди на нощния сън? Интервалите на будуване от около час и малко следя, но понякога ги слива и остава дълго буден въпреки усилията за приспиване. Или обратното, не си взима будуването между дремките през деня - например заспива отново едва 30тина мин след събуждането. (Наддава чудесно, просто си е обърнал деня с нощта. )

Четох, че трябва сънят да е около 5-6 часа сумарно, с будене при дрямка, минала втория час. Но математиката с интервалите на будуване не ми се получава - излиза, че някъде трябва да има голямо будуване преди нощния сън.

Здравейте,
Да, абсолютно права сте - не трябва да има единична дрямка по-дълга от 2 часа, а дневният сън не трябва да е повече от 5 часа.
Нормата на будуване е 1 час и 15 минути максимум, т.е това би следвало да е последният интервал, първият интервал би следвало да е около максимум половин час по-кратък, т.е около 45 минути също би било норма.

# 163
Може ли да ми дадете насока как се премахва пеенето като асоциация за заспиване? Само това ни остана като крачка към самостоятелно заспиване и незнам как да процедирам?

Здравейте,
Първо, поздравления за постигнатото до тук.
За жалост не бих могла да дам еднозначен отговор на въпроса, тъй като премахването на асоциации и приучването към самостоятелно заспиване е комплексен и много индивидуален процес, поради което е обект на индивидуална консултация.

# 164
Здравейте отново, бях писала и преди - накратко синът ми на 14++ мина от две дремки на една дрямка, но ранното ставане в 5:30 се запази. Гледам да го слагам в 11:30, както препоръчахте, след което ляга за нощен сън в 18:30. Чудя се обаче как да изместя часа на ставане поне до 6:00. Дали да върна двете дремки, за да изместя часа за лягане или да продължаваме с този режим, като евентуално чакам да се удължи нощния сън? Принципно съм пробвала две дремки, но често с триста зора се стига до втората.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 09:45 от Misery.

Общи условия

Активация на акаунт