Отговори
# 165
Здравейте отново, бях писала и преди - накратко синът ми на 14++ мина от две дремки на една дрямка, но ранното ставане в 5:30 се запази. Гледам да го слагам в 11:30, както препоръчахте, след което ляга за нощен сън в 18:30. Чудя се обаче как да изместя часа на ставане поне до 6:00. Дали да върна двете дремки, за да изместя часа за лягане или да продължаваме с този режим, като евентуално чакам да се удължи нощния сън? Принципно съм пробвала две дремки, но често с триста зора се стига до втората.

Здравейте,
Изместете постепенно вечерното лягане поне до 19ч.
В момента така детето прави 11 часа нощен сън, което е чудесно и най-вероятно сумарно количеството нощен сън му е абсолютно достатъчно.
Постепенно ще изместите и обедното лягане до 12ч. и така ще се наместят интервалите.
Не бих препоръчала връщане на 2 дремки - като правило децата спят по-добре и по-дълго на по-малко дремки.

# 166
Здравейте.
Бих искала да попитам дали режима, който имаме е подходящ за детето и за съвет.
Тя е на 6м. Вечер заспива към 20:30часа, буди се в 6 сутринта, яде и заспива отново до 9часа.
Спи от 11 до към 12, след това към 14 часа заспива отново до около 16:30, 17. След този сън няма дремки, следва нощния сън.

Вечер заспива докато яде, местя я в леглото и след около 30 минути се буди и плаче. От около 2 седмици я оставях така и след 10тина минути заспиваше, от няколко дни обаче плаче много по-продължително и аз се намесвам с вода и биберон и заспива до сутринта.
Как се избягва това еднократно, понякога и двукратно събуждане след заспиване.
Има случаи в които това се случва и на обедния дълъг сън.

# 167
Дъщеря ми е на 3 мес и половина и от няколко дни нощният й сън много сериозно се наруши, имам подозрения, че може да става въпрос за регресията на 4-ти месец. Буди се на всеки час-час и малко и заспива само ако дам биберон, кърмя я веднъж нощем. Дневният й сън също се влоши (има 4 дремки, втората по-дълга в количката, останалите по 30 Мин). Понеже биберонът се води силна асоциация как да процедирам- да изчакам да премине този период на множество пробуждания и тогава да пробвам да го махна? Има ли начин да облекча тези събуждания спрямо търсенето й на биберон? Бял шум, галене и шшшш-кане не действат нощем, гърда няма да пробвам да предлагам

# 168
Здравейте.
Бих искала да попитам дали режима, който имаме е подходящ за детето и за съвет.
Тя е на 6м. Вечер заспива към 20:30часа, буди се в 6 сутринта, яде и заспива отново до 9часа.
Спи от 11 до към 12, след това към 14 часа заспива отново до около 16:30, 17. След този сън няма дремки, следва нощния сън.

Вечер заспива докато яде, местя я в леглото и след около 30 минути се буди и плаче. От около 2 седмици я оставях така и след 10тина минути заспиваше, от няколко дни обаче плаче много по-продължително и аз се намесвам с вода и биберон и заспива до сутринта.
Как се избягва това еднократно, понякога и двукратно събуждане след заспиване.
Има случаи в които това се случва и на обедния дълъг сън.

Здравейте,
На първо място, ако вие и детето се чувствате добре с този режим, няма нужда да правите промени.
Аз лично бих променила режима на детето.
На първо място, единична дрямка не бива да продължава повече от 2 часа
Сутрешно събуждане не по-късно от 08ч.
На 6 месеца по правило децата са все още на 3 дремки, обичайно с продължителност 1-1:30; 1 час и последна не по-дълга от 30-40 минути.
Пробужданията могат да се дължат на не добро разпределение на интервалите на будуване и дремките, както и на асоциацията хранене за заспиване, така че бих посъветвала да помислите и за приучване към самостоятелно заспиване.
Следете интервалите на будуване и нормите за сън, които може да откриете на страницата на https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation
Имайте предвид обаче, че всички промени трябва да се правят постепенно и с голямо търпение

# 169
Дъщеря ми е на 3 мес и половина и от няколко дни нощният й сън много сериозно се наруши, имам подозрения, че може да става въпрос за регресията на 4-ти месец. Буди се на всеки час-час и малко и заспива само ако дам биберон, кърмя я веднъж нощем. Дневният й сън също се влоши (има 4 дремки, втората по-дълга в количката, останалите по 30 Мин). Понеже биберонът се води силна асоциация как да процедирам- да изчакам да премине този период на множество пробуждания и тогава да пробвам да го махна? Има ли начин да облекча тези събуждания спрямо търсенето й на биберон? Бял шум, галене и шшшш-кане не действат нощем, гърда няма да пробвам да предлагам
.

Здравейте,
Да, най-вероятно става въпрос за регресията в 4-ти месец. През този период най-важно е да се стремите да успокоите детето, без да въвеждате нови асоциации, а само с познатите до сега. В този смисъл, предлагането на допълнително кърмене, може да доведе създаване на асоциация и не бих препоръчала.
Периодът на регресия не е подходящ за премахване на залъгалка, която не е задължително да бъде силна асоциация (ако използването й не води до мнократни събуждания). Според ААП използването на залъгалка до 6-ти месец, намалява риска от СВДС.
Бъдете постоянни, търпеливи, използвайте меки асоциации, следвайте интервалите на будуване и нормите за сън и периодът ще отмине.

# 170

Здравейте,
.
Периодът на регресия не е подходящ за премахване на залъгалка, която не е задължително да бъде силна асоциация (ако използването й не води до мнократни събуждания). Според ААП използването на залъгалка до 6-ти месец, намалява риска от СВДС.
Бъдете постоянни, търпеливи, използвайте меки асоциации, следвайте интервалите на будуване и нормите за сън и периодът ще отмине.
А няма ли риск така тя да свикне, че на всеки час- час и половина трябва да се буди за залъгалката? Какво да очаквам ако сега е периода на регресия й я подавам постоянно?  Не съм сигурна как да подходя в периода на регресия, за да излезем най-благоприятно от него и буденето да спре...

# 171
Здравейте,

Всички знаем репликата "не го учи на ръце". На каква възраст можем да говорим за силна асоциация бебето да заспива само в прегръдки и да го изисква? Съответно да не може да заспи в легълцето или да заспи за кратко и да се събуди нервно, че не е гушнато?

Нашето момче е много малък още (2м), но се замислих да имам този аспект предвид за в бъдеще, когато много ще ми тежи на килограми в ръцете. Grinning

# 172
Здравейте отново, бях писала и преди - накратко синът ми на 14++ мина от две дремки на една дрямка, но ранното ставане в 5:30 се запази. Гледам да го слагам в 11:30, както препоръчахте, след което ляга за нощен сън в 18:30. Чудя се обаче как да изместя часа на ставане поне до 6:00. Дали да върна двете дремки, за да изместя часа за лягане или да продължаваме с този режим, като евентуално чакам да се удължи нощния сън? Принципно съм пробвала две дремки, но често с триста зора се стига до втората.

Здравейте,
В момента така детето прави 11 часа нощен сън, което е чудесно и най-вероятно сумарно количеството нощен сън му е абсолютно достатъчно.
Постепенно ще изместите и обедното лягане до 12ч. и така ще се наместят интервалите.
Не бих препоръчала връщане на 2 дремки - като правило децата спят по-добре и по-дълго на по-малко дремки.

А ако въпреки лягането в 19:00 продължавс да се буди в 5:30, какъв е полезният ни ход? Оставяме го в кошарата до 6:00 минимум или доприспиваме, всдейки от кошарата?

# 173

Здравейте,
.
А няма ли риск така тя да свикне, че на всеки час- час и половина трябва да се буди за залъгалката? Какво да очаквам ако сега е периода на регресия й я подавам постоянно?  Не съм сигурна как да подходя в периода на регресия, за да излезем най-благоприятно от него и буденето да спре...
Разбира се, има риск, но също така, периодите на регресия, особено точно тази, която всъщност се характеризира с промяна в циклите на съня, категорично не е подходящ момент за премахване на асоциация.
Бъдете търпеливи, в крайна сметка е само период, предлагайте повече тупкане и ш-ъткане. В тази възраст нещата са много динамични и променящи са.

# 174

Здравейте,

А ако въпреки лягането в 19:00 продължавс да се буди в 5:30, какъв е полезният ни ход? Оставяме го в кошарата до 6:00 минимум или доприспиваме, всдейки от кошарата?

Здравейте,
Отнема време да се нормализира режима. И двата варианта са опция, като аз по-скоро бих препоръчала да го оставите в кошарата или поне да не излизате от спалнята и да показвате, че денят е започнал до часа, в който искате да се измести - т.е до 6 или 6:30, спрямо това каква е целта ви

# 175
Здравейте,

Всички знаем репликата "не го учи на ръце". На каква възраст можем да говорим за силна асоциация бебето да заспива само в прегръдки и да го изисква? Съответно да не може да заспи в легълцето или да заспи за кратко и да се събуди нервно, че не е гушнато?

Нашето момче е много малък още (2м), но се замислих да имам този аспект предвид за в бъдеще, когато много ще ми тежи на килограми в ръцете. Grinning

Здравейте,
Една асоциация се характеризира като силна, тогава когато, за да свърже детето циклите между съня, той се нуждае отново от асоциацията, т.е ако детето се буди на всеки 1.3 - 2 часа и иска да го доприспи на ръце, тогава говорим за силна асоциация и ако детето не може да бъде приспано по абсолютно никакъв друг начин.
За щастие, има деца, които заспиват на ръце или на гърда, но това по никакъв начин не пречи на съня им и преминаването между циклите.
Приучването към самостоятелно заспиване може да се случи на всяка една възраст и никога не е късно, но колкото по-рано се случи, толкова по-добре (ако разбира се, това е целта)

# 176
Явно аз бъркам нещо в режима, може ли да го погледнете?
Ставане в 7, храна, игра и в 8:30 най-късно приспивам. Това се повтаря на всеки 3 часа. В 18:30 будим за баня, храна и после нощен сън. Будят се веднъж или максимум два пъти на вечер. Заспиват много трудно, с много рев и само в слинг, понякога не можем да ги оставим по леглата и спят в нас по цяла вечер. От два дни започнах да уча едната да си заспива в леглото с моя помощ и седя през цялото време при нея като идеята е с времето аз да отпадна от уравнението. Сега се буди на всеки 30мин през деня и има нужда от доприспиване. Вечер продължаваме да я приспиваме в слинга и да се опитваме да я оставяме в леглото, защото не искам да я преуморявам. Когато свикне така да спи през деня мисля да започна и вечер да я приспивам така. После е ред на другата девойка да науча.
Става въпрос за близначки на 3+. Какво бъркам в режима, мога ли да им помогна по някакъв начин и въобще каквито съвети имате.

# 177
Явно аз бъркам нещо в режима, може ли да го погледнете?
Ставане в 7, храна, игра и в 8:30 най-късно приспивам. Това се повтаря на всеки 3 часа. В 18:30 будим за баня, храна и после нощен сън. Будят се веднъж или максимум два пъти на вечер. Заспиват много трудно, с много рев и само в слинг, понякога не можем да ги оставим по леглата и спят в нас по цяла вечер. От два дни започнах да уча едната да си заспива в леглото с моя помощ и седя през цялото време при нея като идеята е с времето аз да отпадна от уравнението. Сега се буди на всеки 30мин през деня и има нужда от доприспиване. Вечер продължаваме да я приспиваме в слинга и да се опитваме да я оставяме в леглото, защото не искам да я преуморявам. Когато свикне така да спи през деня мисля да започна и вечер да я приспивам така. После е ред на другата девойка да науча.
Става въпрос за близначки на 3+. Какво бъркам в режима, мога ли да им помогна по някакъв начин и въобще каквито съвети имате.

Здравейте,
Ще ми трябва малко повече информация за режима, за да мога да кажа дали има нужда от промяна - интервали на будуване, брой дремки и ориентировъчно време на дремките
Също така - близначките доносени ли са?
Относно самостоятелното приспиване - за жалост няма как да дам конкретни съвети за приучване, тъй като е много специфичен и индивидуален процес, съответно поради това е обект на индивидуална консултация

# 178
Родени са в 37г.с., но с много добри показатели, само с ниско тегло. Имат 4 дремки, 3 от тях са по около час и половина и късната е около час. Будуват по максимум час и 30мин и започвам да ги приспивам. При приспиването удрям на камък, имаме приспиване за 10мин, но и за 2 часа с рев и колкото и да мърдам минутите бодърстване все не мога да уцеля момента, в който ще ги приспя лесно и бързо. Гледах за порозовели вежди... Ми те така си се събуждат, същото важи и за прозявките, събуждат се и след 5мин се прозяват. Не знам, недоспали ли са? През нощта като се събудят пак по час и отгоре не мога да ги приспя. А в повечето случаи не правят 15 часа сън на денонощие точно заради нощния сън.

# 179
Здравейте,

Синът ми е на година и 9 месеца. След като ми се наложи да бъда в болница с голямото ми дете за 25 дни и се върнах сънят му се промени коренно. До тогава аз го приспивах единствено,а мъжът ми не успяваше,в момента той не иска да заспива с мен,а само с него ,но заспива крайно трудно през деня,за нощта също често трудно и късно,22 часа, понякога даже 23. Все още пие мляко и спи с биберон. Режим с точен час за сън няма,вчера и онзи ден заспиваше около 13 часа,спи по 2-3 часа. Става сутрин около 7:30-8 часа и ляга както споменах много често късно. Вчера по изключение заспа преди 9,от дневен сън стана в 16 часа.

Имам нужда от съвет какво бих могла да направя,за да може да заспива по-рано вечер и да има относително фиксиран час за заспиване през деня. Сумарно той рядко събира повече от 12-13 часа за денонощие,нощен сън събира 10 максимално,когато заспи навреме,но иначе дори и 8-9 се случва да има само за нощен сън,дневният като продължителност му е добър,2-3 часа,ако е бил с малко нощен както се случва често, е стигал до почти 4 часа.

Ако имате съвет и какво може да се направи да заспива отново с мен, защото баща му работи от вкъщи и за него е много трудно всеки ден да отделя толкова време за приспиването му.

По време на престоя ми в болницата мъжът ми не е успял да го приспи в кошарата и се е научил да спи на нашето легло. При опит да го местя в кошарата му се случва да не иска да заспи,докато не го върна в леглото ни.

Предварително се извинявам за дългия пост и Ви благодаря за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт