Отговори
# 1 620
Здравейте, пиша с един малко по-особен и сложен проблем. Надявам се да получа все пак някакви насоки.
Касае се за голямо дете, на 6 години. Опитахме се да го отделим да спи самостоятелно, когато се роди сестра му. Не се получи. Баща му заспиваше с него, после се местеше. Вкяка нощ детето се събужда с писъци. Преместихме го да спи при мен, макар че бях против. Просто имах нужда да се наспя. Сега, аз ставам всяка нощ да посетя тоалетната и той усеща и веднага скача, пищи. Страх го е от тъмното. Сестра му е по-малка, но си спи, не се стряска от моето ставане.
Всичко това продължава вече четири години, нощ след нощ.
Детето вече е доста голямо. Искам и двамата да ги отделя, но нямам идея как ще се случи. 🥺

Здравейте,
Когато се касае за по-голямо дете и определен страх, е важно да се работи върху психологическата страна на въпроса - къде се корени страхът и как да работите върху преодоляването му.
Може да предложите приемливи алтернативи - да спи на приглушена лампа, на отворена врата и приглушена светлина и коридор, играчки за сън, малка нощна лампа, тренировъчен часовник, временно сън със сестра му.  Има няколко алтернативи, в зависимост от това какво вече сте пробвали.
На тази възраст обаче бих предложила да обмислите и среща с психолог, за да работите върху страха и върху общото решение кое ще е най-добро за всички, тъй като трябва да имате и обща стратегия, с която всички да сте съгласни.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 09:51 от Рaдост

# 1 621
Здравейте, писала съм и преди, близнаците ми са на 2г
Бяха 3 дни на ясла и от сряда не са ходили.
Тази нощ с момчето се случи нещо странно, събуди се, плачеше, взех го, видимо уплашен изглеждаше и не даваше да го пипна, само плачеше и бягаше по ъглите в тъмното. Беше го страх и от мен и от баща му. Само да го докоснем, започваше още по силно да плаче. Направо преграхна от крещене, ако го вдигна правеше мостове в ръцете ми и пищеше колкото сила има. Тичаше от стая в стая и седеше и гледаше в една точка. Не можех да го доближа въобще, това цялото нещо продължи около час. Започнах да разказвам приказки, много тихо и се успокои за малко, но като тръгнах да го сложа при мен в леглото пак започна истерията. Накрая легнах в другата стая и го чаках да му отмине, той само идваше, гледаше ме и после пак изтичваше в тъмното в детската и седеше сам. Накрая дойде и ме гледаше видимо уплашен и аз го сложих до мен и заспа. Всичко продължи около час. Седеше в ъгъла в тъмното, набираше се от външната страна на решетката на кошарата, като тръгна да го слагам в кошарата, мислех че това иска, направо правеше мост, риташе в ръцете ми и крещеше. Как да реагирам в подобни ситуации? по едно време и аз се уплаших, защото не знаех какво да правя. На какво се дължат? За нощни терори съм чувала, но нали са при по големи деца и продължават 10 мин, не цял час.

# 1 622
Здравейте, писала съм и преди, близнаците ми са на 2г
Бяха 3 дни на ясла и от сряда не са ходили.
Тази нощ с момчето се случи нещо странно, събуди се, плачеше, взех го, видимо уплашен изглеждаше и не даваше да го пипна, само плачеше и бягаше по ъглите в тъмното. Беше го страх и от мен и от баща му. Само да го докоснем, започваше още по силно да плаче. Направо преграхна от крещене, ако го вдигна правеше мостове в ръцете ми и пищеше колкото сила има. Тичаше от стая в стая и седеше и гледаше в една точка. Не можех да го доближа въобще, това цялото нещо продължи около час. Започнах да разказвам приказки, много тихо и се успокои за малко, но като тръгнах да го сложа при мен в леглото пак започна истерията. Накрая легнах в другата стая и го чаках да му отмине, той само идваше, гледаше ме и после пак изтичваше в тъмното в детската и седеше сам. Накрая дойде и ме гледаше видимо уплашен и аз го сложих до мен и заспа. Всичко продължи около час. Седеше в ъгъла в тъмното, набираше се от външната страна на решетката на кошарата, като тръгна да го слагам в кошарата, мислех че това иска, направо правеше мост, риташе в ръцете ми и крещеше. Как да реагирам в подобни ситуации? по едно време и аз се уплаших, защото не знаех какво да правя. На какво се дължат? За нощни терори съм чувала, но нали са при по големи деца и продължават 10 мин, не цял час.

Здравейте,
Ето тук може да откриете повече информация дали се касае за кошмар, или нощен терор https://www.facebook.com/share/p/qu6zgYdVg2gejb85/
Възможно е да се касае за нощен терор, ако е така, следва да не правите нищо, защото така само удължавате епизода.
Стремете се да прекарвате максимално много време с детето/децата след ясла, за да им помогнете да се справят с новите емоции, а вечер реагирайте спрямо дали е кошмар, или терор.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:14 от Рaдост

# 1 623
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, детенцето ми е на 2.9 г и посещава ДГ от вчера. За сега режимът беше следният:
Ставане 7:30-8:00
Обеден сън: 13:30-15:10
Нощен сън: 22:30-23:00
Последните дни я будя към 7, отново си спеше от 13:30 докъм 15 и си заспиваше твърдо до 22:30.
Но от вчера отказва да спи на обяд, както в градинката, така и вкъщи (днес я взех на обяд). Снощи заспа в 21 ч много уморена, тази вечер предстои да видим.
Нормално ли е вече на тази възраст да отказва обедния сън или е нещо временно, свързано с адаптацията? До сега няма пропуск, винаги си спи на обяд и заспива сравнително лесно. Обедният сън не пречи на нощния сън.

# 1 624
Здравейте, детенцето ми е на 2.9 г и посещава ДГ от вчера. За сега режимът беше следният:
Ставане 7:30-8:00
Обеден сън: 13:30-15:10
Нощен сън: 22:30-23:00
Последните дни я будя към 7, отново си спеше от 13:30 докъм 15 и си заспиваше твърдо до 22:30.
Но от вчера отказва да спи на обяд, както в градинката, така и вкъщи (днес я взех на обяд). Снощи заспа в 21 ч много уморена, тази вечер предстои да видим.
Нормално ли е вече на тази възраст да отказва обедния сън или е нещо временно, свързано с адаптацията? До сега няма пропуск, винаги си спи на обяд и заспива сравнително лесно. Обедният сън не пречи на нощния сън.

Здравейте,
Принципно е нормално след 2.5 да пропускат, но в случая е по-скоро свързано с адаптацията, все пак е минал един ден.
Стремете се в дните, когато не спи на обед, да си ляга около 19:30- 20 ч., за да не натрупа преумора.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:15 от Рaдост

# 1 625
Здравейте. Имаме бебе на 10 месеца. Имам два въпроса, на които бих се радвала да получа отговор от Вас. И друг път съм писала в темата и насоките и съветите Ви винаги са ми били от полза. Въпросите ми са следните:
1. Детето има изграден някакъв режим като в момента е на две дремки. Напоследък интервалите на будуване са малко разместени. Първият е между 3ч. - 3.30ч., вторият е около 4 часа, а третият съответно е най-кратък. Зная, че последният трябва да е най-дълъг, но при него така се получава. Това проблем ли е? Общото време на будуване за деня е между 10.30ч-11ч. Детето заспива сравнително спокойно.
2. В последния месец, докато е в кошарата и преди да заспи, заема поза за пълзене и започва да се клати сякаш всеки момент ще тръгне да пълзи. Струва ми се, че по този начин се успокоява. Той отдавна пълзи, вече се изправя и ходи, държейки се за мебелите. Дали това клатене трябва да ни притеснява? Предлагахме биберон няколко пъти за успокояване и приспиване, но не го хареса. Възприема го като играчка и с баща му повече не пробвахме.
Благодаря Ви много!

# 1 626
Здравейте. Имаме бебе на 10 месеца. Имам два въпроса, на които бих се радвала да получа отговор от Вас. И друг път съм писала в темата и насоките и съветите Ви винаги са ми били от полза. Въпросите ми са следните:
1. Детето има изграден някакъв режим като в момента е на две дремки. Напоследък интервалите на будуване са малко разместени. Първият е между 3ч. - 3.30ч., вторият е около 4 часа, а третият съответно е най-кратък. Зная, че последният трябва да е най-дълъг, но при него така се получава. Това проблем ли е? Общото време на будуване за деня е между 10.30ч-11ч. Детето заспива сравнително спокойно.
2. В последния месец, докато е в кошарата и преди да заспи, заема поза за пълзене и започва да се клати сякаш всеки момент ще тръгне да пълзи. Струва ми се, че по този начин се успокоява. Той отдавна пълзи, вече се изправя и ходи, държейки се за мебелите. Дали това клатене трябва да ни притеснява? Предлагахме биберон няколко пъти за успокояване и приспиване, но не го хареса. Възприема го като играчка и с баща му повече не пробвахме.
Благодаря Ви много!

Здравейте,
1. Ако детето се чувства добре и режимът е ок, не е проблем.
2. Любима поза на всички деца Simple Smile нищо притеснително, най-вероятно ще започне и да спи с вирнато дупе.

# 1 627
Здравейте!
Момичето ми е на 1г.и 8м, тежи 12кг, 89см. Има 16 зъба, не излизат нови за сега. Режимът е (с отклонения до 15-20мин):
Събуждане: 8:15
Сън: 13:30-15:00
Заспиване: 21:30
Моля за съвет как да премахна нощните хранения. Хапва АМ на обяд 150мл, вечер 150мл и през нощта търси 3-4 пъти, като давам по 120мл. Не заспива с шишето, не използва биберон. Следва невъобразим рев ако не дам. Дам ли, обръща се и заспива.
Напълно е възможно да е глад, защото не се храни добре през деня. (Хапва само плодове и зеленчуци, които не са калорични) Записала съм час за гастроентеролог.
Благодаря!

# 1 628
Здравейте!
Момичето ми е на 1г.и 8м, тежи 12кг, 89см. Има 16 зъба, не излизат нови за сега. Режимът е (с отклонения до 15-20мин):
Моля за съвет как да премахна нощните хранения. Хапва АМ на обяд 150мл, вечер 150мл и през нощта търси 3-4 пъти, като давам по 120мл. Не заспива с шишето, не използва биберон. Следва невъобразим рев ако не дам. Дам ли, обръща се и заспива.
Напълно е възможно да е глад, защото не се храни добре през деня. (Хапва само плодове и зеленчуци, които не са калорични) Записала съм час за гастроентеролог.
Благодаря!

Здравейте,
Ако детето не яде количество, а само цоква, значи не говорим за глад, а за асоциация.(възможно е да има такава и само през нощта, не е нужно да заспива с шишето).
Разбира се, добре е да вдигнете общите калории и да проверите за дефицити, ако детето няма апетит.
За жалост обаче, не мога да дам конкретен съвет за премахване на млякото, тъй като това изисква подробна и индивидуална работа.

# 1 629
Количеството ако зависи от нея-няма да го намали. Даже плаче като свърши! По никакъв начин не успявам да вдигна калориите.. Просто хапва три, четири пъти и спира да яде. И то това е от месеци, да не кажа от началото на захранването. Чудя се: не яде защото си нябавя млякото през нощта или яде през нощта, защото не набавя нужното през деня... Чувствам се в безизходица на моменти!
Тоест мнението Ви е да не търся причината за нощните събуждания в режима, а по-скоро в храненето и/или премахване на асоциация?
Благодаря Ви!
Здравейте!
Благодаря!

Здравейте,
Ако детето не яде количество, а само цоква, значи не говорим за глад, а за асоциация.(възможно е да има такава и само през нощта, не е нужно да заспива с шишето).
Разбира се, добре е да вдигнете общите калории и да проверите за дефицити, ако детето няма апетит.
За жалост обаче, не мога да дам конкретен съвет за премахване на млякото, тъй като това изисква подробна и индивидуална работа.

# 1 630
Количеството ако зависи от нея-няма да го намали. Даже плаче като свърши! По никакъв начин не успявам да вдигна калориите.. Просто хапва три, четири пъти и спира да яде. И то това е от месеци, да не кажа от началото на захранването. Чудя се: не яде защото си нябавя млякото през нощта или яде през нощта, защото не набавя нужното през деня... Чувствам се в безизходица на моменти!
Тоест мнението Ви е да не търся причината за нощните събуждания в режима, а по-скоро в храненето и/или премахване на асоциация?
Благодаря Ви!
Здравейте!
Благодаря!

Здравейте,

Здравейте,
Такива количества на тази възраст със сигурност проблемът не е само в режима. Има нужда от корекция, с оглед ставане преди 8 и лягане до 20:30, но това е честота на хранене на новородено, така че коренът на проблема е другаде.
Задължително проверете за дефицити - желязо, феритин, в12 и витамин с, съответно консултация с хематолог.
Ако там всичко е наред, моят съвет е да работите твърдо, усилено и постоянно по премахване на асоциацията.

# 1 631
Здравейте, имам син на 1 година и 1 месец.
До месец май всичко беше наред със съня, спеше си и в кошарата.
Оттогава насам заспива един път преди обед и следобед за около час и половина.
Вечер заспива много трудно до към 12 часа чак.
И в кошарата като го преместя и се е събудил веднага.
Моля за препоръки как да процедирам и какво да променя.

# 1 632
Здравейте, имам син на 5++ месеца и от вече близо 2 седмици сънят му тотално се обърка. Преди спеше от 20:30 до 7:00 сутринта, но от скоро това се промени и започна доста често да се буди нощем. Съответно доприспивам когато се събуди, но има моменти в които просто не се получава и тогава го слагам на гърда, когато се наяде тогава вече заспива отново. А дневните му дремки са 4 на брой спи по 1 час / 1 час и 30 мин на дрямка, като последната му е в 18:00 и тя е 30/40 мин и след това заспива в 20:30. Моля за съвет защо се получават тези толкова чести будувания дали дремките са в повече и трябва да ги намалим ?

# 1 633

Здравейте,
Ще ми е необходима повече информация - какъв точно е графикът, следвате ли интервали за сън, как точно заспива?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 09:43 от Рaдост

# 1 634

Здравейте,
Ще ми е необходима повече информация - какъв точно е графикът, следвате ли интервали за сън,как точно заспива?
Не,няма график.

Общи условия

Активация на акаунт