Отговори
# 1 935
Скрит текст:
Здравейте!
Дете на 17 месеца. Преди около два месеца мина на една дрямка. В началото си мислех,че издържа по-дълги интервали. После натрупа умора и започна да се буди много често, трудно приспивах за час, за два понякога с много плач, после минава някакво време, пак се буди с плач. Намалих интервалите от няколко дни - съответно 5/6. Няма промяна. Оставям я да си взима достатъчно сън. Преди две вечери будува от 1:00 до 4:30... Стана към 9:00.Следващата вечер беше една изключително спокойна непробудна нощ. Общо съня беше 11ч.15мин. Дневния 1.30.  По принцип тя няма толкова много общ сън, но аз я будя често, за да се изгради режим, но този път исках да си поспи и да махне преумората. И след това нощта (снощи) отново беше будна в 1:30 до 5:00... Но беше спокойна, не изглеждаше преуморена , а все едно недостатъчно уморена.
Подценявах и успокоението преди сън,но сега и него подобрявам.
Много съм объркана. Да продължавам ли с тези интервали или да опитам нещо друго?

Здравейте,
Водете се от времето за заспиване - ако детето заспива за 5-10 минути през деня и за 5-15 вечер, значи интервалите са подходящи. Имайте предвид, че отнема поне 4-5 дни да се каже дали един режим е подходящ.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 10:46 от Рaдост

# 1 936
Скрит текст:
Здравейте.
Дъщеря ми е на 20 месеца.
Често съм писала в темата заради сериозни проблеми със сънят и режима.
Режима го пооправих е от известно време, но малката започна да се буди през нощта по няколко пъти като реве и рита от нерви, понякога и става в кошарата и пак врещи ядосано.
Шъткам ѝ, слагам я да легне, завивам, давам биберона и пак заспива. И това може да се случи и 5 пъти за една вечер.
Вечер спи 10 часа, а на обяд обикновено 2 часа.
Тази седмица 2ма специалисти потвърдиха че малката е "доста" хиперактивна, въпреки че официална диагноза се поставя най рано на 6 години. Изписаха ѝ билково сироп че, от което за момента не виждам ефект.
Според тях на това се дължат проблемите със съня и храненето.
И все пак възможно ли е според вас да има друга причина за тези нощтни събуждания. Не мисля че сънят ѝ е много, защото ако е спала по малко е страшно кисела и в безкрайна истерия.
За асоциация с биберона се чудя, но тя по често си заспива без него. Давам ѝ го, но го захвърля и си заспива. Предлагам също и вода или мляко като се събужда, но пищи още повече и блъска шишетата. Само биберона си иска тогава, но забелязвам че през деня го взима предимно ако е в истерия за нещо и с него се успокоява. А през нощтните събуждания също се държи сякаш е ядосана за нещо.

Здравейте,
Часовете изглеждат нормални, но не мога да кажа нищо категорично, без да познавам детайли.
Но с оглед възрастта бих препоръчала да помислите за премахване на залъгалката - Американската асоциация на зъболекарите препоръчва това да се случи до 1.6 г. Обмислете и премахването на млякото като средство за успокоение през нощта.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 10:47 от Рaдост

# 1 937
Тя сама отказа млякото през нощта още преди месеци. Но понеже изведнъж започнаха тези събуждания и просто пробвам дали не е пък гладна или жадна случайно. Но не, не иска нито мляко, нито вода и очевидно не е това причината да се буди.
За биберона педиатъра ѝ каза да действаме внимателно и постепенно, че тя и без това по цял ден е в истерия за какво ли не. Ама като я гледам, все по рядко посяга към него, та очаквам скоро сама да го захвърли окончателно.

# 1 938
Тя сама отказа млякото през нощта още преди месеци. Но понеже изведнъж започнаха тези събуждания и просто пробвам дали не е пък гладна или жадна случайно. Но не, не иска нито мляко, нито вода и очевидно не е това причината да се буди.
За биберона педиатъра ѝ каза да действаме внимателно и постепенно, че тя и без това по цял ден е в истерия за какво ли не. Ама като я гледам, все по рядко посяга към него, та очаквам скоро сама да го захвърли окончателно.

Здравейте,
Плавно премахнете залъгалката първо в будно състояние, след което се премахва и от ритуала по заспиването.

# 1 939
Здравейте, дъщеря ми е на 1год и 3м. От известно време насам започна всяка вечер да се събужда по едно и също време между 2 и 3часа и не мога да я приспя по час и половина, два. Виждам, че и се спи отваря и затваря очи, но не заспива. Сутрин също взе да става по- рано, попринцип спеше по 7, 7 и нещо, сега до 6 и 30 е станала.Каква може да е причината? На 1 дрямка е от може би 2 месеца. Заспива около 12:10/15 и спи средно по 2 часа, 2 часа и половина. Вечер до 20ч е легнала. Това будуване вечер направо ме убива..

# 1 940
Здравейте. Синът ми /1.10г/тръгна на ясла и от първите дни персонала започнаха да мрънкат на тема заспиване. Другите деца лягали макс в 12ч, и към 14ч ставали. Моето по принцип си става сутрин към 6-6:30 и издържа до 13:30-14ч. От няколко дни му издърпвам съня по - рано, надявам се да стигнем до към 13ч. Но до 12 абсурд, въобще не мисля, че чак такава драстична промяна ще се получи. Просто не му се спи, той едвам и към 13ч заспива. Приучавам го и да е по - самостоятелен, не на ръце, без бял шум, което е ясно, че там няма как,но според вас нужно ли е, и възможно ли е да правя чак такава промяна в часа, защото другите деца така свикнали? Той тръгна по - късно, а и е по - голям от тях, и нормално те да не издържат толкова. Не виждам как ще стане цялата промяна. Моля за съвет как да постъпя, защото явно там е проблем това.

# 1 941
Здравейте, колко часа общо трябва да спи дете на 2г и 10м . Сутрин става около 7 . Наобяд спи от1 до към 2:30/3. Вечер не заспива преди 22 ч

# 1 942
Здравейте, дъщеря ми е на 1год и 3м. От известно време насам започна всяка вечер да се събужда по едно и също време между 2 и 3часа и не мога да я приспя по час и половина, два. Виждам, че и се спи отваря и затваря очи, но не заспива. Сутрин също взе да става по- рано, попринцип спеше по 7, 7 и нещо, сега до 6 и 30 е станала.Каква може да е причината? На 1 дрямка е от може би 2 месеца. Заспива около 12:10/15 и спи средно по 2 часа, 2 часа и половина. Вечер до 20ч е легнала. Това будуване вечер направо ме убива..

Здравейте,
Възможно е да е събуждане по навик. За начало обаче бих увеличила вечерното будуване с 15 минути, за да се уверите, че не е от недостатъчно будуване.

# 1 943
Здравейте. Синът ми /1.10г/тръгна на ясла и от първите дни персонала започнаха да мрънкат на тема заспиване. Другите деца лягали макс в 12ч, и към 14ч ставали. Моето по принцип си става сутрин към 6-6:30 и издържа до 13:30-14ч. От няколко дни му издърпвам съня по - рано, надявам се да стигнем до към 13ч. Но до 12 абсурд, въобще не мисля, че чак такава драстична промяна ще се получи. Просто не му се спи, той едвам и към 13ч заспива. Приучавам го и да е по - самостоятелен, не на ръце, без бял шум, което е ясно, че там няма как,но според вас нужно ли е, и възможно ли е да правя чак такава промяна в часа, защото другите деца така свикнали? Той тръгна по - късно, а и е по - голям от тях, и нормално те да не издържат толкова. Не виждам как ще стане цялата промяна. Моля за съвет как да постъпя, защото явно там е проблем това.

Здравейте,
Действително 13:30 е доста късен час за обеден сън на тази възраст, хубаво е да се опитате да изместите до 13 ч., какъвто ще е часът за лягане впоследствие и в градината. Със сигурност работете и върху самостоятелното заспиване.
Оттам насетне единствената възможност е да водите повече разговор с персонала, вклч. с директора. Обичайният час за лягане в общинските ясли е 12:30, така че комуникирайте и официалния дневен режим.
За жалост, в част от детските ясли/градини не познават думата "гъвкавост" .

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:55 от Рaдост

# 1 944
Здравейте, колко часа общо трябва да спи дете на 2г и 10м . Сутрин става около 7 . Наобяд спи от1 до към 2:30/3. Вечер не заспива преди 22 ч

Здравейте,
Нормата е 11-13/14 часа.
Бих ограничила малко обедния сън, тъй като нощният идва кратък.

# 1 945
Здравейте,
Знам ,че е индивидуално ,но колко нощен и дневен сън трябва да има дете на 3г. и10 м.
Благодаря !

# 1 946

Здравейте,
Възможно е да е събуждане по навик. За начало обаче бих увеличила вечерното будуване с 15 минути, за да се уверите, че не е от недостатъчно будуване.
До сега не го е правила това, че до е навик. Вторият интервал е 5 часа и 30/40мин сега

# 1 947
Здравейте,
Знам ,че е индивидуално ,но колко нощен и дневен сън трябва да има дете на 3г. и10 м.
Благодаря !

Здравейте, на тази възраст е доста вероятно детето да няма дневен сън. Ако има, рядко е повече от час, час и половина.
Сумарен сън 10-12 часа.

# 1 948

Здравейте,
До сега не го е правила това, че до е навик. Вторият интервал е 5 часа и 30/40мин сега

Здравейте,
Това, че до сега не е имало навик, не означава, че не може да създаде такъв. Ако се поставя повече от 3-4 седмици вече говорим за навик.
Увеличете плавно интервала поне с 15 минути

# 1 949
Здравейте! Честита Нова година ! Пожелавам здраве и успехи !
Детето ми е на 2 г. и 6 м. от няколко месеца насам всяка сутрин се събужда в 6:30 , 7 . По принцип ходи на ясла , като там спи обеден сън по час , час и половина , вкъщи също . Тормози ме това , че дори в почивните дни и когато си е вкъщи става рано и никой от нас не може да си почине през това време. Вкъщи обедния му сън е от 13:00 до 14:30 , вечер заспива в 21:00 -21:30 ч. Трябва ли нещо да направя или вече си е свикнал по този начин със ранното ставане . Да уточня , че преди не спеше през нощта изобщо , сега поне спи непробудно . Когато стане рано го карам да се излежаваме поне още половин - един час . Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт