Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 731
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
Tук са писали и хора при които КЗ се вдига от повече спорт...Но първо да се види дали наистина КЗ варира и дали изследванията са били точни...

# 256
  • Paris, France
Rayy, уау! Завиждам ти за обиколката на ханша и не съвсем благородно. Аз по рождение имам меки стави, често се контузвам и не знам как да процедирам с качване на мускул, над 50г съм, а и имам ингвинална херния, втора. Първата я оперирах януари. Блазе ти 💐. Трябва да отворим една тема за борба с ИР чрез спорт, дори ходене и домашен, без уреди, всякакъв.

натка, екватора, хахаха. 💐. Винаги съм имала талия, но това е от широкия ханш.

Азара, от първата и четвъртата снимка ме гледат различни хора (ако това на първата може да се нарече човек, хахаха). Ако ми покажат две снимки, първа и четвърта или втора и трета, ще съм категорична, че това са две, различни жени, които даже нямат родствена връзка, ако и да изглеждат като майка и дъщеря и даже баба (да, да) и внучка. Страшно си се разхубавила и подмладила. Изглеждаш с 20 или 25 години по-млада и това е констатация, не комплимент. Принтирай снимките в голям формат и лепни и първите две на хладилника и фризера 🐖, а вторите в хола. Можеш да гледаш първите две когато те мързи да идеш в залата. Много ме е яд, че нямам снимки с корема и че не си измериха талията. Много. Щяха да ми дойдат добре като украса на кухнята и хладилника 🥳. Чакам да идеш при ендото на консултация и да те види персоналът на отделението, където си била с кетоацидозата. Искам да те видят сега или януари. На бас, че ще им паднат ченетата. Иди да им кажеш здрасти, по възможност със скрита камера и после ела да докладваш. Ако се бях запознала с тебе преди 3-4 месеца и те срещнех сега, случайно, нямаше да те позная. Браво. Впечатляващо. Герой на годината си.

Миоки като писа за нишестето в киселото мляко - купувах от турски магазин докато не видях, че си пише, че вътре има желатин или нишесте. Спрях да го купувам. От домашно може и да не ти се вдигне КЗ. 

Жаклин, нищо притеснително не виждам в холестерола. Това с КЗ може да е грешка. Иди и се боцни сутринта пак! Може да прекаляваш с интензитет на кардио и от там да скача КЗ. Гликираният е на ръба, но все още под заветното 5.5. Ниското желязо е причина за висока КЗ. Другото е Хеликобактер или някаква инфекция. Иди, измери КЗ утре или вдругиден и кажи как е.

А ядеш ли достатъчно протеин? Беше ли се наспала в деня на теста? Да си тичала или скачала преди боцването?

Б12, фолат, магнезий приемаш ли? Каква е киселинността на урината?

Тествай се пак! Ако е пак висока, ще го мислим. И вземи мерки за желязото.

# 257
Подкрепям за желязото. И май е по-добре да се боцне по някое време след цикъла...

# 258
  • София
Здравейте,
Чета темата от няколко седмици (бях писала, че КЗ и гл. хемоглобин са ми 5,5, а инсулин 6,7.)
Започнах да се ровя из нета и попаднах на лечението на ИР и диабет с овес. Моля да ме извините, ако е обсъждано тук. Гледам, че това лечение е подробно описано в Немската диабетична асоциация и дава сериозни резултати. Дори съветват приемащите лекарства да го провеждат под лекарско наблюдение, защото КЗ и инсулина падат рязко и дозировките трябва да се намалят. Има и книги за това лечение. Провежда се 2 до 3 дни. Яде се сутрин, обед и вечер САМО овесена каша (от цели, фини ядки или трици по избор). Може да се подправя на вкус, с кисел плод или зеленчук но през тези два дни не се консумира никаква мазнина, месо или млечни продукти. Пие се поне 2 л. вода дневно.
Това беше нещо като резюме, подробности има тук. Ако някой не се справя с гугъл преводач, мога да съдействам с превод:
https://menschen-mit-diabetes.de/ratgeber/hafertage-diabetes
Някой провеждал ли е такова лечение?
Извинявам се на тези, които ще се възмутят, че пускам това в тема за ВМ-НВХ, но го поствам във връзка със споменаването на овеса по-горе в темата.

# 259
Невена, преди изследването лежах 10 минути на кушетката, но преди това 1 час седях права отвън.
Кардиото вчера ми беше като всеки ден ходене бързо темпо 7-8 км.
ПК беше в норма.
Спала съм около 7 часа снощи.
Мисля да изчакам да свърши МЦ и тогава да ида да се боцна пак. Сега и двете ми ръце са лом:( сини… стрхотна лаборантка ми се падна…
Пия Магнезий всяка вечер.
Със стомаха да чукам на дърво нямам проблеми, ни зъби нищо възпалително не съм имала скоро.
Желязото как да вдигна? Дроб спанак, или да взмема да пия ли? И аз и двете деца сме си все на долна граница на хемоглобин.

# 260
  • Paris, France
Жаклин, след час права навън, в студа и желязо като твоето не е странна КЗ. За мене тя изобщо не е показателна. Изследвай я пак, но се уговори да те боцнат веднага и да не чакаш.

Изследвай се за хеликобактер! Няма симптоми, но предизвиква анемия и ИР.

Желязо се вдига с черен дроб, но ако имаш хеликобактер няма да има файда. Чела съм, че консумация на фортифицирано мляко за деца, не за кърмачета, а за 1+ годишни го вдигало, но не съм пробвала.

# 261
И на мен това 6 дни спорт ми се струва много.
За желязото. Трябва да си го изследваш.
ЖСК и феритин. Не съм сигурна.
Но е хубаво да го изследваш да си сигурна, че имаш нужда.
Аз иначе пия малтофер. Имам на капки и на хапчета.
Имат и някакъв подсладител, ама на мен 1 хапче не ми е проблем.
Иначе останалите обикновени витамини с желязо са изключитлно малки дози и не мисля, че вършат работа.

# 262
Може и да има единици, при които генералните правила не са оптимални и се налага промяна в една или друга посока, но като цяло, тези хора са изключение. Няма такова нещо "режимът не работи", може да не работи конкретната приложена форма за конкретния човек. Освен това не е за няколко месеца, а до живот с малки промени тук-там при нужда.
Прави ми и впечатление, че много хора залитат в посока малко количество или прекалено много баластра например. Съжалявам, ама от много зеленчуците, освен пълен стомах и натоварване на храносмилателната система, ползите не са кой знае какви е моето мнение. Често се яде салата с нещо, а нещо със салата или се залита по "режимни" печива и подсладители, чашка вино също съм чела от няколко потребители, с ядките и таханите също се злоупотребява и т.н..
Абсолютно съм съгласна, хубав пост. Опитвам се да го нагодя за себе си.

Оф, ядох снежанка 1-2 пъти, много ме е яд. Докато се усетя мина време. Това го пиша във връзка с таратора.

Аз се настройвам на доживотно такова хранене и туй то. Сериозна организация по ежедневен режим и така.

Азара, видях ти снимките! Пушка си, браво за теглото, във възхита съм и аз! Браво, браво, браво!

Заради Азара се зарових по старите теми, е много са ми интересни и полезни. Златни сте, колко сте информирани!

# 263
Здравейте,
Чета темата от няколко седмици (бях писала, че КЗ и гл. хемоглобин са ми 5,5, а инсулин 6,7.)
Започнах да се ровя из нета и попаднах на лечението на ИР и диабет с овес. Моля да ме извините, ако е обсъждано тук. Гледам, че това лечение е подробно описано в Немската диабетична асоциация и дава сериозни резултати. Дори съветват приемащите лекарства да го провеждат под лекарско наблюдение, защото КЗ и инсулина падат рязко и дозировките трябва да се намалят. Има и книги за това лечение. Провежда се 2 до 3 дни. Яде се сутрин, обед и вечер САМО овесена каша (от цели, фини ядки или трици по избор). Може да се подправя на вкус, с кисел плод или зеленчук но през тези два дни не се консумира никаква мазнина, месо или млечни продукти. Пие се поне 2 л. вода дневно.
Това беше нещо като резюме, подробности има тук. Ако някой не се справя с гугъл преводач, мога да съдействам с превод:
https://menschen-mit-diabetes.de/ratgeber/hafertage-diabetes
Някой провеждал ли е такова лечение?
Извинявам се на тези, които ще се възмутят, че пускам това в тема за ВМ-НВХ, но го поствам във връзка със споменаването на овеса по-горе в темата.
Същия успех ще постигнеш с фаст. Тия овесени ядки за 3 дни нищо няма да направят, освен да ти свалят евентуално параметрите за 3 дни, после пак на старта... Продължаваш да си на въглехидратен метаболизъм и лишаваш тялото си от цзенни хранителни вещества.
Освен че ще ти се доповръща от такава диета, ако трябва да я правиш няколко пъти. Да не говорим, че живот без мазнини в диетата не е живот, дори да си "непочитател" на храненето като цяло като мен. Китайско мъчение направо.

# 264
  • София
Пише, че се наблюдава траен ефект месец след провеждането на овесените дни. Има и различни схеми за провеждане на тези “овесени дни” в дългосрочен план.
Диабетиците на инсулин намаляват дозировката до 40 %. Ефектът се дължи на съдържащия се в овеса бета-глюкан, който разгражда мазнините около черния дроб.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 23:33 от Skiorche

# 265
Е не знам, щом казват че има ефект, може и да има. То и глад съчетан със сериозни физически упражнения води до резултати, но със съответните здравословни последици...
Аз не бих се подложила на такъв терор, при условие, че има други доста по-щадящи методи. Да не говорим че много от хората с метаболитни заболявания имат проблеми с витамини (специално мастноразтворимите и Б12) и минерали, които биха се задълбочили с такива диети. Тази ми звучи като поредната моно такава.

Вземи си един глюкомер и пробвай, ако ти се струва добра диета. Бас ловя обаче, че резултатът няма да е добър.,
Диетата с овес се базира на ползите на този бетаглюкан, на който се предполага че овесените ядки са богати. Дори да е така, не е ясно каква е абсорбцията при консумация на овес или поне не се споменава никъде.
Изследванията са малко - пише го в статията най-долу.

Направи ми впечатление това изречение "The fiber contained in oats promotes the excretion of bile acids. In order to produce new bile acids, the body needs cholesterol." До колкото ми е известно, жлъчни сокове се отделят при консумация и за разграждане на мазнини. Как точно фибрите стимулират изгхъврялнето на жлъчните сокове?

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 22:56 от Миоки

# 266
Пише, че се наблюдава траен ефект месец след провеждането на овените дни. Има и различни схеми за провеждане на тези “овесени дни” в дългосрочен план.
Диабетиците на инсулин намаляват дозировката до 40 %. Ефектът се дължи на съдържащия се в овеса бета-глюкан, който разгражда мазнините около черния дроб.
Относно болднатото...а дали не се дължи точно на факта, че овесът стимулира секрецията на повече собствен инсулин и оттам диабетиците намаляват външния инсулин с около 40%? Както знаем, при диабетиците целта е КЗ да е "на всяка цена" надолу и там производство на повече собствен инсулин е добре дошло...Не знам, аз лично съм скептична към неща които се препоръчват на диабетици...

# 267
  • Paris, France
Skiorche, всяко значително намаляване на калории води до подобряване на ИР, защото освобождава място в клетките. Показаното е нещо като нюкасълската, на 880 кал дневно, но с еднообразна и бедна на протеин и витамини храна. Според мене не е за хора с висок инсулин. Има много по-витаминозни храни,съдържащи бета глюкан.

https://www.livestrong.com/article/267589-foods-rich-in-beta-glucan/

Не знам кой би изял 225г овесени трици дневно. Това е четвърт пакет, който дърпа витамини и минерали, вода. По принцип не се препоръчва консумация на пектин и други фибри ако се ядат достатъчно зеленчуци.

Овесените ядки са преработена, богата на ВХ храна, но в количество 220-250г дневно са около 900 калории ако не се добавят плодове.

Убий ме, но не мога да ям овесени ядки с вода и плод. Обичам ги с мляко, масло и сирене и си ги ям преди дълго ходене.

Яла съм режим вегански режим без мазнини, с варива  зърнени, бобови, но в него има и зеленчуци и плодове за който ги понася. Гореописаните е еднообразно,кратко за да се види подобрение и не мисля, че работи.

Не бих си го причинила.

Ако нямаш много телесни мазнини, както не са ти много зле показателите, виж WFPBD без мазнини! В нея има разнообразие, пак е без мазнина, подобрява ИР, но без да дърпа витамини.

Виж, погълнал овес и покълнали други зърнени са друга бира и наистина полезни.

А ако искаш бързо махане на коремни мазнини - намаляваш драстично ВХ и мазнина и си отиват първи. Винаги първо се маха от корем и после от други места. Също, първо се качва другаде и накрая, като свърши мястото се качва на корем.

Разгледай нюкасълската, не с 40%, ами махат инсулин и всякакви лекарства диабет 2, но не за три дена. Вместо да се изтезаваш с овес, направи нюкасълската!

# 268
Понеже стана дума тия дни за бюджета за храна при НВ хранене, а преди малко ми попадна това видео, ще сложа линка тук. Наясно съм че като е на английски няма на всеки да свърши работа, но пък си е точно в духа на нещата дето обсъждахме. Щото все пак не всеки може и трябва да си купува все дива сьомга, уловена по пълнолуние, ако трябва да цитирам тоя симпатяга от видеото Grinning Айде, ние сме по-прагматични тук че сме с нисък стандарт поначало, ама представям си американците с какви очи го гледат, сигурно като пророк им звучи на тях.
Скрит текст:
Приятелят ми точно така ме гледаше и до ден днешен се диви на подхода ми при пазаруване и хранене, ама той и той достатъчно се е отъркал в американския начин на хранене, така е отраснал и му беше като откровение направо... Как тъй с тая тукашна заплата все ми е зареден хладилника и то не да си пълня стомаха с фуражи и хляб и картофи.
Човекът изброява пилешки бутчета (месо, кости за бульон), кайма (по-мазната бидейки дори по-евтина от по-постната), яйца, зелении и авокадо. Последното не е евтина опция тук, ама човекът е американец, ще му простим Grinning
И много хубаво го казва - може пилешките бутчета дето не са скъпи да не са баш идеални, може и каймата да има добавки някакви, но пак са много по-добре от нездравословното хранене преди това, нали? Пък ако и да не сме се прехранвали със споменатите читос и Сникърс, ние все пак не сме американци. Нито пък гоним баш кето всичките.
https://www.youtube.com/watch?v=GHNL4kDcIfo
Представям си ако знаеха масово да ядат дробчета и прочие... Joy

# 269
  • Paris, France
"Дива сьомга, уловена по пълнолуние", с голи ръце, бих добавила аз - оле, ще се попикая. natka, кефиш ме, бе човеко!

Миоки, тук редовно препоръчват овесени трици за понижаване на холестерол. Предишното ми джипи не ги тачеше, но ми казваше да ям зеленчуци, кълнове, шиитаке и нам си кви си гъби, някои от по 59.99€ килото, ей такива. Ето, + погледни и другите проучвания, които излизат:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/707373/

Аз мисля, че системата ще работи, но не заради бета глюкан или поне не само, а защото калориите са обидно ниски и тялото, ще, не ще, трябва да намери енергия и разгражда вътрешни мазнини. Мисля и, че кето режим на същите калории, но с повече протеин, ще свърши по-добра работа, защото протеините помагат да се гори мазнина, инсулинът ще падне. Три дни на под 900 калории ще помогнат, но без никакви е още по-яко.

За следващите телесни мазнини и мерещите талии:

https://diabetes.medicinematters.com/easd-2021/diet/direct-retun … emission/19709846

Сравнени са вътреорганните мазнини на диабетици и недиабетици с еднакъв ИТМ (BMI). Установено е, че при недиабетиците % мазнина в черен дроб е 5%, а при диабетиците е 15%, дори когато са болезнено слаби. Дотук нищо странно.

"The ReTUNE study involves people with a BMI below 27 kg/m2; the 12 participants with type 2 diabetes had average liver fat of approximately 4.5%, which although lower than in the control DiRECT participants was significantly elevated compared with the 11 ReTUNE control participants, in whom it was just 2%." - Проучването ReTUNE включва хора с ИТМ под 27 kg/m2; 12-те участници с диабет тип 2 са имали средна чернодробна мазнина от приблизително 4,5%, която макар и по-ниска от контролните участници в DiRECT е била значително повишена в сравнение с 11-те участници в контрола на ReTUNE, при които е била само 2%.

"It was the same for pancreatic fat, which was approximately 8% versus 6.5% in the DiRECT diabetes and control groups, respectively, and around 5% versus 3.5% in the corresponding ReTUNE groups" -Същото беше и за мазнините на панкреаса, което беше приблизително 8% срещу 6,5% в диабетните и контролните групи на DiRECT, съответно, и около 5% срещу 3,5% в съответните групи ReTUNE

Изводът на проф. Рой Тейлър е, че всеки човек толерира различно количество мазнина в черен дроб и панкреаса и няма определено тегло, при което всички хора с определен ръст да успяват да се излекуват. Едно е сигурно - всеки с диабет 2 и ИР трябва задължително да махне някакво количество мазнини от корема си, дори и да е плосък като дъска. Колко да отслабне показва глюкомерът и фибросканът. Тенденцията към хиперинсулинемия и покачване на КЗ си остава и след отслабването, но вече може да се пребори, поне частично, с добавки, силови и кардио.

Затова съветвам новите да не целят тегло и даже сантиметри. Съветвам слабите първо да се информират добре, защото при тях е важно да ударят с ниски ВХ, ниски мазнини от самото начало,така че да махнат първо коремните мазнини. Ей това на мене нямаше кой да ми го каже.

Чета хора, които пишат, че нямат наднормено тегло, че са даже слаби. Добре, но трябва да махнат вътрешни мазнини, което няма как да стане без отслабване. Ако не са затлъстели, става и със силови и повече протеин + малко кардио и чисто хранене, но за 98% си трябва и диета първо.

Общи условия

Активация на акаунт