Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 721
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Във ВМНВХ е допустима един вид тиква, дори я има в зеления списък на Тим Ноукс (за въглехидрати под 20 г), но все пак става въпрос за общ случай.
Аз закусвам малко печена с кокосово олио тиква и шепа ядки, но това е много рядко. Купих едно тиквЕ 700 г, половината замразих на парченца, а с другата половина ще закусвам поне 3 пъти.
Но аз нямам КЗ/инсулин проблеми и отдавна се храня така.
И аз стопих някакво едносантиметрово камъче от десния бъбрек. Дори не разбрах как е станало, видях резултата в тоалетната и ехография потвърди.

# 526
На мен тиквата не ми вдига много сутрешната кз, не зная дали и има някакво значение. Например, след 3 солидни парчета вечер- на фурна, без нищо, сутрешна кз 5,4. Знам, много е, но като се сетя, че от едни сливи беше скочила над 6, и правя сравнения.
Не прекалявам с нея, но много добре ми чисти бъбречните пътища и отводнява. Аз си го броя за зеленчук Stuck Out Tongue Winking Eye

# 527
А ядки може ли, по колко и какви?

# 528
Зеления списък на Тим Ноукс
https://bg.waykun.com/articles/banting-zelen-spisk-plen-spisk-s- … tichni-hrani.html
Тиквата е при зеленчуците.
Оранжевият списък потърсете в края на увода в темата за НВВМХ и палео.

# 529
Ми тогаз трябва по-често да правя тиква. Ама като взимам, взимам нарязана и обелена.
Слаботелесна съм и не искам да остана без пръсти и ръце.

А ядки може ли, по колко и какви?

Печени - НЕ
Или пък ако искаш печени на 2 месеца по-шепичка.
Сурови може, но ограничено количество. Сурово кашу също по-ограничено.

В първия пост някъде съм писала за ядките.
А грешка, не съм.

# 530
Кашуто не е препоръчително както и фъстъците. Най-добрите ядки са макадамия, обикновен орех, пеканс и лешници. Бадемите горе-долу, но не трябва да се прекалява с тях както и с бадемовото брашно.

# 531
Да, това забравих. И суровите не бива всеки ден.

# 532
  • София
Миоки, печените (кашу и фъстъци) не бяха препоръчителни заради омега 6 и възпалителните процеси, които те предизвикват ли? Все забравям, а съм ви споделял, че откак минах на НВ режим ям по 100 гр. (минимум) всеки ден печени фъстъци (понякога печено кашу).....

Извинявайте, че пак питам, но все забравям, а реално фъстъците имат 14 гр. Вгх на 100, което не е свръх свръх много (ако не си в кето, де).

Апропо, видях списъка на Бантинг, от зеленчуците - липсват краставици, предполага е просто пропуск.
Но някак си като видя някой да ми препоръчва да ям само месо пасло трева, извинявайте, ама.....това у нас е почти непостижимо. В смисъл, знам, че е хубаво, но реално у нас е почти невъзможно за повечето. Така че ядем меса от магазина, които сигурно са по-вредни и от една гореща топла бяла питка хляб, но...какво да се прави!?

# 533
Фъстъците се водят бобови.

Момичета, кетони +2 в урина не са много, нали?

# 534
Фъстъците не са ядки, а бобови. И за кашуто и за фстъците омега 6, а също и фитинова киселина, която намалява усвояването на цинк и желязо.

# 535
Доста пъти съм писала и си има инфо в нета, че печените ядки са канцерогенни.

# 536
Тези списъци не са правени съгласно българския начин на живот, не са правени от българи и доколкото знам има държави, където е по-изгодно на производителите да пуснат животните сами да пасат (и наторяват), отколкото да им слугуват.
А иначе при всички случаи е по-добре месо от хляб. Мисля, че се и посочва на много места.
То и рибата е съмнителна в повечето случаи, но това на никой не му пречи.
А за хляба, с изискване минимум глутен и без максимум дори не ми се говори. Нямам нищо против глутен, но помня как си правех лепило с брашно като бях малка.
То и картофите са били първоначално храна за животни.
Всеки да си преценява според цел, здраве, активност и портмоне.

# 537
Така че ядем меса от магазина, които сигурно са по-вредни и от една гореща топла бяла питка хляб, но...какво да се прави!?
Абсолютно не съм съгласна с това.
Гореща, топла питка хляб няма и 1/3 от хранителните вещества налични в месото било то от магазина.

# 538
  • София
Здравейте,
Да ви попитам - при случаен преглед вчера при уролог, ми откриха песъчинки в бъбреците и....колит (хроничен, според уролога). Как следва да се процедира с режима, защото знаем, че при колит особено нашия режим сякаш не е препоръчителен?
За съжаление, не ми казаха тези песъчинки от кой вид са (знаете, има - уратни, фосфатни и пр.). Последно преди две г. бях на нефролог, много обстойно ме прегледа, не забеляза абсолютно нищо тревожно в бъбреците. На гастро бях пък февруари т.г., също не диагностицира колит тогава...

Та, въпросът ми е, ако знаете, какъв следва да е режима? И, разбира се, какво да правя с препоръката (при колит) да се яде по 6-7 (хиляди) пъти на ден?!
Мерси!

Ами, аз ти писах Роналд диета за колит, спази ли я? А зя песъчинките - започни да пиеш вместо вода липов чай. По 2-3 литра на ден.

# 539
Минерва. Аз 5 години слабеех.
Първите почти 3 години свалих само 20 кила. Като съм имала и повишаване и смъкване. Със зор и с грешни съвети. Демек разбирай - ограничане на сладко, но все още консумиране на черен хляб, картофи, черен ориз.
А бях и на глюкофаж.

Аз за последната година - 6 кг. /без този месец, последния/. Предишните 10 на приливи и отливи - смъкна за година 8-10 кг., после за следващата ги кача. Позната история.

И аз започнах с тиквата, доста смело, ама това беше първите дни и тук като ми казаха, че не може - спрях. Не смея, искам малко по-бързо да станат нещата, ама май само с искането ще си остана де. И въпреки това не смея да ям тиква.

Общи условия

Активация на акаунт