Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 783
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
С нищо не съм мазала днес гофретника, но преди няколко дни правих гофрети за малката (обикновени) и тогава намазах с малко мазнина преди печенето само на първите гофрети. Но в сместа за гофретите си има зехтинче, та пак си мисля, че не би трябвало да ти залепват...но можеш да намажеш леко, за всеки случай. Също така, изчакай да загрее добре гофретника преди да сложа сместа. Какъв ти е гофретникът?

# 406
  • Paris, France
Съвет относно добавките - тези съм набелязала  засега. Тези от вас ,които пият и имат опит да препоръчвате някакви определени марки, ако има варианти в които да не трябва да пия по 7 8 таблетки, а да са някакъв комплекс в 1 капсула поне някои от тях...
Имам и един Б комплекс на ДопелХерц, ако го добавя и него дали ще има значение?

П.С: отделно четох за пектина, че е хубаво за кз, дали мога да си купя на пудра и да го хапвам добавен към мляко например? Или самостоятелно де

"един Б комплекс на ДопелХерц" нищо не значи. Гледаш формите да са со-еnzyme, co-enzymated, коензимирани. Важна е формата на витамините. Висока доза Б6 във форма пиридоксин може да те осакати необратимо. Формата пиридоксал-5-фосфат или пиридоксамин е добра, като последната даже обръща увредени бъбреци. Б12 трябва да е метилкобаламин, аденозилкобаламин, не цианокобаламин. Да няма фолиева киселина,а метилфолат,ей такива.

Лизин, сам по себе си за какво искаш? Ако е за акнето, то миоинозитол по 2г и фолат ще свършат по-добра работа.

Информирай се първо! Ще ти спести пари, усилия и нерви.

Чети stonefaced! Няма как да имаш ПКЯ щом нямаш кисти. ПКЯ е състояние с кисти. При СПКЯ, при което обикновено няма кисти в началото, има твоите хиперандрогенизъм, ИР и акне. ПКЯ може да се окаже СПКЯ. При мене нямаше високи андрогени, нито кисти, нито увеличени яйчници. Имаше високо LH и ановулация с редки цикли. На 43г е нормално яйчниците да се посмялят, андрогените да паднат. Може би щеше да е различно ако го бях развила на 20 или 30г.  Интересното е, че като млада винаги имах тестостерон на горна граница, а нямах никакъв мъх по лицето, нито проблеми с цикъл. Защо? Защото се хранех добре, спортувах, спях, не бях дебела. Има поне 3 вида СПКЯ, включая без ИР, но ти си ИР, което е много добре, защото оправиш ли ИР, край. СПКЯ заминава първо 🥳, още с първите дни Метформин или инозитол и диета. От 2014 при мене го няма 😻.

АМH няма какво да пускаш на 22г. Може да излезе висок, защото си СПКЯ (моя случай с над 3 и 4 на 43г), може да излезе нормален, защото имаш СПКЯ, но яйцеклетките са се поизчерпали заради това, че правиш много фоликули, а може и нисък да излезе ако си правела всеки път по много яйца и са се изчерпали. При недостиг на Д3 този хормон изобщо не е показателен и го правят само жени, които целят скорошно забременяване. Д3 го вдига при стари жени без ИР и го сваля при ИР със СПКЯ.

Това,че имаш аверсия към яйца и риба може да значи прекалено много Б12, бактерии. Пробиотици,може би ще ти дойдат добре.

В твоя случай понякога веганска диета или суровоядство действат по-добре, та може да ги погледнеш и тях.

Трябват ти големи дози магнезий при всички случаи, К1 от листа, Ц пак от листа, цинк заради висок инсулин и акне, инозитол, фолат, Д3 понеже си в дефицит. Това първо.

Последните 3 в списъка не са спешни.

# 407
С нищо не съм мазала днес гофретника, но преди няколко дни правих гофрети за малката (обикновени) и тогава намазах с малко мазнина преди печенето само на първите гофрети. Но в сместа за гофретите си има зехтинче, та пак си мисля, че не би трябвало да ти залепват...но можеш да намажеш леко, за всеки случай. Също така, изчакай да загрее добре гофретника преди да сложа сместа. Какъв ти е гофретникът?
Някаква куча марка е.малката ме изяде тези дни за гофрети.......понеже не ми се занимаваше, се чудех дали да не купя готови/в пакет/ но като видях какво зъдържат се отказах...и тези дни Валерия пусна рецепта за гофрети....и реших да направя вчера, но залепнаха жестоко...и долу и горе, и приставките стояха 2 дена в мивката:(((((едвам ги измих......но не мазах нищо и май не съм добавяла мазнина и в течността, защото е  със сусамов тахан, а той ми се вижда доста мазен....Ето рецептата:
25 гр. сусамов тахан
20 гр. крема сирене
1 яйце
бакпулвер и подправки по желание...аз добавих малко течна ванилия....понеже се ядосах че залепнаха, ги направих тип американски палачинки в тиган пак без мазнина....

# 408
Писах ти на ЛС. 🙂 При пакачинките с крема сирене е важно да се опеката добре от едната страна и тогава да се обръщат. Да не би да не си изчакала достатъчно време?

# 409
На мен ми се скъси цикъла от режима, метформин не пия. И други са споделяли същото, но май имаше и обратния вариант.

При мен режима оправи цикъла, че и вечните болки премахна.

Иначе за тестостерона съм чела, че ментата го смъква и наливам по два чая мента на ден. Това поне е приятно, може и ти да пробваш.

Аз пък съм чела, че ментата оправяла окосмяването. Знаеш ли колко мента съм изпила през годините? Grinning
Чак месеци след режима изчезна окосмяване на някои необичайни места.
Ама  пък не пречи да пиеш ментичка. Много обичам да си слагам мента и мащерка в една чаша. Уникален чай.

Долче, ще ги навра някъде, то имам и някакви други неща за слагане, ама не знам  кога ще е това.

Понякога нямам време да ви изчитам и чета по диагонал. Ако нещо има и  съм изпуснала да добавя, ми свиркайте и на лс ако трябва.

# 410
  • София
Ментовото ликьорченце и то ли действа така?Laughing
За окосмяването съм чела, че чай от джоджен помага. Защо? Не знам.

# 411
Долче, извинянвай , но каква марка ти е гофретника. На мен гофретите с бадемово винаги ми залепват в гофретника. Явно ще трябва да го сменя, за да получа кето гофрети

# 412
Елица,
Скрит текст:
  Силвъркрест е, от Лидъл- двоен, 1200 вата. Купуван е преди доста години, над 5 г със сигурност. Сега визуално пускат малко по-различни двойни гофретници, но пак са много добри. Удобно е лсо е от когато ще се правят повече гофрети. Пускат и единични. В Кауфланд също хвалят единичния, тяхна марка, и той е 1200 вата мисля. Не се подлъгвай по гофретник с ниска мощност, ако ще купуваш нов. 🙂 Твоят какъв е всъщност?

# 413
Благодаря ти, Б6 го окткривам само като пиридоксин както сам по себе си, така и в комбинация, но ще търся. 
Лизина за косата го исках,  бях чела че действа добре.
Тук отново имам въпрос -  от месец пия пробиотик Омнибиотик 6, така каза гинеколожката, заради бактерията , което сигурно значи че и в червата е избило всичко хубаво. Та да го продължавам ли него, съдържа доста въглехидрати?

# 414
Ментовото ликьорченце и то ли действа така?Laughing
За окосмяването съм чела, че чай от джоджен помага. Защо? Не знам.
Е та той джодженът си е един от всичките видове мента, явно все така действат.

kokix, това че пектинът бил "хубав за кз", каквото и да значи това... зарежи го. Пектинът прави желе в като се смеси с течност и общо взето по-бавно се опразва стомахът от храна. А и запълва стомаха и човек се усеща по-заситен и (евентуално) яде по-малко. Купешките сладка и мармалади са сгъстени с пектин, желиращата захар за мармалади е също с пектин, едно време баба ми също слагаше и ябълки в шипковия мармалад че да се сгъсти по-лесно. Те и "за холестерола" общо взето по същата причина го препоръчват.
Това е за хора дето ама грам контрол нямат над храненето си, та да няма пикове ако се усвои всичко наведнъж дето са изяли. Пектин или много фибри редовно обаче не позволяват да се усвояват достатъчно нутриенти понякога. И това упражнение завършва с липси на минерали, вместо с подобрени показатели. Спазвай си режим и не си връзвай здрав пръст.
Рецепти има изключително много, виж и сайта dietdoctor.com ако не ти е проблем английският, освен вече предложените. Там обаче са едни малко странни някои от рецептите, не точно за нашите вкусове. Докато в блоговете дето са ти изброили е друго нещо, авторките са българки и доста от нещата са по-близки до нашата традиционна храна. На английски иначе има страшно много идеи и рецепти, дори и във вид на видео в youtube ако напишеш че търсиш нещо кето, ще намериш.
За супите - застройвам с повече яйца отколкото при "нормално" хранене и готвене. И по бучка масло при сервирането, освен свеж магданоз. Зеленчуци най-различни, както са писали и другите. Ако пък толкова ти липсва фидето, може настъргани на дълги тънки лентички неща от сорта на тиквички или друг зеленчук. Плува там още нещо из супата дето изглежда познато Grinning Някои се излъгват от това, аз съм перде и ме интересува само вкусът та не търся фидета. Повече ме привлича да е шарено евентуално, отколкото че прилича на фиде.
От пробиотика ако пиеш с шепите от него, да те бъркат въглехидратите, ама ти се втелясваш в случая. Пий си го щом ти е нужен, спокойствие и силна храна и така. Не се шашкай излишно, ще се вкараш в ред полека-лека.

# 415
  • Paris, France
Скрит текст:
Благодаря на всички!
Лекарите не ми препоръчват никакви добавки в тази клиника, само фолиева (и то обикновена, която обаче са поне ОК да я сменя с моя си, която пия и е метилирана). Аз все пак пия и то много даже действат, самопредписани са всички след много четене, но ги одобриха. Толкова вече съм станала спец в добавките, че списъкът ми го беше одобрил дори Сигридов (само срещу 1 нещо възрази и то заради някакви специфики в микробиома, иначе било топ добавка за моите цели). Временно ги бях спряла, но ги почнах след едни стряскащи резултати на изследвания и бързо нещата се подобриха.
Метформинът ми бе препоръчан преди, тази клиника не са го коментирали с мен, но чета, че на други препоръчват. Може би като ме гледат така с нормално тегло и не им е тема, но мисля да го питам. Казват че подобрява яйцеклетките.
Иначе тя моята история е сложна - аз нали имам 3 естествени бременности зад гърба си,  все губя бебетата. И вече ме е страх и нямам много време да пробваме естествено, защото чак ме е страх да забременея естествено. Сега имах 2 яйцеклетки - малко, ама зрели, оплодиха се, едната си стана бластоцист, но ние правим ПИД (генетичен тест на ембриона), за да сме сигурни, че няма да се трансферира ембрион с генетични/ хромозомни дефекти, защото тогава бременност може да има, но не и здраво бебе на края. И вчера излезе резултата, че това ембрионче не е здраво - това не е голяма изненада, много голяма част от ембрионите излизат така. При двойки, при които ги трансферират без изследвания, просто после се чудят що не е станало или завършва с аборт. Аз направо вчера хем бях тъжна, че не е здраво ембриончето, хем благодарна, че сме в процедура, а не на естествена бременност, защото предишния път бях бременна до 14 гс и това не го пожелавам на никой да го преживява. Това е първият “ембрион”, който  губя без сълзи, без депресия и т.н.
Така или иначе се подготвях за нова стимулация и викам сега поне метформин да пробвам. Само него и dhea не пия - в друга клиника искаха задължително поне 2 месеца прием, а в тази го забраняват… шантава работа.
Май ще го пия и да видим, може пък да помогне и той леко.

Деси 123, лекарите не обръщат внимание на хранене, витамини и липсващи вещества, освен ако специално не са обучени и не им е професия. Видяла съм го навсякъде и съм го изпитала на гърба си. Майка ми е лекар и след като разбра и видя резултатите от болестта ми и режимите ме посрещна с баница. На протестите ми обясни, че е домашна и с масло, а не с маргарин и ВХ са комплексни и бавноразграждащи се. Беше ме овиквала, че пия магнезий. Мани!

Питах ендокриноложката за Б12 и Д3 и за магнезий и каза, че не било нужно. Е, излязах в дефицит, а Метформинът допълнително сваля б12.

Сама виждаш какво става като спреш добавките и че никой не го е еня какво ще стане от тъпата фолиева киселина, която предизвиква рак, разделяне на ембриони и многоплодни бременности и оттам раждане на недоносени бебета, в твоя случай и със спина бифида от MTHFR мутацията. Аз добавки не бих спирала освен ако лекуващ лекар не ми обясни с какво пречат, а не просто, че няма смисъл.

Едното ми дете стигна до болница това лято с припадъци. Джипито отказа ампула Д3 зимата, защото след 16г не била нужна. От неизлизане поради карантина, а и е нулата, нивата и бяха станали никакви. Трябваше аз да настоявам да я тестват. С хемоглобина под норма ми казаха, че не била аннемична, а било от цикъла. Всяка жена няма ли цикъл? Всеки втори имал недостиг на Д3. Еми те затова психиатриите  гинекологиите и спешното са пълни. КОВИД няма да споменавам. 2 листа няма да ми стигнат да напиша какво беше ниско и какво високо.

Та  добавките си ги пиеш.

За Метформин не знам. Той не подобрява генетиката на яйцеклетката, която и не е (много) важна в повечето случаи, а само обвивката. Това инозитол, магнезий и омега 3 също го правят.

Факт е, че морфологично добър ембрион, който излезе хромозомно дефектен на ПИД може да даде здраво дете с нормален кариотип, а хубав, генетично ембрион да се увреди в последствие. За жалост ПИД уврежда способността на ембрионите да се самопоправят.

Не пишеш каква е причината за спонтанните загуби и винаги един и същ ли е дефекта на плода. Ако ти или мъжът ти имате някаква делеция, транслокация, излишна част на хромозом, закачена за друг е въпрос на шанс и не мисля, че ин витро би го променило. С мутацията и някакви други, а и ИР има хиляди причини да загубиш плод, за което много съжалявам.

За съжаление единствената истинска цедка за качество при ембрионите е природата. Гадно е да минеш през 3 месеца бременност и да загубиш бебето, но такъв е живота. Има прекрасни бременности, завършили с мъртви раждания, а има и болнави бебета, които израстват здрави.

https://www.thecut.com/2017/09/ivf-abnormal-embryos-new-last-chance.html

Прочети статията! Аз помня случая на 42г, занимаваща се с ембриология, която не абортира дефектен, хромозомно фетус (фетус, не ембрион) и роди бебе с нормален кариотип, което сега е здраво момче. Била е убедена, че може да се поправи сам.

На едното ми дете фемурът (бедро) вървеше все дълъг, извън норма, стъпалата се кривяха навътре. Предложиха ми амнио и ми казаха, че вероятно има Марфан. Описаха ми ужасии - ще стане 2 метра, ще и се скъсат валви в сърцето, чакат я операции на стъпалата. Понеже знаех, че няма да абортирам след 24 седмица отказах. Имам 2 приятелки с Марфан, които са красиви, успели манекенки. Вече ми е пълнолетно детето. Не 2, ами и 1.60м няма, стъпалата и са си нормални и няма Марфан, а и да имаше, нямаше да го лиша от 20, 30 или 50 години живот, които природата му е отредила.

Много малко жени над определена възраст произвеждат нормални ембриони. След 40г е по-скоро изключение. Виж, че от ненормални хромозомно ембриони са се родили над 100 нормални хромозоми и генетично деца.

Писаха ми, че Метформин помагал, защото давали Дюфастон и Преднизолон, а те влошавали ИР. Има резон.

# 416
Деси,
Скрит текст:
изключили ли сте тромбофилия като причина за абортите? Позната, след 2 нормални бременности, загуби третото бебе в петия месец заради тромбофилия...😟

# 417
  • Paris, France
Благодаря ти, Б6 го окткривам само като пиридоксин както сам по себе си, така и в комбинация, но ще търся. 
Лизина за косата го исках,  бях чела че действа добре.
Тук отново имам въпрос -  от месец пия пробиотик Омнибиотик 6, така каза гинеколожката, заради бактерията , което сигурно значи че и в червата е избило всичко хубаво. Та да го продължавам ли него, съдържа доста въглехидрати?

Изпила съм едно буре лизин, с витамин С и Б витамини и косата ми си падаше. Спря като почнах диетата, почна пак 4-5 месеца след като отлабнах и оттогава е ОК. Никакъв лизин, таурин и глицин не помогнаха. Расте добре като ям много протеин.

Заради коя бактерия? Пробиотикът няма да обърне каруцата, напротив. Ако единствените ВХ са от него, той си ги изяжда сам и не остават за тебе 🥳.

Ето коензимирани:

https://fr.iherb.com/pr/country-life-coenzyme-b-complex-240-vegan-capsules/12081

Ще ти стигнат за поне година. 1 на ден и после през ден е достатъчно.

В същия сайт има и рибена масло с ЕРА и ДХА.

Деси,
Скрит текст:
изключили ли сте тромбофилия като причина за абортите? Позната, след 2 нормални бременности, загуби третото бебе в петия месец заради тромбофилия...😟

Мисля, че в нейния случай се знае. След като е правила мутациите, ще знае дали има такива за тромбофилии и ще и предписват аспирин и хепарин.

# 418
Аз си имам тромбофилия (6 мутации), имам си терапия за тях. Всичко сме изследвали - кариотипи и какво ли не, всичко ни е ОК, то аз официално и ИР нямам. Никой никога не може да каже каква е причината. 2 от бебетата ги изследваха - едното след аборт, а другото с пренатален тест и нямаше нищо, но реално ги изследват за 3-4 най-срещани неща. Това изследване е много по-детайлно 5 хромозоми са били дефектни, това е несъвместим с живота дефект, а не някаква незначителна транслокацията.

За добавките споделям 2, които са хубави и ги пия. Комбинирани добавки не е ОК да се пият. В иногинол комбо фолиевата е обикновена и не е ОК. Инозитолът трябва да се пие с фолат (метилирана фолиева) в този б-комплекс има фолат в дневната доза и повече не е нужно.
Инозитолът се пие рано сутрин при ставане и после при лягане (общо пия 8 таблетки, по 4 на прием). Трябва да има поне 1 час след приема до кафе, кофеинът го съсипва. Също така вечер поне 2-3 часа след ядене се пие. Като пие човек нещо, поне да го усвоява.
B complex actif на natural factors (те са biocoenzime - т.е. Активна коензимирана форма)

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 22:46 от Desii_123

# 419
Деси, не виждам снимките. Не знам при другите вижда ли се...🤔

Общи условия

Активация на акаунт