Нашите кухни - тема 89

• 55 671
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Не знаех, но не съм се и интересувала. Беше си задача на мебелистите, ако е имало готов, толкова по-добре.

# 361
  • София
Да, това е файнлайн /технически фурнир/ и като цяло няма нищо общо с това как изглежда естественото дърво, най-вероятно при ЧС фурнира е по-правожилен, а не файнлайн.
shadowman мисля, че се бъркаш, не става въпрос за 3мм фурнирован МДФ, а за МДФ, който е фурнирован с фурнир с дебелина 3мм, предполагам, че общата дебелина е към 20мм.
Поне аз не знам да се предлага, като се има предвид, че за да е балансирана плоскостта е добре и от двете и страни да е с еднаква дебелина фурнир и най-вероятно цената е доста висока.

# 362
  • Раковски
мда, бъркам, но инак има по-тежкарски фурнири в салекс и омония които са с по-дебело покритие.

# 363
Не знам какво е "файнлайн", аз държах именно да не се вижда естествената шарка на дървото (фладерът), а да е с правожилна шарка. Както проучих, това се получава ако фурнирът се реже радиално, ей тук е описано:
https://furnir-center.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B … veni-furniri.html

Не исках това: https://furnir-center.com/uf/produkti/31/amerikanski-cherven-dab … tangentsialen.jpg

Исках това: https://furnir-center.com/uf/produkti/31/amerikanski-cherven-dab-radialen.jpg

Това е едно и също дърво, рязано различно. При мен не е баш така, жилките са по-успоредни и се виждат по-добре, но е баш каквото исках. Пък дали е технически, или не не знам, но е това, което исках като дизайн. И си е добър, равен, гладък, без дефекти... Ако техническите фурнири са такива не виждам лошо.
.

# 364
  • София
Предната снимка, която си качила не е на радиален фурнир, а е технически фурнир - най-просто обяснено слепват се много пластове  дървесина, пресоват се и се режат за да се получи фурнир, нещо като торта от много блатове, като срежеш парчето и се виждат различните слоеве Joy, но да, разбрах те какво имаш предвид.

# 365
Нея намерих в нета и прилича на моя фурнир, затова я дадох да визуализирам за какво говоря. Не беше снимка на моя фурнир, но понеже ясно подчертаваше правожилния ефект я дадох нея. Сега вече прочетох и какво е технически фурнир и принципно не ми пречи ако при мен е такъв, но мисля, че май не е. Сега ходих да го гледам - ми има си там пори или какво се казва, точно както ги имат и частите от масивна дървесина по мебелите ми.
Но все ми е едно, не съм специалистка по фурнири и дървета. Просто веднъж видях такива мебели и ми хареса, защото придава малко по-модерен вид на дървото. Попитах защо има такива и онакива и ми обясниха, че зависи от това как се реже фурнирът (линка, който дадох, също описва това). И тогава си поисках такива мебели - хем да е дърво, хем да има по-модерен вид. Впрочем всичко у нас, даже и вратите, в правожилно и ме кефи.

Та това е, споровете какъв точно бил са ми интересно за да науча нещо, но само до там. Аз каквото исках си го получих и сега вече не ме интересува. И повече информация не мога да дам, защото не знам къде и как са правени плоскостите.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 14:50 от Черна станция

# 366
Мен линията на горния ред издадени шкафове ми дразни очите. Мисля че ако бях аз - бих ги оставила издадени само до където и колоните са със същата дълбочина.
За мивката под прозореца +1. Така все едно сте я забравили.

Щом някой прави проекта-може да смени цвета и материала лесно и да избираш визуално измежду вариантите
+
бих изравнила дължината на лявата и дясната страна.

Може ли малко да ми поясните, че не разбрах какво точно имате предвид.

Също така имам колебание за цвета. Спряхме се на кашмир, но на фона на нашите стени става твърде тъмен цвят, почти сиво. Затова се чудя дали на този проект ще отива лявата колона и долният ред шкафове да са в цвят индиго мат, а горните два реда да са в бял мат. Като гърбът и плотът да са дървени, или гърбът да е бял / мрамор, а плотът дървен.

Честно казано, не мисля, че ще отива индиго специално на лявата колона, след като от другата страна на нишата е дърво и бяло. Но зависи и какво е цветовото решение за хола, ако и там има някъде индигови акценти, може пък и да се върже, не знам.  Изобщо, въпреки че много харесвам самия цвят, мисля, че цветовото решение на сегашния проект изглежда по-добре от индигово-белия вариант, но това си е въпрос на личен вкус.
За кашмира - ами той си е доста сивеещ, дори и без подсилване от стените. Вероятно например ледено бяло би стояло по-близо до това, което сте търсили като ефект с кашмира.
Имам въпрос - каква е планираната функция на двете дупки до прозореца?

Благодаря за мнението! Simple Smile
В хола мислим да се придържаме към бял / светъл цвят, но понеже кашмирът сякаш не ми ляга на сърцето, дори той да остане за кухнята, не мисля да отива и към останалата част на стаята, но със сигурност ще вземем дървесния цвят от плота и нишите и ще бъде и по останалите мебели, за да има все пак някакъв елемент от кухнята. Иначе имаме диван в син цвят, не е баш индиго.
Аз се влюбих в този цвят (https://rosi.bg/en/pvc-coated-mdf-panel---moonlight---supramat-5308.html), но за съжаление е в Роси, а фирмата, на която се спрях за кухня, работят със Салекс и там има бяло, сиво и кашмир в цветовата гама, към която съм си насочила ... И трите цвята не са баш това, което искам. Пък искам и антифингър ефект, така че не е вариант да се спра на боя от палитра ...
А каква е фенкцията на двете дупки до прозореца - просто ниши, понеже имам нужда леко да разчупя кухнята. Има ниши и от другата страна при трегера.
А мивката се отказах да я местя под прозореца, защото предпочитам целият плот да ми е работен, а и мивката да е по-скрита, вместо да е първото нещо, което се вижда в кухнята.

Защо тогава не отидете на боядисан МДФ - могат да ви направят какъвто цвят искате.
Аз бих направила най-горния ред шкафове с дълбочина като по-долния, т.е., след колоната при хладилника и от другата страна, след колоната с фурната, влиза навътре. И би сложила отворени рафтове около прозореца. И да, ако има възможност, хубаво е мивката да е под прозореца. Може и да стане много сложно с такова решение. Ако могат да ви направят и подобна визуализация, за да го видите как ще изглежда. Би било добре да имате варианти.

# 367
Miloto_girl_4e
Имам предвид че тая начупена линия е натоварваща за очите, особено в комбинация със решетъчната прахосъбирачка отпред.

Предлагам оградените шкафове да са плитки, като долните под тях за да не е толкова начупена линията.

# 368
Според мен тази начупена линия ще се прикрие от щората/пердето на прозореца, поставянето на плота на кафе машина, кана за вода(образно казано). А и мястото на прахосъбирачките няма да дрезни след запълване с книги, свещи, снимки и подобни.
На мен друго ми дразни дзена, но проблемът е в мен.

# 369
Наистина е добре от фирмата да направят визуализация и с втория вариант с изцяло тесни горни шкафове, за да си избере каквото повече ѝ харесва. То пак ще е начупено, заради по-широките шкафове-колони.
На мен ми харесва плотът под прозореца - хем ми е красиво, хем ми е практично - има достатъчно място за приготвяне между мивката и котлоните (малката страна на П-то). Харесват ми и страничните рафтове на колоната към холната част - оттам няма да се вижда страница на шкаф, а нещо като секция/етажерка. Аз лично не бих направила тези рафтове толкова "надробени", особено най-тесните, там какво може да се сложи освен някаква тясна и висока (относително) ваза? Може да се затворят и асиметрично рафтовете - ще има няколко открити за джунджурии, другите - с вратички, за прибиране на неща, които не са непременно красиви.

# 370
  • София
Цитат
В хола мислим да се придържаме към бял / светъл цвят, но понеже кашмирът сякаш не ми ляга на сърцето, дори той да остане за кухнята, не мисля да отива и към останалата част на стаята, но със сигурност ще вземем дървесния цвят от плота и нишите и ще бъде и по останалите мебели, за да има все пак някакъв елемент от кухнята. Иначе имаме диван в син цвят, не е баш индиго.

След като диванът ви е син, може би ще стане добре и с индиго и бяло, но индигото примерно само на вратите на долните шкафове, а колоните да си останат бели? Така хем ще се получи цветен акцент в нишата, като се гледа откъм хола, хем няма да тежи.
Скрит текст:
Имам предвид да се получи някакъв подобен ефект, колкото и да не личи особено на тази бърза визуализация:
Аз колкото повече гледам проекта, толкова повече си мисля, че визуално ме дразни само гърба под прозореца, особено като си го представя и с щора или перде на самия прозорец. Ако там няма гръб (той не е и нужен, там уреди и мивка няма, само цокъл ще е достатъчен), мисля, че ще стои по-добре. Няма и да подчертава начупената линия от горните шкафове - аз съм привърженик на функционалността и не бих се лишила от дълбоки горни шкафове заради нарушение на линията.
А за мивката, много добре сте си решили под прозореца да е работен плот между нея и котлоните. Много по-удобно за работа във вашия случай, докато човек готви, а и мивката не е най-красивото нещо за гледане откъм хола.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 07:06 от MayBach

# 371
И аз мисля същото за мивката. Не виждам защо трябва да е под прозорец. В случая е много по-функционално да не е. Горните шкафове също не бих стеснила, за да има повече място.
Идеята за син акцент само на ниските шкафове много ми харесва, но тогава плотът и гърбът не идват ли твърде тъмни? Освен това горните шкафчета -дупки сякаш ще е по-добре да не са дървесен цвят в този случай.
Ако гърбът е с цвета на стената, а тя доколкото виждам е с цвета на горните шкафове, няма да се набива на очи чупката на прозореца.
Също десния висок шкаф с рафтчетата (прахосъбирачката, както го наричате) сякаш ще е по-добре да е с цвета на колоните, за да не стане твърде шарено при сини долни шкафове.

# 372
според мен колоните „запушват“ вида на кухнята
знам,че всички си падат по фурни в колона и т.н., но ако се ползва galley kitchen layout ,мисля,че можеда се получи съвсем различна визия- с малко повече въздух
в момента, ми се струва захлупено

# 373
Запушват наистина, но зависи колко неща има за прибиране. Ако няма възможност за големи шкафове на друго място, колоните могат много неща да поберат, които са за килер да речем.
Пусната кухня е 15кв сигурно.

# 374
  • sofia
Абсолютно подкрепям мнението. Galley kitchen има съвсем друго излъчване и толкова по-дишаща.
според мен колоните „запушват“ вида на кухнята
знам,че всички си падат по фурни в колона и т.н., но ако се ползва galley kitchen layout ,мисля,че можеда се получи съвсем различна визия- с малко повече въздух
в момента, ми се струва захлупено

Общи условия

Активация на акаунт