Имам аз една мечта, ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ да седне на чина.

• 44 887
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Шарлот, права си за липсата на кадри. Но това не се ли е знаело преди 4-5 години, когато се е приело?  Защо се хващаме да правим неща, за които не сме готови? Защо все слагаме каруцата пред коня? Защо децата трябва да са потърпевши от немисленето или безхаберието на възрастните? Не искам да си представя дете, което ще бъде принудено да учи много задълбочено нещо,  което не харесва. Питам се, ядосвам се, но полза няма...

# 571
  • No Line On The Horizon
При дъщеря ми нямат профил Философия, в езикова гимназия е. Трябва да избира между История и География.

# 572
  • София
Шарлот само от липсата на профил ИТ се досетих в кое училище учи детето ти.😉
Обаче ми стана интересно на какви критерии трябва да отговарят или с какво образование трябва да бъдат преподавателите за да могат да водят профилиращи предмети във втори гимназиален етап?

# 573
Ааа, и в испанската няма ИТ, не е само при Шарлот … 😀

# 574
Интересно ми е, какво точно учат по профил БЕЛ- нови автори ли, нови произведения ли.От чисто любопитство питам.
ИТ, ако не е профил, не се ли учеше задължително от всички в 11 и 12 клас?

# 575
  • София
Ми те по принцип програмистите не са от най-добре обясняващите, пък като могат да си работят по специалността, защо им е да стават учители? Моята дъщеря е на такъв профил засега, но е силно притеснена от преподавателите. Един имаше много любим (чужденец), но той напуска в края на годината.

# 576
Светкавица, в скрит текст слагам някои от произведенията в профил БЕЛ:
Скрит текст:
откъс по избор от „Случаят Джем“ (В.Мутафчиева) – откъс по избор от „Името ми е Червен“ (Орхан Памук)
откъс по избор от „Хайка за вълци“ (Ив.Петров) – очерк по избор от „Задочни репортажи за България“ (Г. Марков)
„Осъдени души“ (Д. Димов) – „Осъдени души“ (реж. В. Радев)
 „Излизам сам на пътя” (М. Лермонтов) – „Еделвайс” (А. Геров) – „Странник над море от мъгла“ (Каспар Давид Фридрих)
Даровете на влъхвите“ (О. Хенри) – „О, Хенри“ (Г. Господинов, от едноименната книга с разкази)
откъс по избор от „Фауст” (Й. В. фон Гьоте) – откъс по избор от „Майстора и Маргарита” (М. Булгаков)
откъс по избор от „Лавина“ (Бл. Димитрова) – „Лавина“ (реж. Ир. Акташева и Хр.Писков)
„Вчера” (Вл. Даверов) – „Вчера” (реж. Ив.Андонов)
откъс по избор от „Възвишение“ (М. Русков)

# 577
Да - профил БЕЛ е за много четящи деца! Знаех, че са различни от ООП, но не се бях интересувала точно кои автори са включени. ИТ се учи до 10 клас, а профил ИТ надгражда в 11 и 12 ; не включва програмиране изобщо - то е за профил Информатика. В този смисъл може да се каже,че ИТ е лесен и полезен профил за всички, независимо от ориентирането - точни, хуманитарни или природни науки. Затова е и толкова търсен, но няма предлагане, защото преподавателите са кът.

# 578
Да, информационните технологии не са програмиране. Навремето си имахме баш програмиране, или поне аз съм била такъв профил.

# 579
  • София
Вероятно се бъркам заради информатиката, която фигурира в нейния профил, който се води "софтуерни и хардуерни науки". И си има модул "прогамиране на информационни..." не е стигнало мястото и не се чете Joy
Не че другите модули в профилиращ предмет "информатика" ми говорят нещо.

# 580
На СХН двата ПП, определени на национално ниво са информатика и информационни технологии.
Модул 4 в информатиката е " Програмиране на информационни системи"

# 581
  • София
Аз сега схванах, че аз наричам "профил" цялото "софтуерни и хардуерни науки" с всичките му профилиращи предмети при нас. А в училищата, където могат да се избират по отделно на различните профилиращи предмети им викат профили. Съответно си помислих, че навсякъде ИТ върви в комплект с информатика, а то не е така. Моя грешка.

# 582
  • Разпиляна във въображението
Снощи подпитах дъщерята ориентирали се вече и тя - Да. Подсказвам - с Ф е. Помислих си "Ох, и тя Философия".  Накрая се оказа другото "Ф" - "Физика", което доста ме изденада.

# 583
Еднакъв ли е тестът за ДЗИ в 12 клас по БЕЛ за децата с профил БЕЛ и за останалите с другите профили, които го държат като задължителна матура?

# 584
  • София
Еднакъв ли е тестът за ДЗИ в 12 клас по БЕЛ за децата с профил БЕЛ и за останалите с другите профили, които го държат като задължителна матура?
Да. Първото ДЗИ си полага по БЕЛ ООП , независимо какъв профил е ученикът.

Общи условия

Активация на акаунт