Имам аз една мечта, ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ да седне на чина.

• 45 066
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • В средата на времето
Срокът при нас за избор на профили е до днес. Избират трети и четвърти такъв, като също няма класиране по успех. Даже дават възможност да напишеш профилиращ предмет, който не е включен в първоначалния списък. Примерно физиката не е включена, но на РС казаха, че ако достатъчно деца я посочат, ще организират профил физика.

# 511
Във Варна в нашия набор профилите се избираха с приема в 8 клас. Не зная някъде да има възможност за промяна, но не е изключено. Но пълен набор от профили май никъде не се предлагат. Вероятно само в 1 ЕГ и в 4 ЕГ-там почти няма предмет, който да не се предлага.

# 512
  • София
ganis, а ако го приемат като решение на Педагогически съвет?

# 513
В Четвърта всички предмети се предлагат за профили, надявам се да се събере група за Философия.

# 514
От голямо значение е не само броя на предметите, а и дали ги групират. Там където не са по двойки има по-голяма възможност за избор от страна на учениците, но пък затруднява училищата.

# 515
  • София
Освен това при по- висок интерес към даден профил, се пренебрегват други предмети.
Но доколко е качествено това?

# 516
В какъв смисъл се пренебрегват? За мен, водещи трябва да са интересите на децата. Какъв е симсълът от зор да има даден профил, в него да учат немотивирани деца насила?
Горчив вкус остави при мен новината, че водещи ще са цифричките, бройката в паралелките. Давам пример. Максимум за една група е 28 деца, минимум - 18. И така, ако се съберат примерно две групи от 28 деца и 15 деца, които не достигат за цяла трета група, вместо да направят 3 групи по 24 деца, ще отрежат 15 деца (петнайсет!) от профила, който желаят! Разбирам, че искат административно да им е подреденичко, но за мен това е абсурд.

# 517
Мартеа, вие сте силни - доказахте го в началото на годината, а и след това! Няма да ви се опрат едни профили… Децата могат да си направят едно предварително проучване кой какво е заявил и да се ориентират… Винаги има такива, които са избрали компромисно и не са сигурни до последния момент какво искат. Никого не могат да накарат насила да учи нещо, което не иска. Всичко е въпрос на организация и взаимни компромиси, така че приведете се  отново в готовност за дискусии. Няма да ви е за първи път.

# 518
  • Варна
В Първа /Варна/ ще си ги избират наново, и то в края на учебната година. Не са по двойки предметите, всеки каквото му харесва. Само не знам още какво става, ако няма достатъчно желаещи.

# 519
  • София
Мартеа, вие сте силни - доказахте го в началото на годината, а и след това! Няма да ви се опрат едни профили… Децата могат да си направят едно предварително проучване кой какво е заявил и да се ориентират… Винаги има такива, които са избрали компромисно и не са сигурни до последния момент какво искат. Никого не могат да накарат насила да учи нещо, което не иска. Всичко е въпрос на организация и взаимни компромиси, така че приведете се  отново в готовност за дискусии. Няма да ви е за първи път.

Добре го каза. Ще има вътрешна анкета. 25-28.03.
Въпросът е обаче дали ще се предоставят резултатите пред родители. Прозрачност дали ще има.

# 520
  • София
ganis, а ако го приемат като решение на Педагогически съвет?
Нарушават закона.

# 521
  • нейде там, където ....
И при нас долната бройките за група са важни - 18 е минимума, не знам колко ще е максимума и как биха постъпили в примера, даден от мартеа . Нито как ще определят кои деца ще запишат желания профил и кои - не, ако някъде нещо не достига.
Ще се избира само един профил, с което аз съм повече от съгласна ... макар да се раздвоявам между два предмета, така ми се струва по-полезно, за нашия случай. И всеки ден ми дава нови и нови плюсове и минуси. Добре, че има още време.

# 522
Каза класната, че щяло да има прозрачност, резулататите щели след анкетата веднага да ги кажат. Ама ние си знаем покрай стипендиите каква е прозрачността, та си имам едно наум.

ganis, а знаеш ли, има ли го това черно на бяло, някакъв нормативен документ, който го урежда?

# 523
  • София
jd, за всеки от предложените предмети се прави група. 🙂 Някои групи са съставени от ученици, от всичките 9 паралелки, но има.

# 524
.... има ли го това черно на бяло, някакъв нормативен документ, който го урежда?
Аз бих задала този въпрос на ръководството. Да посочат въз основа на кои текстове от кои нормативни документи ще бъде осъществено подобно класиране.

Общи условия

Активация на акаунт