НПМГ - тема 7

• 65 122
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Може ли мнение за Б клас и за немския. Справят ли се деца, които никога преди това не са учили немски. Трябват ли допълнителни уроци за постоянно или само в началото?
По-скоро питането е, за да знае детето как да си подреди паралелките. Не че е сложил вече тигана.

# 571
Имат страхотна преподавателка, класна им е -Красимира Александрова.Обожават я.Нашата не бе учила НЕзик никога досега(с руски и англ
бе).Без доп.уроци се справя повече от добре.Покриват A2 без проблем след 8клас.Проверено току-що с тест в Гьоте.Смята да учи в Германия,затова напъва да го засили оттук насетне,защото по хорариум след 8 клас вече ще са по-малко часовете.Т.е уроци за овладяване на език от 9ти клас нагоре.
В 8ми учат бая.
Чувам,че ще привлекат и още един  разкошен преродавател по НЕ.

# 572
  • София
Тук гледам интересна дискусия се е заформила 😂
Ние имаме същата дилема Туес срещу НПМГ(но с химия). Синът ми много иска ТУЕС, обаче няма да му стигне бала най-вероятно. Аз съм доста против ТУЕС, чувам, че учат доста остарели неща, преподаватели по специални предмети, които се държат ужасно, поправителни и т.н., мъжки класове. Честно казано всичко това ми е извън представите за хубаво мотивиращо училище. Отделно проблемът с хорариумите по общообразователни предмети съвсем ме отказва. А ако и детето не го влече истински програмирането, вече съвсем ми се струва абсурдно.
Като живееш в Лозен трябва да се примириш, че ще пътуваш. То близо училище хубаво няма 🤷♀
Аз обаче имам друго притеснение  за паралелките с химия и биология, ами ако детето реши, че не иска това в даден момент 🤷♀
И сега се зачудих дали пък да не пишем езикова гимназия с профил 🥴
Изобщо струва ми се толкова рано да се профилира.
А иначе съм му обещала на младежа, че ще го запиша на всеки един курс по програмиране, който пожелае Simple Smile

# 573
  • София
Не е съвсем в темата за НПМГ, но излязоха такива въпроси.
Имайте предвид, че МОН има безплатна програма за придобиване на специалност. Започва от 10 клас
it-kariera
Безплатна е. За 3 години. Учи се в извънучебно време. Удачен вариант ми се струва.

# 574
  • нейде там, където ....
Детето може да реши, че иска друго във всеки един момент, във всяко едно училище. Има курсове по какво ли не извън училищата, може да се реагира. По-трудно се намират такива по основните предмети, отколкото по езици.
В НПМГ има доста широк набор от профили за 11 и 12 клас. Не е идеално за всички, но мен ме устройва. В ТУЕС преподавателите може да ни се струва, че се държат ужасно, но децата наистина научават много. Особено, ако са мотивирани поне малко.

Пред безплатната програма на МОН, бих избрала платено обучение в СофтУни. Второто отнема много по-малко време, много по-гъвкаво е организирано. Познавам деца, които се реализираха успешно и с двете възможности. Телерик ми изглежда също добър и по-кратък вариант, за по-късен етап.

# 575
Здравейте,
Може ли да се включат родители, чиито деца са в паралелка с математика и информатика. Интересуваме какво учат по информатика? Поне някакви програмни езици нещо научават ли? До какви дълбини на информатиката навлизат?

# 576
  • София
Няма как да е Информатика без програмен език.
Дъщеря ми, в друго училище, дори по ИТ учат малко програмиране.

# 577
В 8 клас много слабо,защото основно учат език и мат.Погледнете хорариумите с часове по години.Профилират основно в 11ти.
Програмират нещо...ама трябва да я разпитам за детайли

# 578
  • София
Здравейте,
И аз се включвам с въпрос. Правилно ли разбирам, че след 10 клас може да се избира само един (трети) профилиращ предмет. Първи и втори профилиращи са фиксирани (различни за различните паралелки), а трети профилиращ е по избор?

# 579
  • София
Здравейте,
И аз се включвам с въпрос. Правилно ли разбирам, че след 10 клас може да се избира само един (трети) профилиращ предмет. Първи и втори профилиращи са фиксирани (различни за различните паралелки), а трети профилиращ е по избор?
Да. Избира се само трети профил след 10 клас в НПМГ. Часовете за профилите се разпределят по-рационално. При нас са с превес на първия и втория профил.

# 580
При силна химия и  математика и евентуален избор на математическа парарелка, някой запознат ли е как е обучението по химия в нехимическите парарелки? Ясно, няма да е толкова интензивно, но преподавателите същите ли са? И нивото прилично ли е, ще се радвам ако някой може да сподели.

# 581
Извинявам се, че не е точно по темата, но ако в момента изберем някоя ЕГ, то колко профилиращи предмета ще могат да избират децата след 10кл?
По време на отворените врати на Иван Апостолов ни представиха като тяхно предимство, че за разлика от държавните училища, където децата трябва да изберат профил още сега, при тях профила се избира след 10 клас.
Аз останах с впечатление, че за всички ДУ избираш профил, приемат те, и това е. Сега като ви чета ми изглежда като да не е съвсем така. Може ли някой да разясни?
Възможно ли е да е настъпила промяна в последните 1-2 години, и децата които сега са 10 клас реално да могат да избират, но децата които сега кандидатстват да са по някаква нова програма, която ги разпределя още сега.

# 582
Нещо са се объркали в " Иван Апостолов". Ако имат лиценз от МОН, значи играят по същите правила като държавните и общинските училища. Тоест и при тях два от профилиращите предмети за всеки профил се знаят още с приема. Изборът на още един или два ПП ( зависи колко и какво предлага конкретното училище), традиционно се осъществява в десети клас.

# 583
По-скоро подозирам възможност да са намерили вариант да заобиколят правилата, защото ни обясниха че само за паралелката с профил ИТ избора се прави сега, а за останалите им профили, които бяха предприемачески, природни науки, или език - можело да се избира чак след 10 клас.
За НПМГ съответно са обявени от сега основните профилиращи предмети, но къде може да се открие информация какво може да се избира след 10 клас? Или това става ясно чак в 10 клас, според каквото може да предложи училището към бъдещия момент?

# 584
  • София
Е, то въпросът е кое да пишат на първо място.
За мен далеч по-голямо значение от разстоянието има видът на гимназията - професионална или профилирана.
Но защо?

Накратко, защото, ако детето желае да се занимава с IT е чудесно и ТУЕС даже е известно училище в чужбина и може безпроблемно да продължи в тази област. Ако обаче му хрумне, да учи нещо друго като медицина или право например, в 11 и 12 клас няма шанс, да учи биология и химия, или история, защото се изучават специализирани предмети в областта на инф. технологии и това може да се окаже пречка при кандидатстването за университет. Няма да има изисквания хорариум. Естествено и това не е краен вариант, защото може, да се яви на изпит в университета по липсващия предмет, но обикновено е по - лесно, ако може приемът да стане само по документи.

Общи условия

Активация на акаунт