НПМГ - тема 7

• 65 099
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Става дума не за годишна, а за окончателна оценка по предмета, която се изчислява с точност до стотните.

# 646
А тя се формира на база годишните оценки от 5те гимназиални години или от 11 и 12 клас само?

# 647
Дипломата за средно образование включва оценките само от втори гимназиален етап, т. е. 11-12. клас.

# 648
Благодаря за отговорите. В такъв случай е безсмислено да се гледат класации на училищата по второто ДЗИ, след като повечето ученици избират ДЗИ по даден предмет, от който няма да им трябва оценката, а не по предмет, по който са силни.

# 649
  • София
Точно така. Универсалната оценка за качеството на паралелката и училището, е матурата по Български език. Само защото няма друго по какво да се сравни. Всички други оценки и изпити имат недостатъци.

# 650
Благодаря за отговорите. В такъв случай е безсмислено да се гледат класации на училищата по второто ДЗИ, след като повечето ученици избират ДЗИ по даден предмет, от който няма да им трябва оценката, а не по предмет, по който са силни.
По отношение на второто задължително ДЗИ, положението е "залудо работи, залудо не стой". Тя не е никакъв критерии за нищо. Обикновено, много деца  избират английски език.
Може и някои потребители да не са впечатлени от резултатите по математика, но тези резултати е по-вероятно да не са на математици, а на деца, на които тази оценка няма да им трябва за нищо или пък на някои пишман-математици, които така и така имат ниски годишни оценки по математика и с лесната матура имат малък шанс за подобряване на положението.

# 651
Могат да изберат английски език само ако им е бил профилиращ предмет.
Вторият ДЗИ може да се окаже важен. Например.

Математик-любител съм, но не бих нарекла тазгодишния ДЗИ по математика ПП лесен. Виж за този по желание даже статии има. Simple Smile

# 652
Могат да изберат английски език само ако им е бил профилиращ предмет.
Вторият ДЗИ може да се окаже важен. Например.

Математик-любител съм, но не бих нарекла тазгодишния ДЗИ по математика ПП лесен. Виж за този по желание даже статии има. Simple Smile
Да, знам, че оценката от матура може да се взема с някава тежест за кандидатстване в университет. Под "лесен" имам предвид, че при профилираното обучение в повечето случаи се изискват доста усилия, за да се постигне отличен успех по математика, а матурата е втори шанс за някои.
Ще взема да я реша  тези дни тазгодишната матура да я видя. Всяка година го правя за 7 и 12 клас, но тази бях доста заета и не съм гледала задачите.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 23:12 от petiaivanov

# 653
  • София
Според мен няма значение, че втората матура е по профилиращ предмет. Това не я прави трудна. Тя си е матура все пак. Както и матурата по БЕЛ. Всички учат БЕЛ, което значи, че БЕЛ е профилиран предмет за всички училища, но тя няма как да е трудна.

# 654
Отдели си повечко време. Трички са. Simple Smile За градация препоръчвам ООП, ПП 2, ПП 1.
БЕЛ е профилиращ предмет, там където е профилиращ предмет. На ДЗИ всички се явяват върху учебното съдържание от ООП. Не съм казала, че ДЗИ МАТ ПП 1 е много труден, просто смятам, че не е лесен.

# 655
  • София
По време на пандемията, школите, разбираемо, не действаха. Сега вече си ги има. Не знам да има ограничение кои ученици могат да ги посещават, но понякога времето на школите е в различна смяна. Примерно школата по биология е в свободното време на децата от профил биология, но децата от профил физика не можеха да я посещават, защото съвпадаше с тяхното учебно време. Паралелките в един випуск се разминават в смените.
Дано да съм се изразила разбираемо.

Имаха си школи и като бяха онлайн... Е, разбира се, без лабораторни упражнения, но не е да са нямали. Подготвяха ги за олимпиадите.
За школи от други профили се оказа практически невъзможно, уви.

# 656
Снощи от любопитство теглих едно око по диагонал на матуриТе по математика. Тази по общообразователната е средна хубост, но тази по профилирана подготовка ми се видя сериозна. Не съм ги разписвала все пак. 😊

# 657
Диана Златкова е много млада. Мисля че в предходните теми беше коментирано, че е завършила наскоро и от университета направо в НПМГ е дошла. Съмнявам се в 125то да е била тя.
Да,не става въпрос за същия преподавате.Златкова от 125 СУ е в бабинство към момента.Изостави децата ни след края на 6 ти клас,но независимо от това не мога да отрека професионализма,опита и добрата работа с децата.На НВО си пролича и как си е свършила работата.

# 658
  • София
Здравейте , има ли прогнозен бал  за паралелката с физика ?
И ако може да споделите завършилите къде могат да продължат с този профил ?

# 659
  • нейде там, където ....
Здравейте , има ли прогнозен бал  за паралелката с физика ?
И ако може да споделите завършилите къде могат да продължат с този профил ?

Една голяма част от специалностите в ТУ и СУ-ФзФ, една стабилна част от УАСГ, както и всяко друго техническо/инженерно/физично-занимаващо се ВУЗ на територията на страната и извън нея ... поне по старата програма. Сега силно се надявам, че също ще е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт