Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 229
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
От няколко дни след драмата с докторантурата на Андрей Гюров ,съм се зачудила дали трябва да се регистрират дипломите на нашите деца за да бъдат признати в Бг?
Сега се разрових да прочета за какво иде реч.Но не съм чувала досега някой да е регистрирал немска диплома у нас.Чудя се дали тази регистрация касае само научно образователната степен доктор или И бакалавър и магистър?
То и аз не бях чувала, но днес когато прочетох ,че докторантурата на Андрей Гюров била регистрирана за 1ден в регистрите се разрових. На сайта има регистри за завършили студенти и докторанти и за прекъснали. Смятам да звъня или да пиша на имейл да попитам. Дъщеря ми не възнамерява да се връща, но сина ми за сега на 100% ще се прибира. Това е сайта  https://nacid.bg

# 466
  • София
От няколко дни след драмата с докторантурата на Андрей Гюров ,съм се зачудила дали трябва да се регистрират дипломите на нашите деца за да бъдат признати в Бг?

Не мисля, познато дете завърши медицина в Германия, работи в БГ, в  клиниката на родителите си. Щом за специалност като медицината няма проблем, не виждам причина за други да има, освен може би за нещата, свързани с право..

Маманани, някъде из темите наскоро бях попаднала на пост на майка, питаща за квартира във Франкфурт, тъй като дъщеря й ще кара стаж в Европейската банка. Може да се пита на лични за  пътя дотам. Трудно е заради короната намирането на стажове (работа), но с упоритост се получава.

Утре си чакам "баварчето",  след по-малко от седмица и "баден-вюртембергчето". Ще се засекат само 2 дни, но нищо..

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 20:19 от пенсионирана русалка

# 467
И аз се замислям за легализацията на немските дипломи. На една от чистачките в офиса щерката се прибра от Германия след завършено мисля педагогическо образование ( или психология някаква, не съм съвсем сигурна, но е хуманитарна наука). За да кандидатства за място като учител тук  й искаха легализация на дипломата. Дали директорката на школото се направи на интересна или е законова необходимост не смея да твърдя, но  жената ми я показваше на телефона си снимана  с все печати по нея. Ставало бавно и не било безплатно , обясни тя. ЕЖК е, но има поле за размисъл.

# 468
  • София
Малко излишно се тревожите според мен.. Системите за средно и висше неслучайно са уеднаквени с изключение на специалности като правото. Как дипломата ни за средно след легализация именно в НАЦИД се приема в Германия? Как завършилите медицина тук директно биват наемани на работа в Германия? Вероятно и в обратната посока е така - и да, няма  да е безплатно, но няма и да е бавно, зависи сигурно каква поръчка ще даде човек - нормална или експресна.. Все някаква форма на легализация/трансформиране трябва да има в край на краищата, понеже оценяването там е друго, какво ще говори на  масовия бг работодател успех от бакалавърска/магистърска степен примерно 1.3?

# 469
  • München, Deutschland
Добро утро (то направо добър ден),

в началото на седмицата се включвам с добрите новини. Предполагам повечето вече сте чули и разбрали, но от събота има разхлабване на мерките в доста провинции. Засега само Мекленбург Форпомерн и Хамбург са се обявили за хотспотс и там си е както преди. За останалите отпадат маските навсякъде, ако правилно разбрах, с изключение на градски транспорт, болници и старчески домове. Работодателите имат право сами да преценяват дали да изискват маски от служителите си, какви и кога, т.е. може да има магазин или верига, в която все още да се налагат маски. С тези разпускания отпада (поне за Байерн) ограничението да можеш да влезеш в заведение само ако си ваксиниран, както беше досега, не съм сигурна обаче изисква ли се тест.

Понеже в момента съм в България, не мога да кажа как е по магазините реално и има ли вериги, които да са наложили задължителни маски. По това, което четох обаче, никоя верига не го планира.

За студентите също отпадат ограниченията за ваксина, за да се обучаваш присъствено.

Дано да не е ден до пладне и да не сложат от окт-ное наново същите ограничения, но поне засега е така.

# 470
  • столицата
Чудесна новина, Криси! Само такива да съобщаваш.

# 471
Благодаря, Криси, така ми олеква като чета подобни ноеини. Според моя син, в Мюнхен отпада задължителното носене на мски, остава пожелателно. Това за градски транспорт и магазини.

# 472
  • София
Да се похваля и аз, че сесията свърши! Госпожицата си беше поставила супер амбициозна програма с 8 изпита! Та чак до сега! Чакам я да си дойде с нетърпение!!!
Сега се бори със записване за бакалавърска работа, ама пак избират, чакат и разни такива неща, но дано да се справи успешно!

По отношение на колетите аз пращам с Арамекс и съм много доволна, докато Спиди ми скъсаха нервите.

# 473
  • София

Сега се бори със записване за бакалавърска работа, ама пак избират, чакат и разни такива неща, но дано да се справи успешно!

Даа,  голямата ми дъщеря отдалеч беше разучила при кого как е и  се беше подсигурила - беше записала  предвидливо предмет с изпит  при професора, при когото искаше да я пише  бакалавърската. От него пак беше взела препоръка и за кандидатстването в Корея.

ПП Kaто сте се заговорили за дипломи, се сетих друго - по един параграф определено изпреварваме германците Simple Smile Дипломите им са едни такива хвърчащи, лист хартия е буквално, айде нека е  тънък картон, няма го твърдото тяло с обложка,  съответно няма лента за задържане на дипломата и приложението към нея, няма снимка. Като сертификат малко...

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 17:55 от пенсионирана русалка

# 474
Здравейте, дали има някакво значение къде се явяваш на ТестДаф в България? В момента примерно има дати за изпит в Гьоте в София, но и в езиков център във Варна. Предполагам и двете места са еднакво надеждни. Какво мислите по въпроса?

# 475
  • София
Една забавна историйка  за студенти в Германия в скрит текст, много се смях на някои лафове в чата им:
Скрит текст:
VGN e  сдружението за транспорт в  Долна Франкония, област в Бавария. Студентите в тази част на Германия, както и на други места, над базистикета  си купуват и допълнителен за 207 евро, за да могат да ползват транспорта в областта по всяко време.   Въпросният се продава и онлайн, и на гишета, и на автомати на  VGN, и  на такива на  Deutsche Bahn. та последните днес явно са се бъгнали и продават билета за 2,07 евро. Съответно хубавите новини се разнасят сред студентите със светлинна скорост и пред такива автомати се заформят дълги опашки.  С тези новини обаче се зараждат и дебати по студентските чатове  доколко е валиден/легален подобен билет. Идват и лафовете -  завършил студент пише "ех, струва си да си immatrikuliert",  други  молят да им се купи и на тях, трети предлагат почерпки с дюнери, четвърти  са закупили  завидни бройки и щели да ги пласират в мензата (не че това е възможно, тъй като билетите са с матрикелнумер), пети дават съвети да си карат хората с тоя билет, а като ги хванат, не да плащат глоба от 60 евро, а да търсят услугите на безплатен адвокат от Щудентенверк (не знаех, че съществува такова нещо). Чудех се защо на  дъщеря ми телефонът не спря  да  бучи, а тя сигурно си умираше от яд, че не е там в момента... Майтапя се. Laughing

И статии има вече...

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 00:06 от пенсионирана русалка

# 476
  • София
Здравейте, дали има някакво значение къде се явяваш на ТестДаф в България?

Би трябвало и двата центъра да са лицензирани за провеждане на изпит. Документа, който получаваш е един и същ и се издава от института TestDaF в Хаген, Германия.
За да кандидатства за място като учител тук  й искаха легализация на дипломата.
Това според мен е абсолютно нормално.

# 477
  • София
Здравейте, дали има някакво значение къде се явяваш на ТестДаф в България? В момента примерно има дати за изпит в Гьоте в София, но и в езиков център във Варна. Предполагам и двете места са еднакво надеждни. Какво мислите по въпроса?

Преди няколко години,когато синът ми се явяваше на Тест Даф също имаше опции за мястото на провеждане.Той се яви в Гьоте институт,а негови съученици в Технически университет София.Не е имало проблеми,доколкото знам.

# 478
За да кандидатства за място като учител тук  й искаха легализация на дипломата.
Това според мен е абсолютно нормално.

О, да, да, предполагам че е така, просто споделям . Не се бях замисляла за обратния процес - легализиране на чужда диплома до този момент.
Синът ми снощи ме пита -  забелязали ли сте някакво увеличение на цените на хранителните продукти при вас? Защото тук всичко е увеличено. Ех, ако само знаеше какво се случва тук...

# 479
  • София
По повод цените - вчера си идва дъщеря ми... И вижда в коридора адски много  бутилки олио.. Аз не съм от запасяващите се, но брат ми  беше попаднал явно  на някаква изгодна оферта и ги донесе на майка ми без да пита кой иска и кой не. Но там са струпани и такива за него (ще си ги вози после), и такива за негов приятел..Тоест към момента  всичките бутилки са у нас. И дъщеря ми майтапчийски ги снима  в Инстаграм с коментара the liquid assets of my grandma..Laughing И се започнаха  едни включвания от Германия - леле, баба ти ще стане милионерка; дай едно насам; егоистке, защо не споделяш какво богатство имаш, аз се бръкнах 6 евро  днес за олио след обикаляне в 3 магазина, чиито рафтове  за олио бяха празни и зехтинът финално се оказа по-евтин, да си бях взел него; много обичам баба ти, да знаеш.. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.. Sad Какво ли още ни чака и нас тук, и тях там? Дъщеря ми сподели, че от някой от идните месеци се очаквало покачване на минималната заплата, оттам и  на  другите.. Това за нея самата е супер, но за едната й сестра не е. Тази близначка  в момента е  точно на границата от 450  Евро и  пенсионното е доброволно в този диапазон и тя съответно не го плаща, здравните също. С покачването ще надмине този минимален праг и  ще трябва да плаща и двете, след което ще й остават доста по-малко средства отколкото към момента, ако, разбира се, не си увеличи работните часове, за което я подканиха неколкократно. Но тогава ще страда вече ученето Sad. И в двата случая  зле..

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 14:03 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт