Собствено жилище или квартира в София

• 6 055
  • 122
  •   1
Отговори
# 45
Anito973 къде в чужбина живееш в момента?
Цитат
И далеч няма как да се случи да спестиш пари за апартамент докато си под наем. Говоря за общия случай.
Да в 99% от случаите.Не виждам причина и логика хем да си под наем,хем да пестиш за собствено жилище.А наема,какво ей така го даваш и забравяш?Айде да чакаш някакви пари докато си под наем,които със сигурност ще получиш,ок.Иначе плащаш наем,къташ в банката или в някакви инвестиции,дето не се знае ще се върнат ли.Парите се обезценяват,наемите вдигат и кога ще му излезе сметката?

# 46
Наеми и месечна ипотека много се доближиха. Да не кажа изравниха за определени райони.
Правилно са Ви посъветвали. Вижте как вървят нещата, ориентирайте се и действайте.

# 47
Наеми и месечна ипотека много се доближиха. Да не кажа изравниха за определени райони.
Само дето ипотеката е ограничена във времето, а наемът не, освен това ипотеката на практика намалява с времето заради инфлацията, а наемът се вдига по същата причина Wink

# 48
Точно така.
Като двадесет години живяла семейно на квартира го казвам. Трудно ще се спести докато си под наем. Освен ако не говорим за наем на компромисна дупка, за да пестиш.

# 49
Но ако изведнъж по някакви причини,спрете да плащате ипотеката,банката ще ви вземе имота,(изгони от него),тогава какво правите?

# 50
Купи, защото сега имаш пари. После ще намалеят и ще трябва да теглиш кредит. Не давай грешни пари за наеми. 500 наем и 300сметки???800лв залудо. Може да не платиш накуп жилището си, за да имаш пари, докато ттрсиш работа, работа има. Да се нанесеш с дете под наем пък след време да си пренасяш... Купи и си ела в БГ

# 51
При готови пари никога не бих живяла под наем.
По скоро бих се ориентирала към по читав квартала с взимане на допълнителен кредит, отколкото да харча от парите за нещо което не е мое.

# 52
Но ако изведнъж по някакви причини,спрете да плащате ипотеката,банката ще ви вземе имота,(изгони от него),тогава какво правите?
Това като реплика към мен ли е? Не навивам никого да купува вместо да е под наем. Изказвам мнение. Правилното решение зависи от много показатели.
Същото важи и за наемите. Живееш да речем десет години под наем и накрая нищо? Но си имал причини да избереш наем пред заем нали?

# 53
Здравейте мили хора,🙂

Благодаря още веднъж на всички за отговорите и мненията,които пишете!
Всяко едно от тях ми е безкрайно полезно и ценно!

Тъй като не знам къде да натисна,за да отговоря на конкретен коментар,затова ще го направя тук,за по-лесно:)))

На жената, която ме попита в коя държава съм-в Белгия съм Simple Smile))

И бих искала да попитам, ако е удобно една от жените,която ми беше написала в един от последните коментари,че не е нужно да платя накуп жилището си,за да имам пари в наличност първо да си търся работа и да се устроя,какво точно е имала в предвид,защото тази идея доста ми допадна,но не успях добре да разбера как точно да го направя?Става въпрос за закупуване на жилище на няколко вноски или...? Съжалявам за неудобството, просто наистина не можах да разбера,а идеята доста ме заинтригува:)))

Благодаря на всички!🙂

Хубав следобед!🌞

Бъдете здрави!🤗

# 54
Това е така, но има един неприятен момент - за да се 'преместиш' от наем Х и да стигнеш до ипотека с вноска пак Х, трябва да имаш като самоучастие една доста голяма сума У и още една доста голяма сума за ремонт Z. Иначе да, абсолютно, ипотеката ще ми е колкото наема, само някой да вземе да ми кихне сега едни €20000 за самоучастие и още поне, поне! толкова за ремонт - ще купя за 2 седмици и ще плащам ипотека 500 лв, вместо наем 500.

# 55
Затова хората спестяват.

# 56
Може и така, но по-често вземат потребителски или купуват със съпруга, или баба продава нивата. 20 хиляди евро не се събират от средностатистическия българин за 2 години.

# 57
Две не, но за десет спокойно се спестяват без проблем. Примерно човек ако тръгне на 25 до 35 с достатъчна финансова култура взима ипотека.

# 58
На мен ми се струва, че вноската по ипотека е доста по-голяма от 500 лв. при сегашните цени на имотите.

# 59
€20000 за 10 години прави малко под €170 всеки месец, което са 330 лв. С една средна нетна заплата, която в момента май е нещо като 1100-1150лв не е невъзможно, но ще е доста трудно и свързано с редица ограничения. А и това самоучастие е за малко жилище от типа гарсон или маломерна двустайка, което не е много подходящо за семейство с 1-2 деца. Не коментираме изобщо инфлация, лихви, повишение на заплата, нужда от ремонт.
Сега, ако е някое айти с доход някъде в и над средата на четирицифрието, може и за 5 години да събере, но това не е масовият случай.

Общи условия

Активация на акаунт