Собствено жилище или квартира в София

• 6 057
  • 122
  •   1
Отговори
# 60
Всички сте прави.

Хората се се справят някак.
Има начини. Някои банки си имат трикове и трябва да попаднеш на оправен служител. Наистина това не го разбирам, но да, от служителите много зависи да разбереш какво може да се направи.
А и нали дамата има спестени сума? Няма да почне от нулата.
Да си дойде авторката първо. Да огледа какво се предлага на пазара като имоти. Да прегледа условията за ипотека пък ще си реши. Да види какво получава като цена и условия под наем. Да си намери работа.
Аз лично се въздържам уж да коментирам ваксинацията но ми се струва, че ако нямам противопоказания бих се ваксинирала и бих останала в чужбина докато не реша да се прибирам по други причини.
Струва ми се, че ако не изчезне съвсем скоро К, ще наложат задължително ваксиниране навсякъде. В България може да закъснее малко но малко. Така, че само заради това ми е странно да се прибера. Това са си мои мисли, разбера се.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 18:38 от NOVA NADEJDA

# 61
Нито съм ай ти, а и в един немалък период бях самотен родител. Успях. Няма невъзможни неща. Само малко преподреждане на разходите и оптимизация на приходите.

# 62
Сигма, не си айти, но не си и продавачка в магазин за пижами. Оптимизацията на приходите е свързана обикновено с някакъв разход. А пък за преподреждането на разходите ти трябва някакъв приход, че да го преподредиш.

# 63
От 18 до 23 учих каквото учих. после на пазара на труда. Крадеш занаят и после става лесно. Трудните неща се правят докато си млад. На 40 ако тепърва започваш е доста по различно.

# 64
Ние не спестихме нищо за 20 години под наем. Не сме разточителствали определно.

# 65
Не е нужно да разточителстваш или да работиш на МРЗ. Нужни са две съвсем прозаични условия - да имаш по-належащи разходи (например смяна на квартирата с някаква, където няма да ти спират платения ток, или да напазаруваш със служебния аванс на гаджето, понеже той...ами не се знае къде са му парите) и да не търсиш пари от родителите и буркани от баба. Аз последните 8 години това правя и най-хубавите ми няколко месеца бяха тези, в които не се налагаше да връщам поредния заем за такива належащи, и имах мъж до себе си...ама и това мина.
Затова като чуя за успехи на 35 или оптимизиране на разходите  , особено ако последното е свързано с живот със съквартиранти или семейно жилище, не съм сигурна истерично ли да се хиля, или да потърся някоя гьостерица.
С което не казвам, че не съм си сама за гласене заради гордостта, тъпите решения и предоверяването, да не ме разберете погрешно.

# 66
Не, Нарциса, не, и със семейството да си и без заеми и с повече от минималната заплата да си пак трудно се пести. Всичко хубаво е много скъпо.
Ако недай Боже има и някакви харчове по здравословни причини става страшно. Но това не прави нещата невъзможни. Справят се хората.
Излязохме от темата.

# 67
Ами, съвсем сме си в темата - наем<>ипотека и как да стане.

# 68
Факт. Здравето е пари.
Дано за него не се налага да пестим.
Сигурна съм, че всеки ще си намери начина да има покрив над главата си.

# 69
😈 е в детайлите. А авторката не е дала такива. Не е длъжна но без тях ние само си говорим общи приказки.
От това, което писа, че не може да цитира мнение, за да му отговори правя елементарен извод, че няма да си търси работа в България като айти. Ако греша да ме извини.
Така че, за да сме й полезни от значение би било къде смята да се установи, има ли около нея специални обстоятелствата, колко е заделила, какво търси.... Всичко друго се знае и от телевизията. Животът в България е труден, ако разчиташ само на заплата и не си тесен специалист.

# 70
Цитат
На жената, която ме попита в коя държава съм-в Белгия съм
Като знам и там колко е скъпо и точно наемите високи,чудесно е ако можеш да спестиш за жилище тук.Много от сънародниците ни навън не успяват да спестят.И там си е скъпо.Не знам какви суми  са здравните осигуровки в Белгия?Това между другото,понеже се сетих,че например в съседна Нидерландия са огромни,задължителни за никакви здр.услуги.Те също са много голямо перо.

# 71
Същото важи и за наемите. Живееш да речем десет години под наем и накрая нищо? Но си имал причини да избереш наем пред заем нали?

Как така нищо? Живял си 10 години в жилище и си си платил за това. Според теб живеенето в собствено жилище безплатно ли е?
Не знам какви ипотеки и вноски гледате, но преди две седмици поисках оферта за ипотека на апартамент за 160к евро (за тотален ремонт) - вноската е около 1400 лв. месечно. Същия този апартамент се наема, но обзаведен и ремонтиран, без проблем за 850, макс 900 лв ако е луксозно обзаведен. И това го знам, защото имам подобен апартамент в същия блок под наем. И какво излиза - ако искам да купя този апартамент аз трябва да го платя веднъж, да направя скъп ремонт и обзаведжане от порядъка на 50-60к лв, да плащам данъци и поддръжка и всеки месец огромна вноска. Някак не ми се струва да е безплатно.
Някой по-горе коментира как не можело да се спестява разликата. Сигурен съм, че това е така за много хора, но в крайна сметка си зависи от човека, от неговата самодисциплина и финансова култура.

Нарциса, цените на имотите в момента са много подобни на тези през 2008 г., т.е. ако си си купила жилище през 2007-2008 г, и го продадеш в момента, няма да си на печалба, а предвид инфлацията ще си на загуба.

# 72
Говори ми в числа, не в подобия.
Това с финансовата култура и ау, колко му разбирам, взе да се поизтърква вече. Финансова култура не е само да се правиш на егати мастития инвеститор от къщи, а и да разбереш, че при доход 10 лв не можеш да похарчиш 15.

# 73
Заплата 2000, ипотека 500, спокойно можеш да се оправиш с останалите с едно дете.

# 74
Заплата 1200, наем 500, дете няма - стигат. Може и повече.

Общи условия

Активация на акаунт