Собствено жилище или квартира в София

• 6 261
  • 122
  •   1
Отговори
# 75
Същото важи и за наемите. Живееш да речем десет години под наем и накрая нищо? Но си имал причини да избереш наем пред заем нали?

Как така нищо? Живял си 10 години в жилище и си си платил за това. Според теб живеенето в собствено жилище безплатно ли е?
Не знам какви ипотеки и вноски гледате, но преди две седмици поисках оферта за ипотека на апартамент за 160к евро (за тотален ремонт) - вноската е около 1400 лв. месечно. Същия този апартамент се наема, но обзаведен и ремонтиран, без проблем за 850, макс 900 лв ако е луксозно обзаведен. И това го знам, защото имам подобен апартамент в същия блок под наем. И какво излиза - ако искам да купя този апартамент аз трябва да го платя веднъж, да направя скъп ремонт и обзаведжане от порядъка на 50-60к лв, да плащам данъци и поддръжка и всеки месец огромна вноска. Някак не ми се струва да е безплатно.
Някой по-горе коментира как не можело да се спестява разликата. Сигурен съм, че това е така за много хора, но в крайна сметка си зависи от човека, от неговата самодисциплина и финансова култура.

Нарциса, цените на имотите в момента са много подобни на тези през 2008 г., т.е. ако си си купила жилище през 2007-2008 г, и го продадеш в момента, няма да си на печалба, а предвид инфлацията ще си на загуба.
Нищо в смисъл, плащаш и накрая жилището не остава твое. Нищо не е безплатно.
В сметки няма да влизам. Финансова култура няма да обсъждам. В излишни спорове няма да участвам. Hands Thumbsup

# 76
На колегата с инвестициите само искам да кажа това:
Никой не може да прогнозира колко ще е в бъдеще доходът от инвестиции. Да, има данни за последните 10, 20, 100 години - но те са за миналите 100, а не за следващите 100.
Опасно е да се доверяваш на миналото, за да прогнозираш бъдещето. Забравих кой от финансовите гурута даваше следния пример: кокошката вижда стопанина си всеки ден да идва сутринта с кофа храна. Тя си вади извода, че този човек й мисли доброто. Всеки изминал ден става все по-уверена в това, защото емпричните данни потвърждават хипотезата й. До деня, в който той вместо с кофа идва с ножа в ръка.

Инак и аз инвестирам парите си за старини във финансови инструменти, а не в имоти, но с такава основна потребност като това да имаш покрив над главата действам малко по-различно - осигурявам си го (даже няколко варианта) с каквато степен на сигурност мога да заложа, а не го оставям на евентуалната доходност, която бих реализирал.

# 77
Като гледам постовете на авторката, надали ще тръгне да инвестира в разни инвестиционни инструменти. Най-простичко казано, това не е за всеки. Аз лично не бих могла по най-различни причини, но пък имам познати, които се справят чудесно на борсата. Затова ако имам пари, бих ги инвестирала в 'някакви тухли', както и правя, де.

Към авторката - бих подкрепила съветите на други потребители да се приберете, да си вземете жилище под наем, да си намерите работа и в рамките на година или малко повече да се ориентирате в обстановката и да решите какво да правите. Добре е, че имате спестени пари, но не мисля, че е редно всичко да дадете за покупката на жилище. Винаги трябва да имате някакви заделени пари за непредвидени случаи. Така че за мен правилният алгоритъм е: прибиране - наем - работа и после ще прецените. Ако пък успеете да си намерите работа, преди да се приберете, още по-добре. Но дори в такъв случай бих заделила известно време за ориентиране в обстановката.

Не обърнах внимание детето на колко години е, но ако е в училищна възраст или близка до такава, определено бих взела и това предвид при избора на място за постоянно живеене.

# 78
Прибираш се на квартира за 6-12м докато се окопитиш с работа и се ориентираш за ситуацията в София. След това решаваш дали, какво и къде да купуваш. Парите ти няма да изгорят ако си намериш работа и със заплата да си плащаш наема и си посрещаш нуждите. Най-добре започни с търсене на работа и след това си намери удобна квартира.
Колкото до трудните времена, тук масата народ не го вярват, смятат че всичко е розово, икономиката е в подем и ще летим. Имотите ше се учетворят, а наемите удвоят. Ако ги питаш защо, ще ти кажат че такъв е тренда, но истината е че нищо никога не е само нагоре. Бъди внимателна, не бързай, но не се оставяй и по течението. Намери си работа, виж каква заплата ще имаш и след това смятай.

# 79
Говори ми в числа, не в подобия.
Това с финансовата култура и ау, колко му разбирам, взе да се поизтърква вече. Финансова култура не е само да се правиш на егати мастития инвеститор от къщи, а и да разбереш, че при доход 10 лв не можеш да похарчиш 15.

https://money.bg/property/ofertnite-tseni-na-imotite-v-sofiya-st … ritesnyavame.html

Това е за насока - ако имаш интерес към темата спокойно можеш и сама да намериш повече конкретика.
Иначе аз прекрасно разбирам, че не може да дадеш 15 като имаш доход 10. Затова съм против взимането на заем, който представлява 15 годишния ти доход (особено ако нямаш нищо друго), за да си купиш жилище за живеене.

Цитат
Нищо в смисъл, плащаш и накрая жилището не остава твое. Нищо не е безплатно.

Така е. Само че аз твърдя, че купуването на жилище излиза накрая, принципно и с информацията, която имаме сега,  много по-скъпо отколкото под наем. Това, че някакви тухли след 30 години ще са твои е добре, но важното е колко си платил за тях.

Крис78, класическият съвет е семейното богатство да е по-равно - имоти и финансови инструменти. Аз далеч не съм срещу това да имаш имот - дори напротив. Както утре може пазарът да загуби 90% от стоийността си, така и едно земетесение може да унижощи имота ти. Най-добре е да имаш от всичко и да не слагаш всичките си яйца в една кошница. Оттук нататък всеки си преценя Smiley

Едната от потребителките даде добър съвет на авторката  - да се върне, да поживее една година под наем, да се ориентира и да прецени. Аз бих добавил само да си направи хубава сметка и план за финансовото си бъдеще, защото това не са малко пари.

# 80
Цитат
Затова съм против взимането на заем, който представлява 15 годишния ти доход (особено ако нямаш нищо друго), за да си купиш жилище за живеене.

Не съм съгласен. По тази логика, хората да не си купуват жилища със заем ли, защото колко са хората, които могат да си позволят да платят с готови средства, особено млади семейства?

# 81
Това е моята логика, но ясно осъзнавам, че огромното мнозинство от хората са на противоположна логика, така че всеки сам да си прави сметките кое е по-добре. Лично аз не виждам кой знае колко хубаво е едно младо семейство без активи да тегли кредит до края на живота си, за да изплаща жилище. Този кредит е като воденичен камък на врата, всеки месец до края на работния ти живот ти трябва да отделяш значителна част от заплатата си. И накрая ще си платил много, много повече, отколкото реално струва. До голяма степен губиш възможността ако работата ти не ти харесва да я напуснеш, да се ориентираш една година, да започнеш нещо ново и интересно. Нямаш право на такива своеволия, защото имаш да плащаш кредит. А в случай, че загубиш работата си? И ако все пак смениш работата за нещо по-скъпоплатено, но в другия край на града? В друг град? В друга държава? От опит мога да кажа, че хич не е лесно да управляваш имот от разстояние. А пък кредитът осакатява възможността да изплуваш финансово, защото се превръщаш в дългосрочен актив на банката. А жилището не е твое докато не го изплатиш.

# 82
Хващам се за частта: "До голяма степен губиш възможността ако работата ти не ти харесва да я напуснеш, да се ориентираш една година, да започнеш нещо ново и интересно. Нямаш право на такива своеволия, защото имаш да плащаш кредит" и се чудя колко хора независимо под наем или със собствени жилища могат да си го позволят.

# 83
В България ваксината също е почти задържителна. Без ваксина не може да се иде никъде и нещата ще се засилват.
Щом имаш пари купи си имот. Удобно ще е по линията на метрото.
Помисли дари наистина искаш да се врънеш в България.
Какво ще работиш ?
Заплатата ще ти стига ли ?
Детето на каква възраст е ?
Не си мисли, че в София взимаме много пари, защото не е така.

# 84
Заплата 1200, наем 500, дете няма - стигат. Може и повече.
Отделно сметки за жилището.За какво стигат,кое по-напред?А цените на всички стоки си хвърчат.

# 85
Хващам се за частта: "До голяма степен губиш възможността ако работата ти не ти харесва да я напуснеш, да се ориентираш една година, да започнеш нещо ново и интересно. Нямаш право на такива своеволия, защото имаш да плащаш кредит" и се чудя колко хора независимо под наем или със собствени жилища могат да си го позволят.

Вероятно не много. В моя кръг от познати и приятели няколко човека вече си взеха подобен "творчески отпуск", като през това време бяха на борсата и взимаха обещетения. Преди това бяха осигурявани на добри заплати, в резултат на което обещетенията също бяха ок. Това им позволи не само да сменят работата, но и бранша. Идеята ми беше, че с такъв голям кредит цял живот си вързан. Представи си, че имаш проблеми в настоящата работа, шеф те тормози и искаш да се махнеш. Но не можеш. При наем имаш повече възможности - при криза като тази с вируса или при съкращение повечето хора имат някакви бекъп варианти - родители, при които да отидат ако не могат да плащат наем, приятели...А внсоските няма как да ги спреш.
Все едно. Ние тук даваме някакви мнения и обсъждаме, но който взима решенията, той да му мисли.

# 86

Вероятно не много. В моя кръг от познати и приятели няколко човека вече си взеха подобен "творчески отпуск", като през това време бяха на борсата и взимаха обещетения. Преди това бяха осигурявани на добри заплати, в резултат на което обещетенията също бяха ок. Това им позволи не само да сменят работата, но и бранша. Идеята ми беше, че с такъв голям кредит цял живот си вързан. Представи си, че имаш проблеми в настоящата работа, шеф те тормози и искаш да се махнеш. Но не можеш. При наем имаш повече възможности - при криза като тази с вируса или при съкращение повечето хора имат някакви бекъп варианти - родители, при които да отидат ако не могат да плащат наем, приятели...А внсоските няма как да ги спреш.
Все едно. Ние тук даваме някакви мнения и обсъждаме, но който взима решенията, той да му мисли.
Промяната на местоживеене заради смяна на работата е по-срещано явление в САЩ и Западна Европа, отколкото в България, където имаме 5-6 развити района с вероятност за намиране на работа с що годе добро заплащане. Циркулацията на работна ръка от голям към по-малък град е слабо вероятна.  По-вероятно е циркулация на работна ръка от България към чужбина, затова който е решил, че ще остава тук и съответно се е устроил в един от "големите градове" има избор между живот под наем и закупуване на собствено жилище. Аз съм твърдо за вариант закупуване на собствено жилище отколкото живот под наем. Пак уточнявам, че говоря за хора, които са зачеркнали чужбина като опция.

# 87
Аз също предпочитам да живея в собствено жилище. Просто казвам, че е по-скъпия вариант и че е добре човек да знае колко би му струвало това.

# 88
Simple Smile И хората с ипотека си сменят работата. Даже имат по-голяма мотивация да търсят по-добро заплащане и перспективи.

# 89
Идеята ми беше, че с такъв голям кредит цял живот си вързан. Представи си, че имаш проблеми в настоящата работа, шеф те тормози и искаш да се махнеш. Но не можеш. При наем имаш повече възможности - при криза като тази с вируса или при съкращение повечето хора имат някакви бекъп варианти - родители, при които да отидат ако не могат да плащат наем, приятели...А внсоските няма как да ги спреш.
Смяна на работата не означава смяна на града.

Общи условия

Активация на акаунт