Собствено жилище или квартира в София

• 6 271
  • 122
  •   1
Отговори
# 90

Смяна на работата не означава смяна на града.

Не значи. Обаче може да значи да е в другия край на града, което пък значи да пътуваш по час, че и повече до работа. А може и самата работа да смени адрес - както в моя случай. Според мен да губиш повече от час на ден в път до работа и обратно е неприемливо. Все пак нали времето е най-ценния ни ресурс?

# 91

Не значи. Обаче може да значи да е в другия край на града, което пък значи да пътуваш по час, че и повече до работа. А може и самата работа да смени адрес - както в моя случай. Според мен да губиш повече от час на ден в път до работа и обратно е неприемливо. Все пак нали времето е най-ценния ни ресурс?
Бели кахъри. Преди време имаше изследване, според което:
- Всеки пети българин пътува средно по 40 км на ден, за да стигне до работното си място.
- Най-много мобилни работници има в София, Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч.
- В последните години доста фирми се преместиха в околностите на столицата. И тъй като не могат да намерят нужните им хора в съответния регион, търсят кадри в населените места на радиус от 100 км.
Ако тръгнем с претенции, че искаме да работим на 10 метра от дома си, то нито работа ще си намерим, нито жилище. А сега и с метрото в София нещата с придвижването до работното място вече не са толкова страшни.

# 92
Това, че всеки пети българин пътува по 40 км или че всеки втори пътува по час до работи не го прави ок. Именно то е в резултат на това, че всеки си живее в собствено жилище и не е мобилен. А и като цяло българите не си ценим времето и не ценим времето на другите. Тук час за път, там 20 мин на опашка, другаде - половин час в някоя държавна служба....
Не мисля, че времето в пътуване до работа е бял кахър. Ако губиш по час в повече за пътуване на ден, това ти е немалка част от свободното време. Един час всеки ден. Ако си под наем не би ли се преместил по-близо до работата си? Аз бих.
Ако тръгнем с претенции? Нали точно това е идеята - намираме си работа и ако е далеч, се местим по-близо до нея. Въпрос на преценка е, но поне имаш избор.

# 93
Reagan, нали ти също спомена, че предпочиташ да живееш в собствено жилище. Как тогава да ги съчетаем нещата: Хем да сме в собствено жилище, хем пък като сме под наем може да се местим в зависимост от местоработата? Кое от двете последно е за предпочитане, защото няма средно положение?
Лично аз както писах, предпочитам да си имам собствено жилище, а ако трябва ще прежаля факта, че ще пътувам повечко до месторабота. Човек трябва да си претегля приоритетите и спрямо тях да прави компромиси с останалите неща.

# 94
А може жената да си смени работата, може децата да ги приемат в НГДЕК, може нещо трето... Не вярвам някой да се е преместил от Лозенец в Модерно предградие заради децата.

# 95

Akо сте семейство и само един си смени работното място, а другият партньор и децата са ОК, съответно за детска градина, училище и работа, пак ли ще се сменя жилището? При същите условия мислите, че хората хукват веднага да си сменят квартирата ли?
Давате нерелевантни примери!

# 96
Как ще си сменям жилището със смяната на работното място? Това е много несериозно.

# 97
Това, че всеки пети българин пътува по 40 км или че всеки втори пътува по час до работи не го прави ок. Именно то е в резултат на това, че всеки си живее в собствено жилище и не е мобилен. А и като цяло българите не си ценим времето и не ценим времето на другите. Тук час за път, там 20 мин на опашка, другаде - половин час в някоя държавна служба....
Не мисля, че времето в пътуване до работа е бял кахър. Ако губиш по час в повече за пътуване на ден, това ти е немалка част от свободното време. Един час всеки ден. Ако си под наем не би ли се преместил по-близо до работата си? Аз бих.
Ако тръгнем с претенции? Нали точно това е идеята - намираме си работа и ако е далеч, се местим по-близо до нея. Въпрос на преценка е, но поне имаш избор.

Аз съм живяла под наем в България, Зап. Европа и Сев. Америка и разликата между наемането на апартамент в България и извън България е от земята до небето. В повечето развити страни наемателите са защитени до степен, която е непонятна за повечето българи. Та като четеш американските книжки, които те убеждават колко изгодно било под наем, пак имай предвид, че това е писано за друга реалност. Няма по-несигурно нещо от това да си под наем в БГ - могат да те изгонят във всеки момент. Аз съм под наем в София в момента. За приличен апартамент по моите изисквания наем под 400 евро не съм намерила, трябваше да оставя 3 месеца депозит. София колко да е голяма - за 20 мин си от края на Люлин до края на Младост с метрото

# 98
Reagan, нали ти също спомена, че предпочиташ да живееш в собствено жилище. Как тогава да ги съчетаем нещата: Хем да сме в собствено жилище, хем пък като сме под наем може да се местим в зависимост от местоработата? Кое от двете последно е за предпочитане, защото няма средно положение?
Лично аз както писах, предпочитам да си имам собствено жилище, а ако трябва ще прежаля факта, че ще пътувам повечко до месторабота. Човек трябва да си претегля приоритетите и спрямо тях да прави компромиси с останалите неща.
Предпочитам да имам и имам собствено жилище, но работата ми е на 20 Мин пеша, а и е много вероятно да се пенсионирам на тази работа, която пък няма къде да "мърда" от местоположението си. Както каза ти, претеглят се приоритетите. Някои хора трябва да са по-мобилни, други по-малко. Според мен е важно да имаш избор.

Кончита7, аз също съм живял под наем в Северна Америка и в Южна Америка. Имам много добри впечатления от там, които не са от книжки. Относно наемането на жилища в България си много права и това е големият минус, който обаче никой досега не го спомена. Абсолютно вярно е и това следва също да се вземе предвид. Шансът да попаднеш на кофти наемодател е огромен, а защита никаква няма.

Не всички пътуват по 20 Мин с метро. И не всички живеят в София.

# 99
Аз също не мисля,че пътуването до работа повече или около 1ч. е бял кахър.Освен ако няма много силна мотивация-заплащането и др.екстри.Не знам дали от Люлин до Младост е 20мин.с метро,но например аз,където живея в центъра,изобщо не ми е удобно да пътувам до Младост с метро.Като включиш прекачване,слизане в метро станция,излизане,тълпи и там се губи време.Нищо,че говорят какво удобство е метрото.С автомобил също не е ок от единият край на града до другия.Тесни пътища,много голям трафик.Иначе непрекъснато слушам или чета,как от всеки край на столицата до центъра си за 10мин.с кола.Друг път.Със стоенето по сфетофари в неделя не се получава 10мин.За през седмицата,всички знаем,но някои не си го признават.Ако нямам силна мотивация,няма да пътувам до настоящата работа,а ще си търся друга.Нито ще си оставя жилището,за да отида под наем заради работното място.Познавам хора,които си смениха работата,защото им едълъг пътят.

# 100

Времето е ценен ресурс , парите също.
В тази връзка - работата ти от бизнеспарка се мести в мол България. Ти си на квартира в Младост. Заради работата се местиш на квартира в Бели брези. Това също е свързано с разходи, които не ми се изброяват - мисля, че всеки, живял под наем, е наясно. Ти тези разходи не ги смяташ.

София колко да е голяма - за 20 мин си от края на Люлин до края на Младост с метрото
Да, ама с метрото от Люлин до Младост. То и аз от Овча стигам до НДК за 15 мин с метрото. Пробвай обаче да стигнеш от кръговото на Драгалевци до НДК. Или от мол България до станция Изток, че са по-комуникативни. Или от Овча до УНСС, че уж има директен автобус между Овча и СГ. Има, ама...

# 101
Аз също не мисля,че пътуването до работа повече или около 1ч. е бял кахър.Освен ако няма много силна мотивация-заплащането и др.екстри.Не знам дали от Люлин до Младост е 20мин.с метро,но например аз,където живея в центъра,изобщо не ми е удобно да пътувам до Младост с метро.Като включиш прекачване,слизане в метро станция,излизане,тълпи и там се губи време.Нищо,че говорят какво удобство е метрото.С автомобил също не е ок от единият край на града до другия.Тесни пътища,много голям трафик.Иначе непрекъснато слушам или чета,как от всеки край на столицата до центъра си за 10мин.с кола.Друг път.Със стоенето по сфетофари в неделя не се получава 10мин.За през седмицата,всички знаем,но някои не си го признават.Ако нямам силна мотивация,няма да пътувам до настоящата работа,а ще си търся друга.Нито ще си оставя жилището,за да отида под наем заради работното място.Познавам хора,които си смениха работата,защото им едълъг пътят.
И да те попитам, ти на квартира ли си или в собствено жилище? Защото темата е "Собствено жилище или квартира в София". И ако си на квартира, премести ли се по-близо до работата си?

# 102
В собствено жилище съм.В интерес на истината критерий ми е,когато сменям работата, е близост и удобното придвижване.От 7 човека колеги,петима живеят в близост.Говорили сме си,че точно и близостта им е била водещ критерий.Някои не обичат да пътуват,натоварват се.Други искат да са възможно най-близко до вкъщи, за да се приберат по-бързо при децата.

# 103
Работа на пешеходно разстояние си е направо глезотийка. Не всеки може да си я позволи.

# 104
Не знам глезотийка ли е или не, но явно за различните хора в различна степен на важност е това дали работата е близо или не. Някои биха сменили работата, други биха сменили жилището, трети биха си пътували. И да, сменянето на квартира изисква разходи и най-вече нерви, организация, разправии и т н. Според мен най-големия проблем на живеенето под наем в България е това, че отношенията наемодател-наемодател са на ниво джунгла и всеки прави каквото си иска.
При всички положения обаче, аз лично не бих пътувал повече от 40 Мин. до работа. Вече какво ще сменя, жилище или работа, е въпрос на обмисляне.

Общи условия

Активация на акаунт