Собствено жилище или квартира в София

• 6 262
  • 122
  •   1
Отговори
# 105
Глезотии са това. Мен критерият ми е добрата заплата и позиция, за другото съм склонна на компромиси.

# 106
Да се сравнява смяна на работа със смяна на жилище е като да се сравнява едното копче с целия балтон. Сигурно някъде има човек, който ще си смени жилището заради работа, но аз не познавам такъв. В случая имам предвид смяна в едно и също населено място, релокацията и емиграцията не ги слагам в тази графа.
От друга страна, щом някой така лесно сменя жилища и служби, не ми прилича много на човек, който търси спокойствието на усядането в собствен дом. Лошото е, че с пенсия не се води чергарски живот или такъв под наем.

# 107
Живея и работя на една спирка разстояние. Училището на дъщеря ми е на десет метра от офиса. Но аз работя от 20 години на това място. Там търсех и жилище. И квартала ми е любим.
Тъй че за мен са много факторите.

# 108
Цитат
Според мен най-големия проблем на живеенето под наем в България е това, че отношенията наемодател-наемодател са на ниво джунгла и всеки прави каквото си иска.
Абсолютно вярно.Понякога,някоя от двете страни си прави точно,каквото иска.
sigma твойто е джакпот.

# 109
Не знам глезотийка ли е или не, но явно за различните хора в различна степен на важност е това дали работата е близо или не. Някои биха сменили работата, други биха сменили жилището, трети биха си пътували. И да, сменянето на квартира изисква разходи и най-вече нерви, организация, разправии и т н. Според мен най-големия проблем на живеенето под наем в България е това, че отношенията наемодател-наемодател са на ниво джунгла и всеки прави каквото си иска.
При всички положения обаче, аз лично не бих пътувал повече от 40 Мин. до работа. Вече какво ще сменя, жилище или работа, е въпрос на обмисляне.

Работата съвсем не е единственият фактор. За мен пък изобщо вече не е, тъй като и преди пандемията работех на 50 процента от вкъщи, а от почти две години - вече на 100 процента. Дори ситуацията да се подобри и да се върна в офиса, това със сигурност няма да бъде всеки ден (поне не докато детето е ученик, демек още девет години).

Други неща вече ме интересуват на мястото, където живея, и с тях компромис не правя.

# 110
От друга страна, щом някой така лесно сменя жилища и служби, не ми прилича много на човек, който търси спокойствието на усядането в собствен дом. Лошото е, че с пенсия не се води чергарски живот или такъв под наем.

Не всеки търси дом и загнездване. Особено на по-млади години. Животът вече е такъв, че трябва да си мобилен и гъвкав. Възможностите за смяна на работа или релокация на работното място не са малки. При определени обстоятелства бих сменил жилище под наем дори в рамките на София, ако това ще ми спестява по час всеки ден и живея сам. В крайна сметка ако си сам в жилището спиш и прекарваш няколко будни часа в денонощието. Разбира се, има и други важни елементи при взимане на такова решение - деца, съпруга и т.н.
Това за пенсията и чергарския живот не знам как да го коментирам. Вероятно за някои хора наистина е така.

# 111
Със собствено жилище съм сменяла и държавата, какво остава за работно място в София. Мобилен не означава нова квартира всяка година.
Абсолютно теоретични разсъждения пак наводниха темата, без никакъв досег с практиката, нито с казуса от първия пост.

# 112
Разсъжденията са теоретични, но обхващат различни аспекти от живота, които авторката е добре да обмисли и да прецени от своя гледна точка. Освен това е добре да има аргументи в двете посоки...може пък да й помогне при взимането на решение.

# 113
Цитат
Аз съм живяла под наем в България, Зап. Европа и Сев. Америка и разликата между наемането на апартамент в България и извън България е от земята до небето. В повечето развити страни наемателите са защитени до степен, която е непонятна за повечето българи.
Има и други живяли и живеещи в момента в чужбина от моето семейство.Редно е да кажеш и при какви купища условия се подписва договор за наем в чужбина от наемателите.Колко депозита наем дават и не мрънкат.Не,защото чакат други кандидат наематели,а защото няма начин наемател да се съобрази с капризи и претенции на бъдещ наемател от сорта на:''Ама защо депозит?Може ли другият месец?''.Не стига,че на места изискват фиш от заплатата три години назад,а може да поискат и банкова сметка.На студенти искат гарант и т.н.После няма оправдания:Ще закъснея с наема,детето има РД купих му колело,сега не мога отивам/върнах се от почивка,баба ми е болна,купих лекарства.Искам телевизор,нов диван,нова печка.Не,защото заварените не стават,а защото наемателя така си е решил.Всичко това лично аз съм го чувала.Пазарлъци:не съм похарчил толкова вода.Оспорва показанията на водомера.Някой от моето семейство е ходил да се къпе там.Отлагане заплащането на сметки и т.н.И ''най-любимият'' ми аргумент:''Трябва да се прояви човещина''.Мда,винаги еднопосочно.Аз не съм човечна в такива случаи и преди подписване на договор предупреждавам.Въпреки това с нашенското мислене и безнаказаност,пак са се пробвали да шикалкавят и да се пазарят.И не е вярно,че тук може да изгониш наематели,когато си поискаш.Има договор и там всичко се записано.Ако на някой не му харесва,да не подписва.Аз нямам клауза да ги гоня,когато си поискам,или от днес за други ден около 18,00ч.Примерно.

# 114
Най-голямата разлика е, че там това е бизнес - не хоби на аматьори, или средство някой да си вади доходност от парите, вместо да ги държи в банка.
Повечето жилища под наем се държат от фирми (фондове - REITs в Америка или подобна форма в другите държави) които това им е дейността. Те няма да продадат жилището догодина, защото детето се заженило, примерно. Ценят си наемателите и няма да ги изгонят (докато си плащат, разбира се). Също така обикновено притежават цялата сграда, така че лесно се организират ремонти, поддръжка, и т.н. Не крият данъци, спазват закона, издават документи. Нищо общо в БГ, макар че чувам някои инвеститори се канели да строят сгради, в които всички апартаменти да са специално за отдаване под наем с професионално управление. Да видим!

# 115
Пф, това последното искам да го видя - при нашата тотална липса на законова уредба по въпроса и бавната възвръщаемост. Освен това не се сещам да е останало достатъчно комуникативно място да построят поне една такава сграда, тоест трябва да предвидят поне по едно паркомясто за всяко жилище, че живущите някак да стигнат до цивилизацията - инвеститорите още тука ще издишат.

# 116
Нищо общо в БГ, макар че чувам някои инвеститори се канели да строят сгради, в които всички апартаменти да са специално за отдаване под наем с професионално управление. Да видим!

И сега има такива, но доста малко. Един познат живее в подобна сграда в София и е супер доволен. Сградата е поддържана, всеки месец си получава фактура с наем и сметки, които може да си плати онлайн. Сменят му безплатно, дори някакви елементарни неща. Уредена работа. JoyJoy

# 117
И аз знам за такива имоти. Нивото е по-високо от средното. Разпределя се консумацията на парно и вода не според потреблението  но съседите са ти отбрани хора Grinning
Варианти има, дали са изгодни? За някои са, за други не.

# 118
На първо четене веднага се сещам за АДИС като фирма, която управлява вероятно стотици апартаменти, отделно къщи, резиденции. Но наемите им са над средните, все пак издръжката на аварийна бригада, на адмиистрация, не е без пари.

# 119
Рано или късно това ще се случи и в България по-масово.
Преди години бях подписал договор за едногодишен наем в Монреал. Живях обаче 8 месеца и трябваше да се прибера в България. Разбира се, оставащите три месеца си ги платих. От друга страна, увеличение на наема за едно жилище за следваща година не можеше да се случи по усмотрение на наемодателя, ами трябваше да бъде одобрено от някаква комисия, която взима под внимание инфлация, пазара и т.н. и решава дали увеличението е допустимо.

Общи условия

Активация на акаунт