Собствено жилище или квартира в София

• 6 055
  • 122
  •   1
Отговори
# 30
Ами заложих такъв наем след като се бях преди време консултирал с брокер на НИ за конкретен апартамент - цена на апартамента и евентуален наем, който може да му се взима. Съотношението беше 150к за закупуване и 400 евро наем.

Доста хора, които са използвали времето и са инвестирали по малко, но дълги години, са станали милионери. Това е разпространен манталитет в западния свят и го правят ако не всички, то повечето. Живот и здраве, след някоя и друга година ще ти кажа и от личен опит дали само чрез "този метод" е възможно Wink

# 31
Не си представям на стари години да живея под наем. То в тоя живот нищо не знае, но все пак с пенсия на квартира си е зле.

# 32
Този довод с доста хора са... го ползвам аз, когато не мога да дам конкретни цифри Wink Дали защото липсват, дали защото ме мързи да търся ...
Откъде извади , впрочем, това за €800 данъци и ремонти годишно?

Не си представям на стари години да живея под наем. То в тоя живот нищо не знае, но все пак с пенсия на квартира си е зле.
Поантата е да инвестираш и точно пред пенсия да си купиш.

# 33
Идеалните условия, залагани от теоретиците, рядко се реализират Simple Smile Хем наемът да остане същият 30 години, хем доходите да се увеличават, а инвестициите да са само нагоре, хем накрая да купиш апартамента на цената от преди 30 години Wink

# 34
Между другото, понеже периодично ми излизат статии и видеа по темата, но не за жилища, а за пенсионни вноски в САЩ Simple Smile - напоследък основната им тема е, че, накратко, всъщност тази работа с инвестирането за след пенсия няма да стане. И точно непресметнати инфлация и доходност , както и грешна преценка къде и колко са основните причини.

# 35
Този довод с доста хора са... го ползвам аз, когато не мога да дам конкретни цифри Wink Дали защото липсват, дали защото ме мързи да търся ...

Е, при мен важи това, че ме мързи Innocent А дали липсват, не знам. Има една книга, превърнала се в истинска класика в жанра, в която е дадена обширна статистическа информация по казуса - https://www.amazon.com/Millionaire-Next-Door-Surprising-Americas/dp/1589795474.

В крайна сметка нищо не е задължително - който се интересува, ще си проучи. Дискусията беше интересна, а аз исках единствено да посъветвам авторката да си направи сметката и да й е ясно кое колко би струвало. Нищо повече.

# 36
А цената на местене от квартира на квартира, липсата на елементарна сигурност, че нещо няма да се случи с наемодателя и пр.
Дори да е вписан договорът за наем, той няма как да е за 30 години, а местенето с деца от училище на училище е сериозно удоволствие.
Ремонтирането по свой вкус на чужд имот е доста съмнително занимание, а животът в обстановка, която е компромисна, също не включавате никъде в сметките.
Спирам дотук, има още много аргументи.

# 37

Е, при мен важи това, че ме мързи Innocent А дали липсват, не знам. Има една книга, превърнала се в истинска класика в жанра, в която е дадена обширна статистическа информация по казуса - https://www.amazon.com/Millionaire-Next-Door-Surprising-Americas/dp/1589795474.

В крайна сметка нищо не е задължително - който се интересува, ще си проучи. Дискусията беше интересна, а аз исках единствено да посъветвам авторката да си направи сметката и да й е ясно кое колко би струвало. Нищо повече.

Сметките са ти грешни - не отчитат огромния растеж в цените на имотите в България. Не отчитат и комисионните, които ще платиш за търговия на борсата, които заедно с инфлацията могат да ти изядат цялата печалба.

Тази книга е писана 1998 година за американската реалност. В България нещата са съвсем други. Една двустайна панелка 1998 година струваше космическите $15 000, а сега се продава за $150 000 Wink

# 38
"Огромният" скок на цените на имотите в България е такъв, че цената им в момента не се различава много от тази през 2008 г. Дългосрочно погледнато цената им се качва, но не с особено много. Да не говорим, че има и остаряване на сградата и т.н.

Горе никъде не става дума за "търговия на борсата", а за дългосрочно инвестиране - най-вече в някакви широки индекси, което е елементарно, евтино и по силите на всеки.

Книгата е за американската реалност, но ако я прочетеш, може да ти хрумнат интересни идеи Wink Много неща са приложими и тук, и навсякъде.

Относно негативите на живота под наем - да, много са. Определено е по-приятно да живееш в нещо твое си. Стига да си готов да си платиш за това.

# 39
Simple Smile Много моля да не разсейвате желаещите да бъдат дългосрочни наематели с вредни идеи за придобиване на собственост.

# 40
Няма такава опасност. У нас всичко живо купува имоти с всеки излишен лев или влага в депозити, така че нещо различно от това би било кауза пердута. Слушай народната мъдрост и ще станеш богат/а Smiley

# 41
Може ли по-конкретно за цените през 2008 и сега? В числа и валута, моля.

# 42
Ако имах добра работа и добра заплата, щях да си купя собствено жилище. Това са грешни пари да се дава пари под наем и не се знае дали няма собственикът да ти сервира на следващия ден да си търсиш друго жилище, защото така му се иска, или да продава жилището си. Също така да не можеш да си купиш нищо, защото този дом не е твой и няма как да вземеш всички неща при изнасянето от квартирата.

# 43
Здравейте мили хора,🙂
Искам сърдечно да благодаря на всички, които се отзоваха по моя казус с мнения и съвети!
Всяко едно от тях ми е безкрайно полезно и ценно и се надявам да ми помогнат да успея да взема възможно най-правилното решение за себе си и за детенцето си!
Истината е,че и двете алтернативи имат своите минуси и плюсове и това все още доста ме обърква!😒
Тук в чужбина например,над 80% от местното население живее на квартира, защото годишните такси за притежание на личен имот са безобразно високи.Мой познат (местен) съвсем наскоро ми сподели, че тази година има да плаща данък за къщата си на стойност 5000€🙊
Хем ми се иска да си взема собствено жилище, хем и не ми се иска...🤷‍♀️
Положението в момента е малко:Хем боли,хем сърби!😁
Ще продължавам да следя отзивите и коментарите ви и вярвам, че нещата ще се случат по най-правилния за мен и за детенцето ми начин!🙂
Съжалявам, че не съм много активна, но съм доста заета и не ми остава много време за странични дейности🙂
Направи ми впечатление един коментар на една жена, но не знаех как да го цитирам в коментара си.Тя ме беше посъветвала да се прибера със спестените пари, да си наема квартира,като цяло да се ориентирам в обстановката и тогава да си вложа парите в жилище, което е един много ценен и мъдър съвет!Благодаря на въпросната жена за него, аз също съм обмисляла и този вариант за действие, но се притеснявам парите да не заминат малко по малко,след като се прибера и рутината на ежедневието ме прихване.
Накрая искам да ви споделя, нещо което ме посъветва един мой познат наскоро, относно актуалните ми трепети в момента,а вие ако желаете ми пишете какво мислите,относно неговия съвет🙂
Той ми каза така:"Пести си парите,идват много трудни времена!".

Желая ви прекрасен и слънчев уикенд!🌞

Бъдете здрави!🤗

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 15:36 от Anito973

# 44
Купуване на жилище за живеене в него не е инвестиция, а разход. В някои случаи и воденичен камък за семейния бюджет. Особено ако теглите кредит за него. Ако вместо това живеете в същото жилище под наем, а разликата меджу наема и вноската по кредита инвестирате дългосрочно (при средна за пазара доходност), след 30 години ще сте живели в същия апартамент, но ще имате пари за два.

Единствено съветвам авторката да си направи такава сметка. След това ако реши, че си струва да даде толкова много пари за собствен имот сега, всичко ще е наред за нея.
С тази уговорка, че разликата между наем и ипотека не е толкова значителна. И далеч няма как да се случи да спестиш пари за апартамент докато си под наем. Говоря за общия случай.

Общи условия

Активация на акаунт