Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема X

• 36 210
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Аз повече гледам в Ю туб, отколкото чета. Те не са много подробни - дават клипчета от сериала и коментират. Е, имаше едно ревю, което продължава 5 часа (!!!), но нямам намерение да го гледам. Беше ми се появило в препоръчани, направо се шокирах.

# 526
И аз мислех за Гандалф. Още повече това падане сред хобитите обяснява неговото увлечение и разбиране по техния начин на живот.
Доколкото си спомням и Гандалф и Саурон са от една раса, която също идва отвън.

# 527
И аз знам от преди, че
Скрит текст:
Гандалф не е човек и животът му е дълъг колкото този на елфите, може би дори по-дълъг. Нещо, което изобщо не е засегнато във филмите.

# 528
Гандалф и Саурон са майари или първичен дух. Създадени са от върховния бог,за да помагат при съграждането на света и след това.Не идват от космоса и не ядат охлювите с черупката.

# 529
И Галадриел не е Жана Дарк, но сериалът си позволява някои свободи. Аз сигурно ще продължа да гледам ревютата, без да гледам сериите - за сега ме забавляват Simple Smile
Особено смешно ми беше, когато в едното авторът му обясни, че Галадриел скочила от кораб, за да плува няколко седмици.

# 530
Гандалф и Саурон са майари или първичен дух. Създадени са от върховния бог,за да помагат при съграждането на света и след това.Не идват от космоса и не ядат охлювите с черупката.
Точно това исках да кажа. Не можах да намеря точните думи. Благодаря за допълненията

# 531
  • София
Това не е екранизация на Силмарилион. Никой мисля все още няма права над тази творба на Толкин.

# 532
Интересно върху какво имат права тези от Амазон, щом не могат да пипат Властелина, Хобит и Силмарилион...

# 533
Пръстените на силата засега ми харесва. Изобщо не ме смущава това дали екранизацията ще следва буква по буква произведението, особено пък ако е фентъзи и няма някакви уникални послания, които да пропаднат по пътя към екрана. Както беше с последната екранизация на "Машината на времето", примерно. Но при Толкин имаме преди всичко една фантазия. Ама не било по книгата - ами то всеки един прочит си е отделна интерпретация - всеки от нас когато чете си изгражда различни картини и образи във въображението. Забавни са ми коментарите, в които критиката се свежда до "този не си го представях така" - ами то едва ли има двама читатели, които да си представят едно и също, ако образът не е илюстриран, разбира се. Освен тези предразсъдъци, съм лишена и от расови. Така че до момента просто се наслаждавам на историята, без забележки. Увлекателна, без излишни разтягания и лирически отклонения, но и без логически пропуски; с добри визуални ефекти и актьорска игра. Имам чувството, че върви някаква кампания по очерняне на сериала - толкова негативни коментари се появиха още преди самият той да е излязъл на екран. Допускам, че може и да има нещо общо с това, че има една държава, която напоследък често наричаме Мордор, а поданиците ѝ орки... Но, нека го изгледаме до края и тогава да съдим.

# 534
Толкин има голямо количество запазени дневници и кореспонденция - той изобщо не е писал за забавление, напротив било му е важно. Т.е. книгите му имат послание (според него, което е важното в случая). Главната идея е била да създаде английски фолклор - нещо като заместител на митологията, каквато не е запазена, като изключим рицарските романи и някои приказки. Той е бил много конкретно настроен и е имал категорични морални, расови и националистични нагласи.
Неговият син Кристофър Толкин приема сериозно наследството на баща си и до смъртта си категорично отказва да допусне екранизация, която се опитва да го преиначи прекалено много. Имал е много предложения и е могъл да се обогати.

Идея, която либералите се опитват да прокарат, е че някои неща в книгите са алегорични (или иначе казано - че различните раси са заместител на различни видове хора - да се разбира полово дезориентирани) - Толкин е написал в прав текст, че през целия си живот е мразел алегориите в литературата и неговите книги не съдържат алегории. Всичко е това, което е - няма намеци.

# 535
  • Пловдив
Силмарилион е книга за сътворението на света от върховния бог Еру.Краят на книгата завършва и с края на първата епоха-падането на Моргот.Той е един от ангелите, създадени от Еру да създадат с песен света.В началото е бил добър.За това е може би първата реплика в първа серия е "В началото нищо не е създадено зло" или нещо такова беше.
Фактически падането на Моргот го дадоха в началото на първия епизод, беше нещо като пролог разказан от Галадриел.След това в серията е и началото на втората епоха, която е около 3000 години.След нейния край /падението на Саурон и вземане на пръстена от Исилдур/ започва третата епоха.Нейното начало беше дадено в началната сцена на Властелина на пръстените, когато беше убит Исилдур и пръстена потъна в реката.
Който иска да прочете Силмарилион ето на този линк.
https://chitanka.info/text/451-silmarilion/26#textstart
Глава 24 за Еарендил и войната на гнева е откъса в първия епизод когато убиват брата на Галадриел.
На практика сериалът ще е през втората епоха, когато се изковават пръстените и има много други интересни събития от света за които има ръкописи на Толкин, но не са събирани в официална книга.Така че шуорънарите и сценаристите имат основа, която ако е развита подходящо може да се получи интересен сюжет.Интересно какъв актьор са избрали за Саурон, в канона през втората епоха той има физическа форма и е "измамно красив".

# 536
Имаше предположения, че това е Саурон, но за сега не е потвърдено. Има ужасно много подигравки по темата
Скрит текст:
(свързани с това, че този актьор или актриса изглежда като Еминем):

# 537
Вероятно само върху имената имат права Joy

Особено смешно ми беше, когато в едното авторът му обясни, че Галадриел скочила от кораб, за да плува няколко седмици.
Тя наистина скочи и плува,но незнаем колко време е било това. В сериалът времето не е точно фиксирано и зрителя незнае времевите рамки.Вероятно е било дълго плуване,защото беше изморена,жадна и косата и беше кофти и мокра.

Аз през цялото време чувах Линдор вместо Линдон, но може просто да искам шоколад.Blush

# 538
  • София
Интересно върху какво имат права тези от Амазон, щом не могат да пипат Властелина, Хобит и Силмарилион...
Както виждаш на този етап само Втората епоха, където си интерпретират как им падне. WB и New Line обаче изтърваха сроковете, в които да предявят права над Силмарилион.

Надявам се това дето пусна като снимка да не е Саурон. Едно хилаво хлапенце, което уж трябва да е най-зловещата и внушителна фигура в Средната земя. Кошмар просто.

# 539
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Все ми е тая къде Амозон ще си дава милиарда.
Само да не ми казват, че това е Толкин, мне не е. Както беше написано да му бяха дали друго име и сами да си измислят всичко, включае и имената на героите. Няма нов съвременен прочит, има автор и създадения от него свят и идеи. И има хора, убеждаващи ни, че видите ли, ако не харесваме техните писаници, а не оригинала сме хейтъри.

Общи условия

Активация на акаунт