Безсъние

• 52 499
  • 640
  •   3
Отговори
# 615
Месец е достатъчно, ако говорим за атаракс. Даже като усетите подобрение, може да намалите, да пробвате през ден и съвсем да спрете. Успех! Но лекувайте и тревожността и стреса, който е предизвикал безсънието. Терапия, попълване на дефицити на витамини и др.

# 616
Мили хора, имам нужда от съвет и окуражителни думи.
На 41г съм, от две години ми се случва от време на време да будувам, обикновено беше ако съм на чуждо място, на почивка първия ден, да не ми се спи, въртя се до много късно и накрая съм се унасяла.
Но това лято нещата излязоха извън контрол, не знам, дали е свързано с притесненията ми свързани с репродуктивните ми проблеми и това, че една много желана бременност не се разви и направих аборт, но от края на юли не мога да спя. Пия магнезии, алора и пръскам спрей с мелатонин и успокояващи билки, в някои нощи криво ляво по някое време се унасям, но повърхностно, с накъсан сън. Но тази нощ за втори път не мигнах цялата нощ. Чувствам се смазана, искам да си почина, а не мога. Стане ли тъмно, аз започвам да се напрягам, че пак не ми се спи. Снощи си измерих пулса 95.
Копнея пак да започна да си заспивам, както преди, но ми се струва напълно невъзможно.
Как се живее без грам сън за цялата нощ?
Днес имам час за невролог, освен да ми изпише тежки сънотворни, има ли начин да се излекувам? Някакви изследвания мога ли да си пусна? Има ли причини за този ад или просто се отключва някога и връщане назад няма?

Това, което описвате, много прилича на постепенно настъпващ хормонален дисбаланс. Не съм лекар, просто споделям мнение от опит. Когато се разбъркат хормоните/ химията в организма, първо има някакво напасване, опит за възстановяване, но постепенно объркването започва да дава проблеми и симптомите се натрупват.

Аз не съм в България, но помислете да се успокоите за няколко месеца, напр. да отложите стресовите дейности, и да се консултирате с функционален доктор или ендокринолог. Може да се види работата на щитовидната и надбъбречните жлези. Знам, че такива лекари има малко (даже в чужбина) и прегледите и терапиите (с добавки и хормони) са скъпи, но сякаш са по-обещаващи от другите.

От друга страна, ако се приспивате с билки, мелатонин или атаракс, това все още е бял кахър. Ако успеете така да възстановите, дори и частично, баланса - би било чудесно.

Желая Ви здраве и успех!

# 617
  • Washington,USA
Аз страдам от безсъние вече 3-4 месеца. На 23г съм. Отключи се от стрес главно. Забелязах, обаче че вече съм много по - бавна във всичко. Правя елементарни грешки, лесно забравям и тн. Ще ходя на лекар.. Въобще в преддементно състояние съм. Дали ще се оправя? Много се плаша. Sad

# 618
Бънди, съчувствам ти. Сина ми беше на 21, когато започна по същия начин. Сигурно другите ще ме осъдят за този съвет, обаче...ще го кажа. Ако сина ми беше почнал да пие Клонарекс от самото начало, сигурно за два месеца щеше да го спре и да се оправи. Ние от предразсъдъци две години се мотахме с билки, витамини, леки сънотворни и сега състоянието му е изключително тежко. Година и половина вече е на Клонарекс и не може да спи без него. Бавен е, едвам се движи, едва мисли. Моля те, не слушай никой и пий сериозно лекарства докато е рано.Hug

# 619
  • Washington,USA
Бънди, съчувствам ти. Сина ми беше на 21, когато започна по същия начин. Сигурно другите ще ме осъдят за този съвет, обаче...ще го кажа. Ако сина ми беше почнал да пие Клонарекс от самото начало, сигурно за два месеца щеше да го спре и да се оправи. Ние от предразсъдъци две години се мотахме с билки, витамини, леки сънотворни и сега състоянието му е изключително тежко. Година и половина вече е на Клонарекс и не може да спи без него. Бавен е, едвам се движи, едва мисли. Моля те, не слушай никой и пий сериозно лекарства докато е рано.Hug

Ще ходя на невролог другата седмица. Бяха ми изписали тритико, но ми се отразява зле. Не се чувствам освежена после, пак ми се спи цял ден...

# 620
Психиатър е правилният лекар. И няма нищо срамно. Без предразсъдъци и притеснение го посети , пък реши дали ще му вярваш.

# 621
Incantrix, съжалявам много, че така се е задълбочило състоянието на сина ти, няма ли шанс все пак да влезе в някаква ремисия това безсъние? Човек,ако не го е преживял, не може да си представи за какъв ад става въпрос.
И защо смяташ, че е щял да се оправи, ако още в началото е вземал по-силни лекарства? Те лекуват ли действително?
Питам, защото и аз се чудя, как е редно да постъпя. Вече месец и половина се боря с безсъние, но също ме посмях да започна силните лекарства, които неврологът ми изписа. Последните 5 нощи спя само с комбинацията от ашваганда, седатон, магнезий и две лъжици алора. Но не знам, докога ще го карам така. Лягам в 10ч, защото ме е страх, че стане ли по-късно, пак няма да спя. Във вторник съм на психиатър.

# 622
Безсънието е много комплексно нещо. Зависи от стрес, травмиращи събития, смърт на близък, загубата на работа, конфликти, раздяла, всичко може да го отключи. Но ако човек няма сериозен стрес трябва да търси и физиологични промени, примерно нисък Витамин Д се отразява сериозно на съня. Излагане на слънце сутрин рано оправя цикардния ритъм. Също колко е напрегната нервната система. При млади хора, по-бързо се възстановява нервната система с прием на лекарства. При по-възрастни със сериозни дефиците, автоимунни заболявания, диабет, хашимото и др. по трудно.
Лекарствата са патерици, те действат и помагат много. Но трябва и работа с личността, търсете информация, развивайте се, учете се как да борите стреса, как да не се събаряте от всеки конфликт и удар. Това лекува много.

# 623
Тирамису, безсънието нанесе много физически поражения върху него. Отпадналост, скованост по стави и мускули, свали килограми, мозъчна мъгла. На него за съня му помогна най- много Клонарекс. Успокоява ума, спира препускащите по цяла нощ мисли. Мисля, че ако в началото се беше успокоил и спал, нямаше да е толкова зле физически в момента. Това е мое мнение. Решението е ваше, както го усещате. Но ако започне да се задълбочава проблема, не чакайте много.

# 624
  • Washington,USA
За Оланзапин мнение? Не съм го пила днес ще го почвам...

# 625
Единственото лекарство, което на мен ми помага е зопиклон. Пия го вече шеста година, но по четвъртинка. Знам, че е токсично, но поне за мен е панацея.

# 626
  • Washington,USA
Иска ли някой да си поговорим? Ако има свободно време.

# 627
Здравейте, темата ми е изключително интересна. Боря се със спорадично безсъние от 3 г., обикновено само пролетта и лятото нямам проблеми. Не съм била на психиатър до сега. Въпросът ми е следния- свикнала съм от години да заспивам с телефона, четейки.  В последните 3 г. се налага да го използвам вечер само като шумов генератор, понеже имам силни шумове в двете уши- бучене, пищене, щурец. Едва заспивам с Алора, магнезий, мелатонин към 1 ч. Събуждам се сама около 4- 5 от кънтенето в главата ми. Страх ме е от останалите лекарства, защото могат да повлияят негативно на шума в ушите и съвсем да се побъркам. Питането ми към вас е имали някоя с подобен силен шум в ушите, който се е повлиял благоприятно от лекарства, изписвани с рецепта и ако да, кои лекарства?

# 628
имам силни шумове в двете уши- бучене, пищене, щурец. Едва заспивам с Алора, магнезий, мелатонин към 1 ч. Събуждам се сама около 4- 5 от кънтенето в главата ми. Страх ме е от останалите лекарства, защото могат да повлияят негативно на шума в ушите и съвсем да се побъркам. Питането ми към вас е имали някоя с подобен силен шум в ушите, който се е повлиял благоприятно от лекарства, изписвани с рецепта и ако да, кои лекарства?

По-добре идете първо на невролог.
често това е неврологично/отоневрологично явление. Уилва се нощем, когато е тихо.
Може да се дължи на увреждане на слуха, кръвоносни съдове,....или засегнат нерв след ОВИ ики грип
Но пък може и да се поддържа и от тревожност и стресово напрежение, че и от недоспиване.

Идете първо на невролог и , ако там всичко е наред, се обърнете към психиатър.
Колкото и да са страшни лекарствата, не могат да се сравнят със страшното , което може да причини на човек продължителнотобнедоспиване.

# 629
Благодаря, била съм конкретно за шумовете на отоневролог, невролог и унг, имам доста изследвания (рентген на шия, доплер, замерване на слуха и тн), но не се открива функционална причина за звуците. Съответно ми беше казано да свиквам и че не се лекува. За безсънието не са казвали нищо, не е било обект на разговор и терапия. На вече стана нетърпимо. Ще потърся психиатър. Все пак ще се радвам, ако някоя от вас сподели имала ли е подобни шумове и дали приложената терапия ги е повлияла.

Общи условия

Активация на акаунт