Безсъние

• 52 532
  • 640
  •   2
Отговори
# 600
Мога да Ви препоръчам когнитивно поведенческа терапия при безсъние, която на мен ми помогна. Основава се на няколко принципа:
1. Лягайте в леглото само когато много Ви се спи.
2. Ако легнете и до 15 минути не успеете да заспите, станете и си намерете някаква работа, докато отново не Ви се приспи
3. Спазвайте хигиена на съня
4. Сутрин ставайте по едно и също време всеки ден. Избягвайте наваксването на сън през деня, макар и да се чувствате уморена.
В ютюб има много клипове с КПТ при безсъние. Това е терапия, която успешно се прилага от много години и е призната за най-успешна.

# 601
А преди КПТ, пробвайте Атаракс половин хапче преди да си легнете.

В момента вашият кортизолов ритъм е нарушен – вечер, когато трябва да е нисък и да Ви отпуска за сън, той остава повишен. Това държи организма в напрежение, пулсът се ускорява, а умът не може да се успокои.
 Така се получава порочен кръг – безсъние → още напрежение → още нарушен ритъм. За да се прекъсне този кръг и да си върнете силите, е добре сега да си помогнете с нещо успокояващо; в този етап може да ви бъде полезен и атаракс,
Той помога да прекъснете порочния кръг на напрежение и нарушен кортизолов ритъм, като успокои нервната система, улеснява заспиването, а страничните му ефекти са нищожни.
Аз така съм се спасявала. И на  мои пациенти това е първия съвет, който давам в тази посока.
Работя с психиатър, разбира се.
Психолог съм. Практикувам КПТ. Безценна е при поведенчески кризи , като безсънието, но при претоварена НС, е важно да я отпуснем възможно най-скоро, а после да се учим на нови практики.

И Валидол. До три на ден съвсем спокойно смучете.
Ако не се случат нещата с половин атаракс, следващата вечер -цяло хапче.
По принцип го изписват със следната схема: сутрин половин таблетка, по обед половин, вечер цяла.
Но на своя глава пробвайте само вечерния прием.
Ако пък не помогне в рамките на три до пет дни, търсете психиатър.
Но докато не си върнете поне до 4 часа сън, не тръгвайте на терапия.
Не се знае при колко способни колеги ще попаднете.

Успех!

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 20:29 от Serendipity*

# 602
Сърдечно благодаря за отговорите.
Serendipity, неврологът днес ми изписа грандаксин 3х1 за един месец, за да се успокои нервната ми система.
Това дали е добро също, купих си го вече? А атаракс дали биха ми продали без рецепта по аптеките?

# 603
А Атаракс само за безсъние ли се пие?

# 604
Сърдечно благодаря за отговорите.
Serendipity, неврологът днес ми изписа грандаксин 3х1 за един месец, за да се успокои нервната ми система.
Това дали е добро също, купих си го вече? А атаракс дали биха ми продали без рецепта по аптеките?

Атаракс е за бърза, остра успокоителна помощ и проблеми със съня;

Грандаксина е за по-дългосрочно контролиране на тревожност, без да успива много, но пък леко влияе на пулса, като го намалява.

Продават атаракс без рецепта, но не ги смесвайте.

По примцип е антихистамин.
Но действа и анксиолитичено (успокоява тревожността), седативено.

Бързо успокоява, намалява сърцебиене и напрежение.

Дават гп при остра тревожност, стресови ситуации и проблеми със съня, особено ако има и психомоторно напрежение и сътбеж по тялото.

Макар и да няма прквикване, НЕ ГО ИЗПОЛЗВАЙТЕ за самолекуване Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 22:10 от Serendipity*

# 605
Serendipity*, попитах защото на мен ми е изписан за тревожност/още не съм го започнала/, но гледам че повечето хора го пият за безсъние, а аз в момента проблем със съня нямам и ми стана интересно, а ако го пия вероятно и мен ще ме унася!

# 606
Ако  тревожността  се появява без ясна причина и се усеща като вътрешно напрежение, ускорен пулс или неспокойни движения, треперене, потене, , неспособност да стоиш спокойно, бързи препускащи мисли и жвлание за бягство, , лекарите изписват анксиолитици, които намаляват тези прояви.
Доверете се на лекаря си.
 По-добре атаракс, пред някой бензодиазепин.

Много често го изписват и при пациенти , които се сърахуват от ЯМР или от летене със самолет

# 607
Serendipity, защо казваш, че е по-добре атаракс, пред някой бензодиазепин?
Не съм го започнала още грандаксина, снощи заспах в крайна сметка с букет от успокоителни билкови добавки, но все пак бях прескочила една нощ. И сега се чудя и мая да започвам ли грандаксина, да продължа да пробвам с билкови успокоителни и мелатонин заедно с този атаракс, ако видя, че нещата отиват пак към прескачане на нощта. И всичко това на фона на опити за бременност, вероятно другия месец ще започна инвитро процедура.

# 608
С уговорката,че това решение си на 100% лекарска преценка,
Много често след подобряване на съня, нервната система естествено се отпуска и няма неободимост от по-нататъшно лечение.
Атаракс прави тъкмо това : дава  пространство като сваля напрежението.
 Той е без риск от зависимост, а бензодиазепините действат по-силно върху мозъка, отпускат мускулите и създават по-голям риск от привикване.

Затова често лекарите първо пробват с по-безобидния вариант.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:38 от Serendipity*

# 609
Не знам дали е противен , НО... на сина ми 2 Геродорм или 2 Зопиклон и все едно е ял бонбонки. Само Ремирта му подейства и я усети буквално за половин час. После спря да му действа така и добавиха Клонарекс. Може на момичето да и е достатъчна.

Той оправи ли се вече?

# 610
Лопатка88, не. Без хапчета не може да спи. С тях спи 5-6 часа макс. Но и депресията си е сериозен проблем. С нея не можем да се справим. Толкова много антидепресанти и никой не му подейства.

# 611
Serendipity, успях да си купя една опаковка атаракс, обаче се оказа, че искат рецепта, ама в една аптека на добра воля ми го дадоха с уговорката, че няма да го пия фриволно и ще се консултирам с лекар.
Как ще ме посъветваш да го пия? Ако пробвам първо с леките успокоителни от сорта на седатон с лавандула, магнезий, мелатонинов спрей и вече ако видя, че нещата отиват към будуване цяла нощ и тогава пробвам атаракс, дали ще ми подейства? Или да го започна всяка вечер по половин хапче, докато не видя, че съм по-спокойна, като дойде време за лягане?
Сигурно са много хаотични въпросите ми, но нали знаете, като легна и не успявам да се успокоя и да заспя, се напрягам още повече и се притеснявам, дали тогава и атаракса ще успее да ме успокои. Докторът вчера ми обясняваше, че идеята е да се успокоя и изобщо да не се стига до това напрежение вечер, ама айде де, то като легна в леглото и не ми се спи, нещата ескалират, без да мога да ги контролирам. Ама че омагьосан кръг се получава, струва ми се, че никога няма да изляза от тази спирала, в която се завъртях.

# 612
Serendipity,
Как ще ме посъветваш да го пия? Ако пробвам първо с леките успокоителни от сорта на седатон с лавандула, магнезий, мелатонинов спрей и вече ако видя, че нещата отиват към будуване цяла нощ и тогава пробвам атаракс, дали ще ми подейства?

Моят съвет е да не пиеш вече седатони и лавандули.
Ако имаш комфорта се обади на невролога и го питай дали е удачно да замениш Геодорма с Атаракс, за да про ваш дали няма да премине безсънието без  бензо.
Ако не ти е комфортно, пробвай няколко  вечери с Атаракс (половин таблетка за начало)
При повечето хора [при мен също]  половин Атаракс преди сън е абсолютно достатъчна, за да се стигне до сън.
Добре е да се вземе малко по-рано вечерта, защото действа по-дълго и може сутрин да има лека замаяност.
 Но така помага да се прекъсне този кръг на напрежение и безсъние , който така ни плаши.
Откакто прибягнах да него, го препоръчвам и на клиентите си,( макар и да е стар медикамент, за мен е по-нежния вариант от геодорм защото когато се пият бензо, сънят идва по-скоро изкуствено – като да те халоса отвън.
Анксиолитиците (катоАтаракс)  намаляват напрежението и тревожността, а оттам сънят идва по-естествено, защото тялото само се отпуска.
 Уточнявам : не съм рекламно лице на атаракс! Simple Smile
Мнохо , много пъти съм се допитвала до психиатри по тази тема.

Най-добре да се обърнеш към такъв и ти. Даже си е задължително, ако избереш да пиеш каквото и да било. Той ще назначи необходимата доза и времвтраене.

Да си призная, аз не бих се доверила на невролог, който изписва бензо. Това се прави от психиатри.

Дописвам: отбелязвам,че съм сменила изписаното лекарство, но разликата не е голяма.
Грандаксин е бензодиазепиноподобно лекарстгво, н не е класически бензодиазепин, има и анксиолитично действие, но отново е по-добре да се назначи от психиатър.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 15:03 от Serendipity*

# 613
Не знам дали Грандаксин е със зелена рецепта, но ако е от групата на бензодиазепините сърдечно Ви препоръчвам да не го почвате въобще. Аз едвам се откачих навремето от един подобен експеримент. Атаракс наистина е много по-добър вариант, аз също го ползвам. Може да пробвате сутрин и вечер половин или само вечер по половин.
През деня също е хубаво да вземете някакви  адаптогени, билки които контролират стреса. Атаракса може да се комбинира и с мелатонин вечер.

# 614
Момичета, вие ме наплашихте за този медикамент.
Намерих атаракса, така че ще пробвам на своя глава засега с него.
Запазих си час при психиатър, който ми допадна в супердок, но е чак на 12 септември.
Иначе вчера бях при невролог в Токуда, който се занимава с медицина на съня и мислех, че съм отишла при правилсния лекар, да ми изпише лечение. Даже му казах, че правя опити за бременност и той ми изписа именно това, като ме остави с впечатление, че това е нещо леко и не създавало зависимост, като останалите лекарства. И все пак каза само месец да го пия.
Ако не бях се допитала до форума, щях да го подкарам на сляпа вяра. Никаква зелена рецепта не ми е давал, написа ми го на амбулаторния лист и това само показах в аптеката.
Сега се моля да не опирам до тази група лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт