Безсъние

• 53 437
  • 654
  •   1
Отговори
# 645
Същото ми се случва и на мен от време на време (включително снощи). Но определено ми е по- лесно да го преодолея от ранното събуждане (около 4-5 сутринта).
Сънната рестрикция е изключително полезна точно при трудно заспиване и тревожност. Целта е точно обратното на това което правиш- целенасочено се стараеш да легнеш по- късно- например вместо в 11, в 12:30ч. И си даваш един прозорец от 6 часа. Примерно 12:30-06:30ч. В 6 :30ч ти звъни алармата и трябва да станеш. Независимо кога си успяла да заспиш. И така поне 10тина дни. След 1-2 дни ще видиш как толкова ще ти се спи, че едва ще дочакаш 12:30. Като минат първите 10 дни увеличаваш интервала с 30мин и става съответно 12:30-7:00 (или 12:00-6:30). И така още 10 дни. И така през интервал от 10 дни увеличаваш до желаният период за сън (11:00-7:00)-примерно.
По този начин успяваш да премахнеш този “стрес” че нямаш време да спиш, нещо като обратна психология

# 646
Ясно, интересна стратегия. Може да се опитам да го пробвам. Лошото е, че първите 40 дена безсъние, които ме хванаха това лято, спях по 3 часа на нощ и следващата нощ пак не ми се спеше, но нищо няма да загубя да го пробвам.
Какво имаш предвид, че ти се случило същото снощи - да не можеш цяла нощ да заспиш ли? Ако да, как реагираш на това, какво правиш и как ти понасят тези дълги часове въртене в леглото до сутринта?

# 647
Може да се направи и с по- кратък интервал- например 5 часа, но не по-малък от 4часа. Да, нищо не пречи да опиташ. Описано е като стратегия в учебници по психиатрия. На мен ми свърши работа. И аз сега мисля да го правя так, тъй като напоследък освен ранното събуждане започнах и трудно да заспивам. Ами никак не ми се отразява добре, снощи превъртях играта с това въртене до 2 и нещо. Спала съм 4 часа и света ми е крив днес.

# 648
  • Washington,USA
Грандаксин трябва ли да ми помогне за сън? Три пъти по едно.

# 649
  • Швейцария
За безсъние няма да ти помогне, но ще станеш зависима от него. Откъде изобщо го измисли?

# 650
  • Washington,USA
За безсъние няма да ти помогне, но ще станеш зависима от него. Откъде изобщо го измисли?

Лудите доктори от спешното не ми вярват, че съм неизлечимо болна и решиха да ми дадат три пъти от тоя боклук на ден.

# 651
  • Швейцария
То за кратко няма проблем, но няма да те приспи.

# 652
  • Washington,USA
То за кратко няма проблем, но няма да те приспи.

Да...

# 653
Същото лекарство ми изписа и на мен невролога за 4 седмици за безсънието ми, купих го, но не го започнах.
Снощи започнах сънната рестрикция, която Таня препоръча. То хубаво да спя от 12 до 6, ама от 11ч до поне 2ч се въртях и смуках валидоли и мелатонини, че да се успокоя и заспя. Събудих се в 6 без 20 и станах. Да видим, дали ще започне някой ден да ми се спи и да заспивам сравнително бързо и без часове мъки в леглото.

# 654
Ако мозъкът е много изморен - напр. при мен след дълго шофиране, той ще се изключи - не за 8 часа здрав сън, но за 3-4 - да.

Ако някой успе с възстановяване на циркадния ритъм - да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт