С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 206
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
И да, предпочитам да ми се каже в лицето, че еди си кое не е ок, вместо лицемерна мазна усмивка, гарнирана с лъжата, че е мноого хубав подаръка и после да бъде засилен в коша (без да знам). Така няма да мога да зарадвам никого, а мен ще ме лъжат. Не виждам смисъл от подобни фалшиви захаросани глупости.
Явно не успяваш да схванеш, че подаръкът се състои в жеста и любовта, с която е направен. Подаръкът НЕ е стока - нея всеки може да си купи сам. Ако схванеш това, ще ти се изясни защо например приех с радост пуловер, който майка ми беше изплела за мен и който изобщо не харесвам. Нищо общо няма с моя стил и никога няма да го облека, освен като ѝ отида на гости следващия път. Но е направен с любов за мен - ето това е подарък, жестът лично за мен. Капиш?

# 91
  • MI
Не познавам Боряна, но не ми прилича на човек, който би продължил да взема дрехи, за които ѝ е казано директно защо не се носят - грешен размер, неподходящи, изкуствена материя и т.н.

# 92
Обяснявах че сменям тактиката като разбрах.
А допълвам ,че миналата година два еднакви джипа ,втория от майка и , каза че ще подари единия ,защото е предупредила ,че има такъв, не е лично към мен и го е казвала.(може да е бил купен вече)Което и  съм приела, характер е ,  нали това все пиша, различни сме , няма еднакви. И спазвам да приемам различното ,напасвам се.
Което не значи ,че няма различно.

# 93
Да защитиш правата си не е необходимо да си груб. Ужасно не харесвам хора, които смятат грубостта за искреност, отвратително е.

# 94
  • София
Скрит текст:
И да, предпочитам да ми се каже в лицето, че еди си кое не е ок, вместо лицемерна мазна усмивка, гарнирана с лъжата, че е мноого хубав подаръка и после да бъде засилен в коша (без да знам). Така няма да мога да зарадвам никого, а мен ще ме лъжат. Не виждам смисъл от подобни фалшиви захаросани глупости.
Явно не успяваш да схванеш, че подаръкът се състои в жеста и любовта, с която е направен. Подаръкът НЕ е стока - нея всеки може да си купи сам. Ако схванеш това, ще ти се изясни защо например приех с радост пуловер, който майка ми беше изплела за мен и който изобщо не харесвам. Нищо общо няма с моя стил и никога няма да го облека, освен като ѝ отида на гости следващия път. Но е направен с любов за мен - ето това е подарък, жестът лично за мен. Капиш?
А когато подарят нещо на детето ти, което не хареса и така поне десетина пъти, как успяваш да поддържаш лъжата, че детето е много възторжено от нещото което никога не облича/ не обува/с което не играе? Щото те децата обикновено си казват истината сами. Освен това, когато пдаряваш подарък, се стараеш да подположиш какво би харесало на другия, а не на теб например.

# 95
  • Варна
А е толкова лесно просто да слушаш и наблюдаваш... И за двете страни се отнася.

# 96
  • при късмета
Уиш, а петия такъв пуловер ще приемеш ли? Смяташ ли, че майка ти, ако знае истинското ти мнение ще продължава да ти плете същите пуловери? Или пък ще си ѝ доставила удоволствие, че си го приела?

Не познавам Боряна, но не ми прилича на човек, който би продължил да взема дрехи, за които ѝ е казано директно защо не се носят - грешен размер, неподходящи, изкуствена материя и т.н.
Това не беше към Боряна, а по принцип. Защото принципа е абсолютно същия, като с бурканите, каква е неисканата вещ, няма никакво значение

# 97
Много лесно. От съвсем малки са научени, че подаръкът е жест, направен с любов. Досега не е имало случай да реагират грубо на подарък. После дали го ползват или не, си е тяхна работа.

# 98
А когато подарят нещо на детето ти, което не хареса и така поне десетина пъти, как успяваш да поддържаш лъжата, че детето е много възторжено от нещото което никога не облича/ не обува/с което не играе? Щото те децата обикновено си казват истината сами. Освен това, когато пдаряваш подарък, се стараеш да подположиш какво би харесало на другия, а не на теб например.

Ами, много лесно се решава този проблем. От родителите.
Нищо странно или срамно няма да помогнат на баби/дядовци при избора на подаръци за внуците. Да покажат, да подскажат, абе направо да поръчат, ако трябва.
Изненадата трябва да е за децата, не за родителите им, особено когато последните имат претенции.
Нищо не пречи на сина и снахата на Боряна да ѝ подскажат какви подаръци биха били подходящи за децата им (съобразено с нейните възможности, естествено). Или сами да ги купят с нейни пари. Варианти много, стига да има желание.
Но желание да се зарадват и децата, и възрастните, а не само да се натрие носа на несъобразителната баба.

Друг е въпросът, ако родителите са подсказали, подаръкът е по джоба на бабата, но тя се запъне да купи нещо друго. Тогава вече сама си го е изпросила.
Бабите също трябва да се научат първо да питат, особено за малки деца. Но и за по-големи да е, тогава вече питат директно децата. (Което пак води до проблеми, ако желанията на децата и техните родители се разминават, ама това е друга тема.)

# 99
  • MI
Мако, различно е от бурканите, защото тук говорим за нещо купено или направено с любов по някакъв повод. Бурканите са нещо което систематично правят въпреки волята ти, при това беше стара храна... Веднъж два пъти в годината че е получено нещо непотребно се преживява съвсем спокойно. Като видят че не се ползва питат, обяснявам спокойно защо точно е неподходящ подаръка и ето - сега питат всички, не е имало сърдити. Не съм се преструвала че ми харесва, защото като получиш примерно неергономична раница, без възможност за смяна и която струва все пак достатъчно пари, няма смисъл да се правиш на супер щастлив. Но и да кажа ти що не пита като не знаеш, сега ще хвърлям - какво точно щях да постигна? Знам че е било с добри намерения, не се повтори, не е за умиране болка.

# 100
  • Пловдив
Уиш - аз например подаръците от баба ми си ги ценях. Толкова можеше да отдели жената, селска баба, не ми е пречело когато си водя децата (нейни правнуци) да им нахлузя елече от нея или терлици, нищо, че по принцип не им слагам такива. Но да си казал какво искаш, то да е достъпно за подаряващия, да си повторил, че не искаш еди си какво и накрая да го получиш защото подаряващия така си е решил..... ами хвърлям. Майка ми има навици да купи каквото тя си е решила за подходящо. Или да вземе нещо на внуците си през главата ми.

# 101
F major, а защо смяташ, че е грубо и грозно за кажеш на близки хора истината?
.......

Сериозно ли  питаш?   Защото жестовете към теб обикновено се правят от добро чувсто и е мега тъпо да нагрубиш някой, когото го е грижа за теб, само защото не харесва същите неща и/или мисли различно.   Когато някой близък те обиди боли повече. 
Нарича се емпатия.   Ако е пропусната през първите седем, може да се култивира в последствие. 
Репченето  и грубостта в случаите с подаръците  са признаци на емоционална слабост и невъзможност да се овладеят личните  нервни  изблици.

# 102
  • Пловдив
Вижте, има емпатия и има и отношения с предистория.Тук чуваме едната страна, как сте сигурни какво се случва?

Например имам една добра позната, отглежда си детето по еко-начин. За нея всякакви играчки от зрънчо и прочие боклуци са кошмар. Приема пластмасови играчки само втора употреба(от моите деца). Ако за нейното дете се купува играчка, то тя обича тази играчка да е дървена или там някакви специални еко, които аз не мога да науча, та купувам дървени. Най-добре от местен производител. По същия начин и с дрехите. Е сега си представете, че подобен светоглед се сблъсква с купуването на еднократните играчки от зрънчо и джъмбо. И дрехи с полиестер.

# 103
  • при късмета
Мако, различно е от бурканите, защото тук говорим за нещо купено или направено с любов по някакъв повод. Бурканите са нещо което систематично правят въпреки волята ти, при това беше стара храна... Веднъж два пъти в годината че е получено нещо непотребно се преживява съвсем спокойно. Като видят че не се ползва питат, обяснявам спокойно защо точно е неподходящ подаръка и ето - сега питат всички, не е имало сърдити. Не съм се преструвала че ми харесва, защото като получиш примерно неергономична раница, без възможност за смяна и която струва все пак достатъчно пари, няма смисъл да се правиш на супер щастлив. Но и да кажа ти що не пита като не знаеш, сега ще хвърлям - какво точно щях да постигна? Знам че е било с добри намерения, не се повтори, не е за умиране болка.
И в двата случая системно получаваш нещо, което изрично си уточни, че не искаш. Това е общото и затова казах, че няма значение какво точно получаваш.
Не конкретно за Боряна, макар сама да каза, че дрехите са обичайния ѝ подарък и няколко пъти съм я чела какво е приготвила за подаръци. А децата вече са около 6-7 годишни. Може да бъркам точната възраст, но тя пише тук от преди да се родят. И друг път е давала този пример, не го коментираме за сефте. Още с подаръците за изписването ѝ се каза от всички, че дрехите са най-неподходящия подарък. Не само за случая и занапред. Сега се оплаква на практика, от нещо, за което беше предупредена, че така ще стане

# 104
Оплаква се е силно,  а  и същественото да споделя е, че търся и намирам решения.

Общи условия

Активация на акаунт