Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

  • 26 164
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 40 780
Сега се сетих, че трябваше и изварата на пилос да пробвам. Еми нищо, другия път.

# 616
  • Мнения: 18 539
... животинската храна защото е по-тежка и по-токсична кара клетките да работят по-бързо за да я обработят и разградят, растителната храна изисква по-малък енергиен ресурс за да бъде разградена и обработена
Това пък от къде го измисли? Може ли да дадеш някакъв източник?
Кой и кога е изчислил колко енергия отива за преработка на "животинска храна", кой кога и къде е установил, че животинската храна е по-тежка и токсична? Токсична как? Механизъм?
Провери igf-1 (инсулиноподобен растежен фактор) кога се вдига Hotdog

Ели ми за мене е гаден, много ми е неестествен, аз веднага като го пуснаха преди година-две го пробвах и то няколко вида, просто не е мойто.
Набързо:
За да се нормализира хормоналния фон трябва да се включат в диетата си храни с високо съдържание на йод, месо, млечни продукти, риба. В допълнение към протеините, в диетата трябва да присъстват и растителни съставки - зеленчуци, зърнени храни от зърнени култури.
от тук
Чувала съм за IGF1 в споровете между месоядни и вегани. Не съм се задълбочавала, но общо взето този аргумент е отхвърлен от застъпниците на месоядството, а аз вярвам на тях, не на веганите, сори Wink

# 617
  • Мнения: 24 868
Ох, наистина ли е гадно? Еми, исках да го пробвам.
Е може пък на теб да ти е вкусно, ама по принцип е силно обезмаслено и на мен ми е странно. Иначе е нещо средно между цедено кисело мляко и крем сирене - технологията му включва и закваска като на киселото мляко, и някакъв тип подсирване там като на сирене. Ако толкова ти се види блудкаво винаги можеш да му ръснеш зехтин и копър, малко краставичка и ще го прекараш на Снежанка. То пък да не е цяла кофа, нали е малко количество, за друг път вече ще знаеш дали ти е по вкуса.
Аз съм си правила такова нещо само че от пълномаслено мляко, даже домашно беше. Много вкусно става, не съм правила повече от общо 2-3 пъти само по една причина - склонна съм да преям с това нещо Grinning А то дори не е узряло сирене, та предполагам си има и лактоза доволно - абе не е за наяждане, нищо че аз мога.
Ама аз съм си така цял живот, млечни ако може и по цял ден да ям и няма да ми омръзнат. Всичко с изключение на прясно мляко де. Дори и като дете бях злояда, но сирене, кашкавал и прочие не отказвах никога.
Сега ми е ясно че не е добра идея нито ядене по цял ден, нито пък чак много млечни. Подбирам какво да е и колко да е, ама пак ги обичам много.

# 618
  • Paris, France
  • Мнения: 17 726
Миоки, и двете ми баби ядяха много боб и спанак. Месо ядяха рядко. Едната не е постила след сватбата, защото беше атеистка, а другата не я помня да е постила, но почти не ядеше месо. Другата ядеше по много малко и направо кето по днешните стандарти извън хляба на обедното хранене.  И двете доживяха дълбоки старини с талии на оси, здрави и със всичкия си. И двете са от средиземноморието и ядяха много риба, предимно риба, пастърма, козе, овче месо понякога и никакви морски дарове, нито гъби. Прегърби се дядо ми, който подхапваше доста месо, в къщи, но и извън дома. Баща ми яде всичко, като прасе, а на 89г е слаб, с всичката си коса на главата, здрав и още работи. Половин Африка яде основно боб и претърпените старци са рядкост. То и старците са рядкост.

У дома закуските на бабите ми са били винаги въглехидратни. Като дете баба си купувала симидчета, баници, бюреци, боза преди училище. Яли са хляб с масло и мед, хляб с маслини и зеленчук, катми (палачинки с мая или закваска), разни дебели омлети на сач, ей такива. Зимата в Сливенско са нагъвали тархана, овесени каша, попари с хляб, сирене, масло, лют пипер, с мляко, с каквото има. Тарханата на юг са я яли само като няма друго. Месо са яли веднъж седмично в Сливенско, говеждо или овче, а по Средиземноморието само на сватба, кръщене или някакъв празник. Там са яли риба за обяд и същото за вечеря. Това винаги със салата или спанак, треви. В сливенско са грухали боб, бакла, леща и това всеки ден.
Плодовете в Сливенско са ги правили на ракия и вино🥳. Единият прадядо е бил винар и варял най-хубавата ракия в района 🤩. Имам разни рецепти за говеждо със сини сливи, с дюли, с кайсии. Това зимата и плодовете са сушени (без дюлята и тиквата tays🔊). 

Шкембе чорбата е била закуска. Месото от празници го дояждали с хляб на другия ден.

Кисело мляко са яли редовно като е имало, тоест пролет и лято. В Мала Азия са го смесвали със сол и са го изсушавали за зимата.

Териториите на днешна България са си били житници отдавна и зърно е консумирано от хилядолетия.

Сегашните кокошки-носачки, снасящи по 300 яйца годишно не са съществували преди век. Яйца е имало пролетта и лятото и не по много. Закуските им с яйца са с по максимум едно яйце на човек и другото е салата, хляб, маслини, сирене.

jerami, разбирам какво искаш да кажеш, но в живота ако на кола трябва да и заредиш акумулатора на 3000км, то трябва да го заредиш на 3000км и толкоз. Ако работиш на 50км от дома и ходиш и се връщаш с колата ще зареждаш акумулатор на всеки 3000км, тоест веднъж на два месеца или веднъж месечно, примерно. Дали ще караш с 50 или 100км в час няма значение. С 50км само ще си губиш времето по пътищата, но ако това е разрешената скорост, то ще си караш с 50км в час.

За митохондриите и обработката на месо не си съвсем прав. Някои хора генетично не могат да ядат месо (над половината азиатци) и 20% от европейците, а други са генетично месоядци като Африка. Европа и Африка понасяме млечни, но азиатците не.

Казваш енергия, ама пишещите тук я имаме в излишък, та имаме с какво да обработваме месо ако трябва 🤩. Целта е да изразходим енергията от тлъстините.

IGF-1 не се вдига кой знае колко от млечни с мазнина. За някои жени този фактор е позитив. Европейките, склонни към миоми са по-добре с по-високи IGF, африканките обратно.

# 619
  • Мнения: 2 275
А бе не знам какви са вашите села, но в моите основно животински продукти се ядеха и се гледаха по няколко прасета , кое за месо кое малки да ражда.
Свинска мас се ядеше цялата години (зехтин и захар се купуваха и не им се даваха пари ).
Свинското месо се запазваше в зимниците, в качета, делви, тенжери под формата на спържа и осолено месо, а мас имаше до следващото прасе като старата мас се правеше на домашен сапун.
Сирене се правеше в качета, а яйцата нямаха печат със срок за годност и издържаха дълго в зимника.
Първата работа на всички сутрин беше да се погрижат за животните т.е. няма закуска. И след това една въртележка....няма кой да седи цял ден боб да вари. Няколко лъжици спържа в тигана над огнището (запалено със съчки т.е. бързо изгарят), чукват се няколко яйца   и това е вечерята. И по леглата.
Да ходиш 10 км до селото за да купиш олио, ориз, боб , леща и т.н. си беше безсмислено изгубено време и не е ходенето проблема след като ходиш след крави или не дай боже овце (това животно не застава, бе. Тича и пасе в движение, само на обяд се спира).
Бяха слаби, прави и жилави старци. Това в беден планински район, не е било така навсякъде. И сега не е.
Пак ми се живее на село, но не мога да прежаля парното отопление и топлата вода.
Разглезила съм се и аз.

# 620
  • Мнения: 188
Благодаря, днес вече успях. Трябва повече да притискам към пръста, преди да се изстреля иглата. На колко време се сменя иглата? Някой може ли да ми каже какви са стойностите на кръвната захар след хранене, къде мога да намеря подобна таблица?

# 621
  • Мнения: 18 539
Няма такива таблици, освен за диабетици, при които стойностите за "добре контролиран диабет" са прекалено завишени. Слушах лекция, в която казаха, че не трябва да се качва над 7,8, в противен случай, храната не струва.

За смяната на иглата, по инструкция, е на всяко мерене. Аз моята обаче съм я сменяла 1 път за 150 лентички. Все пак, ако си склонна към лесно инфектиране на рани, добре е да се спазва инструкцията.

# 622
  • Мнения: 581
Много зависи колко е била преди хранене...аз в началото мерех преди ядене и 2 ч след....но при мен си беше проблем защото смъквах КЗ от 20....след като започнах режима само веднъж видях висока КЗ 7.8 след изядено 1 парче домашен сладкиш....иначе се движа около 5.8- 6.4...Ако искаш да тестваш дадена храна, трябва да мериш и преди ядене, а после на 1ви и 2ри час. Аз иглата на боцкащата писалка не съм я сменяла.....и без това наливам сума пари за лентички, ако трябва и игли да купувам ...направо не знам къде ще му излезе края...имам дни , в които си меря КЗ по 5 пъти на ден...а и честно казано не съм сигурна как се сменя, но за 4 месеца ще я сменя тези дни....нямам проблем с боцкането...нито ме болят пръстите....зараства на секундата...а бода само кутретата и безименните пръсти, че  те най-малко се използват в ежедневието...

Аз имам въпрос относно печените ядки....какъв беше с тях проблема ....омега 6 ли/имаше в по-старите теми ми се върти Роналд и печени фъстъци, но не намирам мненията/? Онзи ден хапнах малко печени фъстъци....много ми беше вкусно../нямах покачване на КЗ/...аз имам проблем с дояждането на солени неща......не сладкото ....а режимните много не ме кефят....до гуша ми дойде от вкуса на бадемовото брашно....отдавна не съм си правила нищо с него....но на ммоменти така ми се прияжда нещо "различно"Sad(((

# 623
  • Мнения: 24 868
Смлян сусам също става за от време на време да замениш бадемовото брашно. Еднакво се държат в рецепти по мои наблюдения, а вкусът все пак е различен. Смилаш го за секунди там в блендер или чопър, каквото имаш - и си готова. И като цена е в пъти по-евтино, освен това. Че бадемовото не е евтино, ако ползваш повечко или пък често.
Това ако харесваш сусама, естествено. И да не е постоянно, че много фитоестрогени не е хубаво, та не е за прехранване с него.

# 624
  • Мнения: 18 539
Омега 6, фитинова к-на и разни други анти-хранителни вещества. Под анти-хранителни, се разбира вещества, които възпрепятстват абсорбцията на минерали или се свързват с минерали в тялото, преубразуващи ги в отпадък който  е трудно да бъде изхвърлен.

# 625
  • Мнения: 24 868
В тая връзка, много често ядене на такива ядкови "печива" поначало не ми звучи ОК. Не виждам разлика в това да се опече нещо от смлени бадеми и да му се радваме, а пък на малко печени цели бадеми не, щото нали печени ядки не било хубаво... Че то не е ли едно и също?

Не се опитвам да се правя на светица че аз ям много изчистено или пък винаги, просто давам повод за размисъл на който консумира такива неща по-редовно. Така и така стана дума за печените ядки.
На мен от ядките само орехи и кашу са ми вкусни сурови, от двете хапвам орехи чат-пат а кашуто е мнооого рядко. Фъстъци, бадеми, лешници - тези са ми вкусни изпечени и със сол, та на тях още по-рядко посягам. (Знам че технически дори не всичко това се счита за ядки, ама всички сме свикнали така да ги броим, то фъстъците няма и как да се ядат сурови, те са си бобови.)

# 626
  • Мнения: 581
Да, знаех си, че не са ок.....Мерси ....
Нати, тъкмо вчера попаднах на сусамово брашно, и си купих...определено не беше скъпо, аз не ги ям всеки ден тези .....но чат пат като ми писнат яйцата за обяд...искам да разнообразявам....и ...да...и аз съм се замисляла за печивата с бадемово брашно.....но аз и с тях се срещам чат пат.....не ги използвам толкова често.......бях заменила бадемовото /меля си сурови бадеми/ с натрошено ленено семе, но тези дни четох, че и то не било добре за щитовидната/от Джереми/.....ох, не знам вече...а вечерята ми винаги е салата...месо....или само салата....обяда искам да разнообразявам аз...

# 627
  • Мнения: 40 780
Мазнините в печените ядки са вредни и даже канцерогенни.
Сурови, но пак с мярка.
Ще пиша за тях като мога в първия пост.

# 628
  • Мнения: 24 868
Да, знаех си, че не са ок.....Мерси ....
Нати, тъкмо вчера попаднах на сусамово брашно, и си купих...определено не беше скъпо, аз не ги ям всеки ден тези .....но чат пат като ми писнат яйцата за обяд...искам да разнообразявам....и ...да...и аз съм се замисляла за печивата с бадемово брашно.....но аз и с тях се срещам чат пат.....не ги използвам толкова често.......бях заменила бадемовото /меля си сурови бадеми/ с натрошено ленено семе, но тези дни четох, че и то не било добре за щитовидната/от Джереми/.....ох, не знам вече...а вечерята ми винаги е салата...месо....или само салата....обяда искам да разнообразявам аз...
Виж го само това брашно от сусам на опаковката колко мазнини му пише. Ако са просто смлени семенцата, би трябвало да е близо половината мазнина, но понякога брашната са след извличане на мазнината - ленено и сусамово съм виждала така, кокосовото е по същия начин. Да не те изненада като забъркваш нещо, че то ако е обезмаслено, си е почти само фибри и попива повече течност. Живи трици са си така, ако питаш мен, не ми допаднаха хич.
От ленено всъщност май е даже по-добре да е без мазнината, че тя като мине топлинна обработка и вече не е така полезна, не търпи много на високи температури.
Правих си отначало експерименти с такива неща, много такива рецепти ми попадаха. Май почти няма нещо дето да съм изразходила целия пакет, та смятай колко ми се занимава. Ама нищо де, то човек трябва да пробва. Пак ми се вижда по-добре отколкото някои както се стресират отначало че няма какво да ядат или че ще трябва цял живот да са само на яйца и пържоли Grinning

# 629
  • Мнения: 54


Здравейте! Пиша тук по препоръка на моя приятелка. Бременна съм в 6 месец и по преценка на АГ си направих обременяване с глюкоза. Прикачвам снимка на резултатите. Диагностицираха ме с гестационен диабет и АГ е категорична, че имам такъв. У дома имаме глюкомер и стойностите на гладно са ми 4.2, а след храна 5.6. Във въпросната лаборатория, в която си направих изследването се случиха доста неща, които ме навеждат на мисълта, че тези изследвания не са верни и затова утре сутрин ще повторя в друга лаборатория. Дадоха ми код, с който да си проверя резултатите онлайн, но не мога да го направя, защото ми изписва "Невалидни данни".

Общи условия

Активация на акаунт