Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

  • 26 153
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 18 539
Моето боцкащо устройство е много смотано. Иглата ми е на най-плитката степен и притискам към пръста, преди да натисна копчето. Понякога боде повече, понякога по-малко. Винаги доя след боцкане и ползвам кутрето и безименния пръст на лявата ръка.

# 601
  • Мнения: 17 347
Явно зависи как ги зареждаме, то нали вътре е пружина. И мен ме боде с различна сила, а механизмът ми на действие е еднакъв.

# 602
  • Мнения: 581
Миоки супер си с КЗ Simple Smile)))

И аз се бода на тройката/3/ от глюкомера Simple Smile ама не натискам особено към кожата, че е кофти Simple Smile

# 603
  • Мнения: 18 539
Моето устройство просто е смотано. Тези степени на дълбочина изобщо не са коректни и съм я нагласила на око/усещане, иглата. За това и не я сменям. Голяма играчка е и има голяма опастност да се заколя Joy

Азара, да, доволна съм, но най-доволна съм, че свалих гликирания от 5,5 на 4,9, но това беше 2020 лятото. Сега нямам идея как е. Ако съдя по глюкомера, мжду 4,7 и 4,9 би трябвало да е, ама кой знае.

# 604
  • Мнения: 581
Моето устройство просто е смотано. Тези степени на дълбочина изобщо не са коректни и съм я нагласила на око/усещане, иглата. За това и не я сменям. Голяма играчка е и има голяма опастност да се заколя Joy

Азара, да, доволна съм, но най-доволна съм, че свалих гликирания от 5,5 на 4,9, но това беше 2020 лятото. Сега нямам идея как е. Ако съдя по глюкомера, мжду 4,7 и 4,9 би трябвало да е, ама кой знае.
А дано.....да, по стойностите можеш да се ориентираш за гликирания....ще пускаш ли изследвания?
Аз пак съм в чуденка дали да пусна заради пикочната к-на.....да видя дали е спаднала, че все я мисля.....ама така не ми се ходи .....писна ми да наливам пари в лаборатории.....подменям си сега гардероба Simple Smile по-забавно е ....

# 605
  • Мнения: 18 539
Докато не се прибера до Бг, нямам намерение да пускам нищо. Нито пари ми се дават, нито ми се разправя да търся лаборатории. Тук не са на всяка крачка, а по ЗК нищо няма да ми пуснат понеже нямам оплаквания.

# 606
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
jerami, нивата на обратния Т3, rT3, изследван веднъж, с нищо няма да променят хода на лечението и. rT3 се променя много, много бързо - при болест, залежаване, ниски калории, скорошно отслабване, кетогенна диета, присадка на костен мозък. При някои хора е перманентно патологично нисък, например при Даун синдром. Точно невъзможността да стопират превръщането на Т4 в активния Т3 разбрицва кръвоносните им съдове и страдат повече от сърдечно-съдови заболявания. Свързано е и с адренали. При кетогенен режим заради ИР, с цел отслабване падане на Т3 и качване на rT3 са желани ефекти с цел запазване на мускулна маса. Висок Т3 е част от клиничната картина на ИР, особено с нормален към висок ТSH и нисък Т4. Така ме диагностицираха мене преди да ме пратят на ОГТТ, като резултатите от ОГТТ само потвърдиха диагнозата. При мене ТSH беше 2.5 (в норма, уж), Т4 около 14 при норма 12-22 И Т3 беше почти на горна граница. За свободни Т4 и Т3 става дума.

За диетата на ескимосите - сушени месо не ядат и не са яли. На техния климат не става. Познават огъня и са варили месо. Вътрешностите са ги яли сурови, рибите също основно сурови. Те са яли непрекъснато, когато са гладни. Така си поддържат телесната температура. 

Не мисля, че сготвянето на месото им е вредяло. По тропиците сурово почти не се яде, освен плод и рядко. В централна Африка не сядат без месо или риба на маса. Корейците ядат много повече месо от индийците, които са масово вегетарианци, но живеят много по-дълго от тях. Не е само в месото проблема, а и ескимосите са сред най-големият суровоядци на планетата.

Животът им е бил много труден, в жестоки условия. В миналото старците са излизали и са отивали там, където има мечки за да ги изяде някоя мечка и да не тежат на младите.

Във всяко примитивно общество се яде това, което има наоколо. Факт е, че номадският живот, живота на ловците и събирачите е много по-тежък от живота на уседналите земеделци, раждаемостта им е била винаги по-ниска, а смъртността по-висока.

В някои периоди на глад, войни, пренаселване, епидемии продължителността на живота е падала драстично. В индустриализираща се, викторианска Англия до 15г възраст са преживявали само 20% от хората, а до 20г само 10%. В Ангола допреди 20г продължителността на живота беше около 45-49г, а храна, вода, че и петрол имаха и на нас да дадат.
Висок рт3 означава, че т4 не се преобразува в т3, което е голям проблем, тука не говорим за синдроми и т.н., а за здраве, работата на щитовидната жлеза е пряко отговорна към работата на панкреаса и инсулиновата чувствителност (като тук изобщо не става дума за съмнения дали е кокошката и яйцето, защото щж е от висшите органи от жлезите с вътрешна секреция (над нея е само хипофизата), отговаряща за сума ти функции и метаболизъм и инсулинова чувствителност и терморегулация и мисловни процеси и т.н. Тсх 2.5 и фт4 14 е все едно инсулин 9.9 (хем уж в норма, щот е под 10 хем не точно), ниско фт3 е много сериозен фактор за инсулинова резистентност (то заради това над 90% от всички хипотиореидици имат ир в някаква степен, и заради това класическата хипофункция се изразява и с качване на килограми, качване на инсулин качване на холестерол, същевременно вдигане риска от атеросклероза и т.н.), при високо фт3 (заедно с високо фт4 и ниско тсх демек хипер) пък обикновено е нарушен глюкозния толеранс (повишена кръвна захар, нисък холестерол, повишено кръвно и/или пулс и съответно риск от предсърдно мъждене и фрактури поради намалена костна плътност), идеалните стойности на щитовидните хормони са категорични тсх близо до 1, фт4 и фт3 в горната третина, това е по-категорично дори от кръвна захар под 5.1. Метформини, глюкофажи и т.н. в много случаи се спират при бременност, а тироксин буквално никога, дори напротив дозата му се увеличава.
jerami информацията за средната продължителност на живот не дава никаква....информация ( починало на 2 години детенце и починал на 80 години старец дава средна продължителност на живот 41 години).
Не знам колко са живЯли хората в предаването за Аляска (не се отнася само за Аляска), защото са все още живи
https://youtu.be/csrjT9eylLU
Но си има по принцип особености при различните народности/наследственост и т.н. Аз си падам по планини и студ, както моите баби/дядовци с градинки 20 кв. метра, поливани с кофи с вода от реката, а реколтата от тези градинки развеселяваше много моите приятели от Северна България.
Естествено,моята приятелка от Мартиника има съвсем друг вкус и това не пречи да е в идеална форма и здраве.
Да се насажда идеята за зърнено-зеленчуково-плодово-вегетарианско хранене навсякъде и за всички ми идва в повече. А и модерното напоследък убеждаване за висококачествени протеини в насекомите (били много уважавани в Африка) съвсем ме ужасява.
Да не ми пипат свинското и яйцата.
Еми ако нещо не действа колкото и да се промотира то в крайна сметка няма да постигне успех, както и обратното, преди няколко страници стана въпрос за дълголетието на българина в миналото (и за съжаление почти изчезнало в днешно време) семействата повсеместно са постили без значение от пол и възраст. Яли са свинска мас, ама само зимните месеци след нова година, зехтин и олио не са се използвали, по някоя кокошка на празници, и това е месото, яйца отвреме навреме (и сурови и сварени), и мляко и сирене отвреме навреме.
Ще съм много благодарна, ако споделите това добър вариант за закуска/следобедна закуска ли е?

https://www.forlife.bg/keto-mufini-spanak-sirene
За мен по-добър вариант за закуска е естествена храна като плодове примерно грейпфрут, ананас или помело (или пък стандарта наречен горски плодове), а за следобедна закуска пък шепа сурови семена и ядки, може и зеленчуково смути (ама там не съм на ти с рецептите, аз се стремя да ям цели храните).

# 607
  • Paris, France
  • Мнения: 17 726
jerami, Т3 ми беше високо, не ниско. С диета и отслабване всичко си отиде по местата, TSH и Т3 паднаха, а Т4 се качи. То Т4 беше ниско, защото мазният ми черен дроб непрекъснато го обръщаше в Т3. Същото са писали Бледолилава и много други. rT3 е буфер, който служи за склад на излишното.

В България свинската мас е била ограничена. Гледали са основно овце, кози в планинските райони и малко биволи и крави. Климатът е сух за прасета, че и да ги развъждат. Прасето не е било толкова рентабилно, колкото тогавашните овце. Кравите също не са били като днешните, дето дават по 10, 20, 30 и до 60 литра дневно 6 месеца в годината. Точно зехтин са яли по Средиземноморието, орехов шарлан в Сливенско, а на север не знам. Рецептите на баба ми са 95% със зехтин. С масло са някои сладки и баници за сватби и кръщенета. Тогава са ядяли и месо. В останалото време риба по морето и постно навсякъде другаде.  До 1917г слънчогледи не е имало.

Имало е столетници, разбира се, но детската и майчина смъртност са били много високи. Две от прабабите ми са починали много млади, оставяйки пеленачета. Едната баба на дядо ми живяла до 104г, но майка му починала на няма и 35г, единият му брат на 19 или 20г. Те и затова са имали по много деца. В българското семейство на баба ми около 1820-1840 масово са имали по 8-10 деца (оживелите да ги имат 🥳), но по 2 или 3 внука, достигнали пълнолетие.

Само неяденето на животински продукти не подобрява продължителността на живота, съжалявам. Етиопските и Египетски копти постят по поне 180 дена годишно, строго спазващите по 210 дена и не живеят дълго. Етиопия е 40% копти и живеят средно по под 60г в момента, а не ядат боклуци (все още 🤩). Мъжете живеят под 58г и жените малко над 62г. Това е под любимите ти инуити 🤐.

Аз затова си харесвам франсетата. Пушат, пият, хапват и живеят дълго.

# 608
  • Мнения: 40 780
Ще трябва по-сериозна информация,че смъртността била заради месото.
Щото може половината да са умрели я от убийство, я от катастрофа.

През последната година прочетох две статии за починали мъже, хранещи се вегенски и вегетариански.
Единия голям производител на здравословна храна, умира от рак.
Другия също от рак. Веган. Цял живот тръбял как всички трябва да са вегани,колко било лошо да ядеше месо, яйца, сирене...То смутите, то чудесии, то треви.
Е, и той от рак умира.
Толкоз.

# 609
  • Мнения: 18 539
... преди няколко страници стана въпрос за дълголетието на българина в миналото (и за съжаление почти изчезнало в днешно време) семействата повсеместно са постили без значение от пол и възраст. Яли са свинска мас, ама само зимните месеци след нова година, зехтин и олио не са се използвали, по някоя кокошка на празници, и това е месото, яйца отвреме навреме (и сурови и сварени), и мляко и сирене отвреме навреме.
Мда, баба ми, щото е постила редовно беше сгъната на две в следствие на остеопороза. Бобът им беше основното ядене, месо и яйца - рядко - факт.
Плодове за закуска, идеален начин да си сериозно гладен на обяд и вечеря. Smiley

# 610
  • Мнения: 40 780
Миоки, аз от плодовете за закуска така и не можах да се откажа. Просто не успях.
И все пак си имам успехи. Но е нормално, все пак разкарах всички боклуци. Няма как да ме събори плод за закуска.

Вчера най-накрая си купих скир от лидл, не бях яла. То се оказа, че имало малко мазнини вътре.
Дано да е вкусен. Може с малко масло да го хапна.

# 611
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
jerami, Т3 ми беше високо, не ниско. С диета и отслабване всичко си отиде по местата, TSH и Т3 паднаха, а Т4 се качи. То Т4 беше ниско, защото мазният ми черен дроб непрекъснато го обръщаше в Т3. Същото са писали Бледолилава и много други. rT3 е буфер, който служи за склад на излишното.

В България свинската мас е била ограничена. Гледали са основно овце, кози в планинските райони и малко биволи и крави. Климатът е сух за прасета, че и да ги развъждат. Прасето не е било толкова рентабилно, колкото тогавашните овце. Кравите също не са били като днешните, дето дават по 10, 20, 30 и до 60 литра дневно 6 месеца в годината. Точно зехтин са яли по Средиземноморието, орехов шарлан в Сливенско, а на север не знам. Рецептите на баба ми са 95% със зехтин. С масло са някои сладки и баници за сватби и кръщенета. Тогава са ядяли и месо. В останалото време риба по морето и постно навсякъде другаде.  До 1917г слънчогледи не е имало.

Имало е столетници, разбира се, но детската и майчина смъртност са били много високи. Две от прабабите ми са починали много млади, оставяйки пеленачета. Едната баба на дядо ми живяла до 104г, но майка му починала на няма и 35г, единият му брат на 19 или 20г. Те и затова са имали по много деца. В българското семейство на баба ми около 1820-1840 масово са имали по 8-10 деца (оживелите да ги имат 🥳), но по 2 или 3 внука, достигнали пълнолетие.

Само неяденето на животински продукти не подобрява продължителността на живота, съжалявам. Етиопските и Египетски копти постят по поне 180 дена годишно, строго спазващите по 210 дена и не живеят дълго. Етиопия е 40% копти и живеят средно по под 60г в момента, а не ядат боклуци (все още 🤩). Мъжете живеят под 58г и жените малко над 62г. Това е под любимите ти инуити 🤐.

Аз затова си харесвам франсетата. Пушат, пият, хапват и живеят дълго.
Ти си енциклопедия, признавам си, само, че човек освен да чете хиляди изследвания е хубаво да разсъждава и логически, всъщност механизма и работата на тялото не се различава много от механизма и работата на вселената, през клетките за живота им може да премине определено количество енергия, когато това количество енергия премине те умират, животинската храна защото е по-тежка и по-токсична кара клетките да работят по-бързо за да я обработят и разградят, растителната храна изисква по-малък енергиен ресурс за да бъде разградена и обработена, примера, който винаги съм обичал да давам е с един кола, която примерно може да измине 3000 км преди акумулатора да трябва да се зарежда отново, е кога ще ги измине по-бързо, ако се кара непрекъснато със 100 км или непрекъснато със 50? Аналогията с тялото е същата, само, че там няма как да заредим акумулатора отново, като се изхаби е дотам. За другото аз говоря баш на север и по-точно североизток. Именно това обяснявам прасето се коли на нова година и в зимните месеци се изяжда всичко и това е месото. Кокошка само по празници. Относно франсетата дали не е защото там се хранят бавно или поне аз така знам?
... преди няколко страници стана въпрос за дълголетието на българина в миналото (и за съжаление почти изчезнало в днешно време) семействата повсеместно са постили без значение от пол и възраст. Яли са свинска мас, ама само зимните месеци след нова година, зехтин и олио не са се използвали, по някоя кокошка на празници, и това е месото, яйца отвреме навреме (и сурови и сварени), и мляко и сирене отвреме навреме.
Мда, баба ми, щото е постила редовно беше сгъната на две в следствие на остеопороза. Бобът им беше основното ядене, месо и яйца - рядко - факт.
Плодове за закуска, идеален начин да си сериозно гладен на обяд и вечеря. Smiley
Ама аз не говоря да се яде плод веднага след ставане, примерно за миналото тогава са ставали към 4-5, отивали са да хранят животните или са ходели да берат боб и са закусвали към 8, тоест поне 3-4 часа след ставане и след физически труд. А скира е по-отвратително нещо и от фитнес киселото мляко 0.1 процент. Най-добре си е кисело мляко 2%, защото домашното като вкус и консистенция е било такова. Виж аз най си обичам сметана ама тялото ми изобщо не е съгласно.

# 612
  • Мнения: 18 539
... животинската храна защото е по-тежка и по-токсична кара клетките да работят по-бързо за да я обработят и разградят, растителната храна изисква по-малък енергиен ресурс за да бъде разградена и обработена
Това пък от къде го измисли? Може ли да дадеш някакъв източник?
Кой и кога е изчислил колко енергия отива за преработка на "животинска храна", кой кога и къде е установил, че животинската храна е по-тежка и токсична? Токсична как? Механизъм?

# 613
  • Мнения: 40 780
Ох, наистина ли е гадно? Еми, исках да го пробвам.

# 614
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
... животинската храна защото е по-тежка и по-токсична кара клетките да работят по-бързо за да я обработят и разградят, растителната храна изисква по-малък енергиен ресурс за да бъде разградена и обработена
Това пък от къде го измисли? Може ли да дадеш някакъв източник?
Кой и кога е изчислил колко енергия отива за преработка на "животинска храна", кой кога и къде е установил, че животинската храна е по-тежка и токсична? Токсична как? Механизъм?
Провери igf-1 (инсулиноподобен растежен фактор) кога се вдига Hotdog

Ели ми за мене е гаден, много ми е неестествен, аз веднага като го пуснаха преди година-две го пробвах и то няколко вида, просто не е мойто.

Общи условия

Активация на акаунт