Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 108
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! За първи път пиша в тази тема.

Вярвам, че сте доста запознати с въпроси, свързани с ИР.
На кратко моята история е такава:
Диагностицирана съм с ИР от лятото тази година. Инсулин на гладно тогава ми беше около 11, ИР  е потвърдена и с обременяване с глюкоза. Назначен ми беше Глюковаж XR-1000mg. От 10дена не приемам глюковаж, а днес си правих кръвни изследвания ( несвързнани с ИР) и реших да си проверя и инсулина. Резултатът ме изненада…2,9uU/ml и глюкоза 3,86mmol/l. Това значи ли, че състоянието е овладяно? Или толкова голям спад не е ОК?
Записала съм си час за контролен преглед, но ще е чак след празниците..а до тогава не знам дали да продължавам с глюкофажа.

# 76
natka, то пък как да разбереш колко е чистия магнезий?
Ти какъв пиеш?
Моят сега е на PURE NUTRITION.
Просто обръщай внимание в листовката какво пише или на опаковката дали пише изрично че това е количеството елементарен магнезий в таблетка/доза. Ако това не е изрично посочено, у лево и чета следващото, докато си харесам някое Grinning

Ето пример с препарат който примерно често и лекарите предписват на бременни, но естествено не само бременни си го купуват. Скъпичък е, но пък в аптеката ще ви го похвалят че е качествен.

Тъй, до тук добре... обаче в един хубав момент се зачиташ в листовката и установяваш че това дето си си мислела че вземаш 500мг магнезий с всяко хапче хич, ама изобщо не е вярно.
От листовката:
"Какво съдържа магнерот
Активното вещество е: 500 mg магнезиев оротат дихидрат (magnesium orotate dihydrate), съответстващ на 2,7 mval, 1,35 mmol или 32,8 mg магнезий."
Демек, това трябва да го пиеш с шепите ако искаш съществени количества, а не както половината хора си мислят че едно хапче на ден им стига. Само тук-там бременни вземат примерно 3х2 и то защото лекарят така им го е предписал изрично и там не тълкуват те дозировката.
Още по-красиво точно при този препарат е че масово купуват на блистери, понеже не е особено евтин и кутиите са с по много бройки. То има защо да са много, но чак такива разсъждения рядко ги наблюдавам в работата. Листовката остава в кутията, а не у клиента - в аптеката не може да има кутия с хапчета без да има листовката към нея. Купуват го, много. И пият по едно на ден щото я виж цели 500 милиграма има, абе немска работа, не може да не е добро. И те така. 5 минути четене може да спестят доста пари и доста крампи на някого, щото естествено от едно хапче Магнерот на никого не са му спрели крампите - главното заради което питат за магнезий в аптеката.
Препарати много, в най-различни съединения и дози, че и форми. Айде, тук примерно няма да се хвърлим на подсладените гелчета и разтворими прахчета или ефервесцентни таблетки, знаем че са гадни. Човек си подбира и според джоба също. Въпросът е изборът да е информиран, че супер се дразня като опаковката подвежда.

Жаклин, странно ми звучи и на мен това да пиеш метформин при НВ хранене и активен начин на живот. Няма лекарство без странични ефекти, метформин не е никак нежен към черния дроб, освен че пречи на усвояването на Б12 и че причинява стомашни неразположения които при някои хора така и не преминават никога или не успяват да си достигнат назначената доза и спират на по-ниска. Невена беше писала за комбинация от инозитол с фолат ли да беше, че действа подобно на метформина на без страничните ефекти. Дано да се включи и тя да ни припомни, че нямам време да го изровя из всичките теми.

# 77
Диагностицирана съм с ИР от лятото тази година. Инсулин на гладно тогава ми беше около 11, ИР  е потвърдена и с обременяване с глюкоза. Назначен ми беше Глюковаж XR-1000mg. От 10дена не приемам глюковаж, а днес си правих кръвни изследвания ( несвързнани с ИР) и реших да си проверя и инсулина. Резултатът ме изненада…2,9uU/ml и глюкоза 3,86mmol/l. Това значи ли, че състоянието е овладяно? Или толкова голям спад не е ОК?
Записала съм си час за контролен преглед, но ще е чак след празниците..а до тогава не знам дали да продължавам с глюкофажа.
Овладяно е докато си на лечение, като спреш лечението, ако не си променила начина си на хранене, всичко ще се върне. Ако не си променила храненето, въпреки хапчетата също може да се върне в момента, в който хапчето вече не успява да се справи с атаките които извършваш върху тялото си.
Имаш ли оплаквания? Спазваш ли някакъв хранителен режим? Какви ти бяха оплакванията когато те диагностицираха?

# 78
Натка, аз от точно от мисъл за черния дроб го спрях. Иначе при мен не е имало никога стомашни или други неразпложения, 2 таблетки на ден по 500 ми беше дозата, на обяд и на вечеря.
Ендокринологът каза, че подобрява инсулиновата чувстителниост и въореки че съм до 50 гр В пак да го пия.
Аз пък си викам като не ям В за кво ми е изобщо и го спрях много отдавна.
Днес обаче този лекар, така го похвали - тва Алцхаймер, рак, диабет от висчко пазело пустото хапче.
И на мъжът ми каза да го пие. Той преди години го Пи за висок холестерол и е факт, че го свали с 2-3 единици. За 6-8 месеца го приема, после спря и той.

# 79
Натка, ама какъв магнезий пиеш ти?

# 80
Имах поликистоза и нередовен цикъл. И 5-6 излишни килограма. Опитвам се да спазвам нисковъглехидратен режим,  не ям захар, брашна. Не съм изключила на 100% ориз и картофи,  но не ям всеки ден, и ако това се случи е в малки количества. Ям плодове умерено (1-2 ябълки на ден или 2-3 мандарини).

Както споменах не приемам глюкофаж от 10дни, той още ли действа? Тези резултати може да се маскирани от него ли?

Диагностицирана съм с ИР от лятото тази година. Инсулин на гладно тогава ми беше около 11, ИР  е потвърдена и с обременяване с глюкоза. Назначен ми беше Глюковаж XR-1000mg. От 10дена не приемам глюковаж, а днес си правих кръвни изследвания ( несвързнани с ИР) и реших да си проверя и инсулина. Резултатът ме изненада…2,9uU/ml и глюкоза 3,86mmol/l. Това значи ли, че състоянието е овладяно? Или толкова голям спад не е ОК?
Овладяно е докато си на лечение, като спреш лечението, ако не си променила начина си на хранене, всичко ще се върне. Ако не си променила храненето, въпреки хапчетата също може да се върне в момента, в който хапчето вече не успява да се справи с атаките които извършваш върху тялото си.
Имаш ли оплаквания? Спазваш ли някакъв хранителен режим? Какви ти бяха оплакванията когато те диагностицираха?

# 81
  • Paris, France
Проблемът на Метформина или по-точно нашият, когато го пием е, че след 18 месеца започва да намалява действието си. В същото време бута магнезий към черния дроб и създава недостиг в други органи. Големи дози магнезий, сами по себе си, намаляват ИР повече от Метформина, с над 40%. За Б12 Миоки писа. Добавям, че много хора си купуват цианокобаламин и си мислят, че правят нещо. Други нагъват метилкобаламин, но не могат да го отметилират.

Елора, през декември 2014г, 2-3 месеца след като отслабнах и вече не ядях кето се тествахме доста хора след банан и в друг ден след ябълки. Помня, че изядох малко над 2 банана. Измерих грамажа, но не помня колко точно беше. 300 или 400г. Ябълките бяха повече, може би 500г. Целта беше в количеството да има около 75г глюкоза. На гладно и двата пъти ми беше около 5 КЗ. След бананите на първи час беше около 6, на втори около 4, а инсулинът беше 40 на първи час и малко по малко на втори. След количеството ябълки КЗ на първи час беше 9, а на втори към 3 и ми стана лошо. Инсулинът на първи час беше почти 100, на втори малко по-малко. За сравнение, през февруари 2015 на ОГТТ имах КЗ 4.5 на гладно и инсулин 8, скочиха до КЗ 8 и инсулин 80 на първи час и на втори имах КЗ под тази на гладно и инсулин около 60, май беше.

Резултатите ми са странни. Очаквах ужасия от бананите.

Някъде в мазето имам записани резултатите в един тефтер, за спомен. Точните съм ги затрила и аз и даже не помня в кой компютър бяха. Ей, лист и писалка са си 👍. Ако тези дни имам време ще сляза да ги издиря и ще ги напиша тук.

Преди завиждах на понасящите плодове, но вече свикнах.

След като изчаках и през 2017 видях нормални резултати си правя плодови дни и КЗ не скача, но преди плодови ден вечер не ям мазно. Нерви да ида да се тествам нямам.

NI CI, след като не ядеш ВХ и нямаш много наднормено тегло, резултатите ти са нормални. Не е от Метформина. Той се изчиства за 7-8 или 10 дена.  Браво! Честито 💐. Само да знаеш, че няма да останат такива ако кривнеш.

# 82
Жаки, да не би да имаш някой болен зъб, който да ти вдига холестерола. Аз така имах проблеми 1 година с един зъб и най -накрая реших да го извадя. Добре обаче останал корен и пак мъки. Когато ми извадиха корена , холесерола ми падна за 2-3 седмици. А преди това все беше висок през тези 2 години. После прочетох, че при проблем със зъбите се вдигал холесерола и направих връзката.

# 83
NI_CI, не знам дали би могъл да повлияе на резултатите, аз никога не съм пила, дано да се включи някой с повече опит. (Невена писа Simple Smile
Само да кажа, 1-2 ябълки или 2-3 мандарини ежедневно, не е умерено ядене на плодове.
Защо го спря хапчето? Как се чувстваш сега в сравнение с в началото? Според мен можеш да пробваш само с режим от тук нататък.

# 84
Елора, последните, пъти Магне Д`Оро си вземах капсулите, то всъщност 2-3 опаковки бях си взела че беше намален. Сега съм го попривършила и се озъртам, май трябваше покрай черния петък да го свърша това нещо. Най-много да си потърся цитрат, може и направо на прах да взема нещо. Не съм го измислила още. Честно казано и с този ми е добре за момента, но пък ако има още по-добър вариант под ръка - защо не? Като цена излиза изгоден в сравнение с повечето неща в аптеките, 50 капсули са. Изключвам тези дето са с магнезиев оксит и магнезиев карбонат и разните там ефервесцентни че тях не ги и гледам.

Елица, всякакво възпаление така действа, независимо зъб или друго. Или просто при хора с метаболитен синдром си има общо високо ниво на възпаление в организма. Той холестеролът просто тогава е нужен в повече, а не че самият холестерол е причина за проблеми.
При Жаклин май стана дума за това и ако не се лъжа беше изключила зъби като вероятна причина.

# 85
Nevena Virolan
Аз тези 5-6 излишни кг. ги свалих след като започнах Глюкофажа. А цикълът ми още на 1я месец стана на 28дни, при положение че преди е бил на 67, 40, 45дни…произволно.
Този режим на хранене ми стана като навик, надявам се така да си остане.

Миоки

Много ли са 2 ябълки на ден?
Спрях го защото имам положителен тест за бременност, по препоръка на еднокринолога. Не се чувствам по по-различен начин, след спирането.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 23:20 от NI_CI

# 86
Сега като стана въпрос за магензия, по колко мг чист магнезии без цитрат мислите , че трябва да се взима, за да е достатъчен да полълни липсите

# 87
Невена, благодаря ти че сподели.
Уж ябълките са с по-нисък ги, но определено вдигат повече кз и инсулин.
А бананите не. Е, то си е до организъм. При всеки може да е различно.
Честно казано ябълки вече ям много рядко. Не ми става лошо, ама едно такова ми пристъргва.
Като ям банани, нямам този проблем.

Натка, мерси. Ама в тоя магне доро В 12 е кофти форма. Иначе съм се чудела за него, но се отказах.

# 88
А, не чакам аз на Б витамините в него, заради магнезия си го взех че беше много изгоден тогава. Бяха намалени до 6лв и нещо за опаковка и се бях запасила даже.

# 89
Мен ябълките ме остъргват и определено ми качват захарта - тествала съм, над 6 се вдига половин час след половин ябълка, от базово ниво 4,9.

Общи условия

Активация на акаунт