Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 100
  • 748
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Привет и благодаря за темата.

Елора, да те помоля пак да пуснеш стойностите си след закуска с плодове?
Аз ще потърся моите отпреди 2г., бях закусвал кисело мляко с банан и боровинки. След 1 час мерих КЗ и инсулин.

# 16
Здравейте, благодарности за чудесната тема! Много свалени килограми и сантиметри пожелавам, както и положителни тестове за бременност на желаещите!

# 17
  • София
Дара, ако само на сладко конкретно налиташ, препоръчвам да пиеш известно време хром, на мен ми е помагал преди, наистина спира да ти се яде сладко.
На мен също след боледуването (ковид миналия месец) ми беше трудно да се върна, но полека полека и се вкарах. Ще успееш.

# 18
Добре де, аз като гледам моят гликиран 5.4 е в нормите за здрави хора. Колко трябва да е според вас?
Изчислих и хома индекс по съотношението глюкоза: инсулин = 0.51.
Аз съм от дълги години на режима, когато прекъснах за кратко се влошиха резултатите.
Тези резултати са реално за последните три месеца, но тялото ми е свикнало да се храни с мазнини и помни.
Зависи кои норми гледаш, че те референтните са КЗ до 6 и това пак се счита за здрави хора...

# 19
  • Paris, France
Добре де, аз като гледам моят гликиран 5.4 е в нормите за здрави хора. Колко трябва да е според вас?
Изчислих и хома индекс по съотношението глюкоза: инсулин = 0.51.
Аз съм от дълги години на режима, когато прекъснах за кратко се влошиха резултатите.
Тези резултати са реално за последните три месеца, но тялото ми е свикнало да се храни с мазнини и помни.

Оооооох, мислех да не пиша в тази тема.

Напълно естествено и нормално е КЗ и инсулин да скачат когато след дълго хранене без ВХ почнеш изведнъж да ги ядеш. В природата каквото не се ползва се губи. Да речем, че грамовете глюкоза са кила. Представи си шампион по вдигане на тежести, който е счупил рекорд и успял да вдигне 300 кила, примерно, да спре да вдига повече от половин кило, изведнъж и 7-8 години да не вдигне нищо. През това време може да прави маратони, да лежи, да работи на бюро, но тежести не вдига. Какво ще се получи ако след 3, 4, 5 или 7 години опита да вдигне 250 или 230 кила? Най-много да се контузи.

Организмът трябва да се приучи да ползва ВХ. Това става постепенно, като първо се яде веднъж на ден 20г ВХ и се ходи поне 2 часа, после количеството ВХ се вдига и така инсулин и КЗ не се вдигат много и с времето падат. Този вид директно горене, наречено от Гордън (английски професор по математика, който си беше излекувал диабета и ИР, които с диета не се оправяха) система на негативните ВХ.

Не знам колко пъти да го повторя.

Ако някога сте вдигали тежести, но сте спрели, не влизате в залата да грабнете щанги. Почвате с телесно тегло, после гори, дъмбели и постепенно увеличавате теглото, не изведнъж. Естествено може никога повече да не успеете да вдигнете тежестта, която сте вдигали в пика, като млади. Остаряване, забавяне на метаболизъм итн. Същото с ВХ. Трябва да се приучите да обработвате ВХ, идеално в условия на липса на мазнини.

Друг проблем е, че след ниско ВХ режими много хора продължават да си ядат мазнинки в повече. Маслини в салатата, ядки и подобни. Ако искате успешно връщане към ВХ, намалявате мазнини и ги замествате с протеин и после замествате протеините с ВХ, бавно и малко по малко. Правите обратното на това, което се прави когато преминаваме от високо към ниско ВХ.

Елора, като пишеш, че не си отслабнала на веганско режим - да, повечето вегански менюта са с мазнини и ВХ. WFPBD за ИР и диабет е ядене на цели, растителни храни с нисък ГИ и без мазнина. Това хранене сваля нуждите от инсулин. Това се вижда по графиците на диабетици на постоянен монитор и даже съм пускала такива. Жената ползваше 10 единици инсулин като яде кето и 9 на WFPBD. Не седеше на веганската, защото от нея огладняваше по-често, а и искаше разнообразие. Ти си яла стандартна веганска, вероятно с бял ориз и макаронени от жито без триците и зародиша. Сигурно си слагала и олио към манджите.

А хитруващите - всеки ден кривване от пътя ще ви струва седмица усилия. Няма смисъл. Наложете си крос или бързо ходене след прегрешенията и ги яжте в определени дни и следобед, а не вечер.

# 20
Елора, голямо благодарско за новата тема! Сума труд е това, веднъж се метнах да пускам в Литературния, измъчих се страхотно и я оплесках цялата.

Кафетата са ми между 2 и 4, рядко са 2, по-скоро са 3-4 и до около 14 ч., после не пия, че пък съня развалят.

# 21
Ето ги Роналд. Те са оцелели Grinning
Папката беше отворена. Едно дете ми беше на гости и си натискаше всякакви копчета. Затри половината изследвания. После съм си изчистила кошчето. След месец се усетих.

Изследванията са след кафе с малко мед. Ядене на плодове /7-8 кивита, мандарина, половин банан/ в продължение на час. После отидох в лабораторията. Час след приключване на яденето на плодове.
Иначе аз 7-8 кивита на закуска не ям принципно.
Я дай после твоите, че ми е интересно. Въпреки, че има и мляко, ама карай.
Ще ми се някой с по-изразена ир да направи тоя експеримент с 2 банана. САМО банани.

Хрома и на мен ми е помагал доста. Разбира се, трябва да е съчетан с режим.

leia2015, въглехидратите се въвеждат по-много малко и от бавните. Аз съм пробвала с леща, боб, пълнозърнест ориз. Били са 2, максимум 3 лъжици. В началото установих, че да вечерям с купа леща все още ме събаряше. Затова зонирах. Да кажем съм си вкъщи, имам си приготвен нввмх обяд. Майка ми е сготвила сърми с гъби и пълнозърнест ориз. Отдавна съм се научила да не се впечатлявам от нейните въглехидратни манджи. Просто прибавих 2 малки сърмички.
Затова винаги съм била против голямата стриктност. Само в началото за успокояване. Организма трябва да бъде научен да се справя с въглехидратите. Щото не се знае кога ще ни се наложи да прегрешим. И тогава организма му трябва правилна реакция.
Примерно понякога си правя хляб от който ям малко, другите са ми го изяждали. В него има 2 яйца, зехтин, овесени трици, овесени ядки, ленено брашно и някакво друго с нисък ги каквото имам. Обикновено не ползвам.
Та с него един вид зонирам нввмх яденета си. Отчупвам си малко парче. Никога не съм имала отрицателен резултат, когато зонирам на око.

Невена, да използвах олио. Но не много. Тогава мазнините не ми бяха много, максимално намалени.
Ориза редовно беше пълнозърнест. Белия майка ми  го готвеше. Рядко съм яла от него.
Сурови салата на всяко ядене съм се научила от малка да ям. Макарони не съм яла като съм била на веганската. Нито спагети. Хляб също доста малко.

Минерва, само 2 кафета трябва да пиеш. И гледай поне половината вътре да е арабика. Ако можеш чиста арабика още по-добре. Ще ти се наложи, моите съболезнования Grinning, но трябва.
Потърси в нета статии за смъкване на кортизол. Има много неща. Изчети всичко, избери си нещо и пробвай.
Но кафето ти е задължително да почнеш от него.
На първо четене, пише в една статия за добавки, а в друга за дълбоко дишане, медитация, йога.
Айде, отивай да си търсиш и четеш.

# 22
Здравейте!
Скоро не съм писала в темата, защото бях на терапия и си бях добре. После обаче лятото почна да ми идва много и я спрях. (Пиех Метфогама 3х 500 мг). Не напълнях веднага, но факт последните 3 месеца качих 11 килограма. Не спазвах диета, защото ме беше срам да обяснявам на приятеля ми как не мога да ям "нормална" храна и ядях с него, каквото ядеше и той. Сладко рядко, но обиколих няколко хубави сладкарнички напук на строгата ми диета последните почти 3 години.
Сега вече като станах дебеличка, реших че стига толкова и се върнах почти в режим, но ми дойде време и за профилактичните прегледи и се почна ходене по лекари и изследвания.
Влизам да ви попитам за инсулина ми и това че не знам какво да мисля за иследванията ми сег. Имам установена инсулинова резистентност.
Последните ми изследвания бяха обявени за добри от ендокринолог, който посещавам за първи път, но стойностите ми изглеждат високи и искам да се консултирам с вас, защото знам че сте много запознати с материята.
Прилагам тук изследването от тази година и отдолу от миналата. Моля кажете, изглеждат ли ви "добре" нещата?

# 23
Елора, благодаря за отделеното внимание. Аз не искам да чийтвам, искам да спра да ги ям. Как можах почти седем месеца да не ям подобни боклуци, а сега акълът ми е все в тях. През деня нямам проблеми. И да искам нещо сладко след обяда, няма откъде. Joy Вечер се провалям аз. В началото си бях накупила бадемово брашно, кокосово, тахани... Ми, пет пъти да съм си направила нещо режимно. Не ми се дояждаше, налитах на мръвки и сланина най-вече. При мен има и емоционално хранене, на стомаха не ми е гладно, а на главата. Около два месеца пих витамини от група В и сякаш и от тях ми се отключи апетита, направо страшно беше. Като ги спрях, след десетина дни се нормализираха нещата, но остана гладът за "нещо сладко". Боря се с демоните в мен и се надявам, че пак ще се мотивирам, както в началото, когато се стреснах от резултатите от изследванията и бях "бетон".  Ще се случат пак нещата, трябва, защото иначе не ме чака розово бъдеще. Не пия лекарства, въпреки че личният настояваше да пия метформин. Искам да се справя с режим, че с хапче съвсем ще се отпусна.
Бърди, засега пия берберин, като включих и вит. Д, че ми беше близо до долната граница. А нали уж и той намалява апетита.

# 24
  • София
Елора, великолепни са ти били изследванията след толкова плодове!
Ето ги и моите, правени са септември 2019, след много НВХ режим. Пробата е взета един час след купа с мляко и плодове - банан и 100 гр боровинки .(разбира се и кафе преди това)
КЗ - 6
Инсулин - 14.

# 25
Dara888, на конкретни сладки неща ли налиташ, примерно шоколадови или каквото и да е ама да е сладко?
Ако ти се прияжда едно и също може и да гониш да наваксаш я магнезий, я друго.
Най-простото е да нямаш такива неподходящи неща за ядене вкъщи, тогава и да се въртиш около шкафа, то като няма вътре боклучки... да те видя тогава как ще ги ядеш Grinning За това обаче си трябва подкрепа и от останалите вкъщи, ако има такива, да не внасят такива храни у вас. Била си на режим без тях и преди, ясно ти е че зорът е да отвикнеш от тях и като го прескочиш това после вече не е проблем.

# 26
Момичета, на гости съм на нашите и майка ми изяви желание да ѝ премеря кръвната захар. Стойността ѝ на гладно беше ужасно висока - 6,9 mmol/L. Disappointed След като закуси обаче ѝ падна на 5,4 на първи час и 5,3 на втори. Flushed Ще си направи необходимите изследвания (включително обременяването с глюкоза, разбира се) възможно най-скоро, но какво ви е предположението за тези резултати все пак? Феномена на разсъмването? Висок инсулин след хранене?

# 27
Cinderella789, и двете, но тази захар на гладно е много висока и означава че базовото ниво вероятно й е високо. Щом след хранене й пада, вместо да се качи, значи инсулинът й е скочил, подозирам с много и въпреки, че захарта е паднала, пак е останала висока. Все пак тази захар може да е инцидентна, така че повод за паника няма. Пуснете изследвания, вижте какво е положението и да взима мерки.

Lale_Lili, трябва да вземеш да си промениш малко мисленето. Боклуците не са "нормална" храна и вместо ти да го убедиш приятеля да ги намали, ти си ги увеличила. Тази посока, няма да ти направи услуга.

# 28
Веганството и консумирането на повече растителни неща и липса на протеини ме докараха до ир, лептинова резистентност.
Често имах следните моменти. Сготвя ориз. Ям една порция със салата без хляб. Но не се чувствам сита. Зверски гладна. Сипвам още. Половината тава си отиваше. Порциии за 4 човека. После плачех, защото не исках да ям толкова, защото съм дебела, но бях гладна. И плачех заради тъпия глад и тъпото плюскане.
Ето с това се идентифицирам на 100%. Хем гладна, хем уж отслабна, пък после пак върна, дълги години, да не кажа, че цял живот съм така. Стигам до извода, че съм 'алергична' към въглехидрати.
Снощи около 200 грама супа от леща + 2 парчета картоф към месото, след вечеря зелена ябълка и сутринта КЗ с 1 единица нагоре. Ми - мерси съм. Нито бобови ще хапна следващия месец, нито плод, айде няма нужда. Да, омешах ги и не знам от кое точно е вдигането, ама и не искам да знам за момента. След месец ще пробвам пак, едно по едно този път.

Без кафе не мога да свърша и 1/3 от нещата, с които се занимавам. Ще е само служебното и дотам. Поне няколко седмици, докато се нормализират нещата. Трябва да си избера подходящ период за целта, с ниско натоварване. .. Да речем сега ваканцията /няма да работим ние, наваксваме сега и след 23-ти сме почивка/. 10 дни ще стигнат ли за привикване на организма..? Надали, ама поне е някакво начало.

# 29
Натка, ако ми се яде точно шоколад, какво би трябвало да значи? Никога не съм била любител на сладкото, изяждала съм в месеца по 2-3 редчета шоколад и най-много торта, ако някой има рожден ден, а сега не мирясвам докато не си изям парчето черен шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт