Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

  • 26 144
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 24 866
Sonya_Dimitrova, в нормално състояние тия резултати не са ОК, но ако не се лъжа ти спомена че си бременна, а там нещата са различни. Малко или николко от нас тук биха си позволили да дават съвет в такъв случай. Знам че нормите биха били различни за бременна жена, но нямам представа как и колко.

# 646
  • Мнения: 18 539
Скрит текст:

а за тези какво ще кажете?

И глюкозата и инсулина са високи. Определено има проблем.

Двама ендокринолози твърдят, че няма ИР, трети твърди, че има ИР.
Много се обърквам. Предполагам диета е така или иначе необходима, но до колко трябва да е строга?
Не знам как с конкретни стойности толкова може да се разминават мненията на лекарите.
Какви симптоми имаш?

# 647
  • Мнения: 2 585
Резултатите, които съм качила са преди да забременея /март месец/.
В момента бременна, като пусках глюкоза еднократно на гладно и се оказа, че е по-ниска - в момента е 4.81. Което за бременни е в нормата.

Относно симптомите - никакви. Под 30 години съм. Аз съм 165 см висока около 50 кг се движа. Не усещам укора, жажда или нещо подобно. Изследванията направих по свое решение. Вярвам, че човек трябва профилактично да изследва някои неща, за да знае как се движат и ето ги резултатите. Simple Smile
Двамата ендокринолози ми казаха, че няма проблем и дори диета не ми предписаха, трети ми каза да спра въглехидратите - картофи, ориз, сладко и т.н.

# 648
  • Мнения: 15 524
За всеки случай спазвайте режимът, не само няма да навреди, ако е в по- умереният си вариант, ами ще подсигури на вас и бебето нужните вещества. Махнете висчко пакетирано, бяло брашно, захар, и изобщо бързите въглехидрати, от тях файда никаква няма. Яжте полезни мазнини- месо, риба, яйца, зехтин, млечни, зеленцуци, малко сурови ядки, по малко плод. Не е страшно, даже иделано се отразява махането “вредната” храна, спадат отоците, не се задържа излишно вода, която може да доведе и до покачване на кръвното и Т.н.
Ако се чувствате добре де разхождайте.
Не се отчайвайте, често след раждане нещата се нормализират.

Това че сте 50 кг нищо не значи, и аз съм толкова, спортувам по 6 дни седмично и скоро бях с 6 захар на гладно….

# 649
  • Мнения: 2 585
Аз за нормализиране не бих казала, че се надявам по-скоро се надявам да не се стига до медикаменти по време на бременността. Опитвам се да спазвам режим, макар по празниците да прекалих с тестото. Обърква ме обаче информацията из интернет. Навсякъде пише, че различни храни могат да се ядат. На едно място пише не яжте кайсии и ябълки, на друго пише яжте ябълки и кайсии 😂. Захар /вафли, шоколади и подобни/ от март до сега съм си позовавала да хапна два три пъти и то преди бременността. Заради гаденето обаче в първите месеци прекалявах и с плодове и фрешове, ковто учудващо не е вдигнало захарта на много над нормата. Един от най-големите проблеми е, че месо по принцип ям само пилешко, а сега бременна много ми се гади и от него, а яйца не мога и да помириша още по-малко да ям.
На много места също пише да не се яде прясно/кисело мляко. На други пише, че не е проблем.
Дори не съм сигурна на кой диетолог бих могла да се доверя на сто процента, тъй като виждате какви са и мненията на ендокринолозите - различни. АГ твърди, че на бебето му трябват захари и не е нужно да спирам изцяло ориз и картофи… Ендокринолог каза да ги спра изцяло.
Ако имаше някой който адекватно да ме насочи би ми било много по-спокойно.

# 650
  • Мнения: 18 539
Захарта не се вдига, но инсулина може да хвърчи в небесата. Аз като бях бременна, смятах че съм напълно здрава. Не качих много кг, чувствах се прекрасно, ядях каквото ми се ядеше. Имах обаче трудно раждане и родих голямо бебе - чак години след това осъзнавам защо се роди над 4кг.

# 651
  • Мнения: 15 524
Кайма ако е със зеленчуци? С рибата как сте? Дробчета? Воденички? Крем супа броколи и други зеленчуци, гъстичка със заквасена сметана.
Печен карфиол със зехтин и после сос сметана.
Тиквички, патладжан. Броколи със сирена и сметана. Има варианти. За картофи и ориз и че на бебето му трябват “захари” не съм убедена. То ще си набави висчко необходимо от вас. А на вас ви трябва качествена храна, богата на витамини, фибри и естесствени мазнини.
Плод не твърде сладък- всякакви берита, кисела ябълка ( аз ги хапвам с малко сметана така не скача захарта ми) авокадо с малко банан и какво в Нутрибулета е чудесен “шоколад”
Протетете първа страница на темата, има мниго информация, която ще ви е полезна и ще ви се изяснят доста неща

# 652
  • Мнения: 2 585
Захарта не се вдига, но инсулина може да хвърчи в небесата. Аз като бях бременна, смятах че съм напълно здрава. Не качих много кг, чувствах се прекрасно, ядях каквото ми се ядеше. Имах обаче трудно раждане и родих голямо бебе - чак години след това осъзнавам защо се роди над 4кг.

Да Ви е живо и здраво детенцето.
Наясно съм, че захарта може да е в нормата, но инсулина не, но няма как да правя през месец обременяване. Ще бъде при мен, живот и здраве, края на февруари. Вече доста прочетох по темата и някак ми се струва невъзможно с резултати като моите преди бременността и глюкоза на границата бременна нещата да удължат в нормата до края на бременността.

# 653
  • Мнения: 40 779
Реших да го отворя тоя скир и да опитам малка лъжичка.
Ми не ми хареса.
Дайте някакви рецепти със скир Grinning

# 654
  • Мнения: 24 866
Писах ти снощи де, направи го на Снежанка ако не ти хареса Grinning
Като го овкусиш и му сложиш и малко зехтин освен останалото, ще стане почти като нормална Снежанка. Те са малки кофичките де, не знам струва ли си занимавката.
Другото е както ти ядеш по някой плод сутрин, да го забъркаш в това нещо, там вече не говоря от опит обаче.

# 655
  • Мнения: 40 779
Да, вярно.
Или  снежанка с кисели  краставички или разядка.
Ама и зехтинче  ще сложа, то няма никаква мазнина.
С плодове не искам.
Е, ще спретна нещо, няма да го хвърлям сега.

# 656
  • Мнения: 18 539
Да Ви е живо и здраво детенцето.
Наясно съм, че захарта може да е в нормата, но инсулина не, но няма как да правя през месец обременяване. Ще бъде при мен, живот и здраве, края на февруари. Вече доста прочетох по темата и някак ми се струва невъзможно с резултати като моите преди бременността и глюкоза на границата бременна нещата да удължат в нормата до края на бременността.
Благодаря! Не е и нужно обременяване. Един режим с домашно приготвена храна, без добавена захар, без картофи, ориз и тесто, е напълно достатъчно. И без злоупотребяване с плодове - плод може, но в сезон и цял, не на смутита.

# 657
  • Мнения: 15 524
Соня, ако си поставите за цел и се амбицирате да сте стриктна с режима може и само с него да овладеете нещата и да не се стига до медикаменти. Нека се роди живо и здраво бебче, да се нормализират хормоните и ще можете да се изследвате и да разчитате на по- реални резулати.
Да пуснете гликиран хемоглобин, да се види горе долу как е била захарта няколко месеца назад.

# 658
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 876
Реших да го отворя тоя скир и да опитам малка лъжичка.
Ми не ми хареса.
Дайте някакви рецепти със скир Grinning

Аз му сложих заквасена сметана и сол. Върху варени яйца се получава добре. Но и на мен не ми харесва особено.
Изварата на Пилос е същата работа. Трябва ѝ добавка, за да се яде.

# 659
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
... животинската храна защото е по-тежка и по-токсична кара клетките да работят по-бързо за да я обработят и разградят, растителната храна изисква по-малък енергиен ресурс за да бъде разградена и обработена
Това пък от къде го измисли? Може ли да дадеш някакъв източник?
Кой и кога е изчислил колко енергия отива за преработка на "животинска храна", кой кога и къде е установил, че животинската храна е по-тежка и токсична? Токсична как? Механизъм?
Провери igf-1 (инсулиноподобен растежен фактор) кога се вдига Hotdog

Ели ми за мене е гаден, много ми е неестествен, аз веднага като го пуснаха преди година-две го пробвах и то няколко вида, просто не е мойто.
Набързо:
За да се нормализира хормоналния фон трябва да се включат в диетата си храни с високо съдържание на йод, месо, млечни продукти, риба. В допълнение към протеините, в диетата трябва да присъстват и растителни съставки - зеленчуци, зърнени храни от зърнени култури.
от тук
Чувала съм за IGF1 в споровете между месоядни и вегани. Не съм се задълбочавала, но общо взето този аргумент е отхвърлен от застъпниците на месоядството, а аз вярвам на тях, не на веганите, сори Wink
Аз пък вярвам на фактите, а не на веганите или месоядните (е когато се влюбя, тогава ще вярвам само там, така че не се чуди, какви били тия мои приятелки, дето ще учат по един или друг начин, че каквото готвят се яде, другия вариант е да се влюбим с някоя с ир, ама която да знае какво трябва да се яде, но ако се окаже крайна високомазнинна лошо, ако се окаже краен веган пак лошо (веднъж съвсем случайно минах покрай ония дето се занимават с големите тарелки, а аз бях с кожено яко и ми се стори, че погледите не бяха много позитивни, нямаше да има време да обясня, че е от изкуствена кожа Sweat Smile )). Igf-1 се увеличава при консумация на животински храни, и намалява при консумация на растителни, докато човек расте е добре да е висок, когато обаче израсте по-доброто става обратното, за да дам друга аналогия, примерно сме извикали двама майстори да лепят плочки в банята, единия ги лепи бързо другия бавно, първия обаче има много по-голяма вероятност я да не залепи някоя като хората или да изкриви някой ред, втория, който действа по-бавно гледа внимателно, преценява, измерва и е много по-малко вероятно да сгреши и дори и да сгреши, ще може да оправи грешката си без да се налага да разваля цялата стена. По същия начин се случва и с клетъчната матрица, при консумация на животински храни клетките се делят по-бързо съответно изразходвайки повече енергия и съответно може да се появи някоя грешка в матрицата, при консумация на растителни храни клетките почват да се делят по-бавно като не изразходват толкова енергия и затова дори и да се получи някоя грешка в клетъчната матрица те се насочват за да я поправят.
Миоки, и двете ми баби ядяха много боб и спанак. Месо ядяха рядко. Едната не е постила след сватбата, защото беше атеистка, а другата не я помня да е постила, но почти не ядеше месо. Другата ядеше по много малко и направо кето по днешните стандарти извън хляба на обедното хранене.  И двете доживяха дълбоки старини с талии на оси, здрави и със всичкия си. И двете са от средиземноморието и ядяха много риба, предимно риба, пастърма, козе, овче месо понякога и никакви морски дарове, нито гъби. Прегърби се дядо ми, който подхапваше доста месо, в къщи, но и извън дома. Баща ми яде всичко, като прасе, а на 89г е слаб, с всичката си коса на главата, здрав и още работи. Половин Африка яде основно боб и претърпените старци са рядкост. То и старците са рядкост.

У дома закуските на бабите ми са били винаги въглехидратни. Като дете баба си купувала симидчета, баници, бюреци, боза преди училище. Яли са хляб с масло и мед, хляб с маслини и зеленчук, катми (палачинки с мая или закваска), разни дебели омлети на сач, ей такива. Зимата в Сливенско са нагъвали тархана, овесени каша, попари с хляб, сирене, масло, лют пипер, с мляко, с каквото има. Тарханата на юг са я яли само като няма друго. Месо са яли веднъж седмично в Сливенско, говеждо или овче, а по Средиземноморието само на сватба, кръщене или някакъв празник. Там са яли риба за обяд и същото за вечеря. Това винаги със салата или спанак, треви. В сливенско са грухали боб, бакла, леща и това всеки ден.
Плодовете в Сливенско са ги правили на ракия и вино🥳. Единият прадядо е бил винар и варял най-хубавата ракия в района 🤩. Имам разни рецепти за говеждо със сини сливи, с дюли, с кайсии. Това зимата и плодовете са сушени (без дюлята и тиквата tays🔊).  

Шкембе чорбата е била закуска. Месото от празници го дояждали с хляб на другия ден.

Кисело мляко са яли редовно като е имало, тоест пролет и лято. В Мала Азия са го смесвали със сол и са го изсушавали за зимата.

Териториите на днешна България са си били житници отдавна и зърно е консумирано от хилядолетия.

Сегашните кокошки-носачки, снасящи по 300 яйца годишно не са съществували преди век. Яйца е имало пролетта и лятото и не по много. Закуските им с яйца са с по максимум едно яйце на човек и другото е салата, хляб, маслини, сирене.

jerami, разбирам какво искаш да кажеш, но в живота ако на кола трябва да и заредиш акумулатора на 3000км, то трябва да го заредиш на 3000км и толкоз. Ако работиш на 50км от дома и ходиш и се връщаш с колата ще зареждаш акумулатор на всеки 3000км, тоест веднъж на два месеца или веднъж месечно, примерно. Дали ще караш с 50 или 100км в час няма значение. С 50км само ще си губиш времето по пътищата, но ако това е разрешената скорост, то ще си караш с 50км в час.

За митохондриите и обработката на месо не си съвсем прав. Някои хора генетично не могат да ядат месо (над половината азиатци) и 20% от европейците, а други са генетично месоядци като Африка. Европа и Африка понасяме млечни, но азиатците не.

Казваш енергия, ама пишещите тук я имаме в излишък, та имаме с какво да обработваме месо ако трябва 🤩. Целта е да изразходим енергията от тлъстините.

IGF-1 не се вдига кой знае колко от млечни с мазнина. За някои жени този фактор е позитив. Европейките, склонни към миоми са по-добре с по-високи IGF, африканките обратно.
Да де ама има много голяма разлика дали ще трябва да го заредиш на един месец или на два Wink, щото при органичния акумулатор няма зареждане едно изтощаване и е дотам. Вече за енергията от тлъстинките има резон, но аз смятам, че енергията от тлъстинките може да се свали и по-друг начин, без да се разбрицва друго (защото примерно всеки си обича пеперудата като имам предвид щитовидната жлеза).
Благодаря, днес вече успях. Трябва повече да притискам към пръста, преди да се изстреля иглата. На колко време се сменя иглата? Някой може ли да ми каже какви са стойностите на кръвната захар след хранене, къде мога да намеря подобна таблица?
Според официалните медицински препоръки до 7.8 (като периферната кръвна захар след хранене е по-висока от венозната), но според моето лично мнение е добре да не се вдига над 7. На първи час най-много се вдига, но на втори е по-важна. Мери ги и двете стойности, ако ти се занимава може да мериш и на четвърти час, тогава трябва да се е върнала в изходна стойност тоест като на гладно (но всъщност лекарите тази не ги интересува де).
Аз за нормализиране не бих казала, че се надявам по-скоро се надявам да не се стига до медикаменти по време на бременността. Опитвам се да спазвам режим, макар по празниците да прекалих с тестото. Обърква ме обаче информацията из интернет. Навсякъде пише, че различни храни могат да се ядат. На едно място пише не яжте кайсии и ябълки, на друго пише яжте ябълки и кайсии 😂. Захар /вафли, шоколади и подобни/ от март до сега съм си позовавала да хапна два три пъти и то преди бременността. Заради гаденето обаче в първите месеци прекалявах и с плодове и фрешове, ковто учудващо не е вдигнало захарта на много над нормата. Един от най-големите проблеми е, че месо по принцип ям само пилешко, а сега бременна много ми се гади и от него, а яйца не мога и да помириша още по-малко да ям.
На много места също пише да не се яде прясно/кисело мляко. На други пише, че не е проблем.
Дори не съм сигурна на кой диетолог бих могла да се доверя на сто процента, тъй като виждате какви са и мненията на ендокринолозите - различни. АГ твърди, че на бебето му трябват захари и не е нужно да спирам изцяло ориз и картофи… Ендокринолог каза да ги спра изцяло.
Ако имаше някой който адекватно да ме насочи би ми било много по-спокойно.
Рестриктивно нисковъглехидратно хранене при бременност е крайно непрепоръчително, защото вдига риска от инсулинова резистентност при бебето като възрастен (разбира се храненето с боклуци също е лоша идея защото вдига риска по същия начин, абе в общи линии баланса е нужен), вместо тестени се насочи към цели зърна, всмисъл дори едно сварено жито е за предпочитане, фрешовете са лоша идея, смутита са за предпочитане (но целите плодове си остават най-добрия вариант), са за плодовете за мене най-полезната група си остават цитрусовите, класиката разбира се са горските плодове, вкарай бобови храни примерно нахут, леща, грах, зелен боб (той дори влиза в графа нисковъглехидратен), въобще бобовите храни са най-полезната протеинова храна, също вкарай и сурови семена и ядки (след накисване). Прясно мляко категорично не трябва да се яде.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 23:00 от jerami

Общи условия

Активация на акаунт