Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 134
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
Баба ми само портокали и мандарини е яла Joy

Джерами, вярвам на авторитети, тъй като не мога да проверя всички факти лично, за да потвърдя факти ли са или не. Освен всичко, в това което се твърди като факт, трябва да има и логика. Все пак, смея да твърдя, имам не малък житейски опит и не малък режимен вече и мога да преценя кое е добро за здравето ми и кое не.
До сега, тези на които съм се доверила, не са ме подвели, така че не виждам защо да се доверявам на вегуни, в чиито теории не виждам никаква логика и последователност.

# 661

Рестриктивно нисковъглехидратно хранене при бременност е крайно непрепоръчително, защото вдига риска от инсулинова резистентност при бебето като възрастен
Скрит текст:
(разбира се храненето с боклуци също е лоша идея защото вдига риска по същия начин, абе в общи линии баланса е нужен), вместо тестени се насочи към цели зърна, всмисъл дори едно сварено жито е за предпочитане, фрешовете са лоша идея, смутита са за предпочитане (но целите плодове си остават най-добрия вариант), са за плодовете за мене най-полезната група си остават цитрусовите, класиката разбира се са горските плодове, вкарай бобови храни примерно нахут, леща, грах, зелен боб (той дори влиза в графа нисковъглехидратен), въобще бобовите храни са най-полезната протеинова храна, също вкарай и сурови семена и ядки (след накисване). Прясно мляко категорично не трябва да се яде.
Глупости на търкала.
Познавам не една бременееща на която лекар и е препоръчал нввмх.

# 662
Не успявам редовно да ви следя напоследък. Покрай отпускането покрай празниците и 4-те лични празника през този месец стойностите ми се повишиха. За 1 месец свалените кг. са ми 2. Физическата активност намалих, изобщо  - не съм доволна от себе си. Сега през третия месец ще напъвам повече, вторият беше нещо като почивка.

Миоки, аз имам още въпроси към теб. След като си почнала режима, оправиха ли ти се ставните проблеми? От колко време си на режима? Как изобщо откри ИР?

Скрит текст:
Интересът ми е към слаби хора с ИР, за нас дебелките е ясна работата, но при слабите ми е чудно какви проблеми причинява и дали режимът ги 'оправя'. Членувам , образно казано, в група с родители на настоящи десетокласници, 2 от децата /от 11 деца/ са с доказана ИР, 16 г. Синът ми се храни много нездравословно и специално за него съм загрижена.

# 663
Минерва, облекчение почувствах веднага. Основните ми проблеми бяха в дясно рамо/плешка и лява тазобедрена става. В рамото болката и напрежението, изчезнаха още първите дни, след като махнах ВХ. Болката в тазобедрената се облекчи, но не изчезна много дълго време.
На режим съм от 3 години. Чак последната 1 мога да кажа, че тазобедрената почти не я усещам. Имам пероди, в които е по-отчетлива, други, в които все едно нищо ми няма. Не се е махнала на 100%, но не се чувствам инвалид и мога да седя и да работя нормално.

Първите дни, когато беше активно възпалението не можех нито да седя, нито да лежа. Единствено права можех да стоя без да ме боли. Ходих на лекар, каза ми да се движа повече и ми даде Алгезал да се мажа и някакво нестероидно антивъзпалително, което не пих.
Започнах да търся инфо как да си облекча болките, защото беше нетърпимо и нямаше как да се съглася, че е от възрастта. Полека-лека попаднах на клипове в тубата с лекции на лекари срещу захарта и връзката с инсулина, връзката инсулин-диабет, кето диетата от лекциите на Проф. Тим Ноукс и други. Направих връзката с моите проблеми и в този момент реших, че махам ВХ и растителните олиа.
Майка ми беше с диабет тип 2 и заради нея също се включих в тази тема, защото ми се сториха тясно свързани ИР и диабет. Тя също мина на режима.

Преди да науча за режима и да се задълбая, случайно установих че рибеното масло ми облекчава болката в рамото, но не я ликвидира напълно, просто я направи леко по-поносима. Тогава още не ме беше ударила тазобедрената. От лекциите и прочетеното разбрах колко са вредни растителните олиа и как са свързани с моите проблеми.

# 664
През последните седмици съм яла няколко пъти бързи въглехидрати - баници по 200 грама на трите празника, 24-ти, 25-ти и 1-ви януари. Преди няколко дни хапнах 1/2 банан. По 2 пъти седмично по 2 парчета черен шоколад. Ей такива дребни са ми прегрешенията. На РД на сина 2 хапки суши, това ми е оризът за този период. 2 пъти по 2 лъжици хумус. Веднъж прясно мляко около 100 грама.

Абе всеки ден съм нарушава режима с по 20 грама нещо - я млечни, я бобови, и общо 4 пъти чист въглехидрат - на празничните дни.

Изводите са ми следните: през първия месец бях стигнала КЗ 4.9 на гладно, 4 кг. и 2 см. надолу. Вторият месец /след горните добавки/ килата спадат по-бавно, сантиметрите не мърдат, КЗ днес 5.6 сутринта, 5.7 на обяд /без да съм хапнала каквото и да е през това време, пих чай без захар и подсладители/.
Отдавам го на нарушения режим през целия период, от 2-3 дни съм обратно на стриктно хранене - без млечни, без плодове, без бобови - нито грам /спадна захарта, инак беше над 6 по едно време/. Умишлено използвах периода, че ми е такъв много празничен - хем национални празници, хем лични, да експериментирам, положението е плачевно. Килата спадат, показателите не се подобряват, всъщност от 13 дек., когато ми беше предишното изследване, се влошиха доста... Кел файда, че отслабвам.

Та така - това е личният ми опит относно общите съвети - махнете бързите въглехидрати, хляб, ориз, картофи и ще се оправите. Свалянето на килограмите решава въпроса. Бях много скептична и преди да се пробвам де. Поне 4 пъти съм сваляла по 10 кг. и за година-две после се връщат обратно.

Миоки, в крайна сметка ти имаше ли проблеми с КЗ и инсулин?

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 13:31 от Минерва

# 665
гликиран хемоглобин - изследва ли се по време на бременност? т.е. ако го изследвам ще бъде ли реален резултат?

# 666
Миоки, в крайна сметка ти имаше ли проблеми с КЗ и инсулин?
С КЗ не, но с инсулин да, оказва се от ученичка. Не съм диагностицирана официално обаче, понеже съм слаба, никой не ми обръщаше внимание. Не съм се била хранела редовно и за това съм се разтрепервала. Два пъти съм припадала в следствие на хипогликемия. Първият път в първи клас, после като ученичка в гимназията. Като гимназистка имах ограничен бюджет и предпочитах да го давам за цигари, отколкото за храна Scream

Интересното е че в едни случаи, можех да стоя с часове гладна без да ми е лошо, а имах моменти, в които можех да изям света и то моментално. Тогава не бях наясно. Час сега осъзнавам какво точно и защо е е случвало.

След време се научих да разпознавам симптомите и като се разтреперя, веднага се яде нещо - каквото ми попадне пред очите. Вднъж зарахр  спъружени сливи, че нямаше достъп до друго.
"Обикновени" хипота си получавах поне веднъж два пъти месечно, озверяване от глад също, особено след китайско и ориз, задължително се будех много гладна сутрин, а аз обикновено не закусвам. Това след китайското определено ми беше направило впечатление още преди да чуя за режима.

От 3 години не съм имала хипо или озверяване нито веднъж.

# 667
Сега чета фактори, които влияят върху КЗ, понеже все пак ми е странно, че имам рязко покачване без кой знае каква промяна в храненето.
Напоследък съм по-стресирана, това е факт и ми е ясен.
Пише обаче, че цикълът може да влияе, а в момента съм в такъв.
Другото, което ми е интересно, е сънят. Скоро си взех смарт часовник, средно за последния месец спя 6:30 ч., по-малко от 7 ч. било проблем за КЗ.

# 668
Всичко има значение, а и захарта се променя динамично. За пореден път казвам, че е важна тенденцията в по-дългосрочен план.

# 669
Всичко има значение, а и захарта се променя динамично. За пореден път казвам, че е важна тенденцията в по-дългосрочен план.
Да бе, да, така е, знам го, ясно е, мерси за напомнянето!
Кратък е срокът, 2 месеца. Храненето като че ли влиза в някаква схема вече, но трябва да обърна внимание и на други фактори. И аз съм пушачка, макар че не пуша много, само когато съм в нервен период, което не е рядко де Wink
Движение, спане, стрес, цигари - и това трябва да се контролира.

# 670
Да бе, да, така е, знам го, ясно е, мерси за напомнянето!
Кратък е срокът, 2 месеца. Храненето като че ли влиза в някаква схема вече, но трябва да обърна внимание и на други фактори. И аз съм пушачка, макар че не пуша много, само когато съм в нервен период, което не е рядко де Wink
Движение, спане, стрес, цигари - и това трябва да се контролира.
Ще те посъветвам нещо, което е и съвет към самата мен, защото май трудно ще го реализирам.
Махай този глюкомер .
Всичко, което пишеш, е точно като при мен, зная какво влияе, зная кои са вредностите, следя и аз кз не само сутрин, но и по всяко време, когато реша, че нещо съм съгрешила. И като видя завишени стойности и почвам и аз такка - олеле, ето как живея саморазрушително. Ми не, Миоки е права, следят се тенденции. Ти си на режим от два месеца, аз съм от  7. Допреди 3 месеца нямах глюкомер, и на 5 месец от режима показах забележителни резултати, като не съм била хипер стриктна , но не се бодях изобщо.
Сега и аз като тебе си викам - ми да, следващия път ще съм със завишени стойности, да , грешна съм, грешна.
Ще хвърля глюкомера, защото и аз съм стресирана от него. Ей го, дори по празниците не съм прегрешавала прекомерно, пък и моята кз сутрин е 5, 6 , 5,8. Да но мерих онзи ден преди вечеря - 4, 4. Всяка храна влияе, това сигурно и при здрави хора е същото.
Да не казвам, че хапнах три лъжици само от една салата от Берьозката скариди с ананас , а вътре и царевица и ударих след два чАса 6, 1. И почвам аз анализи- оф, царевицата, ох, ананасът е бил от компот, ох, майонезата е с олио. Ми да, така е, но е зима и като няма свестни зеленчуци и потребностите на тялото са от повечко плътни храни и стават фалове. Чакам хубавото време и "да се хванем за зеленото", че е бездвижие и гаден сезон.
Вчера дръннах 14 700 крачки, но това веднъж на две седмици.
Нито гимнистика, нито ограничения мога да сравня като преди зимата. Ще устискаме . Smiley, малко е останало.

# 671
Това, за глюкомерите исках отдавна да го кажа.
Но вие си знаете, де.
Моят път е друг, била съм обиколена от диабетици цял живот и за мен винаги е било: глюкомер е за количеството инсулин за инжектиране, а изкуствен подсладител е за диабетици.
Имах съсед, който работеше в известна фармацевтична фирма и постоянно ми подаряваше глюкомери и лентички. Нито веднъж не проявих любопитство да се боцна.
За КЗ има много фактори, които влияят и въобще не е показателна в повечето случаи. Както казва моята лекарка: избълва глюкоза черния дроб и само той си знае защо. За това се и гледа повече гликиран хемоглобин, триглицериди.
Наистина при някои случаи , може би дава информация, но това постоянно следене ми идва в повече.

# 672
Минерва, много вода трябва да изтече, за да хапнеш боб, баница и да нямаш голяма драма с кз и инсулин.
2 месеца са нищо. При мен трябваше година и може би малко отгоре за да вкарвам чат пат нещо.
Трябва да смъкнеш кз и инсулин и дори гликиран доста на гладно, да свалиш излишните мазнини, почти всички, абе всички даже. За това може да ти трябват на теб 8 месеца, а може и над година.
Банана  и черния шоколад /ако е висок %/ не си го слагай на сърце.

Ако почна аз обаче всеки ден да вкарвам някакви уж "полезни" В тогава ми отива коня у реката.
Вече съм си либерална. Но пак си знам. Днес ако хапна боб, после трябва да се въздържа. Тоест с мярка.
Също така движението след ядене на в ми е много важно. И вече от много неща,  които преди не са ми режимни сега не качвам.
Ако ядях преди парче тиква ще се надуя дори, сега нямам този проблем.
Ако преди си хапна пица /обичам пица лаб/ коня не само, че отиваше у реката, ми се удавяше и умиргаше. Сега нямам този проблем. Тоест кз и инсулина са ми в синхрон. Е, имам още малко за сваляне, ама когато тогава.
В началото примерно на 5 месец съм опитвала да хапна боб и леща. Не в един ден. Резултатът беше по-често огладняване /озверяване/, качване на кила и по-дългото време нужно за да ги смъкна.
Сега за 2 дни ги смъквам. Каквото и В да хапна, нямам озверяване.

Все се каня глюкомер да купя. Любопитна съм за кз след определени храни как е.
Кажете моля ви хубав глюкомер точен се евтини лентички. Да знам, да си го запиша и като ми дойде музата да си го купя.

# 673
Ей...най-накрая някой да ни нахока за това глюкомерене.....Simple Smile
На мен всички ендокринолози, при които ходих с чинно записани всички резултати на КЗ...ми казаха да СПРА да се меря като луда хахахха......Е, имам напредък....известен..........но понякога проверявам по 5-6 пъти на ден...и ДА....ужасно ми влияе на настроението....ама да ви кажа каква я свърших тези дни......докато разглеждах от кой сайт да си поръчам ленти1ки, попаднах на оферта 2 кутии по 50 бр+подарък глюкомер Simple Smile...за 35 лв
Кутиййката от лентичките я купувам по 18-19 лв от тукашните аптеки...та реших да се възползвам от офертата.....че съм в ужас ако моя глюкомер нещо се прецака...не мога да не знам колко КЗ...най-вече сутрин...искам да имам резервен.....май няма друг луд като мен хахахахха........пристига пратката....отварям глюкомера...бързам да го сравня с моя......глася двата един до друг....боцкам и с една капка захранвам и двата......новия показва 7.8......аз съм в шок......гледам другия.....5.6........повтарям процедурата...пак драстична разлика....в този момент се усещам, че новия глюкомер е умрял от студ.....дето е пътувал ...и реших да изчакам малко да се климатизира.....Simple Smile това беше проблема......след 2 часа показваха еднакво .....но снощи реших да ги проверя пак....някак не им вярвам........бода с единия показва 2.8......отново ШОК..викам си не треперя...как 2.8...бода с втория...4.6......айде поредните 2 ленти...накрая и двата се събраха на 5.1 твърдо.......ами не знам на кой да вярвам......и наистина ще спра да се меря като луда......сутрешната ми е достатъчна Simple Smile Всеки ден си казвам, айде ...само днес......и  опуках 5-6 ленти за 1 ден....кутийката свършва бързо,....писна ми да ги купувам като носни кърпички........
Елора ....В диабетната група имаше тема за глюкомерите...много гласове има за КОнтур плюс на Байер..били най-точни, и лентите са на добра цена..моят е такъв......ето ти линк към офертата: https://www.afya-pharmacy.bg/productbg/6350

# 674
Мерси Азара, запазвам го.
Ама ти си като мен с кантара.
Само дето аз не се качвам вече по 5 пъти на ден. Има дни вече не се и качвам. Често ако усетя, че съм отслабнала се качвам, ама ако нямам такива усещания го подминавам вече, що да се разтройвам излишно.
И по празниците го зарязах.
След коледа се качих чак на 28, то се оказа 1 кило.
На 31 си хапнах почти стаднартно. На 1 и някакви сладки. На 2 се качих, килата не бяха мръднали - 69.
Там му е цаката. Тренинг и упоритост.
Има хора могат до живот да не пипнат тортичка или нещо такова, аз не мога. Затова моя организъм го тренирам да ги възприема тия неща.
Иначе днес сутринта вече малко под 68. Нормално, събота и неделя джитках кроса, а в неделя даже фаст и кростренажор.
В неделя може би пак ще фаствам.
Наистина, запри се вече с това мерене.
То аз ако ще си взема, ще тествам само в началото от любопитство. И най-вече по време на мц като съгреша.
Нататък сигурно ще го зарежа.

Общи условия

Активация на акаунт