Отговори
# 135
rf22, след колко шамара двегодишното спря да бие 8-месечното?

# 136
В моя случай аз съм видяла отровата като кремче (една розова такава) в чинийка и "бързи, смели, сръчни" да я докопам. Не е имала полезен ход.
Хубаво, че мойто дете е по-разумно сякаш... аз внимавам, но и то сякаш е по-неавантюристично от мен... Joy

# 137

След колкото трябва.

# 138
  • Варна
За мен фрапиращи бяха реакциите на родители, на малтретирани деца. Имаше няколко случая по медиите. Истерични лелки наказват и обиждат деца в ДГ. Моя позната веднага отписа детето си. Други родители искали да няма претенции. Доводът бил, да ходят спокойно на работа. Да тормозят децата им очевидно не е проблем. При някои, интелектуалния и родителския капацитет са ниски. Но, неглижирането на агресия към собствено дете е диагноза.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 14:08 от Viviana91

# 139

След колкото трябва.

И все пак колко? Един или докато стана малко по-съзнателно?

# 140
След 1-2 шамара спираше за известно време, след тва пак. Иначе и до днес се бият, малкия също го провокира, като и някой път го е удрял по-сериозно. Това стига ли ти като отговор?

# 141
  • Варна
Rf22, чувствате ли вина, че детето ви е буйно, насинено и изнервено? Агресията, приложена към по-малкото дете не е случайна. Може да е ревност, но децата усещат и копират емоциите на родителите.
Няма нормално дете, което да харесва гневни или агресивни хора.
Често чувам деца, повтарящи дословно цинизмите и скандалите на родителите си. Дори не са наясно със смисъла, но осъзнават, че е обида или провокация. Ако родителя обижда партньора си, детето копира агресора. Съчувства на потърпевшия, но не иска да е жертва. Грешно приема, че агресията е сила, а дипломатичността- слабост.
Ролята на родителя е да показва и разяснява позитивния модел на обществените норми.

# 142
Само майка ми си знаеше какво съм ѝ причинила с многобройните посещения в спешното - резултат от момчешки игри с брат ми и тайфата, невнимание и аз не знам какво още. Обаче съм бита от нея само за преднамерено дразнене. Боят не се забравя, но нея - само с добро я помня.

# 143
Да си кажа наблюдавах дете, което системно биеше майка си от 1г. с каквото намери, първо бяха играчки, книжки, после с по-едри неща, каквото докопа. А тя милата така спокойно обясняваше, че не се прави така, че я боли и т.н. Майките не са палячовци, че да занимават децата 24/7 и да им осигуряват забавления и развлечения. Майката е тази, която трябва да го научи да оцелява и да се справя само в живота, като уважава другите хора. Представям си споменатия младеж след 20г. по новините както онова "сладурче" дете навря жена си в куфар... боя не е добър метод за възпитание, но по-добър не е открит. Аман от обяснения и разговори, шамар си трябва, един може да е, но да е на място. По тази логика "колко трябва да сме разбрани и приказливи" всички трябва да сме освирепели изроди. Да-бити сме, да-наместо,  да-станали сме хора. 
Ай ся дружно ме анатемосайте.

# 144
  • София
Къде повече?

# 145
  • Варна
Жоржи,сравнението ти е крайно неуместно. Убийците са били малтретирани жестоко от родителите си. Ако милата мама бие детето си, то ще я заобича ли? Чия констатация е , че боя възпитава- на овчаря, невежия или баба Гуна, с деменция?
Агресията е традиция при маргиналните групи. Там липсват ясни понятия и граници за добро и зло.
Ето психологически профил на бг убиец, възпитаван чрез насилие и апатия.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 18:09 от Viviana91

# 146
  • София
Да си кажа наблюдавах дете, което системно биеше майка си от 1г. с каквото намери, първо бяха играчки, книжки, после с по-едри неща, каквото докопа. А тя милата така спокойно обясняваше, че не се прави така, че я боли и т.н. Майките не са палячовци, че да занимават децата 24/7 и да им осигуряват забавления и развлечения. Майката е тази, която трябва да го научи да оцелява и да се справя само в живота, като уважава другите хора. Представям си споменатия младеж след 20г. по новините както онова "сладурче" дете навря жена си в куфар... боя не е добър метод за възпитание, но по-добър не е открит. Аман от обяснения и разговори, шамар си трябва, един може да е, но да е на място. По тази логика "колко трябва да сме разбрани и приказливи" всички трябва да сме освирепели изроди. Да-бити сме, да-наместо,  да-станали сме хора. 
Ай ся дружно ме анатемосайте.

Не се казва спокойно, че боли, а се показва с мимика, жестове и глас. Децата се учат през тези неща, те са малко като кученцата в това отношение - докато са малки и все още не разбират езика, се ориентират по тона и по лицевото изражение и реакцията на тялото на възрастния. Ако майката покаже по тези два канала за комуникация, че изпитва нещо неприятно, детето ще разбере в един момент. Това интуитивно го знаем като възрастни. Затова реакцията трябва да е дори с елемент на театралност, защото малките деца по-лесно го възприемат така.
А щипането и замерването е многократно, защото детето не разбира все още, че другия също може да го боли и проверява реакцията дали всеки път е една и съща.
С две думи, не е виновно детето, а възрастните не успяват да реагират адекватно, за да може детето да се научи. Колкото и да са ни вродени някои неща откъм емоции, ние трябва да се научим да разчитаме емоциите на другия и да направим причинно-следствена връзка.

# 147
Битият - бит…, от тях хора не става, за останалите - не е ясно, но но ние това си го знаем и без пространствените обяснения как се прави. Особено когато сме извън проблема/ситуацията.
Simple Smile

# 148
След 1-2 шамара спираше за известно време, след тва пак. Иначе и до днес се бият, малкия също го провокира, като и някой път го е удрял по-сериозно. Това стига ли ти като отговор?

Сори, но явно не разбирам - спря ли след ЕДИНИЯ шамар или още се бият? И ако още се бият, каква е точно ползата от твоя шамар?

# 149
Кой каквото и да каже, всеки ще си защитава тезата. При мен "родителската агресия" беше в периода около 13(14)г -16г.  На 17, когато започнаха да отстъпват и да ми делегират повече права и доверие, всичко утихна.  Аз също започнах да споделям с тях . Сега съм на 45 и за всичките тези години получавам само обич и помощ! И да, обичам ги и ги уважавам!
Не съм станала агресор. Напротив, помнейки всички забрани до къде доведоха мен в пубертета, избрах обратен начин да възпитавам моето дете.
Агресори, престъпници си мисля, че стават често деца, които са били глезени и винаги защитавани (оправдавани) от родителите си. Свикват да им се разминава и да имат защитен гръб, но е до време..И после ги четем в новините!

Общи условия

Активация на акаунт