Тема 7 - Февруарски мами 2022 г.❄

• 44 975
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
В Тина Киркова си плащам пакетна цена, в която влизат ехограф всеки месец и май има и тонове, но след 36та седмица. Но поне веднъж при предна бременност помня да съм плащала там тонове. Сега ходя на тонове в частния кабинет на лекарката, там си плащам. Въобще, при мен трябва по-внимателно да се следят нещата и съм се примирила, че по време на бременност се плащат доста пари.

# 166
Момичета, имам едно запитване. От известно време с бялото течение, което имам ми пада и нещо с консистенция на гъст сопол (извинявам се за описанието). Нямам болки или контракции или поне не усещам, но ме притеснява това нещо. Бяло е, по скоро прозрачно, дали може да е тапата. Като гледам снимки в нета на такова ми прилича, но моето е много много малко. Според вас възможно ли е тапата да пада на части или това си е просто от течението. На преглед съм чак на 6ти януари, а пък как да отида на спешен кабинет като нищо ми няма.

# 167
  • София
Възможно е да е тапата, при много хора така пада на части..

# 168
А от толкова рано нормално ли е? В 32 седмица съм.

# 169
Но може и да не е тапата. При мен редовно има такова падащо. Но при миналата бременност пак имаше с месеци, пък при раждането падна някаква тапа. Освен да се възстановява.
Най-добре е види АГ.

# 170
Да да, и аз очаквах да се поема от касата, но явно не. Казаха, че през 2 седмици трябва да се правят.

# 171
И на мен в 32г.с след престоя в болницата два-три дни ми падаше такова слузесто, даже беше примесено и с кръв. Може би е била тапата, но щом няма болки, контракции или разкритие/скъсявяне на шийката доколкото четох може и 1 месец да се кара така. Също четох, че се възстановява тапата. Общо взето ако няма други признаци не е толкова страшно дори да е тапата. Но наистина добре е да се консултирате с АГ за всеки случай Simple Smile

# 172
Момичета, като ви чета,това в България е пълно безумие,да се плаща за всяка ФМ или пък сега за проследяване на тоновете🤨Наистина не разбирам.....Да се плаща за да родиш?????А същевременно си здравно осигурен?Пълна лудост.В най-прекрасния период на една жена,бъдеща майка,постоянно да се мисли..."Ама ще мога ли да си го позволя?".Звучи като,търговия,покупко-продажба,а би трябвало да си защитен и обгижен...

# 173
  • Стара Загора
Благодаря за отговорите. Питам, тъй като така или иначе не си харесвам гинеколожката, при която ходя по ЗК, та ако ще си плащам ще ида някъде, където поне да ми е приятно.

# 174
Хм, аз днес съм на тонове по-късно, не знаех, че се плаща ще видя като отида де, но добре че споменахте, поне да съм подготвена. И е пълно безумие това уж по ЗК пък то всичко си се плаща...

# 175
Но пък в България харесвам, че ме следят плътно от положителния тест за бременност. В Англия съм чувала, че първия преглед е в 12гс, което за мен би било прекалено късно (трябва да съм на 2 различни терапии още от забременяването). И ми харесва, че мога да си избера екип и да си раждам при моята лекарка. Много ме успокоява, че тя ще отговаря за мен.

# 176
Не ги защитавам, смятам че цялата ни здравна система е скапана. Обаче по принцип не се водят задължителни тези изследвания, за това и не са включени. По принцип в държавните болници правят безплатно измерване на тоновете. Също без избор на екип пак раждането е безплатно.
Обаче всяка иска да се презастрахова и за това си плащаме.

# 177
Ами аз съм при лекар който работи по ЗК, който си работи в държавна болница и да, повече от 2 прегледа минаха преди да почна да си плащам за ултразвука, но сега си плащам общо взето само изследванията не си плащам. Нямам особено голям избор щом трябва ще си плащам, но за мен не е редно. Има хора, които наистина не могат да си позволят такива плащания и е жалко, че наистина трябва да се мисли в този период "от къде средства за да мина този преглед или онзи преглед"
Но нямаме избор, такава ни е системата.
Вие как сте момичета, гласите ли се за празниците и за голямото ядене Grinning

# 178
  • София
Момичета, като ви чета,това в България е пълно безумие,да се плаща за всяка ФМ или пък сега за проследяване на тоновете🤨Наистина не разбирам.....Да се плаща за да родиш?????А същевременно си здравно осигурен?Пълна лудост.В най-прекрасния период на една жена,бъдеща майка,постоянно да се мисли..."Ама ще мога ли да си го позволя?".Звучи като,търговия,покупко-продажба,а би трябвало да си защитен и обгижен...

В България си има задължителни прегледи и изследвания, които се покриват от касата. Който иска повече прегледи и изследвания, съответно си плаща. От споделеното от повечето майки тук, и в чужбина е същото и не са толкова често прегледите.
Никой не ни задължава да ходим на скрининг и ФМ. Аз дори си направих и късна ФМ срещу 150лв за мое успокоение, макар че беше напълно излишна като имам проследяващ лекар и гледа всичко. Ние искаме да ходим повече, съответно срещу заплащане, защото лекарите си оценяват труда и като не се покрива от касата, все някой трябва да го плати.
Има майки, които не правят скрининг и ФМ и не всеки път ги гледат с ултразвук, а само с трите, които се полагат по каса и раждат без избор на екип напълно безплатно. Както и ако имаш проблеми през бременността, отиваш в спешното и също не плащаш.
Моите уважения, но едно дете е свързано с разходи и за раждане, и за отглеждане. Писна ми да чета постове от хора, които се жалват, че плащат и имат по 2-3 деца. Аз моето първо дете ще родя живот и здраве, когато съм на 30г и с мъжа ми сме се трудили, работили и старали да имаме високи осигуровки, за да можем да подсигурим това дете и да не му липсва нищо. За да мога да си позволя проследяване + раждане за 2000-3000лв, да му купя хубава количка, а не някое утрепано Лорели или Кика бу, висок клас козметика, безопасно детско столче и прилични дрехи и консумативи.
Постоянно плюене на здравеопазването в България, но много майки, които живеят в чужбина, си звънят или по телефона на АГ тук, когато имат съмнения и не им обръщат достатъчно внимание и когато си идват ходят по прегледи в България.
Бъдете здрави и направете правилния избор за Вас, защото има родители с телефони по 2хил.лв., а се оплакват че плащат прегледите. Въпрос на приоритети.

# 179
Представи си, че тук има бъдещи майки, които много повече са се трудили, но професиите им не са високо платени. Може би "утрепаното" Лорели е максималното, което могат да си позволят.
Мисля, че с поста си обиждаш голяма част от групата...

Общи условия

Активация на акаунт