Време е за ИКЕА! - Тема 36

• 40 176
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Ако са налични вратите, които искате и си сглобявате сами кухнята, може да си направите проект с тяхната програма, отивате с кода на проекта направо да Ви изпишат нещата и си ги товарите. Отнема 1 ден. После колко ще сглобявате зависи от Вас. Ако чакате за проект при тях, после за изписване, доставка и техен монтаж, може да отнеме 3-4 месеца.

# 571
Някой правил ли е кухня в ИКЕА...за колко време се случват нещата?
От поръчката до сглобяването 4 месеца . Поръчката дойде за 2 ,5 мес. и се почна ходенето по мъките с монтажа , които продължиха точно 1,5 месеца . Като изключим 2-3 неща , с които ме вбесиха и Икеа , и фирмата за монтажа  общо взето  съм доволна.

# 572
Ние не чакахме техния монтаж, който по думите им щеше да отнеме три месеца. Сама си правих проекта. С Икеа единствено се чухме за половин час онлайн, за да нарисуват проекта на тяхната програма и да им извадят списък на всички механизми и джвъчки, които ми трябват. С този списък майсторите, които правиха целия ремонт у дома, отидоха на следващия ден в Икеа, натовариха всичко и  започнаха да сглобяват у дома. Нямах никакво време да чакам Икея да ми сглобяват кухнята (или друго).

# 573
  • София
Ако са налични вратите, които искате и си сглобявате сами кухнята, може да си направите проект с тяхната програма, отивате с кода на проекта направо да Ви изпишат нещата и си ги товарите. Отнема 1 ден. После колко ще сглобявате зависи от Вас. Ако чакате за проект при тях, после за изписване, доставка и техен монтаж, може да отнеме 3-4 месеца.
Стара информация.... вече почти нищо няма в магазина.

Аз съм бясна на липсата на организация в Икеа. Добре че сме на финала с кухнята. Проект правихме средата на декември, поръчка след 3 дена, днес си получих последните артикули.

И сега драмата... отивам на обяд да поръчам 2 чекмеджета, плитко и дълбоко, на кухни ми казаха че дълбоко няма, поръчах 2 плитки и о изненада, дори ги имаше в магазина(от 2 месеца, каквото и да поръчах пристигаше след 3-4 дена, доставя се от външен склад, такава им е новата организация). В къщи се оказа, че няма да стане с плитко, влизам в сайта има налични дълбоки, обадих се на телефона даден в сайта имали 15бр., отива половинката и на него му казват, че няма, вдигнал им скандал, извикали управител, звъннали в склада и намерили чекмедже, луда работа.....и вторият проблем, чакам едни телени кошници от декември, на обяд отивам да ги взема и ми заявяват, че съм си ги получила на 2ри март, полудях... час търсиха, защо в системата им излиза, че са получени!
Кухнята е хубава, но ако си нямате майстор любител вкъщи, ще ви е много трудно, за да станат нещата точно както искате. Дори днес при монтажа на кошница в шкафа под мивката се оказа, че трябва да се реже нещо в канала, за да влезе кошницата до край.
Семейно заявихме, повече нищо от Икеа, мноооооооого им е зле организацията!

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 01:09 от nad_tab

# 574
Ние не чакахме техния монтаж, който по думите им щеше да отнеме три месеца. Сама си правих проекта. С Икеа единствено се чухме за половин час онлайн, за да нарисуват проекта на тяхната програма и да им извадят списък на всички механизми и джвъчки, които ми трябват. С този списък майсторите, които правиха целия ремонт у дома, отидоха на следващия ден в Икеа, натовариха всичко и  започнаха да сглобяват у дома. Нямах никакво време да чакам Икея да ми сглобяват кухнята (или друго).
От опита ни с Икейските кухни (преди да има възможност за онлайн поръчки), ми стана ясно, че записването на час за проект и самото проектиране на място ни е чиста загуба на време. Претупаха набързо един вариант, който нито ми хареса, нито ми беше финансово изгоден, нито ми дадоха насока как да се справя с комин в ъгъла; или с ъгъл от 195 градуса. Дъщеря ми сама си прави проектите на тяхната програма докато си хареса идеята и за да състави списъка с артикулните номера.  Наложи се да местим водопровод и канал според проекта й, както и силови кабели за котлони и фурна. Бяхме наясно, че няма начин модулни шкафове да паснат перфектно в нашите варианти. Измислихме кое как "ще хакнем" и на място отидохме да ни ги изпишат. Плота на едната кухня, например, не е от ИКЕА, защото ни трябваше по-широк и по-дълъг.   
         По едно време се предлагаше "безплатен монтаж". Като чухме, че ще се случи след два месеца, а и че не правят преработки, изобщо не сме се занимавали да ги чакаме. Справихме се сами. Тук в темата съфорумки са споделяли, че срещу допълнително заплащане са правили преработки, както и са монтирали електроуреди, които не са закупени от ИКЕА. Явно нещата с монтажните фирми не са се променили много към днешна дата. Имаше обаче и доволни потребители.
Сглобяването на всичко от ИКЕА ни е като Лего за пораснали деца. За монтажа на модулите и електроуредите обаче си има специфики, които трябва да се предвидят.
Темата за кухните на ИКЕА -
https://www.bg-mamma.com/?topic=1155644.495

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 03:08 от tetka_the_best

# 575
Приятелка вчера е поръчала кухня - 3 месеца доставка.

# 576
За мен е неприемливо... Три месеца доставка - поради каква причина толкова дълъг срок? А ще има ли сглобяване от тяхната фирма за монтаж? И за него отделно ли ще се чака?
Така се губи смисъла и идеята на ИКЕА - товариш в колата и сглобяваш лесно сам.

# 577
За мен е неприемливо... Три месеца доставка - поради каква причина толкова дълъг срок? А ще има ли сглобяване от тяхната фирма за монтаж? И за него отделно ли ще се чака?
Така се губи смисъла и идеята на ИКЕА - товариш в колата и сглобяваш сам.

Има глобален проблем с доставките в световен мащаб на всичко.
Във сферата , в която аз работя, дори не могат да дадат и конкретна дата на доставка.

# 578
Моята информация няма да е много актуална, защото със съпруга ми си купихме кухня от Икеа 2019, но споделям мнението, че са абсолютно неадекватни от отдел кухни и проектиране. Направихме си проекта сами и отидохме да го погледнат само, накрая на касата ни поискаха да платим с около 800 лв отгоре и естествено стана скандал, върнахме се обратно в отдел кухни, дойде мениджър и в крайна сметка се оказа, че проектантката им е спала, докато е калкулирала сумите... платихме първоначално обявената сума -800.
При нас почти всичко беше налично, доставката беше бърза. Единствено трябваше да чакаме за монтаж месец и половина.
Самият монтаж се случи в рамките на 1 ден. Не видях да е споменато някъде, но монтажът се плаща (по спомен около 10% от цената на кухнята), освен ако няма някаква кампания в икеа за безплатен, както беше при нас.
Много важно е ако ще слагате ъглов шкаф да измерите ъгъла на стената - трябва да е 90 градуса. Нас никой не ни беше предупредил естествено и се оказа, че е повече от 90. Случихме на свестни момчета от монтажа и на магия все пак успяха да я монтират....казаха, че по принцип в такава ситуация отказват монтаж.
Пак казвам, не знам до колко ми е актуално инфото, но едва ли се е променила кой знае колко политиката за монтаж.

# 579
  • Deutschland/HE
Проблем с доставките има навсякъде, ние чакахме за доставка на две маси (голяма за хранене и малка холна) четири месеца! Не от ИКЕА, а от XXXL. Поръчахме на 23ти октомври и дойде преди две седмици. А сега с украйнската криза не ми се мисли колко ще се забавят нещата.

# 580
За вас може и да не е приемливо, обаче ние сме в Белгия и Икеа продължава да бъде най-лесният, бърз и икономичен вариант за сдобиване с мебели, включително кухня. Поръчвали сме и от други места мебели - ами за едни столове, които бяха уж на склад, чакахме три месеца. Преди месец поръчахме щори за целия апартамент. Айде две от тях са по-специфични, правят се само по поръчка и Икеа изобщо нямат такива. Ама останалите три са съвсем обикновени. Уж ще ги направят за осем седмици, да видим. Цената им е четирицифрена, като първата цифра е между пет и девет. Когато ни трябваше кухня, обиколих няколко фирми - поне шест месеца и поне 10 000 евро с уреди от най-ниския клас. А шкафчетата нищо особено.

Но в Икеа определено трябва да разчиташ на себе си, за да си направиш нещата като хората, което предполага доста предварително четене и подготовка. Но с малко търпение нещата се наместват. Аз в последните месеци правих кухня, гардероб за моята спалня, Плаца за стаята на детето и шкаф за телевизора на Беста. Остава ми една стена, на която искам да сложа Беста, за да прибера книгите, и да си оформя работния кът. И после разни дребни неща като една-две етажерки и подобни може би, но ще видим.

За доставка и сглобяване никога не съм ги ползвала. Имам си доверени хора, които ходят, вземат, доставят и сглобяват.

Така че аз лично съм си много ок с Икеа (най-вече заради липсата на алтернатива), но пък и признавам, че Икеа не е това, което беше. Преди 13 години пак обзавеждах апартамент. Дори не е минавало през ума да проверявам за наличности. Всичко си имаше.

# 581
Някой има ли този гардероб? Знам, че е от стара колекция. https://www.ikea.bg/products/wardrobes/freestanding-wardrobes/br … rikrilen/40407922
Доволни ли сте? В промоция, намаляват ли го?

# 582
В контекста на бавните срокове на доставка се чудя дали ще рефлектира в положителен за нас аспект затварянето на 13-те ИКЕИ в Русия?
(Без да злорадствам и грам.)

# 583
Как по-точно?

# 584

Като има по-малко магазини за зареждане да се намалят сроковете за доставки по останалите

Общи условия

Активация на акаунт