Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 11

• 44 135
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
не думата магистралка е обидна, а деца които се обличат така, държат се така, псуват, и т.н., но това е лично мнение. Не съм казала да не ползват интернет, изобщо не съм го споменавала, нито пък да ги следим.
Но, трябва да има граници на НАШАТА толерантност.
Chrissy,
Коя "нашата" толерантност? Спрямо моето или спрямо чуждото дете? Аз мога да покажа на моето дете какво одобрявам и кое не, кое мога да неглижирам и на кое ще се опълча. Но няма да ставам коректив на някой на улицата и "морална полиция".

За моето дете дрехи купувам аз, с моите пари и в мое присъствие, няма начин вкъщи да влязат дрехи, следователно тя да ги облече, ако аз не ги одобрявам. Грим слагаме на танцови турнири, в ежедневието грим не е поискала...

Гугъл профил й създадох аз заради телефона (на 9-10год), а покрай онлайн обученията и премахнах много от (стандартните) интернет ограничения. В момента все още мога да й виждам локацията на телефона и не сме го махнали по нейна молба след едно търсене на "загубен" телефон, който се оказа паднал м/у учитлеското бюро и подиума под парното с напълно изключен звук и вибрация... Търсили си го с учителката и го няма, но аз виждам, че е в този край на училището...
Ограничения за време няма, понякога вкъщи си пуска музика докато рисува и т.н. Аз с телефон в ръце я виждам инцидентно, ако е питала в групата на класа за домашни нещо и чака отговор. На 12год  е в момента.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 16:44 от peneva_a

# 601
Когато си загуби телефона, тя сама си го проследи на лаптопс с инсталираните ог нея тракъри и с баща й обиколиха периметъра на показаната локация.

Темата с дрехите, грима и поведението на “ магистралки” ми е чужда и няма как да взема отношение по нея в тази тема.

# 602
  • София
Не знам откъде се подхвана разговор за магистралки, грим и секс на 13-14 години, аз тук не съм видяла някой да е толерантен към подобни неща.

Дъщеря ми все по-малко време прекарва на телефона, май съм споменавала, че изведнъж се отприщи да чете книги. Гълта ги като бонбонки, направо не мога да й смогна. Харесват й фентъзи поредици. Чете ги на български или английски.

# 603
Някой бърка понятията "неглижиращ родител" и "либерален родител".

# 604
За съжаление ковид мерките (при нас имаше дълги периоди на доста строги рестрикции) принудиха децата да прекарват повече време с телефоните си. Особено пък деца, които нямат брат/сестра и за които единствения вариант за контакт с други деца беше телефона. Отделно и дистанционното обучение, "осигуряващо" им още екранно време.

# 605
Блу, така е. Моето дете беше 5 клас, когато започна пандемията, и почти две години е учило кажи-речи само дистанционно (шести клас почти не са имали присъствени дни през миналата учебна година). Като сложиш към часовете и подготовка на домашни с гугъл класрум и уча.се, и ето ти 9-10 часа на ден само за училище. Тук без да броим разрушените социални контакти, които през по-сериозните вълни на ковид и зимата в студовете се осъществяваха главно по написания от теб начин - онлайн.

Но като вземат някои да си баят за 1-2 часа екранно време, съвсем честно се чудя кога са виждали тийнейджър на живо.

# 606
Не следя децата никак. Но дъщеря ми чете книги на телефона си. Купихме и специално четящо устройство за нея за ел. книги, които заема от библиотеката, но въпреки това продължава да ги чете на телефона. По-лесно и било. Толкова за ел. устройства.

# 607
  • В царството на игрите:)
Не знам откъде се подхвана разговор за магистралки, грим и секс на 13-14 години, аз тук не съм видяла някой да е толерантен към подобни неща.
Тонка, лъжеш се Simple Smile Ако четеш внимателно ще видиш, че има доста толерантни към подобни неща, но някой по горе беше прав, че на чужди деца съдник няма да ставам. Гледам си моето, но ми е напълно ясно, че за да не я обсъждат на 30-40 години и да се "върти само около филъри и гримове" с празна тиква, то на 13 -1 4 години ясно трябва да и се даде посоката. Правя го без колебание и доста остро понякога. Може да не е съгласна, може да ми противоречи, може и да не направи това, което казвам, но съм длъжна да го направя, защото друг няма да го направи за нея. Не искам после някой да пита: "Това дете няма ли си майка?"  Тези 30-40 годишни празногравки са т.н.  "магистралки" на 13-14 години с малки изключения.
Завиждам на майките, чиито деца четат. Това е нещо, с което трудно се справям и почти съм загубила битката, а не е като да не съм натискала. Ясно ми е, че няма да чете, колкото мен на нейната възраст, но поне обща култура да докара, ще съм доволна.

# 608
  • София
... Като сложиш към часовете и подготовка на домашни с гугъл класрум и уча.се, и ето ти 9-10 часа на ден само за училище. Тук без да броим разрушените социални контакти, които през по-сериозните вълни на ковид и зимата в студовете се осъществяваха главно по написания от теб начин - онлайн.

Но като вземат някои да си баят за 1-2 часа екранно време, съвсем честно се чудя кога са виждали тийнейджър на живо.
О, Параход, здрасти, аз съм от баещите по 1-2 ч. екранно време Joy, но може би трябваше да уточня следното:
Тук не влиза онлайн обучение или домашни и учене в интернет (дъщеря ми освен че беше онлайн, учи и в иновативна паралелка и повечето неща са им на хромбук, с ел. учебници). Тук не влизат дори филми/Нетфликс и подобни, както и слушане на музика в спотифай например. Дори гледането в Pinterest на рисунки и рисуването не влизат тук, например.
Тези 1-2 ч сме ги договорили за неща като “ровя в тел. и гледам тъпи клипове”, шматкам се в Инстаграм, Snapchat и подобни.
И това - със съвсем жив 15-годишен тийн насреща. Grinning
Аз като й гледам програмата и ученето, съчетано с 2-3 пъти спорт седмично и виждане с някоя приятелка през уикенда - че тя ако има повече от 1–2 часа на ден такова време, не знам кога ще намери време и да спи. Всичко да минута й е запълнено, понякога и час няма на ден, не стига до него.

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 00:18 от Olive

# 609
  • София
milmich, аз много се тръшках, че дъщеря ми не чете, но изведнъж започна. Първо с някакви глупави книжлета от едно приложение, след което се насочи към фентъзи. В тик ток имало някакво буук ток, не съм баш много наясно, и там се споделят разни книги.
Жалко, че Здрач явно им е стара поредица на сегашните тийнове, защото не мога да я убедя да я прочете, а имам и трите книги в хартиен вариант. Четох ги, когато бях по майчинство. Blush

# 610
При дъщеря ми ученето пред лаптоп продължава и тази година, която за радост е изцяло присъствена. Учебници нямат (класическо хартиено издание), няма и единен образователен сайт, който да следват, няма дори по един предмет само едно място, откъдето да четат. Поне в училище пишат в тетрадки и част от домашните, макар и зададени в е-формат, в повечето случаи се принтират и пишат ръчно. Но са едни безкрайни регистрации, пароли, ще тръгне ли или не... Губи се безкрайно време в това, вместо в чисто учене и писане на домашно. Не че и това не са някакви скилс, явно вече важни, но фокуса е силно изместен и се дразня.

Аз също чета по-малко, отколкото преди години. Да, лаптопа, и избщо екраните са много по-лесно забавление. Не става аз да вися пред екрана, а да очаквам детето да чете. По подобие на часовете в училище, в които седят и четат книга, у нас има време, което е за четене - тя си чете нейната, а аз моята книга. Преди заспиване вечер също чете книга, но тогава препрочита нещо старо, защото сама си казва, че нова история ще я развълнува и ще заспи по-трудно. Пробва се в началото да се приспива с телефона (както често и аз правя), но лесно се съгласи да го оставя изобщо в друга стая, когато си ляга. През първия локдаун бях започнала да ѝ купувам книги в е-формат, точно заради пестене на място, особено ако са заглавия, които едва ли ще се четат повече от веднъж. Но дъщеря ми предпочита книга.

# 611
Нашето момиче обича и чете много. Книги взема през седмица от училищната библиотека, купуваме постоянно книги вкъщи, но и чете и много онлайн.

Смятахме да й вземем Киндъл за Коледа, но си избра ВР и Майнкрафт, и ще й го купим за рд.

# 612
Киндъл от детската серия подарихме на девойката за Коледа преди 2 години, беше на добра цена в пакет с безплатен едногодишен безлимитен абонамент. Когато изтече годината продължих да плащам абонамента, защото тя много чете и така има достъп до всичко новоизлязло на английски и немски. Много добра инвестиция е, силно препоръчвам за четящи деца. Тя много си харесва киндъла и не се разделя с него.

# 613
  • София
Киндъл от детската серия подарихме на девойката за Коледа преди 2 години, беше на добра цена в пакет с безплатен едногодишен безлимитен абонамент. Когато изтече годината продължих да плащам абонамента, защото тя много чете и така има достъп до всичко новоизлязло на английски и немски. Много добра инвестиция е, силно препоръчвам за четящи деца. Тя много си харесва киндъла и не се разделя с него.
Може ли да споделиш точно какъв и от къде е поръчан? Simple Smile
Моята тийнка чете също доста и на хартия и през телефона. През телефона чете основно книги на английски.

# 614
Немския Амазон, Kindle Kids Edition.

Общи условия

Активация на акаунт