ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 613
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
абе при драскащо гърло и без температура, как ще спреш дете от училище?? все едно аз да не ходя на работя, като ме заболи гърло или имам хрема. и говоря за големи деца точно, тийнове, ако беше малко - щях да го спра, за да видя какво се случва, но на големите, както и на възрастните, много неща ни отминават просто така и по-леко. в коронавирусно време ми се струва разумно да се изчака ден-два, без да се спира от дейности, и ако симптомите заупорстват - тест.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 12:14 от arino

# 226
  • В центъра на моретата
Чак ме замислихте с тези класации, върти се на около - 3-4 място в класа май. Не ме вълнуват особено, още повече, че доста оценки не са й нанесени, защото има отсъстващи учители. Говорили сме си доста, че оценката не е  показател за знания, а отражения на някакво моментно състояние (а в доста от случаите и субективно становище). Може да има 6 и да не знае нищо, което не ми се нрави. Затова, за оценки не се разправяме. Но пък за моя огромна изненада, тя е силно мотивирана тази година и това ме радва. За стипендия - май е рано да се каже, има шансове засега. 

За болки в корема давам нурофен експрес - меките капсули, защото действат по-бързо и безотказно. Има един блистер в раницата и ако се наложи в училище си взема. По физическо,  търпи, единия път и нормативи е правила с болки в корема. Мисля, че се притеснява да казва на учителката, още повече, че тези по ФВС се взимат много на сериозно.

Дописвам: при драскащо гърло и без температура - спирам. И то, защото още на другия ден след гърлото теква и хремата; още защото не знам от какво е породено (ако е ковид може да зарази доста деца, ако е в училище, а не смятам че е етично), а и в случай че се усложни  по-добре като е вкъщи и се лекува, отколкото да ходи на училище и да го влачи няколко седмици). През лятото един колега беше само с драскащо гърло и си идваше на работа, и обясняваше как нищо му няма, а се оказа ковид. Та накрая изпозарази около 10 човека, някои от които го изкараха доста тежко.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 12:19 от zaek

# 227
Уви, актуалният вариант стартира точно така - драскащо гърло без Т, на 5 ден "красиви" PCR позитиви.
абе при драскащо гърло и без температура, как ще спреш дете от училище??

# 228
  • Варна
Невидимке, много близко наше детенце (сега абитурентка) от малка повтаряше как ще става лекар и дума не можеше да става за друго. Е, сега ще кандидатства софтуерно инженерство. Толкова много им се менят нагласите в тази възраст. А и щом не е попаднал тази година на добри учители, това може да се отрази на оценките, но ако има желание да учи, ще се намери и начин да добави знания. Може догодина да ги сменят и да се получи химията с новите. Отделно, щом класът е толкова силен, това допълнително ще го мотивира да се развива. Не мисля, че имаш повод за притеснение Simple Smile Скривай ги тия класации и сипвай нещо за душата Simple Smile

# 229
  • София
При драскащо гърло давах чай. От години не са се хремили и не са спирани от училище. Уви, кампанията короновирус започнахме преди  появата му с набора - висока Т, гърло, обрив и т.н... после дойде короната. От тогава той не е боледувал тази есен докато бяха в карантина - два дни хрема, отрицателен тест). Каката тази зима е болна втори път - Т - 37,2-37,4, кашлица (първият път и остана в къщи няколко дни), лека хрема, гърло, уши... вече има безброй отрицателни теста, безброй ЗС и достатъчно ангажименти - щом няма Т, има ЗС и се чувства в състояние да си присъства на занятия - ходи. Малката и аз имаме по един такъв опит от юни - тя остана в къщи, аз се разболях след нея (нямаше как да остана в къщи, заминавахме на учение в Шабла) - отново четири отрицателни теста. Наличие на антитела - при всички женски в къщи - не, при мъжките - достатъчно за розов сертификат...

# 230
Аз я спирам при драскащо гърло и хрема.
А сега при все че омикронът е точно с тези симптоми е супер безотговорно да ходят на училище.
За болките в корема съм писала бележка и тя решава дали да я представи. Май не се е налагало досега в новото училище. Заради пръста не беше играла няколко пъти, имаше бележка от лекар, но май не са й я искали. Слава богу нашият учител не е строг.

# 231
  • София
Така е. Още след  втория учебен ден (след НГ), Наборът каза, че го дразни леко гърлото... Питах как е в училище - каза че много от децата кихали к кашляли. Имало отсъстващи но никой не бил с ковид.
Ето затова, училището ще бъде инкубатор на всякакви вируси. Защото много деца се пускат болни. Не говоря непременно за К-19, има и други вируси, които едни могат да изкарат леко, труги тежко, а трети - фатално. Последните са например 1:1000 например, но когато точно ти попаднеш в това 1, ти е все тая, че има 1000 , които са се разминали леко. Кихащите и кашлящите деца в училище са ми болна тема евър. И ако мога да разбера родителите на малките ученици защо не ги оставят вкъщи , докато са болни (свързано е с осигуряване на домашна грижа, взимане на болничен за гледане на дете и прочие), не мога да разбера родителите на по-големи деца, защото тийновете  могат да се грижат сами за себе си при леки симптоми.

Не, съжалявам, НЕ мога да разбера родителите на малките ученици.
Понеже тяхното неудобство да ползват болничен - а в крайна сметка те са ги правили тези деца, не училището! Тяхна би следвало да е отговорността - мен ме вкарва в болница.
Абсолютно НИКАКВА търпимост не мога да проявявам към такива родители.
Като ти е толкова важна и неотложна и невъзможно да бъда отложена работата, наеми детегледачка. Като не ти осигурява достатъчно средства за такава, не прави деца. Или смени работата. Не прехвърляй своя проблем в/у другите.

абе при драскащо гърло и без температура, как ще спреш дете от училище?? все едно аз да не ходя на работя, като ме заболи гърло или имам хрема. и говоря за големи деца точно, тийнове, ако беше малко - щях да го спра, за да видя какво се случва, но на големите, както и на възрастните, много неща ни отминават просто така и по-леко. в коронавирусно време ми се струва разумно да се изчака ден-два, без да се спира от дейности, и ако симптомите заупорстват - тест.

На някои ви минава леко, а други, като ни прехвърлите вашето "леко" ни вкарва в болница...
И да, и за възрастни се отнася.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 15:17 от katiABV

# 232
  • София
Почти всеки безобиден за друг вирус с хрема при моята дъщеря отива в синузит, та и аз не съм фен на кихащи/с болно гърло деца.

# 233
  • България, София
Наборката при болки в корема заради цикъла взема спазмалгон, ако са силни или бусколизин, ако са по - слаби.
Доста я боли първите дни.

Иначе за ходене на училище подсмърчащи или кашлящи - винаги съм гледала да ги спра от рано, за да могат по - бързо да се възстановят. А откак има ковид, при най- малкия симптом съм ги спирала. Дори и да не е това при тях, ако има някой болен, а те са тръгнали да се разболяват и са с по - нисък имунитет, да не вземат и това да лепнат.
Да, в предковидните времена никой не се впечатляваше много - много при идващи на работа колеги с хрема или леки неразположения. Но сега сме тотално изтрещяли по темата.

# 234
  • На морето!
Привет от мен Simple Smile
Доста време не бях писала в тази тема, надявам се ме помните. Връщам се да чета по диагонал като старателно пропускам Ковид мненията Simple Smile

# 235
  • София

Уф, ама че забавление.
В болничен съм (нямам ковид, стомашен проблем, по-скоро с червата, вероятно от коригиране на дозите на лекарствата, ама все едно - като не мога да изляза от 00 за повече от половин час до час няма как да съм на работа), седя си и си правя някакви неща на компютъра, на бюрото (и поглеждам форума). Няма никой друг, освен мен и кучето, а кучето и то е при мен, спи на дивана. Да, ама периодично чувам някакви шумове зад гърба си... Вярно, пуснала съм сушилня, пералня, вентилатори в... любимото ми място, ама другояче звучи! Като да се движи нещо, да ходи... Ни шъ да йе крадец, врата не съм чула, пък и постоянно... щъкам напред-назад. Накрая си викам - ми най-много някоя мишка да се е промъкнала... (на първия етаж съм, а преди и на 2-ри се бяха заселили на балкона)... вярно, всичко е остъклено, ама... нали проветрявам...
И тъй както са ме налегнали мрачните мисли за мишката и какво ми предстои (щото моя виден ловец е... хм, доста безопасен за всичко по-голямо от хлебарка - виж, за мравките е направо напаст!) - си тръгвам на любимата разходка... и що да видя: пуснала съм аз робота, а той периодично разбутва играчките на Великия Страшен Ловец...
Та така - размина ми се борбата с мишката.

# 236
  • България, София
Кати, бързо да ти минава.
Много ме развесели.
Нашият коткозавър също има доволно играчки по пода разхвърляни и топчета различни материали и размери.
Много обича в почивен ден рано сутрин да си играе с гумените топчета. Търкаля ги, понякога подскачат,  бута ги с лапа и те се блъскат по вратата на спалнята. Не искам да си представям какво им е на съседите отдолу.

# 237
  • София
И аз като Велина за неразположение давам спазмалгон, започнахме с 1/2, но вече пие цяло.
Винаги си носи (+ 1бр. другото необходимо за тези дни), но пита дали може да изпие, така действа и с други лекарства, ако се налага, а не е нещо защото е болна.

# 238
  • В светлината на слънцето
При нас нищо не се чува за ДО. Имат май някакви отсъстващи, но за карантиниране не става дума. Изпитват ги на поразия и всеки ден тестове - по един, по два.

# 239
  • София
Моят е на 7 място в паралелката, което ми се струва доста добре. За стипендия няма да се класира, защото изискванията в новото училище са много по-големи и в началото, докато свикне на темпото, беше навъртял едни двойки, които развалят работата. Хубавото е, че "изплува" нагоре и сега общият му успех е малко над 5. Има какво да надгражда, но мисля, че през втория срок и за годината ще се пребори за отличен успех. Мотивиран е, харесва си училището, учителите и класа - какво повече да иска човек.

Никога не съм го пускала с каквито и да е симптоми на училище. Понякога се е разминавал само с драскащо гърло за ден-два, но и тези ден-два си е оставал вкъщи.

По болната тема с нормативите по ФВС - с четворка е на тях, но учителят е изключително свестен и си има система за оценяване без да се взира във въпросните нормативи. За срока наборът ще е с шестица.
Драмата сега е, че през втория срок няма да учи Философия и ИИ, защото учителите по тези предмети са му любимите и не е ясно "как ще издържи до 9-ти клас без да има часове при тях" Joy

Общи условия

Активация на акаунт