?Въпроси всякакви за СО? 2022

• 339 147
  • 8 905
  •   1
Отговори
# 3 015
Тя и тоталната липса на критерии, както и на самочувствие (като при теб) до нищо добро не води.

Ако имаш двуметров списък накрая свършваш с котки без значение от пола.

П.С. А ти мен не ме мисли, аз имах просто късмет и уцелих нещо далеч по-добро от това, което можех да получа. Ако обаче се разхождах със списъци из джоба щях да си седя още дълго време сама.

# 3 016
  • София
То списъци не са нужни. Непокриването на определени критерии води до отражения в индивида, които го правят отблъскващ. Те точно последствията отблъскват, но някои хора осмислят причините и ги идентифицират по тях, други ги отхвърлят на чисто интуитивно ниво по следствията. Селекцията и в двата случая си работи.

# 3 017
Жените тръгват на първия пазарлък със списък "какво трябва да притежава". Като се надръндят добре тръгват със списъка "какво не трябва да притежава".
Докато мъжете са като ловджиите - "отивам за зайци, пътпъдъци, фазани и глигани". И после става - "дано да няма змии, да не ми изскочи някоя мечка, тея вълци от де дойдоха".

# 3 018
  • София
Демографията не ти е силна страна.

# 3 019
  • при късмета
Децата са свързани с възможности да ги гледаш. Преди имаш нямаш възможност, не само трябва да си се оженил в ранните си 2, а и децата трябва да дойдат възможно най-бързо.  Бабите се пенсионираха на 50- 55 години и гледаха внуците, като майката се върне на работа. Сега младите семейства се издържат самостоятелно и честа на голямо разстояние от помощ за дете. А и първо гледат финансовата възможност да имат за това дете, дом и тогава то. Реда беше обратен едно време, имат жилище, защото по подразбиране се смяташе, че ще са у родители, най-често свекъри, и се смяташе, че жената първо трябва да роди и отгледа деца, чак тогава мисли за работа и евентуално израстване там, ако е възможно.
Ама наистина ли трябва да ти се обясняват тези неща, ако си близо до 30те? Това не е на добре, да знаеш

# 3 020
  • София
Скрит текст:
Как така липса на задължение и право на избор, това не го разбрах?

Липса на задължение да сключват брак (едно време е имало силен социално-морален натиск, някои направо са си ги карали насила), и право на избор с кого да се събереш (няма вече уредени бракове, а липсата на натиск позволява да си подбереш парньора, а не да се хвърлиш на първия склонил и той от немай къде, щото на 20+ си вече стара мома/ерген, а пък после няма мърдане, щото "взел си го, ще си го търпиш").
Добре, обаче тогава обаче не се ли отива ли в другата крайност, защото браковете намаляват с 10% годишно, което ок според теб не е проблем, обаче и раждаемостта също намалява, което вече е проблем (а според мен двета неща, са свързани) само 60 хиляди бебета за миналата година, което е по-малко от по-миналата, в същото време мъжете и жените в бг между 20-40 години (тоест в детеродна възраст), са два милиона, непълнотелнолетните са около милион и двеста, средно едно семейство има по 2 деца, което прави пак средно около шестотин хиляди семейства, и излиза, че почти половината от мъжете и жените в детеродна възраст нямат деца, което е много сериозен процент, и това дали не е свързано именно с това прекалено избиране и прекалени претенции?

Много са факторите. По-високото качество на живот, по-голямата продължителност на живота, изместването на фокуса върху лично удовлетворение, вместо върху оцеляване (едно време децата са били необходима работна ръка, а голяма част не са оцелявали), стремежът да се осигури по-добър стандарт на живот на детето, вместо просто да го родиш и "то ще се гледа после само", предпазните средства (едно време са изгърмявали с някоя бременност и оттам брак, и оттам още бременности). Бракът абсолютно няма общо, виж африканските държави Wink Изборът на партньор има до степен, до която все пак тръгваш да правиш дете с някого, с когото имаш желание. В това виждам основно позитиви обаче. В държавите, където е наложено по някакъв начин, положението не е никак розово, за никого. Там дори тези, които уж избират, всъщност не избират. Избират шепа хора, които освен всичко друго, могат да си го позволят финансово, а за другите каквото остане, ако остане, ако не, някоя козичка. Хич няма да прокопсат повече разните "мечтатели" за други времена, ако нещата стояха по друг начин. Най-много да им зачислят някоя, която сега не биха погледнали в никакъв случай, ама се оплакват, че за тях няма, щото жените били много претенциозни Wink

# 3 021
И преди 40 години никой не те е задължавал да се жениш, но съществуваше софийско жителство. Та на който не му се връщаше на село или в малък град, се женеше или омъжваше и търпеше, за да остане в София. Освен това, тогава не се взимаше жилище току-така, сложно си беше. Жилищата бяха малко, трудно беше дори да наемеш. Тези фактори доста закрепваха браковете.

# 3 022
  • Столичанин ама не в повече :D
Децата са свързани с възможности да ги гледаш. Преди имаш нямаш възможност, не само трябва да си се оженил в ранните си 2, а и децата трябва да дойдат възможно най-бързо.  Бабите се пенсионираха на 50- 55 години и гледаха внуците, като майката се върне на работа. Сега младите семейства се издържат самостоятелно и честа на голямо разстояние от помощ за дете. А и първо гледат финансовата възможност да имат за това дете, дом и тогава то. Реда беше обратен едно време, имат жилище, защото по подразбиране се смяташе, че ще са у родители, най-често свекъри, и се смяташе, че жената първо трябва да роди и отгледа деца, чак тогава мисли за работа и евентуално израстване там, ако е възможно.
Ама наистина ли трябва да ти се обясняват тези неща, ако си близо до 30те? Това не е на добре, да знаеш
Някакси несериозно ми звучи, че сега финансовите възможности за отглеждане на дете са видиш ли по-ниски отколкото са били примерно преди 30 години (а да не говорим, че най-бързо разстящата популация тук, е при едни мургави индивиди, при които па ептен няма финансови възможности), от последното ти изречение обаче нямаше нужда, ако верно искаш да обясниш нещо, а не търсиш заяждане, само защото съм мъж.
Скрит текст:
Как така липса на задължение и право на избор, това не го разбрах?

Липса на задължение да сключват брак (едно време е имало силен социално-морален натиск, някои направо са си ги карали насила), и право на избор с кого да се събереш (няма вече уредени бракове, а липсата на натиск позволява да си подбереш парньора, а не да се хвърлиш на първия склонил и той от немай къде, щото на 20+ си вече стара мома/ерген, а пък после няма мърдане, щото "взел си го, ще си го търпиш").
Добре, обаче тогава обаче не се ли отива ли в другата крайност, защото браковете намаляват с 10% годишно, което ок според теб не е проблем, обаче и раждаемостта също намалява, което вече е проблем (а според мен двета неща, са свързани) само 60 хиляди бебета за миналата година, което е по-малко от по-миналата, в същото време мъжете и жените в бг между 20-40 години (тоест в детеродна възраст), са два милиона, непълнотелнолетните са около милион и двеста, средно едно семейство има по 2 деца, което прави пак средно около шестотин хиляди семейства, и излиза, че почти половината от мъжете и жените в детеродна възраст нямат деца, което е много сериозен процент, и това дали не е свързано именно с това прекалено избиране и прекалени претенции?

Много са факторите. По-високото качество на живот, по-голямата продължителност на живота, изместването на фокуса върху лично удовлетворение, вместо върху оцеляване (едно време децата са били необходима работна ръка, а голяма част не са оцелявали), стремежът да се осигури по-добър стандарт на живот на детето, вместо просто да го родиш и "то ще се гледа после само", предпазните средства (едно време са изгърмявали с някоя бременност и оттам брак, и оттам още бременности). Бракът абсолютно няма общо, виж африканските държави Wink Изборът на партньор има до степен, до която все пак тръгваш да правиш дете с някого, с когото имаш желание. В това виждам основно позитиви обаче. В държавите, където е наложено по някакъв начин, положението не е никак розово, за никого. Там дори тези, които уж избират, всъщност не избират. Избират шепа хора, които освен всичко друго, могат да си го позволят финансово, а за другите каквото остане, ако остане, ако не, някоя козичка. Хич няма да прокопсат повече разните "мечтатели" за други времена, ако нещата стояха по друг начин. Най-много да им зачислят някоя, която сега не биха погледнали в никакъв случай, ама се оплакват, че за тях няма, щото жените били много претенциозни Wink
Добре, но тук говорим за около милион човека, не само за сами мъже, но и за сами жени забележи разпределени поравно. Защо тогава и за жените няма, въпреки, че реално има толкова свободни мъже колкото тях?

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 14:48 от jerami

# 3 023
  • София
Финансовите възможности са по-добри, но критериите са по-високи Wink

# 3 024
  • Столичанин ама не в повече :D
Да но както го написах по-горе хората, които са сами мъже/жени са разпределени горе-долу поравно. Нали не е примерно самотните жени да са много малко, и ми е трудно да повярвам, че тея няколкостотин хиляди жени никой мъж да не ги е искал за семейство.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 14:58 от jerami

# 3 025
  • София
Не забравяйте факторът Какво ще кажат хората.
Както и ТърпИ! мама!

И да, големи претенции имат жените Joy . Да не е влачат на гърба си поредния мързел, дето не е научен на елементарни навици.

Гледате и сравнявате с разни "известни", които са известни с това, че са известни, и вдигат много шум, за да привлекат внимание.... Но те са шепа хора. Повечето жени не са в тази категория.
И понеже мъжете не искат да се грижат за жените, жените се грижат самИ за себе си, без да им се налага да влачат и едно глезанче на гръб.

# 3 026
Критериите за успешно отгледано поколение са доста по-високи. Изискванията са понякога непосилни: да е яде само домашно приготвена храна, да учи от бебе ментална аритметика и по възможност да му се говори на 2-3 езика, поне по няколко часа на седмица да му се отделя специално внимание, да ходи на плуване, футбол, гимнастика,  да не го оставяш само до 12 и да не му казваш какъв пол, то само да си го избере. Пък и като  прибавим мъж, който всеки момент може да му писне да е баща и да дава едва 200лв издръжка, една жена трудно се навива на цялото това нещо, на което трябва да ходи и на работа, и да изглежда добре, и да е усмихната и приветлива.

# 3 027
Моля, придържайте се към смисъла на темата.
Темата е за въпроси свързани със СО, за тези, които не искат да пускат нова тема или искат да попитат нещо анонимно.
За обсъждане на въпроси от общ характер, пуснете нова. Тук не е мястото.

# 3 028
Здравейте. Семейните от вас, позволявате ли си да флиртувате с други хора? Не с цел изневяра, а ей така за малко тръпка. При мен има един мъж, също семеен, с който отвреме навреме имаме някакви деликатни закачки. И преди да кажете, че съм нещастна жена и трябва да се разведа, да кажа че се разбирам много добре с мъжа си, обичаме се, просто флиртът ми доставя малко цвят в ежедневието и ми напомня за времето ми на необвързана.

# 3 029
Не изпитвам нужда от вниманието на други мъже и хич не ми липсва да съм необвързана. За мен желанието за флирт с друг мъж означава, че има някакъв дефицит във връзката.

Общи условия

Активация на акаунт