Искам да кажа...(190) през януари 2022

• 62 078
  • 1 028
  •   1
Отговори
# 885
  • гр.София
Добро утро!
В метрото съм, станах рано, боядисвах се и правих торта, ядосах се много с този крем, ще я ядем с лъжицата, все така се получава, за повод ли е, не става 😁 накрая ще купя една и тая ще си я кусаме ако не стегне до довечера!
Хубав ден момичета 🤗

# 886
Добър ден и от мен,

най-после дойде края на седмицата.

Щерката няма да хване стипендия за малко, заради пустата оценка по математика.
Тя се е ориентирала какво иска да учи, че и университета го знаем. Остава след 4години да си вземе теста DAF и всичко е 6. Simple Smile

За цените изобщо не ми се коментира.
Преди успявах да мина с 20лв на ден пазаруване за вечеря от Лидл или Била, от тази седмица с 30лв купувам по-малко неща.

# 887
Преполовихме деня ние. С колежката се хванахме да си разчистваме архивите, много обичам. Подозирам, че сега като хапна, обаче, рязко ще ми мине пауъра за каквато и да е дейност Grinning

# 888
  • някъде ... тук ...
Ще пътувам до баща ми. Хич не е добре. Знам и виждам, че се е предал.
Във влака съм. Засега е много топло, поне в 1ва класа. Запасила съм се с книга и зарядно. 6 часа ще изкарам, поне няма да се натоваряам и с шофиране до др. край на България.

# 889
  • Бургас
Ели,дано му вдъхнеш сили!

# 890
Ох, ЕлиТ, дано наистина да му вдъхнеш сили и кураж.
Ети, оправяй се, нали ски ви чакат? Няма да се скатаваш.
Деси, когато правя торта винаги имам под ръка желатин или шоколад, които да добавя в крема, за да се получи стегнат крем. Дано до вечерта да се е получила.
И аз се възмущавам от цените на всичко. Вчера разбрах, че 3 емблематични ресторанта в града ни не работят от месеци.
И да ви питам- какво ви е мнението за фирмения ток? Признавам си, че нямам идея дали има такова нещо в другите страни. Но защо фирмите плащат по- скъпа електроенергия?
Бел, добре си дошла.

# 891
  • някъде ... тук ...
Щото са на свободния пазар и ползват т.нар. "промишлен'" ток. А в момента има мораториум за цената на тока само за битовите потребители.
Нямам идея как е извън БГ.

# 892
Ели, 🤗
А промишленият ток е и с по-голямо напрежение 🤔.Сметките на заводите,в които работя,са безумни,в сравнение с миналогодишните.
Растат цените,някъде и заплатите,но като ударим чертата, процентното увеличение на стоките от първа необходимост е по-голямо,от колкото на заплащането.И ако преди са оставали някаква сума след разплащане и живеене за през месеца,то сега,или почти ги няма,или ги има,но с известни лишения.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 14:59 от Ренко

# 893
ЕлиТ, какво е различното в "промишления ток"? Айде, заводите наистина ползват мощности, които не са еднакви с тези за домашни нужди.....Ама един гараж, който е фирмен офис не ползва такива мощности, пък плаща пак по- скъп ток. Или магазинче за дрехи.

# 894
В САЩ всички бяхме на свободния пазар, но цената се фиксира за година. Виж водата ни беше златна

# 895
  • някъде ... тук ...
Не знам, Мари. Мисля, че задължиха всички юридически лица да излязат на свободния пазар. Може и да греша.

# 896
Кофти е, ЕлиТ. Жал ми е за хората.

# 897
  • на Мелмак
Да, преди две години всички фирми трябваше задължително да бъдат на свободния пазар, после в последния ден го отложиха.

# 898
Всички договори за затваряне на мини и тец-ове бяха подписани, а после се оказа, че зелена енергия всъщност все още няма или тази, която е произведена е много скъпа.

Ели, Hug

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 08:57 от rummi_pl

# 899
Не е само свободният пазар. Ние сме на него от повече от 4-5 години.
Просто много фактори се събраха, като основния е квотите за зелени енергии.
Вместо да се използва повече от "евтиния ток" от ТЕЦ-ове и АЕЦ-и те са длъжни да изкупуват и продават от "скъпия ток" т.е зелената енергия.
Отделно на свободният пазар се вкара трети играч - прекупвачите на енергия.
И накрая се получи това, високи цени.

Всички договори за затваряне на мини и тец-ове бяха подписани, а после се оказа, че зелена енергия всъщност все още няма.

Ели, Hug
И е недостатъчна.А доколкото съм чела,и производството ѝ е доста скъпо.Изкупните ѝ цени са в големи граници,според зависи от моментното потребление и набавянето ѝ.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 20:37 от Ренко

Общи условия

Активация на акаунт