Чакам с нетърпение вече да усетя малкото човече! - Термин Юли 2022 - 2

• 43 560
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Raffaella, на мен също ми казаха, че за час - два излизат, аз също се очудих.

# 196
И аз имам час за д-р Стоилов за същото изследване, но за 19-ти. Обясниха ми по телефона да отида по-рано, за да ми вземат кръв за БХС, след което ще мине прегледа и след час-два ще са излезли резултатите от изследванията. Озадачих се, че ги правят при тях, тъй като бях чела, че се изпращат в Национална генетична лаборатория в Майчин дом. Мога ли да разчитам на надеждни резултати или да отскоча до умбал-а за още един БХС в същия ден?

Моите резултати бяха готови за по-малко от час. Много съм доволна от организацията, професионализма и отношението в кабинета. По време на прегледа докторът обясняваше обстойно и след като излязоха кръвните изследвания се върнах в кабинета, където доктора ми разясни отново резултатите. Имам и други близки, които са доволни от БХС при доктор Стоилов, но все пак е добре всеки сам да направи своя избор.

# 197
Мимче93,  аз също бях при д-р Борис Стоилов.
Имаш право на един придружител, който е със зелен сертификат и не е дете.
И ако искаш диск от прегледа струва 100лв. и кажи предварително.

За записване на час звъниш на телефона и казваш, че си за скрининг. Ще те питат за първи ден на  последна менструация и ще ти кажат кога ти се пада за да отидеш. Ще те предупредят, че ще ти вземат кръв и ще огледате бебето за аномалии. Също така искат 5 дни да не си мажеш корема с нищо.

Като отидеш първо ще подпишеш Информирано съгласие за прегледи при тях.
После ти взимат кръв, след това доктора оглежда бебчето (ако искаш запитай за пол, че аз изобщо не се сетих, а и той не ме пита дали искам да знам. Аз треперих дали няма аномалии от прием на антибиотици и куп други лекарства). Прегледа при мен беше 10 мин.
Наистина след около час излизат резултатите ( при мен печеше слънце и си направихме с таткото една разходка)
После д-р Стоилов разяснява резултатите (за още около  10-тина минути) и ти записват час за следваща  ФМ.  На тръгване заплащаш таксата от 160лв.

# 198
Аз нямам колебания за доктора от към компетентност за ултразвук, но чак вчера при разговора с тях разбрах, че сами изследват кръвта, в сайта им пише за трите най-чести аномалии. Но като отворя един произволен бхс в гугъл, излизат 5 аномалии, отделно PAPP-A и free-bCG, и от тази гледна точка се притеснявам дали техните изследвания ще обхващат и това. Тези от вас, които са ходили там, бихте ли ми казали изследванията ви дали включват всичко, което се включва в бхс изпратен в Майчин дом. В гугъл като напишете бхс и излизат. Извинявам се, че задълбавам толкова, но ще се радвам да разбера Simple Smile

# 199
  • Замък сред облаците
Дами, ще разясня отново, бях го писала и в предната тема, мисля.
БХС е кръвно изследване, оценяващо фрагментациите на PAPPa и свободен бЧХГ в кръвта.
Ранната ФМ оценя наличието на носна костица и нухална транслуценция (едно джобче с течност индикиращо формацията на невралната тръба на гръбнака), които са индикатори за наличие или липса на Даун според размерите си, както и се гледат мозъчето, коремчето, бъбречните артерии, пъпната връв, плацентата, ръце и крачета на бебето.
Заедно - кръвен тест и УЗ преглед, се наричат комбиниран скрининг разговорно, защото се оценява комбинираният риск от хромозомни аномалии.

БХС анализът се прави в общо петте филиала на генетичната лаборатория на МД - четирите в страната са към университетските болници, но се помещават в МУ-тата на Плевен, Пловдив, СтЗагора и в УМБаЛ Св Марина Варна. Само те са оторизирани у нас за БХС анализ на кръвта, като програмата която изчислява риска дава максимално точни резултати заедно с подадените от УЗ прегледа при морфолога данни за размерите на носната гънка и нухалната транслуценция. Затова и от УЗ прегледа до даването на кръв за анализ трябва да има максимум 48ч. Навсякъде където ви взимат кръв за БХС я дават за анализ в тези лаборатории, като наистина излиза бързо резултатът, особено ако се даде на място. Ако ви вземат кръв в някой МЦ и отидете после до лабораторията за повторно вземане ще им излезе същия пациент и надали биха ви повторили изследването.

Рафаела, да, в генетичните лаборатории са 5 риска - Даун, Едуардс, Търнър, Патау, триплодии. Пак повтарям - само те са оторизирани за БХС защото поддържат национална база данни за България съответно риска ви се оценява на база сравнение със стотици други българки (демографски има значение). Ако наистина този др си прави някакъв анализ тогава да, иди в генетичната, която те устройва.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 07:53 от АА

# 200
Навсякъде където ви взимат кръв за БХС я дават за анализ в тези лаборатории, като наистина излиза бързо резултатът, особено ако се даде на място.

Благодаря за тази информация, това не ми беше ясно. Явно не съм свикнала някой да работи чак толкова бързо и в рамките на час да занесе кръвта до където трябва и да излязат резултатите чак. Още повече момичето каза "При нас си я изследваме", но ще стане ясно съвсем скоро.

# 201
  • Замък сред облаците
Мисля, че това ще е полезно за последните няколко чуденки, момичета:
https://www.puls.bg/bremennost-i-razhdane-c-36/prof-liudmila-ang … eopazvane-n-35599

https://m.24zdrave.bg/Article/8770089

https://duma.bg/za-boga-bremenni-izbirayte-laboratoriite!-n15445 … pdfarchiveId=3602

# 202
  • София
Може ли някой да ми разясни как става записването за ЖК? Доколкото разбрах трябва да се мине през личния лекар първо- там какво се прави, взима се документ ли и той има ли някакъв срок в който трябва да се запишеш?

Обмислям да се запиша за ЖК за болничен и евентуално направления за  изследвания, но си се следя на частно. Бихте ли ми препоръчали лекар за София, който няма да има проблем с това?

# 203
Здравейте, момичета. Чета от няколко дни за ФМ и БХС вашите постове, както и в Интернет. Нооо се интересувам за Англия. Осъзнавам колко е важна ранната ФМ и затова съм притеснена. Ако има мами в Англия ще се радвам да ми разяснят. Оставам с впечатление, че тук не правят това изследване. Аз чакам писмо за БХС, но никъде в моят картон и в Интернет, не намерих информация, че те правят ФМ. Виждам, че първата е между 18-20г.с. Не мога да намеря и къде да си направя сама. До колко е задължително ми е въпроса? И какво определя задължителността на изследването?
Благодаря

# 204
  • Замък сред облаците
Взимаш направление за майчино здравеопазване при ЛЛ, и отиваш при АГ, който работи по НЗОК. Обикновено не е нужно да информираш, че се следиш на 2 места, в крайна сметка другото е на частно. Можеш за ЖК да избереш просто гинеколог, който не изражда, те са най-вече ОК със следенето и при друг, който ще те изражда.

Дамата за Англия - като установиш, че си бременна, се свързваш с NHS и те ти дават час за 12та седмица. Тогава ти правят този скриниг. Това е, което знам за там.

# 205
Аз вече съм записана, минах часа и с мидлайфката. Чакам писмо от болницата която съм избрала да ме следят. Въпроса е че прегледа ще е само за БХС. ФМ мисля че никой няма да ми направи до 20г.с...  Затова питам колко е задължително и от какво се определя риска, възраст, наследствени болести и т. н.... Нямам представа

# 206
Първия ехограф в 12та седмица е ФМ. А БХС са кръвните ,които ще те пратят веднага след него. И според двете изследвания се определя статистически риска. При мен ехографския преглед беше супер бърз като чета и сравнявам как е в България. Само огледа и каза това е наред ,онова е наред ,пет минути и готово. Сега в 20та седмица се надявам да е по-подробно. Има и частни ехографи и на такъв бях,но по-рано и освен да ми кажат,че всичко се развива добре за момента,че е в матката и сърцето бие ,нямах друга информация.

# 207
  • Замък сред облаците
Рискът е статистически най-вече, на база различни фактори - възраст, пиене, пушене, приемани лекарства, наследствени или придобити болести, а фрагментациите на хормоните в кръвта показват потенциално повишен или занижен риск.

# 208
Благодаря момичета. Малко се поуспокоих, щом все пак ще погледнат. Аз също ходя на частно, и прегледите са не повече от 10мин. И в NHS съм ходила заради проблемите с хематома, от който все още си имам зацапване. Там още по зле, един гледа после друг коментира. Никой нищо не казва. Нямам търпение вече да получа писмото. Дано да е другата седмица и дано следящата ми се окаже по нормален човек от тези които досега съм срещала. В частното е друга работа, обръщат внимание, не са непосилни цените на самите прегледите. Предполагам че за по сериозните изследвания са по скъпи. БХС или ФМ не съм сигурна на частно е 500£. А раждане на частно е между 2000-6000£... И отново те пращат вкъщи след 6 часа Disappointed

Първия ехограф в 12та седмица е ФМ. А БХС са кръвните ,които ще те пратят веднага след него. И според двете изследвания се определя статистически риска. При мен ехографския преглед беше супер бърз като чета и сравнявам как е в България. Само огледа и каза това е наред ,онова е наред ,пет минути и готово. Сега в 20та седмица се надявам да е по-подробно. Има и частни ехографи и на такъв бях,но по-рано и освен да ми кажат,че всичко се развива добре за момента,че е в матката и сърцето бие ,нямах друга информация.

# 209
Предполагах ,че е скъпо,ама наистина е доста. Нали за това плащаме осигуровки там. Би трябвало да можем да се доверим на здравната им система. Няма следяща там. Понякога се пада една и съща на преглед,но в повечето случаи прегледа е с който има време. Аз бях всеки път при различен ,а сега заради ковид някои прегледи са и по телефона,щото по телефона може всичко да се види нали. Но спокойствие и търпение и вяра ,че всичко в наред. Това ми помагаше първия път. Лека бременност.

Общи условия

Активация на акаунт