226 ранобудни птички чуруликат в НЕМСКАТА тема

• 22 946
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Немция
Синьо, дано не се е заразило момчето ти!

Dianehri, леко каране на короната!
Относно детайлите с карантината, говорете с Гезундхайтсамта. Ако сте с положителен пср, би трябвало да ви се обадят и тогава може да разпитате кое как.
На нас отделно ни бяха пратили писма за карантината от общината, вътре също бяха описани различните варианти.

Рейна, трудно ще се дадат съвети за Гезамтшулето при положение, че дори при вас са различни. Ходихте ли на Ден на отворените врати, на Mitmachnachmittag? Би трябвало след тях да има някаква яснота кое би паснало на детето.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 13:13 от Бибит

# 481
Между самите гимназии също има разлика.
Само на едното отидох защото бяха в едни и същи дни, детето не беше с мен защото нямаше тест, класния беше обещал да ми даде бележка, че е тестван и забравил.
Аз обиколих 9 училища с различни форми на обучение. Детето иска в гимназията до нас, добра е. При другите у-ща има по 25 мин път с трамвай. Не е много пътя, но не го виждам явно детето в гимназия щом толкова го мисля. Бях твърдо решила да е гезамтшуле докато не говорих с приятелка която преподава в гимназия и тя ме разколеба. Трябвало поне да пробваме в гимназия. И дилемата се завърна.

# 482
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Reina, щом си е избрал гимназия, какво го мислиш. А и ви е наблизо...?

При сина също е имало положително дете. Моето чака с нетърпение и той да е положителен, за да си повиси вкъщи Rolling Eyes

# 483
Имате гимназия, добра и наблизо и детето иска там? Не бих се колебала. Местене от гимназия в Гезамт или Реал е много лесно, ако се наложи. Дайте шанс на детето.
Засега в класовете на моите трима няма случаи, но е въпрос на време. Нямам никакви илюзии, че ще ни подмине.

# 484
Мисля го защото е минималистичен. Не си дава зор и бързо му омръзва. За гимназиите чувам едно и също: самостоятелност, самоорганизация, дисциплина. Не ми е детето по дисциплината, играе му се. Не мисля, че е reif още. Класният каза, че в гезамтшуле ще има просто повече време да се осъзнае защото и той смята, че сега му е малко рано за гимназия. Чета и по разни немски групи колко много Druck имат децата в гимназия и как предпочитат гезамтшуле. Това ме разколебава допълнително.
А за лесното местене при нас не е вярно. В гезамтшуле въобще не приемат след 5кл защото нямат капацитет. С реалшуле е подобно, с голям късмет и не в това което желаят родителите, а където има места. Това знам от потърпевши, а един директор на реалшуле ми каза директно, че за 7 кл никога няма места в неговото у-ще.

# 485
Reina, аз те разбирам много добре, до скоро и аз бях в тази ситуация и мен ме е страх да не взема грешното решение.
Важното е ти и детето да сте ок с решението.
Никъде не е 100% това, което е добре за детето или да покрива твоите очаквания. Компромиси все трябва да се правят.

Аз се доверих на класната. Много ми беше трудно, но все пак тя вижда детето в групова динамика и може да прецени. Но тя подготвя децата от първи клас да учат самостоятелно и да се самоорганизират.
Моят е дисциплиниран, но също е минималистичен.

Имало разлика между IGS ( integrative Gesammtschule) и KGS (kooperative Gesammtschule). При KGS Haupt-und Real са в една паралелка, Gymnasium в друга.
При нас е такова гезамта. Съответно, който е там в гимназиалния клон е доволен, докато другите, дето са в real - зле е работата... (мобинг, кифен...)
Имало и разлика в учебния план, но не разбрах каква.
Хубавото е, че предлагат Orientierungsstufe (5 и 6кл) и децата се ориентират ще се справят ли с гимназия или ще са в реал.
При IGS незнам точно как е, при нас няма, но доколкото разбирам там са хетерогенни  класовете. Но да не те излъжа...

# 486
Ася няма при нас такова KGS. Integrative Gesamtschule се водят тези които обмислям. Реално до 9 клас нямат разлика с Grundschule защото са деца с всякаква препоръка. После ги разделят по Leistungen. Тоест детето има време. По принцип имат голям наплив тези училища и не е сигурно, че ще получим място. Може би ще опитаме и каквото сабя покаже. Ако не го приемат тогава в гимназия ще подам документи.
Твоето дете как се чувства в новото у-ще? Каква е разликата с другите?

# 487
IGS е местното Гезамт. Всички са накуп, всеки  работи неща различна трудност по собствена преценка. Съответно средата те дърпа назад, защото стадото обича най-малкото съпротивление. Реалността показва, че единици покриват гимназиално ниво. Съпътстващите проблеми с рисково поведение и пороци заради средата са ясни.
Има и доволни родители - такива, които нямат капацитет или желание да работят с децата си при нужда, защото гезамта е целодневен и домашни и проекти за вкъщи няма. Тоест родителския стрес е нулев.
За гимназията - добре е родител да е на линия за помощ при нужда в 5 и 6 клас. Някои деца бързо свикват с нивото и темпото и по-малко се нуждаят от ръчкане. Други пък имат нужда от постоянно наглеждане и помощ по някои предмети, докато поемат самостоятелно. Трети не поемат, колкото и да им помагаш. Лично според мен родителската помощ или натиск от 7 клас нагоре повече вреди, изключвам инцидентни въпроси за дообясняване или рамо за някой проект или презентация.
Идеално е ако детето е отговорно, амбициозно и самостоятелно. Имам такова, песен е в училище. Но имам и двама други, които въпреки мързела и хаоса си се справят в гимназия.
Децата много се променят в 5 и 6 клас, затова съм за даване на шанс. Но и мнението на класния от началното училище е много важно, нашите класни не сгрешиха за нито едно от децата. Прави бяха и за хубавото и за проблемите

# 488
Рейна, детето е в гимназия, но на принципа на IGS.  5кл и 6кл са заедно и може да мине това ниво за една, две или три години, зависи от Leistung. Децата постоянно ги диференцират, учат на Lerngruppen, децата сами могат да си сменят нивото и така. Моят се беше записал на средно ниво английски, после се прехвърли в начално, че осъзнал, че му е трудно, не разбира.

Това, което споменава Мьос, разбира се също е фактор, но пък една от препоръката на класната беше за училище без Leistungsdruck и с диференцирано обучение. И понеже нямаме IGS наблизо, нямах кой знае какъв избор. KGS въобще не го и включих в избора.

Е, това училище има други недостатъци, но както казах, не може всичко да е на шест.

# 489
Пфуу, досега попълвах данъчните декларации. Хем е много лесно, хем се оплетох здраво с присъствиените работни дни и хоум офиса, защото забравих, че работя в Хесен и не ми излизаше сметката. 🙈

# 490
  • У дома
Привет!
И ние в отбора на карантинираните. На 13-ти бяхме на 2-ра ваксина. Моя мъж работи на монтаж и явно там се е заразил. Връщайки се в четвъртък, той вече е бил заразен, но все още е нямал проявени симптоми. Слагаме ваксина и тримата - аз, той и щерката на 18 год. В петък той си е вкъщи и започна да се оплаква от главоболие, общо неразположение. На следващия ден беше вече на легло - температура, втрисане, болки в гърлото и тялото. Светна ни лампата, че това вече не е неразположение от ваксината. В неделя се почувства по-добре, но го хвана страх, че ако замине в понеделник на работа и се почувства зле няма как да се прибере. Направи си бърз тест, който излезе +. Звъннахме на 116117 и ни казаха да останем в карантина всички, а той да отиде при ЛЛ за ПСР. На следващия ден и аз вече бях със симптоми, след 2 дни и децата едно след друго. Изкарахме го леко, за по 3 дни всеки от нас не се чувстваше добре. Но всичко мина вече. В понеделник се връщаме по местата, на работа и училище.
Относно гимназията и избора дали да е гимназия или друго училище.
Моя син тази учебна година започна в гимназия. Ами много му е трудно, няма нищо общо с лежерността, на която той беше свикнал в Грундшулето. Отделно пътува с автобус до другото градче, 20 мин. Започна да му става лошо, не се чувства добре, не е на мястото си, започна да се оплаква постоянно от болки в корема, отсъства, нямаше никакво желание да учи и да ходи на училище. Писах имейл на класната, от нея не получих отговор и директно попитах в секретариата как мога да го изместя.
Вече е записан в тукашното Регелшуле, няма търпение да свърши 1-я срок и да се махне оттам.

# 491
Срещнах днес позната, която преподава в Беруфсшуле. Каза, че масово са с Корона, някои го карали повторно. Няма значение с ваксини или без.

# 492
Срещнах днес позната, която преподава в Беруфсшуле. Каза, че масово са с Корона, някои го карали повторно. Няма значение с ваксини или без.

Естествен подбор. Супер идея. Даскалите сигурно и те са сухи съчки, ако питате Мангъров. За учениците също няма гаранция дали ще го минат леко (вчера ни слагаха и трета доза).

# 493
  • München, Deutschland
Аз малко със закъснение се включвам може би, защото исках предварително да проверя, за да не напиша някоя глупост. Този KfW-Förderung, както знаех и аз, представлява bezuschusster Kredit. При днешните референтни лихви на ЕЦБ от под 0,5%, какво значение имат кредитите на КфВ със значително по-високи лихвени проценти? Така или иначе, кой ще предпочете по-скъпия кредит? Преди сума ти години имаха смисъл, да, но към днешни дни - не точно, а в много случаи - съвсем не.

Изключая реструктуриране на самото финансиране, което си е Verwaltungsaufwand, не го отричам, какви други проблеми биха се явили? Питам защото и известно количество новини прочетох, и процедурата на финансиране по KfW лично познавам и ми стана любопитно какво пропускам (не съм изчела цялата преса, все пак Simple Smile ).

# 494
KfW включва и някакви Baukindergeld, които са доста пари и ги вземат и хора със сериозни доходи, само защото са си купили или построили къща, ти да видиш. 12 000 евро на дете разделени на 10 години по 1200.

Общи условия

Активация на акаунт