НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

• 47 628
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
Таня,той мъжът ми спазва диета 10 ,почти без мазнина му готвя,само задушавам.
Щях да питам за сирене и кашкавал.По етикетите ли се ориентирате,изобщо може ли да се вярва на съдържанието точно на БГ сирената и кашкавалите?
Тайс,ако не те затруднява може ли снимка на тази лидълска сметана?

# 91
Бобчи, ето :

После ще го скрия от компютъра, защото от тел.не знам как става.

# 92
Бобчи, от Лидл взимам гауда ма една като от пита отрязана, холандска май, 400 гр ли нещо такова.
Пак от там чедър, ементал и синьо за брокололите. Закасена сметана също.
Миксове замразени, броколи от там.
Сметана като горната ползвам и за кафе и за готвене. Имам кокосово литър тази седмица на 16 и нещо, да си вземете:)
Слагам от него като пека тиква и дюля и с канелка малииии❤❤❤

# 93
Масленки и аз намерих само с кокосово брашно. А пък при мен е микс - ленено семе, тиквено, сусам. Минавам ги леко през чопъра да станат като на брашно, смесвам със сол, черен пипер, риган, хуск, яйце (макар че на Бъдни вечер правих само с вода и пак станаха добре). Изчаквам да се дръпне влагата, ако трябва добавям още яйце или вода, разстилам на хартия за печене и преди печенето оформям с ножа на парченца. После става много вкусно - и с маслинова паста, и с някаква мръвка, сушени домати, сирена. Хубаво е и с майонезена салата с патладжан или риба тон, но към купешката майонеза винаги съм с едно наум, а домашна не ми се прави.

Таня, цяла седмица ям пача. Мога и още една да откарам Joy

# 94
За масленките на Веси идеята е важна, в моя случай патешката мас играе огромна роля.
Аз смесвам бадемово брашно и смляно ленено семе, сол,подправки. Как хубаво мирише в кухнята!
Бадемово купувам и златно ленено семе, като остане птичките го изяждат. Вече други брашна не купувам. Използвам няколко лъжици и след това се чудя в какво да вложа остатъка. Колко кокосово и хуск съм хвърлила....
Днес бях шокирана в магазина. Хич не съм видяла кога етажерката за захар и подобие е станала толкова огромна. Нямаше да обърна внимание,ако огроооомни майка и син не се бяха натъртили за 5-6 пакета изкуствен естествен подсладител. То страхотен избор, бе. Кое от кое по -"здравословно ".
Мда, хранителната индустрия не спи, лепнат дума "кето" и гледай какво става.
Уважавам много пача, моя мъж нещо се опъваше, но я прояде под формата на "супа". Сега, никой не ме бие през устата да обяснявам , че това е стоплена омразната му пача или че "картофките" в мусаката са всичко друго, но не и картофи. Глава целина не я усеща въобще, но с алабаша внимавам/казвам (само ако попита, де).
Бобчита, задушаваш за двамата и след това разделяш и на твоето добавяш мазнина.
Много върви гъби със сметана за по-сухо месо (пилешки гърди или филе).

# 95
Пача никога не съм яла. Обаче ме заитригувахте с тез масленки с кокосово брашно. Моля за рецептата.

# 96
# 97
  • Los Angeles CA
Alex_Sandra,
   Много рецепти си харесах от тази дама. Благодаря за споделения линк.

# 98
  • Пловдив
Тия брашна не мога да ги ям и тва е ...ни кокосово ми и е ок - някак кат трици, бадемовото също. Пробвах.

# 99
Бадемовото бива в някои неща, то ми е най-неутрално от всичките такива измислени "брашна". Кокосовото ми мирише на нещо сладко и туйто, какво ли не му слагах и все не е моето. Иначе бадемово съм заменяла 1:1 със смлян сусам в рецепти, ама аз обичам сусам и не ми пречи че вкусът му е изразен.
НВ тутманик от блога Здравословно с Дени е едно от малкото такива печива които правя чат-пат, макар и рядко. Той също става хубав и със смлян сусам, тя си го е писала и в рецептата и от там взех идеята да заменям.
Единственото, в което не усещам миризмата на кокосово брашно са едни гофрети, които си правя от време на време. Във ФБ  група за НВ рецепти видях рецептата, много е сполучлива наистина. С тях съм хранила и хора които не са на НВ хранене и ги харесват също.
Скрит текст:
Сигурно съм я сподялала и преди, рядко се впечатлявам от режимни "тестени" неща, а тези ми харесват:
2 яйца
1 с.л. бадемово брашно
1,5 с. л. кокосово брашно
натрошено сирене или наситнена шунка
От мен си към това слагам и малка щипка сол защото яйца без никаква добавена сол иначе ми миришат на омлет винаги, освен това и малко бакпулвер.
От това нещо излизат 2 гофрети от квадратните, а може и 3 да станат, зависи яйцата колко са големи и колко сирене съм сложила в сместа, понякога не мога да я събера само в двечки.

Последно правих с извара която си купих импулсивно, но нещо не ми хареса да я ям така и трябваше да я пробутам в нещо. Имам още малко от нея, трябва да се възползвам от идеята на Таня и да я изразходя, пък после ще ги замразя и ще си вадя от време на време.
Така и не ми става ясно как в това не усещам миризма на кокос, а в други неща дори и да добавя чесън или подправки, пак ми мирише... мистерия някаква Grinning

# 100
И аз не мога да ги ям тези от кокосово и бадемово, а за лененото да не говорим. Много проби изхвърлих. Единственото което ми беше много вкусно с бадемово и кокосово брашно беше един шоколадов десерт, на който му изгубих рецептата.

Аз да се похваля, в събота правих торта за децата и не се изкуших даже да я пробвам.

Сега съм си поставила ново предизвикателство, да спра прясното мляко към кафето. След почти 3 седмица без резултат в кантара е време наистина да се откажа от него. Утре ще отида до Лидл за тази животинка сметана.
Тайс, благодаря, че сподели.

# 101
Благодаря за рецептата.
Момичета, в кафето може масло, маскарпоне, сметана, кокосово масло....

# 102
  • Los Angeles CA
Момичета,
каква е разликата между млечна сметана и сладкарска сметана?
Как се нарича тази сметана, която е с консистенция на гъсто кисело мляко?

# 103
Момичета,
каква е разликата между млечна сметана и сладкарска сметана?
Как се нарича тази сметана, която е с консистенция на гъсто кисело мляко?
Сладкарската обикновено е подсладена, но дори и да не е - това е сметана подходяща за разбиване. Може и растителна имитация да е (доста често, за съжаление), а може и млечна сметана с поне 30% масленост. С по-малко не става на бита сметана.
Млечна сметана си е единственото което трябва да се нарича сметана. Там маслеността варира - има и около 20%, май до към 40 съм виждала.
Тази като гъсто кисело мляко е заквасена сметана. Млечна сметана, заквасена както се заквасва кисело мляко.

# 104
  • Нидерландия
Доста интересно наблюдение, Натка. При мен е обратното, колкото по-късо е кафето, толкова по-наситен е вкусът и горчивата жилка. Аз харесвам само чисто, дълго кафе без захар, мляко, масло, да си му усетя вкуса. Ако ми е 2-3то кафе за деня, може да добавя малко сметана или мляко.

Аз мисля да направя 7-10дни експеримент с карнивор, като поизям зеленчука след няколко дена. Имам хубави меса, ще взема яйца, ,чедър, сметана и 10% маслено кисело мляко. Не ми се ядат зеленчуци напоследък.
Преди време един добър барист ми каза, че дългото кафе е вредно. След 40-50 мл започвало да изтичат вредни съставки. За любителите на дългото кафе най-добре било да се направи нормално и след това да се долее вода.

Общи условия

Активация на акаунт